Otomotivde 9 Aylık İhracatın Üçte İkisinden Fazlası AB'ye - Son Dakika
Yerel

Otomotivde 9 Aylık İhracatın Üçte İkisinden Fazlası AB'ye

Sektör, yılın 9 ayındaki 15 milyar 734 milyon dolarlık ihracatının yüzde 68,60'ını AB ülkelerine yaptı Türkiye'nin toplam otomotiv ihracatı bu dönemde, geçen yılın aynı sürecine göre yüzde 12...

15.10.2013 12:03

HALUK YÜKSEL - Otomotiv sektörü, yılın 9 ayındaki 15 milyar 734 milyon dolarlık ihracatının yüzde 68,6'sını (10 milyar 794 milyon dolar), Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi.

Avrupa pazarının uzun süredir "daralma ve durgunluk" ile anıldığı dönemde Türkiye'nin toplam otomotiv ihracatı 9 ayda yüzde 12,1 artarken bu oran AB'ye yapılan dış satımda 13,59'u buldu.

AA muhabirinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarından derlediği bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, bu yılın ocak-eylül döneminde 5 kıtada 182 ülke ve özerk bölgenin yanı sıra 14 serbest bölgeye, geçen yılı aynı dönemine nazaran yüzde 12,1'lik artışla 15 milyar 734 milyon 304 bin dolarlık ihracat yaptı.

Avrupa'daki daralma ve durgunluk yüzünden yılın 9 ayında ihracatın yüzde 0,49 düştüğü Almanya, gerilemeye rağmen 2 milyar 197 milyon 118 bin dolar ile liderliğini korudu.

Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Hollanda ve Slovakya'ya yapılan ihracatlarda da düşüş gözlenirken diğer AB ülkeleri Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya ve Yunanistan'a ihracat artış gösterdi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) ise ihracat yapılmadı.

AB ülkelerine geçen yılın ocak-eylül döneminde 9 milyar 502 milyon 499 bin dolar olarak gerçekleşen otomotiv ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 13,59'luk artışla 10 milyar 794 milyon 49 bin dolara ulaştı.

Otomotiv ihracatçısının dünyada ayak basmadığı ülke yok

Sektör, bu dönemde gelişmiş Batı ülkelerinin yanı sıra Afganistan'dan Uganda'ya, Somali'den Tanzanya, Kamboçya, Bolivya, Etiyopya, Nikaragua, Bangladeş, El Salvador ve Filistin'e kadar, açlık, kuraklık ve iç çatışmalarla gündeme gelen ülkelerin de aralarında bulunduğu 182 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye ihracat yaparak çalmadık kapı, ayak basmadık yer bırakmadı.

Otomotiv ihracatçısının gidip iş yaptığı, Türkiye'de birçok kişinin haritadaki yerini bile bilmediği diğer bazı ülkeler ise şöyle:

Aruba, Angola, Belize, Benin, Bostvana, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde, Cibuti, Dominik Cumhuriyeti, Dominika, Ekvator, Ekvator Ginesi, Eritre, Fiji, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Guetamala, Guyana, Hollanda Antilleri, İngiliz Virjin Adaları, Jamaika, Kongo, Zaire, Kostarika, Laos, Liberya, Madagaskar, Malaji, Mali, Mauritius, Mayotte, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nepal, Nijer, Papua Yeni Gine, Ruanda, Senegal, Seyşel Adaları, Sierra Leone, Sri Lanka, Surinam, Togo, Trinidad ve Tobago, Yeni Kalodenya, Zambia ve Zimbabve.

Otomotiv sektörü, Brunei, Dağıstan Cumhuriyeti, Fransız Polinezyası, Komor Adaları, Marshall Adaları, Myanmar (Burma), St. Pierre ve Miquelo'ya ise 9 aylık dönemde ilk kez ihracat gerçekleştirdi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Otomotivde 9 Aylık İhracatın Üçte İkisinden Fazlası AB'ye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement