3. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı - Son Dakika
Güncel

3. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, yeni ilaçların kombine şekilde kullanılması ile birlikte sindirim sistemi kanserine yakalanan hastaların yaşam sürelerinin uzadığını söyledi.

13.12.2013 15:18

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, yeni ilaçların kombine şekilde kullanılması ile birlikte sindirim sistemi kanserine yakalanan hastaların yaşam sürelerinin uzadığını söyledi.

ASCO, ESMO ve UICC destekli 15 ülkeden 300'ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen 3. Gastrointestinal Kanserler Konferansı, Antalya'nın Serik ilçesi Belek beldesindeki Gloria Hotel Convention Center'de başladı. Konusunda uzman ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda konuşmacının katıldığı kongrede, ABD, Kosova, Azerbaycan, Yemen, Yunanistan, Ürdün, Belçika, Çin, Suudi Arabistan, Kanada ve Kore olmak üzere yurt dışı ve yurt içinden 300'ü aşkın katılımcı yer alıyor. Yerli ve yabancı 40 oturum başkanı ile klinik onkoloji, medikal onkoloji, onkolojik cerrahi, sindirim sistemi onkolojisi ve hematoloji onkoloji alanlarında uzmanlıkları olan 9'u yabancı toplamda 80 aşkın konuşmacı sunum yapacak.

Konferans öncesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Amerika'dan University of Maryland School of Medicine Director of Clinical Operations, Division of General and Oncologic Surgery'den Prof. Dr. Nader Hana, Güney Kore Seoul National University Hospital'dan Prof. Dr.Yung-Jue Bang basın toplantısı düzenledi. Konferans başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, son yıllarda gastrointestinal kanserler (sindirim sistemi) konusunda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti. Prof. Dr. Yalçın, sindirim sistemi kanserlerinin özefagus, mide, ince barsak, kolon ve rektum, anüs, karaciğer, safra yolları ve pankreas kanserlerini ve gastroeneteropankreatik nöroendokrin ve gastrointestinal stromal tümörleri içermekte olduğunu belirterek, "Bu kanserler en sık görülen kanserlerdir. Ülkemizde kalın bağırsak kanseri görülüyor. Kolon kanserinde son 10 yılda tıp iyice ilerledi. Kolon kanserinin genetiğinin daha iyi anlaşılmasıyla birlikte varolan yeni ilaçların daha iyi kullanımı ve yeni ilaçların ortaya çıkması geliştirildi. Bunlardan en önemlisi kemoterapiye ek olarak bu biyolojik ajanların kullanımıdır. Eskiden bu hastalar 6-9 ay yaşardı. Yeni ajanlarla birlikte 3 yılı aşan sürede yaşam süreleri uzadı. Devrimmiş gibi gelmiyor ama 4-6 katına kadar hastanın yaşam süresi çok önemli. Bir başka yolda eskiden özelikle küçük moleküllerin etkinliği pek gösterilemiyordu. Yeni ilaçların farklı mekanizmalarla etki edebileceğini gördük" dedi.

Mide kanserinde önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, " Türkiye'de önlenebilir bir kanser türü olmasına rağmen hala mide kanseri ön sırada. Sindirim sistemleri kanserleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Yeni ilacı verdiğimiz tümörün küçüldüğünü, hastanın daha uzun yaşadığını gördük. Bu hasta eskiden 9 ay yaşarlardı. Şimdi 18 aya kadar yaşam süreleri uzadı. Yeni ilaca ek olarak yeni yollar keşfedildi. İki yeni ajan Türkiye'de deneniyor. Ot çöp ilaçlarından farklı klinik deneyleri kanıtlanmış, Avrupa'da, Amerika'da onay safhasına gelmiş ilaçlardır. Biz de artık seyirci değiliz. Bu çalışmaların içinde yer alıyoruz" diye konuştu.

"PANKREAS KANSERİNDE TÜMÖR İLERLEMESİ DURDURULDU"

Pankreas kanserine de değinen Prof. Dr.Yalçın, "Pankreas kanseri son derece önemlidir. Önceden pankreas kanserinin tedavisinde sadece bir ilaç vardı. Bunun yanında birkaç ilaç daha üretildi. Yeni kombinasyonlarla da yaşam süresinde uzama meydana geldi. Bu hastalarda yeni tedavilerin yolu açılmış oluyor. Yeni ilaçlarla yeni tedavi opsiyonları ortaya çıktı. Tümör ilerlemesinden eskiden hasta ölüyordu. Şimdi tümörün ilerlemesi de durduruldu. Yeni ajanların etkili olduğu ortaya çıktı. Cerrahlarda tümör küçüldüğü için çok önemli başarı öykülerini görüyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Yalçın sözlerine şöyle devam etti:

"Gastrointestinal kanserlerin tedavisi konusunda ülkemizde de çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde hem ülkemiz bilime katkıda bulunmakta hem de yeni ilaçlara ulaşma konusunda hastalara kolaylık sağlanmaktadır. Bu çalışma ile kolon kanserinde uygun strateji ile daha uzun süreli hastalık kontrolünün sağlanabileceği gösterilmiştir."

"İLAÇLARIN KLİNİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Güney Kore Seoul National University Hospital'den Prof. Dr. Jue Bang ise, ilaçların klinik çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, "Mide ve sindirim sistemiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Bir yıl içinde ne tür gelişmeler oldu. Kemoterapiyle hastaların risk oranları düşürüldü. Hastaların daha fazla tedavisinin olduğu ve yaşam süresinin uzadığı ortaya koyuldu. Ameliyat sonrası kemoterapi vermenin yararları ortaya çıktı" dedi.

ABD University of Maryland School of Medicine Director of Clinical Operations, Division of General and Oncologic Surgery'den Prof. Dr. Nader Hanna da, kanser tedavisinde karın içinde sıcak tedavi uygulamaları hakkında bilgi verdi. Kanser tedavisinin bir ekip işi olduğunu ifade eden Hana, "İyi gelişmiş merkezlerde tedavi edilen hastaların yaşam süreleri de uzuyor. Kanser tedavisinde herkesin işini iyi yapması gerekir. Yeni ilaçların ortaya çıkmasıyla daha iyi tedavi sonucu alınıyor. Kullanılan yeni ilaçlarla birlikte daha fazla hasta tedavi edilebiliyor. Cerrahta hastaya daha fazla katkı sağlayabiliyor" şeklinde konuştu. - ANTALYA

3. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 3. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement