Dha Yurt Bülteni - 16 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 16

Başbakan Yıldırım: Kılıçdaroğlu, 1982'de kalmış (2)MERİÇ BAĞLANTI KÖPRÜSÜNÜ AÇTIBaşbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan'da yapılacak olan halk oylaması mitinginin ardından Karaağaç Mahallesi'ni kent merkezine bağlayan TEM-Edirne-Karaağaç bağlantı yolu ve köprüsünün açılışına katıldı.

30.03.2017 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yıldırım: Kılıçdaroğlu, 1982'de kalmış (2)

MERİÇ BAĞLANTI KÖPRÜSÜNÜ AÇTI

Başbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan'da yapılacak olan halk oylaması mitinginin ardından Karaağaç Mahallesi'ni kent merkezine bağlayan TEM-Edirne-Karaağaç bağlantı yolu ve köprüsünün açılışına katıldı. Programın yapıldığı alana eşi Semiha Yıldırım ve beraberindeki bakanlarla birlikte gelen Başbakan Binali Yıldırım, köprü temelinin 14 Temmuz 2013 yılında atıldığını hatırlattı. Köprünün Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden bile önemli olduğunu anlatan Yıldırım, "Edirne'ye 2013 yılının 14 Temmuz da geldim. Şuradan bir Ramazan günüydü, bu köprünün ve yolun temelini attık. Sizlerle iftarda yaptık. Şimdi gördüğünüz bu eser tamamlandı, açılışını yapıyoruz. Bu köprü bana göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden daha önemli. Neden biliyor musunuz? Türkiye'nin bir kara parçacı, Karaağaç Mahallesi sel gelir, Meriç taşar Edirne ile irtibatı bağlantısı kesilir. İşte bu köprünün uzunluğu 1943 metre. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden daha uzun. 'Ya buraya da bu masraf yapılır mı?' diyebilirler. Geçmiş yıllarda bunu yapmak istememiş olabilirler. Ama biz diyoruz ki, tek bir insanımızın yaşadı bir yer bile olsa, ona ulaşmak, ona hizmeti götürmek bizim boynumuzun borcu. Gönül rahatlığı ile huzuruyla karşınızdayız. Tarihe tanıklık eden Meriç Nehri üzerine bu güzel köprüyü yaptık. Hayırcılar, ister dinlesin, ister dinlemesin. Bizim hizmetimiz millet için, millete hizmette siyaset olmaz. İşte eser, ailesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Eser, siyasi yapıyoruz 15 yıldırö dedi.

"SİZ ANAYASA YOLUNU AÇIN"

Türkiye'de yapılan hizmetlerin bir çok Avrupa ülkesinde bile olmadığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, alanda toplanan kalabalığa seslenerek, anayasa yolunun açılması çağrısında bulunarak şunları söyledi:

"Ülkemizi doğudan, batıya, güneyden, kuzeye her tarafta yollarda donattık, hava yolunu halkın yolu yaptık. Vatandaşımızın hızlı tren özlemini giderdik. Şehir hastaneleriyle sağlıkta devrim yaptık. Sağlıkta değişiklik ve devrim bugün bir çok Avrupa ülkesinde yok. Değerli Edirneliler, bu eserler kesintisiz, devam etsin istiyorsanız bunun yolu 16 Nisan halk oylamasında kararımız evet. Böylece 2023'e giden büyük Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetle seviyesine ulaşacağız. Biz Türkiye'nin yollarını açtık, tek yolları bölünmüş yol haline getirdik. Yolları böldük, insanları, hayatları birleştirdik. Bir yol var ki sürekli vesayet üretiyor, darbe üretiyor. Bu da anayasa yolu. Anayasa yolunu gücümüz yetmedi açamadık. Şimdi anayasa otoyolunu açmaya hazır mısınız? Siz anayasa yolunu açın, biz iki şeritli yolları dört şeride çıkaralım. Otoyolları da yapalım, Çanakkale Köprüsü'nü de yapalım, Hızlı tren Edirne'ye gelecek. Kars'a kadar gidecek"

"PKK VE FETÖ'YE İZİN VER, BAKANLARIMIZA YOK"

Almanya ve Hollanda'nın Türk siyasetlerine koyduğu yasakları hatırlatan Yıldırım, PKK ve FETÖ'ye izin verildiğini belirterek, "Bakın Almanya, Hollanda bizim siyasilerimize hatiplerimize izin vermiyor. Ama bölücü başının posterleri asılı meydanlarda. PKK'ya, FETÖ'ye tam yol serbest, her türlü mitingi yapması için izin veriyorlar. Bunlar bizim dostumuz mu? Dost böyle yapar mı? O halde bunun cevabını 16 Nisan'da bu millet verecek. PKK terör örgütü istediği kadar 'hayır' diye kampanya yapsın, FETÖ terör örgütü istediği kadar 'hayır' kampanyası yapsın. Onlar bu milleti bilmiyor, bu millet en zor şartlarında bile küllerinden doğmuş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün etrafında Kurtuluş Savaşı'nı vermiş ve Cumhuriyeti bize kazandırdılar. Bizim görevimiz Cumhuriyeti daha ileri taşımak" dedi.

"ANAYASA'NIN MODASI GEÇTİ"

16 Nisan'da yapılacak olan halk oylaması için destek isteyen Başbakan Yıldırım, referandumda aday ve partiler olmadığını ve Türkiye'nin geleceğine karar verileceğini kaydederek sözlerini söyle tamamladı:

"16 Nisan'da biz bir seçim yapmıyoruz. Biz 16 Nisan'da bir anayasa değişikliğini oyluyoruz. Partiler, adaylar olmayacak sadece gidip ülkemizin geleceği için karar vereceğiz. ya aydınlık yarınlara, daha hızlı kalkınan büyüyen, darbelerle uğraşmayan, bütün gayretini ülkenin kalkınması, refahı için harcayan, güçlü iktidara, istikrar evet diyeceğiz ya da modası geçmiş darbe döneminden kalan, anayasaya razı olacağız. Biz bu sürekli kriz üreten, darbe teşebbüsleri üreten anayasaya razı mıyız? Sadece bu köprü değil, toplam 7.5 kilometre, Avrupa'dan gelen TEM otoyoluna bağlantı bu köprünün devamında da var. İki iş yapıyor, gelince hemen buradan Edirne'ye giriyorsunuz. İkinci görevi de Karaağaç Mahallesi'ndeki hemşerilerimiz, Romanlarımız onların yollarının kesintiye uğramasını engelliyor. Sürekli açık istediği kadar Meriç taşın, yolunuz, bahtınız açık olsun."

Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından eşi Semiha Yıldırım ve beraberindeki bakanlarla birlikte kurdele keserek yeni köprüyü hizmete açarak Kırklareli'ye geçti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

-Başbakanın gelişi ve karşılanması

-İstiklal Marşı

-Başbakan Yıldırım

-Programa katılanlar

-Başbakan Yıldırım'ın konuşması

-Köprü açılışı

-Başbakan Yıldırım'ın gidişi

-Köprüden genel görüntü

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE,-

==========================================

BAKAN ÇELİK, BURSA'DA GEN BANKASI'NIN AÇILIŞINI YAPTI

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da, Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nın açılışına katıldı.Bakan Çelik, bu bankanın kredi veren bir banka olmadığını, süt ve süt ürünlerinin genetik yapısını gelecek nesillere aktaran bir banka olduğunu söyledi.

Merkez Osmangazi İlçesi Hürriyet Mahallesi'ndeki Tarım İl Müdürlüğü'nün bahçesinde yapılan Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nın açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gen bankasının süt ve süt ürünlerinin genlerinin araştırılıp gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynayacağını söyledi. Sadece hayvancılık alanında değil tarım alanında da önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Bakan Çelik, "Vatandaşlarımızın en önemli sorunu toprak konusu. Biz toprağa bakıp geçiyoruz. Topraktan gelen insan yaşarken toprağa yüzünü dönmeli. Zaten öldükten sonra toprağa gideceğiz. Onun için yaşarken toprağın kıymetini bilmeliyiz. Ülkemiz de topraklarımızın tarımdan çıkmaya başladığını görüyoruz. Bunun için önlemler aldık. Şu anda Türkiye'de 141 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik. Buralara bir çivi bile çakılamaz. Ama 141 ova ile kalmayacak bunun sayısını 300'e çıkaracağız. Bu kadar tahribattan sonra en azından tarımsal geleceğimiz güvence altına alınacak. Ekilmedik bir karış arazi bırakmayacağız. Nüfusumuz 80 milyona geldi. Bazı ürünlerde ithalatçı olma durumuna geldik. Onun için kendin kendimize yeterli hale gelmemiz lazım" dedi.

'TOPRAĞI ELE DE VERMEYECEĞİZ'

Atadan kalma bir tarım değil, geçimlik bir tarım değil, gerçekten bilimsel bir tarım noktasına gelinmezse üretim hedeflerine ulaşılamayacağını kaydeden Bakan Çelik, "Onun için toprak deyip geçmeyin. Toprağı yele vermeyelim, sele vermeyelim, düşmanlara da sesleniyoruz; Toprağı ele de vermeyeceğiz Allah'ın izniyle diye konuştu.

Gıdaların güvenli olması için binlerce çalışanla vatandaşa hizmet verdiklerini hatırlatan Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"6 bin 600 elemanımızla Türkiye'de ve Bursa'da satılan gıdaların denetimini yapıyoruz. Aynı zamanda buradaki laboratuarlarda aldığımız örnekleri inceleyerek neyin ne olduğunu soframıza gelenlerin nasıl ürünler olduğunu da güvence altına alıyoruz. Bioçeşitliliği de koruma gibi bir görevimiz var. 4 bin endemik olmak üzere toplamda 14 bin bitki türü var. Bu alanda 18 araştırma birimimiz çalışıyor. Ankara ve İzmir'de ki gen bankalarımızda 3 binin üzerinde bitki türüne ait 121 bin örnek var.25 ilimizde halk elinde korumaya dönük çok ciddi gen kaynaklarımızı muhafaza ediyoruz. "

GEN BANKASI

17 milyon liraya mal olan Gen bankası, genetik zenginliği korumak, tarımsal üründe de sürekliliği sağlamak amacıyla fiziki ve teknolojik altyapısı uluslararası normlarda dizayn edildi. Gen bankası mikrobiyoloji laboratuarları, moleküler biyoloji laboratuarları, analiz laboratuarları ve genetik meteryal muhafaza birimlerinden oluşuyor. Gen bankasında Türkiye'de üretilen süt ve süt ürünlerindeki değerli mikroorganizmalar belirlenecek. Yeni nesil cihazlarla moleküler tanımlaması yapılacak. Kültür koleksiyonları oluşturulacak. Böylece gen kaynaklarının korunması sağlanacak. Böylece ülkenin rekabet gücü artarken ekonomiye katma değer sağlayacak.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Merkezin tanıtım videsundan görüntü

-Bakan Çelik in konuşması

-Açılıştan görüntü

======================================

CHP'li Tezcan: Cumhurbaşkanı Sarıyer'de terörist çadırına mı girdi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Diyorlar ki 'Hayır diyenler teröristtir.' ya insaf. Şimdi ben sayın Cumhurbaşkanına soruyorum; iki gün önce Sarıyer'de 'Hayır çadırına girdi. Hayır diyenlerin çadırını ziyaret etti. Sayın Cumhurbaşkanı Sarıyer'de terörist çadırına mı girdi?" dedi.

Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, 16 Nisan'da 'Hayır' çağrısı yaptı. Anayasa değişikliği teklifinin neleri içerdiği konusunda 'Evet' diyenlerin tek kelime etmediklerini öne süren Tezcan, şöyle konuştu:

"Bir anayasa değişiklik teklifi yapıldı, hazırlandı millete şimdi soruluyor; Evet mi? Hayır mı? diye. Bakıyoruz bu anayasa değişikliği teklifi neyi içeriyor? İçeriğinde ne var konusunu bizden başka konuşan yok. 'Evet verin' diyenler teklifin içeriği ile ilgili tek kelime etmiyorlar. Teklifin içeriğiyle hiç ilgili olmayan, 'Türkiye'yi şöyle ayağa kaldıracağız', 'Türkiye şöyle fırlayacak', 'Türkiye böyle fırlayacak' diye bir tablo üzerinden bunu anlatmaya çalışıyorlar. O zaman akıllara şu soru geliyor; Türkiye'yi 15 senedir başka birileri mi yönetiyordu? Evet verirseniz Türkiye fırlayacak diyenler 15 senedir Türkiye'yi yönetenler. Bugüne kadar fırlatamamalarının sebebi neymiş merak ediyoruz."

'KAVGA EDİP ÇIKTI'

Evet demek için hiçbir nedenin olmadığını bu nedenle toplumu ayrıştırarak, kutuplaştırarak kampanya yürütmeye çalışıldığını savunan Bülent Tezcan şunları söyledi:

"Diyorlar ki; 'Hayır diyenler teröristtir.' 'PKK Hayır diyor siz de hayır diyorsunuz', 'FETÖ Hayır diyor siz de hayır diyorsunuz.' ya insaf. Şimdi ben sayın cumhurbaşkanına soruyorum; iki gün önce Sarıyer'de 'Hayır çadırına girdi. Hayır diyenlerin çadırını ziyaret etti. Sayın Cumhurbaşkanı Sarıyer'de terörist çadırına mı girdi? Madem hayır diyenler terörist. Girdi, ziyaret etti. Orada dikkat ederseniz kucaklayıcı bir dil yok. Kavga edip, çıktı. Oranın huzurunu bozdu, kavga edip çıktı çadırın içinden. Ne lüzum vardı? Biz de sevindik ki; çatışma ortamı ortadan kalkacak, kavga gürültü olmayacak. Ama biz bu dile girmeyeceğiz. Bizim anlatacaklarımız var. Biz bu işi bir siyasi polemik meselesi olarak görmüyoruz. Biz bu meseleyi bir parti meselesi olarak görmüyoruz. Biz biliyoruz ki partiler gelir, geçer ama bu sistemi koyduğun zaman bu sistemi bugün bir parti kullanır, yarın bir başka parti. Ama hiç kimseye hayrı olmaz bu sistemin, hiçbir partiye bu sistemin hayrı olmaz. Diktatör yaratırız. İtiraz ettiğimiz şey bu."

Görüntü dökümü:

-----------------------

-Toplantıya katılanların,

-Bülent Tezcan'ın konuşmasından çekilen görüntüler bulunuyor.)

Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR, -

==============================================

Baydemir: Şarkı yasağını direniş ıslığıyla protesto ediyoruz

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili ve Parti sözcüsü Osman Baydemir, referandum çalışması için geldiği Şırnak'ta yaptığı konuşmada, referandum için partileri tarafından hazırlanan şarkının yasaklandığını hatırlatarak, "Ama nasıl ki, Ape Musa (Musa Anter) onların yasaklarını ıslıkla protesto etmişse, biz de onların bu yasağını direniş ıslığıyla protesto ediyoruz" dedi.

HDP'li milletvekilleri Mithat Sancar, Saadet Becerikli, Leyla Birlik ve Aycan İmrez ile birlikte referandum çalışmasını yürütmek üzere Şırnak'a gelen HDP parti sözüsü Osman Baydemir ve beraberindekiler, parti otobüsüyle şehir turu attıktan sonra Uludere Caddesi üzerinde bulunan HDP il başkanlığı binasına geldi. Burada kendisini bekleyen partililerle buluşan Baydemir, Kürtçe bir konuşma yaptı. Referandum için hazırladıkları şarkının yasaklandığını konuşmasında hatırlatan Baydemir, "Heyetimiz olarak 7'den 70'e Şırnak halkını selamlıyoruz. Allahın izni ile zülüm bu toprakları terk edecektir. Zulüm bu topraklardan evini taşıyacaktır. Referandum şarkımızı yasakladılar. Ama nasıl ki Ape Musa onların yasaklarını ıslıkla protesto etmişse bugün bizde onların bu yasağını ıslıkla, direniş ıslığıyla protesto ediyoruz. Bugün burada açılan HDP'nin kapısı özgürlüğün kapısıdır. Allah Şırnak haklını korusun, sizleri korusun. Allah'ın izni ile 16 Nisan hayırların kapısı olacak. Faşizm, katliamlar bu topraklardan taşınacak. Sizden ricam, tüm Botan halkından ricam, elle ele verelim, gönül gönülle verelim. Onlar iyi bilsinler ki zulümle zorla, evlerimizi yıkmakla bu halk boyun eğmeyecektir. Bu halk özgürlüğünden, birliğinden, beraberliğinden vazgeçmeyecektir. Allah'ın izni ile 16 Nisan'da sandıklarda 'Hayır' diyeceğiz" dedi.

Daha sonra partililerle vedalaşan Osman Baydemir ve beraberindekiler Silopi ilçesine geçerek burada şehir turu attılar. HDP Silopi ilçe binası önünde partililer tarafından karşılanan Baydemir'in konuşma yaptığı sırada bir Drone'nin havadan görüntü aldığı görüldü. Partililere selenen Baydemir, "Bu gece kandil gecesi Rabbimden, Allah'ımdan bütün coğrafyamıza rahmet getirmesini barış getirmesini kardeşlik huzur ve özgürlük getirmesini niyaz ediyorum.ödedi. Polisler ile partililer arasında zaman zaman gerginlik yaşanması üzerine Baydemir partililere dağılmaları yönünde çağrı yaparak vedalaştı.

Görüntü Dökümü: (ŞIRNAK)

------------------------

-Araçlarla şehir turu

-Parti önünde vatandaşlarla selamlaşma

-Baydemir'in konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Görüntü Dökümü: (SİLOPİ)

------------------------

-Osman Baydemir'i taşıyan seçim otobüsü

-Otobüsün şehir içinde tur atması

-Otobüsün HDP binası önüne gelmesi

-Baydemir'in konuşma yapması

-Havadaki Drone

-Genel ve detaylar

Haber-Kamera: Sekvan KÜDEN-Mehmet Selim YALÇIN/ŞIRNAK-SİLOPİ,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 16 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement