Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.BURDUR'un Yeşilbaşköy Beldesi'ndeki tarihi su değirmeni turizme kazandırıldı.

28.04.2013 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Ürün tanıtımından

===

Değirmen turizme kazandırıldı

BURDUR'un Yeşilbaşköy Beldesi'ndeki tarihi su değirmeni turizme kazandırıldı. Sürdürülebilirliği sağlamak için tanıtım faaliyetleri de yapan Batı Akdeniz Kalkınma Akansı (BAKA), Antalya, Burdur ve Isparta'yı içeren Batı Akdeniz'in turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve turizmin 12 aya yayılmasına amaçlarıyla projelere destek veriyor. 2011 Mali Destek Programı'ndan destek almaya hak kazanan Yeşilbaşköy Belediyesi'nin 'Değirmen Turizme Dönüyor' başlıklı projesiyle tarihi su değirmeni restore edilerek köy kahvaltı merkezine dönüştürüldü.

Yeşilbaşköy Belediye Başkanı Hüseyin Akıncı değirmenin Göller Bölgesi'nde çalışan tek su değirmeni olduğunu söyledi. Değirmenin, Antalya Röleve ve Anıtlar Kurulu tarafından Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildiğini anlatan Başkan Akıncı, "BAKA destekli 'Değirmen Turizme Dönüyor' başlıklı bir proje yaptık. Yaklaşık 150 bin TL destek aldık. Şu anda tamamı organik ürünlerden oluşan 30 çeşit köy kahvaltısı sunuyoruz. Herkesi bekliyoruz. Turizme kazandırdığımız için çok mutluyuz" dedi.

SUYLA ÇALIŞIYOR

Değirmenin yaklaşık 300 yıllık olduğunu vurgulayan Başkan Akıncı, "Değirmen, o dönemde burada yaşayan Rumeliler tarafından yapılmış. Üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen dimdik ayakta. Tarihi bir yapıyı tekrar halkımızın hizmetine sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Bölge halkı mısır ve buğdayını bu değirmende öğütüyor. Değirmenin çarkları yukarıdan gelen suyla dönüyor. Çarkların gücüyle dönen 1500 kilogram ağırlığındaki değirmen taşları, mısır ve buğday tanelerini öğütüp una dönüştürüyor" dedi.

Başkan Akıncı Değirmene gelen misafirlere Köy Yumurtası, Mısır Ekmeği, Bazlama, Gözleme, Tarhana Çorbası, Tereyağı, Bal, Köy Peyniri, Zeytin, Reçel ve birçok mevsimsel ürün sunulduğunu kaydetti.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Değirmenden

===

Öğrencilere değerler eğitimi

ANTALYA İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Değerler Eğitimi Projesi' kapsamında Korkuteli Lisesi'nde öğrencilere sorumluluk, öz güven, doğruluk, yardımseverlik, adalet, sevgi gibi değerler konusunda eğitim verildi. Etkinlikte, Korkuteli Cumhuriyet Başsavcısı İnan Toptimur ve Hakim Coşkun Gök, Korkuteli Lisesi'nde 'Adalet ve Eşitlik' ilkesi konularında eğitim verdi.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Tünay, adalet, hak, sorumluluk, mümeyyiz terimleri üzerinde durduktan sonra internet ve sanal ortamdaki bilişim suçları hakkında bilgi verdi. Şaka yoluyla da olsa farkında olmadan söylenilen bazı sözlerin belli bir yaştan sonra hukuki sorumluluk doğurduğunu anlatan Tünay, "Biz buraya devletin soğuk yüzünü göstermek için değil gençlerin aydınlık yüzünü görmeye geldik. Bizlerin yerine daha sonra sizler geçeceksiniz, onun için çok çalışmalısınız" dedi.

Savcı Tünay ve Hakim Coşkun Gök, daha sonra öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Okul Müdürü Oğuz Ağırcan ise her ay farklı bir konuda eğitim verdiklerini aktardı. Yapılan etkinlikleri raporlandırdıklarını vurgulayan Ağırcan, kitap ve film önerileriyle ailelerin de sürece dahil edildiğini söyledi.

Projeyle öğrencilerin temel insani özellikleri kazanmasını sağlamak istediklerini de belirten Ağırcan, "Çocuklarımızda değerlere karşı duyarlılık oluşturmak ve onları davranışa dönüştürme konusunda yardımcı olmak projenin temel amacıdır. Araştırmalar düşünceli, saygılı, güvenilir, adil, sorumlu, kısacası iyi insanların yaşamda daha başarılı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle değerler eğitimi, okullarda en az matematik ve Türkçe dersi kadar önemli ve gereklidir" diye konuştu.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Sınıftan

===

Beyaz bastonlu eylem

FETHİYE Belediyesi, şehirde yaşayan görme engelli vatandaşların rahat bir yaşam sürmesi amacıyla Dişpanser Sokak'ta takip çizgileri oluşturdu. Belediye tarafından oluşturulan takip çizgileri bir süre sonra esnaf tarafından masa ve sandalyelerle işgal edildi. Duruma tepki gösteren görme engelliler, Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şubesi'nin koordinesine protesto yürüyüşü yaptı.

'Trafikte saygı' adını verdikleri yürüyüşe Fen Lisesi öğrencileri de destek verdi. Ellerindeki beyaz bastonlarla takip çizgilerinin işgaline tepki gösteren engellilere zabıta ekipleri de esnafı uyararak destek verdi. Etkinlik sonunda zabıtanın uyarısı ile esnaf takip çizgilerindeki işgale son verdi.

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Üstün, "Görme engelli olan bizler de sokaklarda özgürce dolaşabilmeliyiz. Maalesef esnaflarımız "beyaz baston takip çizgilerini" bilmiyorlar. Engellilerin karşısına engel çıkararak, bu takip çizgilerini masa-sandalye atarak işgal ediyorlar. Öğrencilerle birlikte yaptığımız bu etkinlikle esnaflarımız uyarılmış oldu" dedi.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Eylemden

===

Isparta Kültür Evi açıldı

ISPARTA'da El Ele Derneği'nin öncülüğünde kurulan Kültür Evi, törenle açıldı. Kültür Evi'nin açılışına Vali Memduh Oğuz, AK Parti Milletvekili Recep Özel, Makedonya Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Makedonya Milletvekili Erdoğan Saraç, Belediye Başkan Vekili Orhan Eren, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Törende konuşan AK Parti Milletvekili Recep Özel, bu tür faaliyetleri görmekten mutlu olduklarını söyledi. Kültür Evi'nin 'Benim de katkım olsun diyenlerin oluşturduğu ve tamamen sivil bir kuruluş' olduğunu belirten Özel, Bu milletimizin bu işlere duyarlı olduğunu, ne kadar bu işlere birlik içerisinde bu coğrafyada yaşamamızın göstergesidir. Yardıma muhtaç olan kişilerin hiçbir etnik kimliğine bakmadan, dünyanın neresinde olursak olsun, koşan bir toplumuz" dedi.

Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Makedonya Milletvekili Erdoğan Saraç ise, bazen hükümetlerin yapmadığı dayanışmanın nasıl yapılacağını El Ele Derneği'nin Makedonya'da yaptığı faaliyetlerle de gösterdiğini söyledi. El Ele Derneği'ni kültür ağırlıklı bir etkinliğini gördüklerine belirten Vali Memduh Oğuz da, "Eski Isparta evi restore edilmiş içinde kültürel etkinlik yapılacak. Isparta'nın çok ihtiyaç duyduğu bir alan. Bu tür etkinlikler de bulunacak sivil toplumu da cesaretlendirmek istiyoruz" dedi. Kültür Evi'nde Isparta'nın tarihi yansıtan halı tezgahları, bakır eşyalar bulunuyor.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Kültürevinden

===

Tarla sürerken kalp krizi geçirdi

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde karasabanla tarla sürerken kalp krizi geçiren 60 yaşındaki Doğan Tuncer, yaşamını yitirdi. Gürçam Köyü'nde karasabanla tarla süren Doğan Tuncer, saat 08.00 sıralarında kalp krizi geçirerek yere yığıldı. Yaklaşık yarım saat sonra çevredeki komşuları tarafından fark edilen Tuncer için sağlık ekiplerinden yardım istedin. Sağlık görevlileri müdahale ettikleri Tuncer'in yaşamını yitirdiğini belirlendi. Jandarmanın incelemesinin ardından Tuncer'in cenazesi otopsi yapılmak üzere Gazipaşa Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA

Fotosuz

===

Güreş ağasının heykeli dikildi

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde düzenlenen 14'üncü Tarım ve Seracılık Festivali çerçevesinde düzenlenen yağlı pehlivan güreşlerinde üst üste dört yıl 'Güreş Ağalığı' Coşkun Sönmez'in heykeli Kumluca Ağalar Parkı'na dikildi. Heykelin açılış törenine, Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, altın kemerli güreş ağası Coşkun Sönmez ve ailesi, Kumluca Güreş Ağası Yasin Çetin ile protokol üyeleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, dualı bir spor olan güreşin uzun yıllardır Türk milletinin esas sporu olmasında en önemli etkenin milletin dini inanışlarına dayandığını söyledi. 2000 yılında başlattıkları yağlı pehlivan güreşlerinde çeşitli ağaların ilçede güreşin geliştirilmesinde önemli hizmetleri olduğunu belirten Çetinkaya, güreşlerde üç yıl üst üste ağalığı alan Güreş Ağaları'na altın kemer verildiğini söyledi.

PARKA HEYKEL DİKİLDİ

Bunun yanından altın kemerli güreş ağalarını ölümsüzleştirmek için Kumluca'nın girişindeki Ağalar Parkı'na da heykellerini diktiklerini vurgulayan Başkan Çetinkaya, "Yoldan geçen insanlara bu şehirde yağlı güreşlere verilen önemin ve bu spora katkı sağlayanların olduğunu bu şekilde hatırlatmış oluyoruz" diye konuştu.

Altın kemerli güreş ağası Coşkun Sönmez'in Kumluca'da 2005 ve 2008 yılları arasında 4 kez üstü üste güreş ağalığını aldığını vurgulayan Başkan Çetinkaya, "Ağalar Parkı'na ilk olarak geçen yıl altın kemerli güreş ağası Yasin Çetin'in heykelini diktik. BU yılda Coşkun Sözmez'in heykelini dikerek teşekkürlerimizi sunduk" dedi. Konuşmaların ardından heykelin açılışı yapıldı.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Heykel açılışı - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement