Bakan Ersoy: "Bu ay Beyoğlu ile beraber Başkent Kültür Yolu Festivali'ne de start veriyoruz" - Son Dakika
Güncel

Bakan Ersoy: "Bu ay Beyoğlu ile beraber Başkent Kültür Yolu Festivali'ne de start veriyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Festivalinin ilişkin yaptığı açıklamada, "Festivali, diğer şehirlerimizi de dahil ederek festivallere dönüştürmeyi ve geleneksel hale getirmeyi kararlaştırdık.

12.05.2022 12:54  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Festivalinin ilişkin yaptığı açıklamada, "Festivali, diğer şehirlerimizi de dahil ederek festivallere dönüştürmeyi ve geleneksel hale getirmeyi kararlaştırdık. Bu ay Beyoğlu ile beraber Başkent Kültür Yolu Festivali'ne de start veriyoruz." dedi.

"Beyoğlu Kültür Yolu" ve "Başkent Kültür Yolu" festivallerinin basın toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı.

Tanıtım toplantısına katılan Ersoy, 28 Mayıs'ta başlayacak festivallerin, 16 günde 2 bine yakın etkinliğe ev sahipliği yapacağını ve 6 binden fazla sanatçıyı ağırlayacağını söyledi.

Bakan Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Festivalini Türkiye'nin farklı şehirlerinde de yaygınlaştırmak istediklerini dile getirerek, " İstanbul'a ve Türkiye'ye marka değer kazandırmak adına başlayıp neticelendirdiğimiz Kültür Yolu projesini yaygınlaştırmayı, festivali, diğer şehirlerimizi de dahil ederek festivallere dönüştürmeyi ve geleneksel hale getirmeyi kararlaştırdık. Bu ay Beyoğlu ile beraber Başkent Kültür Yolu Festivali'ne de start veriyoruz." diye konuştu.

"Beyoğlu Kültür Yolu" festivali, Glykeria'nın AKM konseriyle başlayacak

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin bu yıl, 53 farklı kültür sanat kurumunun da katılımıyla 84 noktada gerçekleşeceğinin altını çizen Ersoy, 4 bin 500'ün üzerinde sanatçının yer aldığı, bin 500'den fazla etkinlik yapılacağını kaydetti.

Mehmet Nuri Ersoy, rebetiko müziğinin önde gelen isimlerinden Glykeria'nın, AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda, açılışa özel bir konser vereceğini dile getirdi.

AKM'nin festival boyunca, operadan dijital sanatlara, sinemadan söyleşiye, tiyatrodan çocuk etkinliklerine kadar geniş yelpazede bir seçki sunacağını aktaran Ersoy, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bestelenen ve dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nde yapan Sinan Operası, festival kapsamında bir kez daha Mimar Sinan'ın görkemli yaşamını AKM'de sahneye taşıyacak. Doğu Avrupa'nın geleneksel Çingene şarkılarını dünya müzik sahnesinde evrenselleştiren Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, değerli sanatçımız Suzan Kardeş ile AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda aynı sahneyi paylaşacak. Performanslarıyla dinleyicileri ve eleştirmenleri büyüleyen soprano Anna Prohaska da AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda sahne alacak. Mozart, Beethoven ve Haydn'ın bestelerini seslendirecek sanatçıya, şef Giovanni Antonini yönetimindeki Deutsches Symphonie-Orchester Berlin eşlik edecek."

İstanbul'un sokak ve meydanları 16 gün sahneye dönüşecek

Bilkent Senfoni Orkestrası ve Fazıl Say'ın AKM'de kaçırılmaması gereken bir müzik şölenine imza atacağını sözlerine ekleyen Ersoy, "Ayrıca Don Kişot Balesi, Anadolu Ateşi, Troya, Amadeus ve daha niceleri var. Festival boyunca Opera Salonumuz benzersiz bir sanat şölenine ev sahipliği yapacak. Tunuslu ut üstadı Cafer Yusuf, caz, Hint müziği ve elektronik müziği İstanbullu müzikseverler için ustalıkla harmanlayacak. Haluk Bilginer 'Kral Lear', Sumru Yavrucuk 'Shirley Valentine' ve Ayça Bingöl 'Ben Anadolu' eseriyle tiyatroseverlere eşsiz bir seyir sunacak. AKM Tiyatro Salonumuz Fatih Erkoç ve Kerem Görsev birlikteliğine ev sahipliği yapacak ki ustalar ruhumuzu müziğe doyuracak. Çalışmalarıyla tüm dünyada büyük ilgi gören Refik Anadol'un Hz. Mevlana'dan esinle hazırladığı dijital enstalasyonu 'Rumi', festival boyunca AKM Tiyatro fuayede gezilebilecek." ifadelerini kullandı.

Devlet Tiyatrolarının özel gösterimlerinin festival boyunca sanatseverlerle buluşacağına değinen Ersoy, "Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, festivalde 'Kamera Arkası Sergisi' ve yönetmen söyleşilerine ev sahipliği yapacak. Derviş Zaim, Engin Altan Düzyatan, Kerem Bursin, Zeynep Atakan ve Meryem Uzerli gibi değerli isimlerle gerçekleştirilecek söyleşileri de kimse kaçırmasın." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, İstanbul'un sokak ve meydanlarının festival süresince sahneye dönüşeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Galata Kulesi, Şişhane Meydanı, Fransız Sokağı, Tomtom Sokak, Odakule, Karaköy Vapur İskelesi ve daha pek çok yer, açık hava sahneleriyle festival havasını yaşatacak. Mazhar Alanson, Yeni Türkü, Ceylan Ertem, Emir Ersoy, Gökhan Türkmen, İrem Derici, Jabbar, Karsu, Melek Mosso, Metin Özülkü, Murat Boz, Murat Dalkılıç, Rafet El Roman, Sattas, Simge Sağın, Yedinci Ev, Can Bonomo ve daha nice popüler isim ücretsiz konserlerde sevenleriyle buluşacak. Galataport açık hava konserlerine ev sahipliği yaparken, burada gastronomiyle ilgili özel bir alan da kurulacak. Ziyaretçiler, Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreyya Koral'ın TBMM Koleksiyonu'nda yer alan sergisini yine Galataport'ta gezebilecek."

Başkent Kültür Yolu Festivali'nin açılışında, K-Pop grubu Mirae konser verecek

Başkent Kültür Yolu Festivali rotasına da değinen Ersoy, "Başkent Kültür Yolu rotası, 4.7 kilometrelik bir güzergahta Ulucanlar Müzesinden başlayarak CSO Ada'ya kadar uzanıyor. Bu güzergahta Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Erimtan ve Koç Müzeleri, Hacı Bayram-ı Veli Camii, Hamamönü Tarihi Kent dokusu, Augustus Tapınağı ve Roma Hamamı, Resim Heykel, Etnografya ve İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzeleri, Ziraat Bankası Müzesi, PTT Pul Müzesi ile opera ve tiyatro binalarımız yer alıyor." dedi.

Bakan Ersoy, Başkent Kültür Yolu Festivali'nin, CSO Ada Ankara'da Güney Koreli K-Pop grubu Mirae'nin açılış konseriyle başlayacağının vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Festival boyunca CSO Ada, klasik müzikten dünya müziğine farklı sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapacak. Dünyanın en iyi vokalleri arasında gösterilen İspanyol şarkıcı Buika, dünyaca ünlü Bosna Hersekli sanatçı Dino Merlin, 'Afrika'nın altın sesi' Salif Keita, enerjik sahne performanslarıyla çok sevilen keman dehası Ara Malikian, CSO Ada Ankara Ana Salon'da müzikseverlerle buluşacak. CSO, şef Rengim Gökmen yönetiminde, dünyaca ünlü keman virtüözü Bomsori'ye eşlik edecek. Şef Cem'i Deliorman yönetiminde gerçekleşecek CSO konserinde ise yine dünyanın en iyi keman virtüözleri arasında gösterilen Maxim Vengerov, müzisyen kardeşler, piyanist Birsen Ulucan ve keman sanatçısı Özcan Ulucan ile aynı sahneyi paylaşacak. Mozart, Beethoven ve Haydn besteleri İstanbul'un ardından Ankara'da da yankılanacak. Şef Giovanni Antonini yönetimindeki Deutsches Symphonie-Orchester Berlin'in eşlik edeceği ünlü soprano Anna Prohaska, 8 Haziran'da bu kez CSO Ada'da klasik müzik sevenlerle buluşacak."

Festivalde Emircan İğrek, Göksel, Kubat, Sakiler, Sattas, Simge Sağın ve Yüksek Sadakat'in ücretsiz konserlerde sanatseverlerle buluşacağının altını çizen Ersoy, "Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin çok değerli sanatçıları tarafından sahnelenecek 'Aida', 'Kuğu Gölü', 'Midasın Kulakları', 'Romeo ve Juliet' gösterileri ise Büyük Tiyatro'da izleyiciyle buluşacak. Ankara Devlet Opera ve Balesince 20 yıldır kapalı gişe oynanan, bale ile klasik Türk müziğini buluşturan 'Harem', festivale özel tekrar hazırlandı.

Cumhuriyetin ve modern Türkiye'nin inşasının şahitliğini yapan, paha biçilmez tarihsel bir resim koleksiyonuna sahip Ankara Resim ve Heykel Müzesi, festival boyunca ülkemizin en uzun soluklu sanat yarışması olan Devlet Resim ve Heykel Yarışması'nın 75. yılına ait eserlere ev sahipliği yapacak. Steve McCurry, Ankaralı sanatseverlerle yeniden buluşacak. Sanatçının eserlerinin yer alacağı sergisi CerModern'de gerçekleşecek. Ankaralıların hafızasında önemli yeri bulunan 1. ve 2. Meclis binalarımız, Sümerbank Binası ve Gençlik Parkı da festival boyunca çok özel etkinliklerle sanatseverleri ağırlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bu rotaların kültürel hayata ivme kazandırmaya devam edeceğini vurgulayan Ersoy, "Bu adımları 1-16 Ekim arasında Diyarbakır Sur Festivali takip edecek. Seneye mayıs ayı itibarıyla kültür yolu festivallerine İzmir'i de dahil etmiş olacağız." şeklinde sözlerini sürdürdü.

Bakan Ersoy, basın toplantısının ardından davetliler ve festival ekipleriyle hatıra fotoğrafı çekildi.

Etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgiye, "www.beyoglukulturyolu.com" ve "www.baskentkulturyolu.com" web siteleri ile "Beyoğlu Kültür Yolu" ve "Başkent Kültür Yolu" adlı mobil uygulamaları üzerinden ulaşılabilecek.

Etkinlik biletleri ise "sanatcepte" uygulamasıyla "biletinial.com" üzerinden alınabileceğini aktardı.

Bakan Ersoy: "Bu ay Beyoğlu ile beraber Başkent Kültür Yolu Festivali\'ne de start veriyoruz"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Ersoy: 'Bu ay Beyoğlu ile beraber Başkent Kültür Yolu Festivali'ne de start veriyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorum Belediyesi Sosyal Tesisinde Su Tasarrufu İçin Gri Su Teknolojisi Kullanılıyor
    14:27 Çorum Belediyesi Sosyal Tesisinde Su Tasarrufu İçin Gri Su Teknolojisi Kullanılıyor

    Çorum Belediyesi, Meydan Sosyal Tesisinde kurulan Gri Su Tekrar Kullanım Modülü ile su tüketimini yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Lavabo ve banyoda kullanılan atık su, filtre ve mor ışık teknolojisiyle tuvalet temizliğinde kullanılmak üzere arıtılıyor. Deneme sürecinin başarılı olması halinde, 8 sosyal tesise daha bu sistem uygulanacak. Gri su teknolojisiyle su tasarrufu sağlanmasının yanı sıra, AR-GE çalışmalarıyla farklı alanlarda da bu teknolojinin kullanılması planlanıyor.

  • Samsun'da Türkiye Sportif Yetenek Taraması Projesi başladı
    14:25 Samsun'da Türkiye Sportif Yetenek Taraması Projesi başladı

    Türkiye Sportif Yetenek Taraması Projesi kapsamında Samsun'da ilkokul 3. sınıf öğrencileri arasından geleceğin spor şampiyonları belirleniyor. Uzman antrenörler eşliğinde yapılan taramalar sonucunda başarılı olan öğrenciler, spor branşlarına yönlendirilecek. Program kapsamında 19 bin 583 çocuk taramadan geçirilecek.

  • Yalova RoRo Limanı'nda Cezaevi Firarisinin Kaçışı: 4 Kişi Tutuklandı
    14:25 Yalova RoRo Limanı'nda Cezaevi Firarisinin Kaçışı: 4 Kişi Tutuklandı

    Yalova RoRo Limanı'nda cezaevi firarisinin 8 bin Avro karşılığında personel giriş kartını kullanıp gemiyle yurt dışına kaçmasını sağlayan ikisi işçi 4 kişi tutuklandı. Yalova Emniyet Müdürlüğü ekipleri, firarinin limandan çıktığını tespit etti ve yapılan araştırmada, firariyi yurt dışına çıkaran kişilerin Bingöl'den getirilen insan ticareti organizatörü F.K. ve E.T. olduğu belirlendi. Ayrıca, limanda çalışan M.A. ve R.İ. isimli işçilerin giriş kartlarını kullanarak firarinin kaçmasına yardım ettikleri ortaya çıktı. 4 zanlı, gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı, Ahmet Ataç'ın seçim harcamalarını eleştirdi
    14:25 AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı, Ahmet Ataç'ın seçim harcamalarını eleştirdi

    AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Emre Aydın, Ahmet Ataç'ın seçim harcamalarını eleştirerek, reklam panoları ve duvar giydirmeleri için yapılan harcamaların kaynağını sorguladı. Aydın, Ataç'a malvarlığını açıklamasını talep etti ve belediye bütçesinin şeffaflıkla kullanılmasını istedi.

  • Pinokyo Müzikal Masalı İBB CRR Konser Salonu'nda sahnelenecek
    14:24 Pinokyo Müzikal Masalı İBB CRR Konser Salonu'nda sahnelenecek

    Pinokyo Müzikal Masalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşecek etkinlikte, Pinokyo'nun hayallerinin peşinde koşarken yaşadığı maceralar, sevinçler ve zorluklar seyircilerin beğenisine sunulacak. Etkinlik, dürüstlük, sadakat ve gerçek benliği bulma arayışı gibi evrensel temaları vurgulayarak izleyicilere hem eğlenceli hem düşündürücü bir deneyim yaşatacak.

  • Tokat'ta Yola Düşen Ağaç Anbean Kameraya Yansıdı
    14:22 Tokat'ta Yola Düşen Ağaç Anbean Kameraya Yansıdı

    Tokat'ta eski Turhal yolunda seyahat eden bir vatandaş ve kızı, yolda seyrederken beklenmedik bir şekilde yola devrilen bir ağaçla karşılaştı. Araç kamerası tarafından kaydedilen o anlar, kıl payıyla faciadan kurtulan vatandaşın şokunu gözler önüne serdi. Ağacın kesimi sırasında güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle yaşanan olay, tepkilere neden oldu.

  • Tayland'da define avcısı göçük altında kalarak öldü
    14:22 Tayland'da define avcısı göçük altında kalarak öldü

    Tayland'da eski bir maden ocağında altın arayan define avcısı, toprak kayması sonucu göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Olayın ardından eski maden ocağının çevresi kapatılırken, kazadan kurtulmayı başaran 2 define avcısı sağlık kontrollerinin ardından ifadeleri alınmak üzere karakola sevk edildi.

  • Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a manevi tazminat ödeyecek
    14:20 Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a manevi tazminat ödeyecek

    Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, eski CHP Milletvekili Engin Özkoç'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle manevi tazminat ödemesine karar verdi. Özkoç, tazminat ve fer'ileri birlikte 122 bin 448 lira ödeyecek.


Advertisement