Osmanlı Kıyafetlerini Müzesinde Sergiliyor - Son Dakika
Yaşam

Osmanlı Kıyafetlerini Müzesinde Sergiliyor

Osmanlı Kıyafetlerini Müzesinde Sergiliyor

Aydın Kuşadası Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Eski Doğanbey Köyü’ndeki Emel Aksoy Osmanlı Kıyafetleri Müzesi ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.

30.01.2018 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Kuşadası Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Eski Doğanbey Köyü'ndeki Emel Aksoy Osmanlı Kıyafetleri Müzesi ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.

Eski Doğanbey Köyü'nde yapım ve onarım yaptığı evine 1996 yılında yerleşen Emel Aksoy, Osmanlı dönemine ait kıyafetlerden oluşan eşsiz değerdeki etnografik koleksiyonunu 2014 yılından bu yana hazırladığı müzede sergiliyor. Emel Aksoy, Anadolu giysilerinin renkleri, dokuları, duyguları ve ülke değerleri kaybolmasın diye, sandıklarda unutulan kültürel mirasın, genç kuşaklara aktarılmasına gayret ederken, her bir giysinin öyküsü ile Anadolu Kültürü'nün özünü yaşatma savaşı veriyor.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'in iki sadrazamından biri olan Şakir Paşa'nın torunu olan Emel Aksoy elli yılı aşkın bir süredir sınıflandırma, belgelendirme ve korumayla başlayan, bireysel uğraşı koleksiyonunu muhteşem bir müzeye dönüştürdü. Ailesinden kalan Osmanlı kıyafetlerini biriktirmeye başlayan Emel Aksoy, Osmanlı'da haremlerin dağılmasıyla kaybolmaya başlayan saray giysilerini de zaman içinde toplayarak, İstanbul Saray Kadın Giysilerinden üçetekleri, iğne oyaları, dönemin kıyafetlerine has başlıkları, takıları toplamaya devam ederek eşsiz bir koleksiyon oluşturarak ziyaretçilerin beğenisine sundu. Kişisel gayretleriyle oluşturduğu koleksiyonuna 19. ve 20. Yüzyıla ait Trakya, Ege, Orta Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinin geleneksel giysilerini ve eşyalarını da ekleyerek müzenin zenginleşmesini sağladı.

"Geçmişten Geleceğe, Koleksiyondan Müzeye" parolasıyla sergilenen eşsiz değerdeki bu koleksiyon, Meksika, Ürdün, Avusturya, Japonya, Kıbrıs, İsviçre, Irak başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde övgüye değer sergilerde de tanıtılma imkanı buldu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Osmanlı Kıyafetlerini Müzesinde Sergiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement