Mescid-i Aksa'nın İbadete Kapatılması Protesto Edildi - Son Dakika
Genel

Mescid-i Aksa'nın İbadete Kapatılması Protesto Edildi

Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması protesto edildi BAYBURT - Bayburt'ta İHH öncülüğünde TÜGVA, AGD, MGV, ve Memur-Sen üyeleri, Saat Kule Meydanı'nda bir araya gelerek Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail'e tepki gösterdi.

21.07.2017 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması protesto edildi BAYBURT - Bayburt'ta İHH öncülüğünde TÜGVA, AGD, MGV, ve Memur-Sen üyeleri, Saat Kule Meydanı'nda bir araya gelerek Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail'e tepki gösterdi.

Saat Kule Meydanı'nda tekbirler getirip İsrail aleyhinde sloganlar atan grup, daha sonra basın açıklaması gerçekleştirildi.

"Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail, bu sefer gözlerini yeniden Mescid-i Aksa 'ya dikti" denilen açıklamada "Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı, İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaya başladılar. Geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa'nın avlusunda 3 Filistinli genç, işgalci İsrail askerler tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildi. İsrail askerleri, yaraladıkları 3 Filistinli'ye tıbbi müdahalede bulunmak için gelen ambulansların Mescid'e girişine de izin vermedi. İsrailli asker ve polisler son yıllarda özellikle sivillere yönelik saldırıları artarak devam etmektedir. Bir taraftan Gazze'ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatma devam ederken, diğer taraftan Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulanmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Grup dua ettikten sonra meydandan ayrıldı.

HAKKARİ - Hakkari'de Cuma namazı çıkışı İsrail'e tepki amaçlı basın açıklaması yapıldı.

H. Sait Cami çıkışında Hakkari Anadolu Platformu, Hakkari İnsan ve Medeniyet Hareketi, Hakkari İyilik- Der, HUDER ve ÖNDER adına ortak basın açıklaması düzenlendi. Üzerinde "Mescid-i Aksa'ya sahip çık" yazılı pankart açılırken, grup adına da Orhan Temel basın metnini okudu. Geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa'nın avlusunda 3 Filistinli gencin işgalci İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildiğini ifade eden Temel, "Bir taraftan Gazze'ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatma devam ederken, diğer taraftan Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulanmaktadır. İsrail; Mescid-i Aksa ve Kudüs etrafında yaşayan Müslümanlara yönelik fiziki ve psikolojik saldırılarını da her geçen gün artırmaktadır. Son dönemde Kudüs'te ezanın yasaklanması, Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması, ardından kapılarına metal arama dedektörlerinin yerleştirilmesi, Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen Filistinlilere yönelik saldırılar sonrasında Kudüs'te yaşayan Filistinliler tüm bu olanlara karşı tepki göstermişlerdir. İnsanın en kutsalı dokunulmazı olan yaşam hakkı, ibadet özgürlüğü, Kudüs ve Mescidi Aksa, uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olmalıdır. Türkiye'den çağrı yapıyoruz. İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır. Mescid-i Aksa için kurulmuş olan İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmalar, devletler, birlikler derhal bu işgal ve saldırılara son verecek tedbirleri almalıdır. Hangi amaçla kurulmuş, hangi görüşte olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşları ve inisiyatif grupları Filistin halkıyla dayanışma içerisine girmeli ve eylemlerle kampanyalarla onlara destek verilmelidir. Bizler Kudüs'ün tamamen özgür olması, Mescid-i Aksa'nın ibadete açılması, ezanın Kudüs'ün her yerinde okunabilmesi, hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması, Filistinlilere yönelik zulmün son bulması için Türkiye'nin dört bir yanında Filistin halkıyla dayanışma için, özgür Kudüs için meydanlara iniyor, sokaklara çıkıyoruz. Herkesi de Kudüs sokaklarındaki mazlumların sesine ses katmak için bu eylemlere davet ediyoruz" dedi.

SAMSUN - Türkiye Gençlik Vakfı Samsun İl Başkanlığı, İsrail polisi tarafından Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın kapatılmasına tepki gösterdi.

Milyonlarca Filistinliyi topraklarından eden ve insan haklarına uymadan orantısız güç kullanan İsrail, zulmüne bir yenisini daha ekledi. İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da silahlı saldırı girişiminde bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürdü, Mescid-i Aksa'yı kapattı. Mescid-i Aksa'da namaz kılmak isteyen Filistinlileri, İsrail polisi darp etti. Geçen hafta ise Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınamadı.

İsrail'in Filistinlilere uyguladığı zulme tepki gösteren TÜGVA Samsun İl Başkanlığı üyeleri, Büyük Cami'de kılınan cuma namazının ardından İsrail'i protesto etti. Protesto eylemine Memur-Sen'e bağlı bazı sivil toplum üyeleri de destek verirken, Samsun Valisi Osman Kaymak ve Canik Belediye Başkanı Osman Genç de protesto eyleminde yer aldı.

Grup adına konuşma yapan TÜGVA Samsun İl Başkanı Hakan Durmuşoğlu, "Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa'ya dikmiştir. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel oldular. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme karşı çıkmak bizim görevimizdir. Kudüs'te 1948 yılından itibaren yapılan bu işgaller bir yurtta değil, bizzat İslam'a karşı yapılan bir saldırıdır. Öyle bir boyuta gelinmiştir ki, ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'da ezanı yasaklayacak kadar alçalmışlardır. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur. Dik duruşumuzu, Allah'ın izniyle eşkıyalıklar son bulup, zalimler kaçacak delik arayana kadar sürdüreceğiz. Ey zalimler, unutmayın ki Allah zulme uğrayanların yanındadır" dedi. BİNGÖL - Bingöl'de bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Mescid-i Aksa'nın İsrail askerleri tarafından işgal edilmesine tepki gösterdi.

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Dörtyol Saat Kulesi önünde basın açıklaması yaparak, İsrail'in Mescid'i Aksa'daki ihlallerini protesto etti. Platform adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Bilal Arslan, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya olan saldırılarının arttığını ifade etti.

Arslan açıklamasında," İslam coğrafyasındaki her işgalin, fitnenin ve terörün içinde olan ve şer odaklarının fikir babası, her birinde parmağı olan işgalci İsrail, son birkaç aydır barbarlığını ve vahşiliğini Kudüs ve Mescid-i Aksa merkezli daha da arttırdı. Ezanın yasaklanması, sokak ortasında, evlerinin önünde, mescit avlularında gün aşırı Filistinli Müslümanların şehit edilmesi, 1967'den bu yana ilk kez bu Cuma, Mescid-i Aksa'da Cuma'ya izin verilmemesi İsrail zulmünün giderek artan alçaklığına birkaç örnektir" dedi.

Müslümanların kardeş olduğuna vurgu yapan Arslan, " Biz Bingöllü Müslümanlar olarak İsrail terör devletine, ABD ve bilumum emperyalist güçlere ilan ediyoruz ki, Filistin'den Suriye'ye, Mısır'dan, Doğu Türkistan'a, Myanmar'dan Yemen'e kadar zalimlere karşı İslami kimlikleriyle onurla mücadele eden Müslüman kardeşlerimiz direnişlerinde yalnız değiller. 'Müslümanlar ancak kardeştirler' ilkesi bizim için her şeyden önemlidir. Siyonist İsrail'in Mescid-i Aksa, Kudüs ve Filistindeki politikasının Müslümanların parçalanmışlığına endeksli olduğunun farkındayız. Siyonist İsrail'in topraklarımızdaki varlığının vebali tüm İslam ülkelerinindir. Bu küstahlıklar karşısında tüm hükümetler öncelikle Siyonist İsrail'le olan ilişkilerini kesmelidirler" ifadelerine yer verdi. ADIYAMAN - Adıyaman'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan Sivil Toplum Platformu, İsrail'in Mescid-i Aksa'da ki uygulamalarını protesto etti.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'da ibadeti üç gün yasaklaması ve ardından girişe metal detektör yerleştirilerek, girişleri kontrollü bir şekilde yapmasına tepkiler büyüyor. Müslümanların mabetlerine gitmesine engel olan İsrail'e Adıyaman'da ki sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

Ulu Camii'nde kılınan Cuma Namazı sonrasında toplanan kalabalık Demokrasi Parkına kadar ellerinde Filistin ve Türk Bayrakları ile yürüdü. Tekbirler getiren ve sloganlar atan kalabalık İskrail'e öfke kustu.

Sivil toplum Platformu adına basın açıklamasını TÜGVA Temsilcisi Hamit Aslan yaptı. Hamit Aslan basın açıklamasında, "Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa 'ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte, bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolünde ve kapıya konulan metal arama detektörüyle sınır şekilde ziyarete açılmıştır. Her zaman olduğu gibi, vicdanları körelmiş Batı Dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur" dedi. TRABZON - İsrail'in Müslümanların girişine kapattığı Mescid-Aksa için Trabzon'da yapılan basın açıklamasıyla İsrail'in tutumu sert bir dille kınandı.

Tarihi İskenderpaşa Camisi'nde Cuma namazı sonrası düzenlenen basın açıklamasına AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş ve vatandaşlar hazır bulundu.

Burada TÜGVA (Türkiye Gençlik Vakfı) Trabzon temsilcisi adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Kemal Şahin, saldırının İslama yapılan bir saldırı olduğunu ifade ederek, "Ortaya atılan bir bahaneyle, Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve yapıya konulan metal arama detektörleriyle sınırlı bir şekilde ziyarete açılmıştır. Kudüs" e 1948 den beri yapılan işgaller bir yurtta değil, bizatihi İslam a karşı yapılan saldırıdır . Artık öyle bir boyut almıştır ki ilk kıblemiz de ezan-ı Muhammediye yasaklayacak kadar alçaklaşmışlardır. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur. Dik duruşumuzu Allah izin verirse eşkıyalıklar son bulup, zalimler kaçacak delik arayana kadar sürdüreceğiz. Burada bu bildiriyi biz Müslümanlar görevimizi yapıyor ve dille uyarıyoruz. Bizim dilimiz ki gönüllerde dualarla bir olup Allah" ın izniyle zalimlere lanet olarak yağar. Anlamamakta direniyorlar. Biz Allah tan başka kimseden korkmayız. Bu zulüm devam ederse güçlenmeye devam edip zalimlere lanet olarak yağar. Anlamamakta direniyorlar. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. Bu zulüm devam ederse güçlenmeye devam edip zalimlere kabus oluruz . Kardeşimizin canını yakanlar ve İslam düşmanlığı yapanlar, her daim enselerinde, bizim nefesimizi hissederek korku solusunlar. Filistin'deki Müslümanlar, kardeşlerimiz amcalarımız, teyzelerimiz, bilsinler ki, duamızla ve gönlümüzle, sonuna kadar onların yanındayız. Allah'ın izniyle bütün bu zulümler bitecektir. İşgalci İsrail bir gün perişan olacaktır" diye konuştu. SİVAS - Sivas, Yozgat'ta sivil toplum kuruluşları Cuma namazı sonrası İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etti.

Yozgat'ta Çapanoğlu Büyük Cami'de kılınan Cuma namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar, Sivil İnisiyatif Platformu öncülüğünde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik tavrını protesto etti. Grup adına konuşan İnsani Yardım Vakfı İl Temsilcisi Şahin Çarkçı, Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikalarının uygulandığını söyledi.

Kudüs'te yaşanan bu saldırıların ve göz altıların tamamen işgal politikası olduğunu söyleyen Çarkçı,"Tüm Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, Mescid-i Aksa'nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçlarıdır" dedi.

Sivas'ta ise Kale Cami önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri İsrail'i protesto etti. Grup adına konuşan Türkiye Gençlik Vakfı Sivas İl Temsilcisi Erhak Çınar,"Mescidi Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdı işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa'ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama dedetörleriyle sınırlı bir şekilde ziyarete açılmıştır. Filistin'deki Müslüman amcalarımız, teyzelerimiz, kardeşlerimiz bilsinler ki duamızla ve gönlümüzle sonuna kadar onların yanındayız. Allah'ın izniyle bütün bu zulümler bitecektir. İşgalci İsrail bir gün perişan olacaktır" diye konuştu. MANİSA - Manisa Sivil Dayanışma Platformu üyeleri tarafından İsrail'in Filistinli Müslümanlara karşı uyguladığı şiddeti Cuma namazı sonrası protesto edildi.

Manisa Sivil Dayanışma Platformu üyesi, sivil toplum kuruluşları Hatuniye Camisi'nde kılınan Cuma namazı sonrasında İsrail askeri tarafından Mescid-i Aksa'dai Müslümanlara karşı uygulanan yasak ve şiddeti protesto etti. Platform adına basın açıklamasını yapan Şaban Mertyürek, "Dünyanın gözlerinin içine baka baka fütursuzca Müslümanların ilk kıblesi, peygamberler diyarı, efendimiz S.A.V. imamet merkezi, Miraç ve İsra durağı Mescid-i Aksamıza saldıran işgal rejimi bilsin ki; Mescid-i Aksa bizimdir. Zalim İsrail, yıllardır sürdürdüğü zulme ve işgale yenilerini ekleyerek insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Emperyalist, Siyonist güçler İsrail'in varlığını meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Çünkü hedefi İslami direnişle özdeşleşen Filistin davasını tarihe gömmek ve ümmetin dirilişini engellemektir. Filistin'in çocuklarının kutsallarımıza bizim adımıza sahip çıkmalarını suç olarak göre dünya kamuoyuna sesleniyoruz; İsrail işgal ettiği Filistin topraklarından derhal çekilsin. Tüm dünya şunu bilsin ki Filistin İslam toprağıdır. Filistin'i bağımsız kılmak tüm ümmetin görevidir. Bu görev işgal sona erinceye, Filistin bağımsızlığına kavuşuncaya, Filistin halkının üzerindeki tüm baskı uygulamaları kalkıncaya kadar devam edecektir" dedi.

Protestoda vatandaşlar "Kahrolsun İsrail, iş birlikçi ABD", "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık" sloganları attı. Basın açıklamasının ardından Manisa'da yaşayan Filistinli Eymen Abu Amer, dua okudu. Okunan duanın ardından grup dağıldı. ELAZIĞ - Elazığ'da, Mescid-i Aksa'nın İsrail askerleri tarafından işgal edilmesine tepki gösterildi.

Elazığ İmam Hatip Platformu ve İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği ile Türkiye Gençlik Vakfı İl Temsilciliği, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Müslümanların girişine kapatması ilişkin Cuma namazının ardından tepki gösterdi. 15 Temmuz Demokrasi Meydanında bir araya gelen vatandaşlar, 'Kahrolsun İsrail' sloganlarıyla İsrail'e olan tepkilerini gösterdi.

Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu belirten ELİMDER Başkan Vekili Osman Cem Karahüseyinoğlu, "Mescid-i Aksa müminlerin haykırışı ve niyazıdır. Mescidi Aksa biz müminler için büyük değer taşımaktır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail bu sefer gözlerini tekrar Mescid'i Aksa'ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktadır. Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir" dedi.

AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, ELİMDER Başkan Vekili Osman Cem Karahüseyinoğlu, TÜGVA Elazığ İl Temsilcisi Mustafa Şerifoğulları, STK Temsilcileri ve vatandaşların katıldığı basın açıklaması, Filistin'de yaşayan Müslümanlar için dua edilmesiyle sona erdi.

Mescid-i Aksa\'nın İbadete Kapatılması Protesto Edildi
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Mescid-i Aksa'nın İbadete Kapatılması Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement