İşte Son Teknolojik Asansörler - Son Dakika
Emlak

İşte Son Teknolojik Asansörler

İşte Son Teknolojik Asansörler

Türkiye’nin en önemli asansör üreticilerinden Otis Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren projemlak.com’a özel açıklamalarda bulundu.

12.08.2017 23:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ASANSÖR SEKTÖRÜNDEN BAHSEDER MİSİNİZ? TÜRKİYE VE AVRUPA"DAKİ BÜYÜKLÜĞÜ NEDİR?

Akdeniz çanağında nüfusu en fazla ve şehirleşme oranı yüksek olan Türkiye"de asansör sektörü, çok hızlı bir büyüme potansiyeline sahip. Binalar yükseldikçe ve teknoloji geliştikçe Türkiye, bulunduğu bölgede asansör pazarının merkezi olmaya devam edecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı"nın "Asansör Sektörü-2017" raporuna göre; Türkiye asansör sektörü, faaliyet alanı dikkate alındığında, montaj, belgelendirme hizmetleri, periyodik kontrol hizmetleri, aksam üretimi ve bakım hizmetleri genelinde yaklaşık 500 milyon dolar seviyelerinde bir ciroya sahip. 2016 yılı için dış ticaret hacmi, toplam 421 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Sektörün 2016 yılı toplam ithalat ve ihracat verilerine bakıldığında, dış ticaret hacmi yaklaşık 421 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen asansör sektörü, yaklaşık 132 milyon dolar ihracat değerine karşılık 289 milyon dolar ithalat değerini ortaya koyuyor. Bu rakamlara göre sektörün yaklaşık 157 milyon dolarlık dış ticaret açığı verdiği görülüyor.

OTİS TÜRKİYE HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

1865"te İstanbul"da kurulan ve 1921"den bu yana kesintisiz olarak asansör sektöründe faaliyet gösteren Türk firması Buga, 1991 yılında Buga Otis (Otis Türkiye) adını aldı. Otis, 1975"te yürüyen merdiven imalatı yapan ilk firma oldu. Bugün Otis Türkiye, yılda 2.000 adet asansör ve yürüyen merdiven/yol kapasitesi ile bulunduğu bölgede önemli bir üretim üssü olarak konumlanıyor. Türkiye"nin "en yüksek", "en hızlı", "çift katlı" ve "akıllı yolcu yönlendirme" sistemine sahip asansörlerini üreten öncü bir firma olarak; yenilikçi asansörlerimizi, konut sektörünün de beklentilerini dikkate alarak geliştiriyoruz. En yüksek binalarda olduğu gibi en gözde konut projelerinde de Otis Türkiye"nin asansörleri kullanıyor.

ASANSÖR TEKNLOJİSİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Bugün asansör sektörünün lideri olarak, ileri teknolojiyle hayata geçirdiğimiz asansörlerle, binalardaki ulaşımı hızlandırıp kullanıcıya vakit kazandırıyoruz. 1 saniyede 8 metre katederek "Türkiye"nin en hızlı asansörü" unvanını elde eden asansörlerimizle ilklere imza atmanın gururunu yaşıyoruz. "Double Deck" sistemi ile yoğun binalarda kullanıcıya vakit kazandırıyor, "CompassPlus" sistemiyle de uzun asansör kuyruğuna son veriyoruz.Yaptığımız her işe geleceği düşünerek sürdürülebilir yaklaşmak bizim en baştan verdiğimiz bir taahhüt. Enerji tasarrufu sağlamak için kullandığımız formüllerin birer yansıması olan "Gen2", "ReGen", "Gen2 Switch" ve "CompassPlus" adlı ürün ve sistemlerimizle fark yaratıyoruz.

DÜNYAYA İHRAÇ EDİYORUZ

Otis Türkiye, 70 kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip makine dairesi olmayan asansör üretimi yapan ilk Otis firması oldu. 2012"de geliştirdiğimiz yeni nesil asansör sisteminin en güzel örneklerinden biri olan "Gen2" kayış sistemli, makine dairesiz asansör "Robusta", Otis Türkiye"nin ürünüdür. Mevcut 30 kişilik taşıma kapasitesini 70 kişiye çıkardığımız makine "Robusta" asansörlerinin Ar-Ge"sinin yanı sıra, tasarım ve mühendislik uygulamalarını Türkiye"deki üretim tesislerimizde yaptık. Şimdi bu yüksek performanslı asansörlerimizi bütün dünyaya ihraç ediyoruz. Dünyanın en görkemli yapılarından Avustralya Sidney Opera Evi"nin ve Paris"in simgelerinden Grand Arche anıtının asansörlerini de yenilikçi "Robusta" asansör ünitelerimizle değiştirdik. Tel Aviv"in en gösterişli yapılarından olan Arlozorov 17 ve Marom Negba, Kazakistan"da Abu Dhabi Plaza, Avustralya"da Gateway Alışveriş Merkezi, İngiltere"de 1st Bank ve Birleşik Arap Emirlikleri"nde Etihad Müzesi"ne de "Robusta" üniteler ihraç ettik. "Robusta"nın da içinde yer aldığı "Gen2" kayış sistemli asansör ailesi, dünya çapında sayısız projede kullanılmaya devam ediyor.

SAÇ KURUTMA MAKİNESİNDEN DAHA AZ ENERJİ HARCIYOR

Otis, enerji kullanımını azaltarak performansı artırılan yenilikçi asansörleri ile binalarda hızlı ve emniyetli ulaşım sağlarken, yüzde 75"i bulan oranlarda da enerji tasarrufu elde ediyor. Hatta Otis"in bazı asansörleri, saç kurutma makinesinden daha az enerji harcıyor. Elektrik kesildiğinde dahi 100 defa daha çalışma kapasitesine sahip olan "Gen2 Switch" asansörler, yüksek enerji sarfiyatı ve asansörde kalma korkusunu geride bırakıyor. "Gen2 Switch" asansörlerde bulunan ReGen tahrik sistemi, tam yüklü kabinin aşağı, hafif yüklü kabinin yukarı doğru hareketi esnasında açığa çıkan elektriği şebekeye geri kazandırıyor. Otis yürüyen merdivenlerinin pek çok uygulamasında kullanılan, yürüyen merdivende kimse olmadığı durumda devreye giren "Enerji Tasarruflu Yüksüz Çalışma Modu", belirli gün ve saatlerde trafik yoğunluğunun hiç olmadığı alanlar için tasarlanan "Aralıklı Çalışma Modu", daha düşük trafik yoğunluğu olan binalarda kullanılan "Frekans Kontrollü Çalışma Modu" teknolojisi ile önemli oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Otis Türkiye, Abu Dhabi Uluslararası Havaalanı için yapılan tamamı cam kabinlerin yanı sıra mermer zemin, altın kaplama çağırma butonları ve özel taleplere yönelik tasarım kapasitesiyle mimarların tercihi oluyor. Otis olarak en son teknolojileri kullanarak hayata geçirdiğimiz yüksek taşıma kapasiteli ve enerji tasarruflu asansörlerimizle sektördeki öncülüğümüzü sürdüreceğiz.

EN ÇOK HANGİ ÜLKELERE İHRACAT YAPIYORSUNUZ? EYFEL KULESİ İÇİN ASANSÖR ÜRETTİNİZ, BU TARZ ASANSÖRLERİ HANGİ ÜLKELERE NE AMAÇLA ÜRETTİNİZ?

Türkiye"nin en köklü şirketlerinden biri olarak 150 yılı aşkın bir süredir faaliyetlerini sürdüren Otis Türkiye olarak, İstanbul"daki asansör fabrikasında ileri teknolojiyle gerçekleştirdiği üretiminin yüzde 25"ini, 5 kıtaya ihraç ediyor. Başta Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere ABD ve Avustralya"ya, yüksek bina, ağır yük ve özel tasarım asansörler ihraç eden Otis Türkiye olarak, Çin"e dahi asansör üretip ihraç ediyoruz. Örnek vermemiz gerekirse, İtalya"nın en yüksek gökdelen projesi Citylife Tower"ın yüksek hızlı asansörlerini Buga Otis Türkiye olarak biz ürettik. Dünyanın en görkemli yapılarından Sidney Opera Evi"nin asansörleri Buga Otis Türkiye tarafından yenilendi. Fransa"nın ünlü binalarından, ülkenin ilk LEED Platinium sertifikalı projesi Tour Capre Diem"in asansörleri Türkiye"den gitti. İsrail"in en prestijli ofis projesi Amot Atrium Tower"ın asansörleri Türkiye"de üretildi. Bahreyn"deki World Trade Center için de ilk kule panoramik asansörü inşa edildi. İrlanda Dublin Airport"un asansörlerini kuran Otis Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dhabi International Airport projesi için de tamamı camdan kabinler üretti.Asansör teknolojisi ve mühendisliğinin merkezi konumunda bulunan ABD"ye yüksek hızda asansörler ihraç ettik. 1853 yılında ilk emniyetli asansörün icat edildiği New York"ta, bugün 45 katlı bir otelin asansörlerini Türkiye"de üretmekle gurur duyuyoruz.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE BAĞLI OLARAK ASANSÖR SEKTÖRÜ NE KADAR BÜYÜYOR?

Günümüzde artan konut ihtiyacından dolayı yürütülen konut yapımı, asansör imalatını da hızlandırdı. Son yıllarda kentsel dönüşüm projelerinin de hayata geçirilmesi ile birlikte, sektörde önemli gelişmeler yaşanıyor. Asansör sektörü, kentleşme ve buna bağlı olarak gelişim gösteren inşaat sektörü ile sürekli etkileşim halinde. Önümüzdeki dönemde, Türkiye"deki kentleşme sürecinin hızla devam edeceği dikkate alındığında, inşaat sektörüne paralel olarak, Türk asansör sektöründe de büyüme devam edecek. Kentsel dönüşüm sürecinde inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler paralelinde, iç piyasada asansör sektöründe ciddi gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca ülkemizin Arap Yarımadasındaki ülkelere yönelik girişimleri sonucu bu ülkelerin yeniden yapılandırılmasında Türkiye asansör sektörünün önemli bir pay alacağı öngörülüyor. Türkiye"de yaklaşık 500 bin 400 adet asansörün tesis edilerek hizmete açıldığı belirtilen "Asansör Sektörü-2017" raporunda, bugün itibarıyla, eski ve yeni olarak tanımlanan bu asansörlerin büyük bir bölümünün halen kullanıldığı ifade ediliyor.

SERVİS KONUSUNDA YENİ BİR UYGULAMA

Otis Global, ayrıca servis konusunda tüm dünyada yepyeni bir uygulama başlattı. Bu kapsamda Otis, servis işini dönüştürüyor ve toplam 31.000 teknik elemanına – yeni cep telefonu uygulamalarını da içeren - en yeni iPhone"ları dağıtıyor. Başarımızın büyük bir kısmını köklerimize borçluyuz. Asansör endüstrisini biz kurduk ve başlattık ve şimdi de, sektör liderliğimizi sürdürebilmek için servisin en temel prensipleri üzerine yeniden odaklanıyoruz.

HELİKOPTER ASANSÖRLERİNDE, HELİKOPTER ASANSÖRÜN ÜZERİNE Mİ İNİYOR?

Otis, Türkiye"de çok az bulunan helikopter asansörü uygulamasını İstanbul"daki fabrikasında tasarlayıp geliştiriyor. Hastaneler, ofis binaları, oteller ve rezidanslar için özel olarak tasarlanan Otis"in helikopter asansörü uygulaması, çatıda tavan seviyesine gelip helikopter inişi için uygun alan sağlıyor. Helikopter asansörün üzerine inmiyor. Kabin ile çatıda bulunan şapka sistemi birlikte yukarı çıkacağı için saniyede 1 metre hızı geçmeyecek şekilde tasarlanıyor. Hastane çatısına inen helikopterden indirilen hasta ve yolcular, bu sırada çatıda yükselen helikopter asansörü sayesinde güvenli bir şekilde hastaneye alınıyor. Hasta sevki sırasında sedye taşımaya uygun derinlik ve genişlikte yapılan helikopter asansörü, minumum 1275 kg kapasiteli olarak uygulanıyor. Türkiye"de, Bodrum Acıbadem Hastanesi, Gaziantep Amerikan Hastanesi, İstanbul Emsey Hospital ve Nişantaşı Amerikan Hastanesi"nin çatısında Otis Türkiye"nin kurduğu helikopter asansörleri kullanılıyor. Projede özel uygulamalar olduğundan özellikle tercih edilen Otis Türkiye, Suudi Arabistan"daki Abraj Kudai projesi için de helikopter asansörü uygulamasını hayata geçirdi. İlk olarak 1998 yılında Amerikan Hastanesi için 2000 kg kapasiteli ve 0.63 metre/ saniye hızında üretilen helikopter asansörünün, toplam 8 metre seyir mesafesi bulunuyor. Daha sonra farklı hız ve kapasitelerde Bodrum ve Gaziantep"te de uygulama 2011 yılında Emsey Hospital için 1600 kg- 21 kişi kapasiteli helikopter asansörü inşa eden Otis Türkiye, özel uygulamalarda proje mimarları ve mühendisleriyle iş birliğinin önemini vurguluyor. Tecrübeli Otis tasarım ekibinin yönlendirmesiyle projede gerekli kuyu yalıtımının ve yeterli kuyu dibi boşluğunun bulunması için ilk günden işbirliğine başlanıyor. Türkiye"deki sayılı uygulamalardan olan Emsey Hospital helikopter asansörü, 0.63 m/sn hızıyla toplam 9 metre ve 2 durak arasında hareket ediyor.

Kaynak: Projemlak

Son Dakika Emlak İşte Son Teknolojik Asansörler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement