Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

ADANA'nın kent kimliğini yansıtan kültür mirası asırlık binaların bulunduğu, televizyon dizilerine de mekan olan merkez Seyhan İlçesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi'ndeki 'Sokak Sağlıklaştırma Projesi' başlıyor.

01.03.2013 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

//////////

kültür mirasına büyük restorasyon

ADANA'nın kent kimliğini yansıtan kültür mirası asırlık binaların bulunduğu, televizyon dizilerine de mekan olan merkez Seyhan İlçesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi'ndeki 'Sokak Sağlıklaştırma Projesi' başlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmada, Yağ Cami ile Seyhan Kaymakamlığı arasındaki güzergahtaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu yapılacak. 1922-26 yılları arasında Adana'da belediye başkanlığı yapan Ali Münif Yeğenağa'nın adını taşıyan ve Ali Dede, Tepebağ, Sarıyakup ile Türkocağı mahallerine ulaşım sağlayan cadde üzerindeki binaların dış cepheleri 3 milyon liralık harcamayla aslına uygun yenilenecek.

Proje kapsamında dış cephe ve çatılarda yapılacak düzenlemelerle Yağ Cami, Ramazanoğlu Konağı, Ramazanoğlu Türbesi, Adana Bedesteni ve Arastası, Irmak Hamamı, Çarşı Hamamı, Yeni Han, Taş Mağaza, Seyhan Kaymakamlık Binası, Eski Çevik Kuvvet Binası ve Büyük Saat Kulesi'nin de içinde yer aldığı bölge, 2 yıllık süreçte yeni bir çehre kazanacak.

DİZİLERE MEKAN OLDU

Kanal D'de yayınlanan Hanımın Çiftliği dizisine de mekan olan cadde, çevresindeki tarihi binalarla birlikte bütünlük kazanınca turizm için de cazibe merkezi haline gelecek. Restorasyon çalışmasının yoğunlaştığı dönemde Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nin taşıt trafiğine kapatılması söz konusu olacak. Bu caddeyi ana güzergah olarak kullanan toplu taşıma araçları ile diğer taşıtlar için alternatif güzergahlar ilerleyen günlerde belirlenecek.

Bünyamin YIL/ ADANA, (DHA)

(1.3.2013, FOTOĞRAF)

////////////

TOBB Adana KGK Başkanı Esra Özden:

"Koltuklarınızı kadınlara bırakın"

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden, Adana'nın dış ticarette çok geri kaldığını belirterek "Erkeklerin yönettiği ekonomi ortada. Artık koltukları kadınlara bırakın" dedi.

Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) gerçekleştirilen TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu'nun ilk toplantısında konuşan Özden Gaziantep'in geçen yılı 10 milyar doların üzerinde dış ticaretle kapattığını, aynı alanda Adana'nın 5 milyar doları yakalayamadığını vurguladı. Özden "Kimse kusura bakmasın. Erkek egemen ekonomi yönetimiyle Adana'yı ancak buraya kadar getirebildiniz. Sanayiciliği bizden öğrenen bir kentin yarısı kadar dış satım yapamamış olmak zoruma gidiyor. Artık koltuklarınızı kadınlara bırakın. Bu işe bizim elimiz değsin" diye konuştu. Özden, kenti büyütmenin yolunun ihracattan geçtiğini anlatarak "Dış ticareti artan Adana'da gelişen ekonomi spordan sanata kente nüfuz eder. Daha yaşanabilir bir Adana için uluslararası arenada iş yapan yeni girişimcilere ihtiyacımız var. Biz, KOSGEB'den Kalkınma Ajansımıza, meslek odalarımızdan yerel yönetimlerimizle iş birliği yaparak kente dinamizm kazandırmak istiyoruz" dedi.

KADINLAR FIRSATLARI KAÇIRMAMALI

Henüz krizi atlatamamış dünya ekonomisinde Avrupa'nın bu yıl sıfır büyüme hedeflediğini, Ortadoğu'nun daha sıkıntılı bir döneme girdiğini ifade eden Özden, bütün bunlara rağmen Adana'yı dünyanın en şanslı kentleri arasında gördüğünü söyledi. Önümüzdeki 5 yılda Adana ve çevresinde gerçekleştirilecek yatırım bedelinin 50 milyar dolar olduğuna dikkat çeken TOBB Adana KGK Başkanı Esra Özden, şöyle devam etti:

"Bu yeni yatırımlar Adana'ya sadece nüfus artışı sağlamayacak. Alım gücü yüksek bir kesimin harcama yaptığı kenti de beraberinde getirecek. Nükleer santralden petrokimya tesisine, sağlık sektörüyle gelişen hastanelerden turizme, inşaata birçok alandaki atılımı yaşarsak hep birlikte göreceğiz. Burada görev alacak personelin eğlenceden gıdaya, eğitimden lüks tüketimine her türlü ihtiyacını karşılayacak yeni şirketlere ihtiyaç duyulacak. Mevcut işletmelerimizin ciro ve karlılığını artıracak bu yeni döneme iş kadınları olarak bizler hazırlıklı olmak zorundayız."

Özden, yeni dönemde özel ana okulundan yemekçiliğe, seyahat acenteliğinden organizasyon sektörüne onlarca alanda hizmet sektöründe kadınlara iş düşeceğini sözlerine ekledi.

Adana Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Gerdan da Türkiye'nin sayıca en büyük kadın girişimciler kurulunun Adana'da bulunmasının önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Gerdan, "Çok donanımlı bir kurul gördüm ve gurur duydum. Zaten her zaman yanımızdaydınız. Meclislerimizde, meslek komitelerimizde daha fazla kadınla çalışmaktan mutlu olacağız" diye konuştu. Toplantıda daha sonra profesyonel koç eğitmen Çağlar Çabuk, "Girişimci Liderlerin Yönetim Dinamikleri" konulu sunum yaptı.

ADANA,(DHA)

/////////

Dinçer: Vergi, ekonominin ilacıdır

MERSİN ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, verginin ekonominin ilacı olduğunu söyledi.

Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Mersin Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ile bir grup yönetici Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer'i ziyaret etti. Ziyarette konuşan

ESOB Başkanı Dinçer, verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi gerektiğini vurguladı. Esnaf ve sanatkarların devletine karşı her türlü yasal sorumluluğu yerine getirirken, kayıt dışına karşı etkin mücadele edilmediğini savunan Dinçer "Devletin kaldırımları kayıt dışı tarafından işgal ediliyor, herkes seyrediyor. Haksız rekabetin en önemli ayağı olan kayıt dışına karşı daha etkin mücadele edilmeli ve kayıt dışı kayıt altına alınarak, devletin geliri arttırılmalı, sadece vergi mükellefine yüklenilmemelidir. Unutulmamalı ki vergi ekonominin ilacıdır" dedi. Vergi Dairesi Başkanı Aksoy da vergi haftası etkinlikleri çerçevesinde meslek teşekküllerini ziyaret ettiklerini, başkanlık uygulamaları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Ali Ekber ŞEN/ MERSİN, (DHA)

(1.3.2013, FOTOĞRAF)

///////////////////

Tarsus'ta Neşet Ertaş anıldı

TARSUS Belediyesi, İçel Sanat Kulübü ve Tarsus Sanat Derneği'nin birlikte düzenlediği Neşet Ertaş'ı anma konseri büyük ilgi gördü. Etkinlikte, Anadolu Türk Halk Müziği Topluluğu ve Mersin Türk Halk Müziği Öğretmenler Korosu'nun sahne aldı. Şef Osman Nihat Hatipoğlu'nun yönettiği konserde, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türk Halk Müziği ustası Neşet Ertaş'tan türküler seslendirildi.

75.Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen anma konserine, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İçel Sanat Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alkar, Tarsus Sanat Derneği Başkanı Nurcan Kayhan, Bahşiş Belediye Başkanı Mustafa Sarı, Yeşiltepe Belediye Başkanı Fikri Tüten, Atalar Belediye Başkanı İsa Yıldız, belediye meclis üyeleri, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İçel Sanat Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alkar "Tarsus'ta böyle bir konser vermek bizi çok heyecanlandırdı. 16 yıldır gönüllülerle ve müzik aşkıyla bugünlere gelen koromuz için gerçekten Neşet Ertaş gibi bir üstadı anmak ve onun türkülerini seslendirmek bizim için büyük bir onur" dedi.

Tarsus Sanat Derneği Başkanı Nurcan Kayhan ise, "Derneğimiz olarak böyle güzel bir etkinliğin içinde yer almaktan onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Dernek olarak sanatın ve sanatçının yer aldığı etkinlikleri destekliyoruz. Böylesine güzel ve anlamlı bir anma gecesine katılmaktan onur duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Neşet Ertaş'ın 21 eserinin seslendirdiği program sonunda koro ayakta alkışlandı.

Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), (DHA)

(1.3.2013)

//////////////////

Mersin, Hataylı kadın girişimcileri ağırladı

HATAY'dan Mersin'e gelen bir grup kadın girişimci, meslektaşlarıyla çeşitli temaslarda bulundu. Ziyarette Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) ile Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) üyeleri birbirleriyle tanışma ve işbirliği olanağı buldu. GİŞKAD Başkanı M.Sevil Yetkin ve KAGİD Başkanı Dilek Karadeniz derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Aynı amaca hizmet eden iki dernek, bundan sonraki süreçte uygulamak üzere şu ortak kararları aldı:

"Bölgede çalışan kadınların toplum ve iş hayatında yerlerini kuvvetlendirmek. Birlikte hareket edebilme yönlerini güçlendirmek ve bu konuda engelleri yok etmek. Türkiye genelinde, söz sahibi, yetkili kadın yönetici sayısını artırmak. Toplumda ve siyasette lider olmaya, aday kadınların yol haritalarını çizmek. Çalışan, yönetici kadınların sayısını arttırmak, Lobicilik çalışmalarını öğretmek, uygulamak. Kadınların sosyal duyarlılıklarını geliştirmek, sivil toplum örgütlerinde çalışmayı teşvik etmek."

MERSİN, (DHA)

AEŞ(EŞ)(1.3.2013)

/////////////////////////

900 öğrerenciye kitap ve kırtasiye

ADANA'ın Ceyhan İlçesinde Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Adana Şubesi tarafından taşımalı eğitim gören örgencilere kitap ve kırtasiye yardımında bulundu. Kitap ve kırtasiye malzemelerinin dağıtımı Ceyhan merkezde bulunan Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'nda yapıldı. Törene Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaylacı, Türkiye Harp Malulü Gazileri Şehit Dul ve Yetimler Derneği Adana Şubesi Başkan Vekili Sebahattin Aslan, okul müdürleri ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı.

Törende konuşan Okul Müdürü İsmail Tosun, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Adana Şubesi tarafından düzenlenen kitap yardımını çok anlamlı bulduklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Derneği Adana Şubesi Başkan Vekili Sebahattin Aslan da sosyal paylaşım sitesinde başlattıkları kampanyanın büyük ilgi görmesinden memnun olduklarını dile getirdi.

Şahin ÖZER/CEYHAN,(DHA)

(1.3.2013 FOTOĞRAFLI)

/////////

Bana bir masal anlat dede

MERSİN'in Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hazırlanan 'Bana Bir Masal Anlat Dede Projesi' anaokullarında uygulanmaya başlandı. Projenin ilk uygulaması Elif Bulut Anaokulu'nda başladı. Sevgi Bahçesi sınıfında proje kapsamında gönüllü dede İbrahim İnce tarafından ilk masal okundu. Sevgi Bahçe Sınıfı Öğretmeni Gülhan İpçi, projenin önemine işaret ederek, "İlk gününde ilk gönüllü İbrahim amcamız çocuklarımıza Keloğlan hikayesini okudu. Miniklerimiz bu projenin uygulanmasından çok memnun. Bu proje ile çocuklarımız daha zevkli ve doğal olarak masal dinleme geleneğini sürdürüyorlar" dedi.

ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

(1.3.2013)

////////////////////////////

Suriyeli çocukların deniz keyfi

SURİYE'de iç çatışmalardan kaçarak, Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki akrabalarının yanına sığınan ailelerin çocukları, güneşli havayı fırsat bilerek İskenderun sahilinde denize girdi. Türkiye'yi etkisi altına soğuk havaya rağmen, İskenderun'daki güneşli ve sıcak hava, Suriyeli çocukların yüzünü güldürdü. Yakınlarıyla İskenderun Körfezi'ndeki sahile gelen çocuklar, denizde yüzerek eğlendi.

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay), (DHA)

(1.3.2013-FOTOĞRAF)

////////////

'Yeni doğanlarda kataraktın erken teşhisi önemli'

ADANA'da Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Mürşitoğlu, bebeklerde doğuştan gelen katarak hastalığının erken teşhisinin önemli olduğunu söyledi.

Yeni doğan bebeklerde katarakt hastalığı görülme oranının 20 binde 1 olduğunu belirten Mürşitoğlu, geç tedavilerde görme kayıpları yaşandığını dile getirdi. Bebeklerde doğuştan gelen katarakt hastalığının fark edilmesi için 2 önemli kriter olduğunu dile getiren Mürşitoğlu, "Bebeğin gözbebeği normalde siyahtır, eğer beyaz görürlerse bu en önemli belirtidir. İkinci olarak ise fotoğraflarda kırmızı reflenin olmamasıdır. Normalde bu kırmızı refleyi almıyorsa mutlaka şüphelenip muayeneye götürülmelidir. Gözdeki bu beyaz leke başka hastalığın habercisi, örneğin göz kanseri olabilir" dedi.

Yapılan katarakt ameliyatıyla göze yeterli ışık girmesinin sağlandığını belirten Mürşitoğlu şöyle devam etti:

"Katarakt temizlenince hastanın gözüne yeterli şık girmesini sağlıyoruz. Doğuştan olan kataraktlarda erken teşhis edilmezse hastanın görme gücü ileriki dönemlerde oldukça düşük olur. Ne kadar erken ameliyat olursa görme gücü artacaktır. Çünkü beyne yeterince ışık ve görüntü gitmediği için beyindeki hücreler yeterince gelişemez. Böyle olunca da tembellik oluşur. Adana'da görme engelliler merkezinde yaptığımız incelemede, çocukların yarısından fazlası doğuştan kataraktlı ve ameliyat olmuşlardı. Ancak eski teknolojiyle ameliyat oldukları için bir çoğunda görme kaybı olmuştu. Yeni ameliyat olanlarda görme kaybı çok az oluyor. Ayrıca kataraktın çeşitleri var. Yüksek ısıya bağlı oluşan kataraktlar, ilaç kullanmaya bağlı oluşan kataraktlar var. Bunlar farklı kataraktlardır. İleri yaşlarda görülen katarakt, en çok görülen vakalardır."

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

(1.3.2013/FOTOĞRAF)

//////////

Groseri'nin 19'uncu şubesi açıldı

ADANA'daki Groseri Marketleri'nin 19'uncu şubesi törenle açıldı. Merkez Çukurova İlçesi'ndeki Dr. Sadık Ahmet Bulvarı üzerinde bulunan Groseri Belediye Evleri Şubesi'nin açılışına, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Kaymakamı Abdulhamit Erguvan ve Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Groseri Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Özdemir, M.Ali Önür ve Levent Uğurses ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, açılışta yaptığı konuşmada "Yerli bir grup tarafından açılan mağazanın hayırlı olmasını diliyorum. Groseri bizim takip ettiğimiz, beğendiğimiz bir market. Çoğalan marketler ve oluşan rekabet ortamının tüketicinin lehine olduğunu düşünüyorum. Burada 60 kişi istihdam edilecek. Bunu çok önemsiyorum" dedi. Vali Coş ve beraberindekiler açılış kurdelesini kestikten sonra bir süre mağazayı gezip ürünleri inceledi.

Toplam 700 metrekarelik alanda 60 çalışanla hizmete giren yeni şubede açılışa özel kampanya ve indirimler yapıldı.

Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, (DHA)

(1.3.2013, FOTOĞRAF)

////////////////

4 ambulans hizmete girdi

KAHRAMANMARAŞ'ta Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen tam donanımlı 4 yeni ambulans törenle hizmete girdi. Sağanak yağmur altında, Kahramanmaraş valilik binası önünde düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Erkan Bulgan, İl Sağlık Müdürü İlker Çitil ve İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy katıldı.

Sağlık Müdürü İlker Çitil, yaptığı açıklamada, il genelinde 25 istasyonda hizmet verdiklerini, yeni gelen ambulansların, 112 acil kurtarma hizmetlerine hız katacağını söyledi. İl genelinde 39 adet acil yardım ambulansıyla hizmet verdiklerini ifade eden Çitil, "Şubat ayında Sağlık Bakanlığı'ndan, 2 adet panelvan tipi, 1 adet 4 yataklı ve 1 adet yoğun bakım acil yardım ambulansı ilimize gönderildi. Ayrıca paletli kar ambulansı da mart ayı içerisinde hizmete başlayacak. Gelen bu ambulanslarla birlikte 25 olan istasyon sayımızı 30 çıkartıyoruz. İstasyon sayılarımızın artması vakalara ulaşım sürelerimizi kısaltacaktır" dedi.

112 komuta kontrol merkezine gelen asılsız ihbarlardan da yakınan Çitil, "Çağrı merkezine günde 4 bin 500 yardım çağrısı geliyor. Ancak gelen bu çağrıların sadece yüzde biri doğru çıkıyor. Vatandaşlarımızdan 112 telefonlarını boş yere meşgul etmelerini istemiyoruz" diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ,(DHA)

(1.3.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////////

Tarsus'ta uyuşturucu operasyonu

MERSİN'in Tarsus ilçesinde yapılan uyuşturucu operasyonunda piyasaya sürülmek üzere 41 kilo esrar ele geçirildi. Yakalanan 3 zanlı mahkemece tutuklandı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü KOM Grup Amirliği tarafından yapılan çalışmalarda, M.Y.(38) ve A.A.(30) adlı kişilerin, iki ayrı araçla doğu illerinden uyuşturucu maddesi getirerek piyasaya sürecekleri bilgisine ulaşıldı. Polis ekipleri, araçlardan birini, sürücüsü Y.D. ile birlikte Gaziantep- Nurdağı kesiminde bir dinlenme tesisinde ele geçirdi. Araçta yapılan aramada 41 kilo kubar esrar bulundu. Araç sürücüsü Y.D. gözaltına alınırken, takibi sürdüren ekipler, aynı gün M.Y.(38) ile A.A.(30) adlı kişilerin içinde bulunduğu diğer otomobili Osmaniye yakınlarında otoyol üzerinde durdurarak arama yaptı. Yapılan aramada araçta herhangi bir suç unsuruna rastlanılmazken, uyuşturucu ticareti ile ilgisi bulunduğu iddia edilen sürücü M.Y ve A.A. göz altına alındı. Üç zanlı Emniytteki sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin),(DHA)

(1.3.2013)

///////////

Tavuk çiftliğinden hırsızlık

ADANA'da tavuk çiftliğinde şoklanarak dolaplarda bekletilen 2 top 800 kilo pilici çalan A.K., D.S., E.O. ile H.Ş., İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yakalandı.

Merkez Seyhan İlçe'sinin Yenidam Mahallesi'nde bulunan bir tavuk çiftliğinden hırsızlık yapıldığı bilgisini alan Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Ekipler, bir kamyonetin mesai saatleri dışında tavuk çiftliğine geldiğini ve bir süre sonra da ayrıldığını belirledi. Belirli günlerde girip çıkan kamyoneti takibe alan İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, çiftlikte bekçilik yapan A.K. ile temizlik görevlisi D.S., E.O. ve H.Ş.'yi gözaltına altı. Zanlıların çaldıkları tavukları başka bir bir işyerine depolarken suç üstü yakalandığı belirtildi. İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan aramada 11 bin TL değerinde, toplam 2 bin 800 kilogram şoklanmış tavuk ele geçirildi. Ele geçirilen ürünler,

mal sahibine teslim edildi. Gözaltına alınan zanlılar ise çıkartıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

ADANA, (DHA)

(1.3.2013/FOTOĞRAF) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement