TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi - Son Dakika
Güncel

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

TUSAŞ tarafından geliştirilen ve tasarım özellikleri itibarıyla ''hayalet uçak'' olarak da bilinen ANKA III insansız savaş uçağı, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

28.12.2023 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA III insansız hava aracı, ilk uçuşunda 1 saat 10 dakika havada kaldı. Tasarım yapısı itibarıyla düşman radarlarında görünürlüğü düşük olan ANKA III, "hayalet uçak" olarak da bilinirken, özellikleri sayesinde birçok görevi de aynı anda yerine getirebiliyor.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

ANKA III İLK KEZ HAVALANDI

Şirketten yapılan açıklamaya göre, özgün olarak yerli imkanlarla geliştirilen ANKA III projesinde önemli bir kilometre taşı daha geride kaldı. Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı (İHA) olan ANKA III, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

ANKA III 1 SAATTEN FAZLA HAVADA KALDI

ANKA III'ün ilk uçuşu 1 saat 10 dakika sürdü. 8 bin feet irtifaya ulaşan ANKA III, 150 knot hıza çıktı. Saat 08.38'de pisten teker kesen ANKA III, bu uçuşta pisti pas geçme testini de gerçekleştirdi. ANKA III'ün uçuşuna Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yerli imkanlarla geliştirilen HÜRKUŞ temel eğitim uçağı ve ANKA insansız hava aracı eşlik etti.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

ANKA III NELER YAPABİLİYOR?

Yeni nesil İHA sistemi olan ANKA III, keşif, gözetleme ve istihbarat, farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz, hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak, İHA'larına angaje olarak av taraması, düşman RF yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme, hava ve karada dost kuvvetlere himaye, sinyal ve haberleşme istihbarat, elektronik harp, diğer dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi bir çok görevi yerine getirebilecek.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

ANKA III sistemi, gövde içerisinde yer alan iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kg mühimmat taşıyabilecek. Böylelikle, günümüzdeki insansız hava araçlarında en sık kullanılan mühimmatlardan SOM-J, MK-82 ve sığınak delici bomba gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok seçeneğin entegrasyonu sağlanabilecek.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Maksimum seyir hızı 0,7 mach, irtifa tabanı 40 bin feet olan ANKA III, 1200 kilogram faydalı yük kapasitesine ve 10 saat havada kalış süresine sahip bulunuyor.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

"HAYALET UÇAK" OLARAK DA BİLİNİYOR

"Uçan kanat" yapısına sahip olan bu insansız savaş uçağı, yüksek hız ve geniş taşıma kapasitesi gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor. Ayrıca ANKA III, yapısı itibarıyla düşük radar izi sayesinde "hayalet uçak" olarak da biliniyor.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ANKA III PAYLAŞIMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız ANKA III, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşımında, ANKA III'ün ilk uçuşundan görüntülerin yer aldığı videoya da yer verdi.

TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Öte yandan Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, uçuşa ilişkin "Hayırlı uğurlu olsun. Allah ülkemizi korusun şimdi gökyüzünde düşmanın göremediği ama düşmanını gören bir İHA'mız var artık. Allah bahtını açık etsin." değerlendirmesinde bulundu.

TUSAŞ\'ın ANKA III İHA\'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TUSAŞ'ın ANKA III İHA'sı ilk uçuşunu gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Cengız Yıldırım: Gurur duyuyoruz Allah yardımcınız olsun nerden nereye geldik rabbim utandırmasın kaanı da bekliyoruz 137 14 Yanıtla
    Ali Arslan: Tabiki gurur duyuyoruz ama bir yerden bir yere maalesef henüz gelemedik, 2010 da uçak havada dediler, 2024 oldu, büyük gecikme var , projeler benim bildiğim 25 yıllık, umarım İHA vs bunlar tmm da olmazsa olmaz taaruz uçaklar,bak bu eksigimizi biliyor ve vermiyorlar müttefik dediklerimiz dusmanlar 0 0
  • Şbn Şbn: Bunu bile istemeyen 8 israilli çıkmış 85 5 Yanıtla
    Arzum Baskara: Bakalim bizde kac mal Cikicak. Begenmeyenlerden gorebilirsiniz. Olumlu yorumlardada dahil bu dedigim kisilikler 12 3
  • salihb: Şimdi sıra savaş uçağında. Su yatağına girdiyse varacağı menzile gidene dek önünde bir şey engel olamaz. Türkiye bu hızla giderse 20 seneye süper güçler arasına girer. İnşallah bozmaya çalışacak bir iktidar gelmez bu ülkenin başına. 0 0 Yanıtla

Advertisement