Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

İtalyan besteci Verdi'nin Hun imparatoru Attila'yı anlattığı aşk, ihanet ve entrikalarla dolu "Attila" operası, 11 Şubat'ta temsil verecek Modern Dans Tiyatrosu "Yanlışların Suçu", 10 Şubat'ta görülebilecek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün ve yarın, Rengim Gökmen yönetiminde konser verecek Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

05.02.2015 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalyan besteci Verdi'nin Hun imparatoru Attila'yı anlattığı aşk, ihanet ve entrikalarla dolu "Attila" operası 11 Şubat'ta temsil verecek.

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

Devlet Tiyatroları (DT) 21, Devlet Opera ve Balesi (DOB) ise 5 eser 1 konserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, 7 ve 11 Şubat'ta tiyatroseverlerle buluşacak. Semih Sergen'in yazıp yönettiği eserde, oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", bugün, yarın, 7-8 Şubat'ta izlenebilecek. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Sivas DT, kan davasının, aşkın, dört duvar arasında sıkışan insanların anlatıldığı "Kanlı Düğünü", 10-11 Şubat'ta sahneleyecek.

Altındağ Tiyatrosu:

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", hafta boyunca seyredilebilecek.

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün", 10-11 Şubat'ta izlenebilecek.

Büyük Tiyatro:

"Teneke", 8 Şubat'ta izlenebilecek. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.

Yaşadığı aşk acısıyla Anadolu'da öğretmenlik yapmaya başlayan öğretmen Feride'nin yaşamının konu edildiği, Reşat Nuri Güntekin'in klasikleşen eseri "Çalıkuşu", 10 Şubat'ta sahnelenecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Arthur Miller'in kaleminden Orhan Burian'ın çevirisiyle Zafer Kayaokay'ın sahneye taşıdığı "Satıcının Ölümü", tüm hafta seyirciyi selamlayacak. Müzikleri Can Atilla'nın üstlendiği oyunun Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın da yer aldığı kalabalık oyuncu kadrosu bulunuyor.

Shakespeare'in son dönem eserlerinden, Boris Andrei Saviç'in yönettiği "Cymbeline", 10-11 Şubat'ta izlenebilecek. Eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini işleyen eser, 8 yaş üstü seyircilere tavsiye ediliyor.

Küçük Tiyatro:

İstanbul DT oyunu "Sevgili Hayat", bütün hafta görülebilecek. Funda Özşener'in yazdığı, Metin Bilgin'in yönettiği eserde 1922 yılı İzmir'inde şarkıcı Eleni ile sokaklarda yaşayan Lena'nın hayatlarının kesişmesi anlatılıyor.

Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, 80 ihtilalinin ardından başlarına gelenlerin anlatıldığı "Yeşilçam",10-11 Şubat'ta seyredilebilecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor. "Karlar Kraliçesi", 10 Şubat'ta minik tiyatroseverlerle buluşacak.

Oda Tiyatrosu:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla bugün, yarın ve 7 Şubat'ta seyirciyle buluşacak.

Aclan Büyüktürkoğlu'nun rejisörlüğünü üstlendiği "Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", 10-11 Şubat'ta seyirciyi selamlayacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle tiyatroya kazandırılan oyunda Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

Stüdyo Sahne:

Necip Fazıl Kısakürek'in Türk masallarındaki "muradına eren kız" motifinden yola çıkarak yazdığı "Sabır Taşı", yarın ve 8 Şubat'ta sergilenecek. Servet Aybar'ın yönettiği eserde çektiği sıkıntılara rağmen sabreden kızın mutlu sonu işleniyor.

Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", 10 Şubat'ta sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Tatbikat Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 10-11 Şubat'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirciyle buluşturduğu "Nihayet Bitti", bugün ve 7 Şubat'ta görülebilecek. Murat Çidamlı'nın yönettiği, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in rol aldığı oyunda, oyunda hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediği anlatılıyor.

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 11 Şubat'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

Şinasi Sahnesi:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını tiyatro sahnesine yansıtan "Nereye", bugün, yarın ve 7 Şubat'ta seyredilebilecek. "Üç Şehzade", 8 Şubat'ta görülebilecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Aşık Veysel Şatıroğlu'nun aynı adlı eserinden dans tiyatrosu olarak sahneye taşınan "Dostlar Beni Hatırlasın", 7 Şubat'ta sahnelenecek. Kadir Bengier'in libretto ve rejisörlüğünü üstlendiği eserin beste ve müzikleri Murat Gedikli imzası taşıyor. Dekoru Aykut Öz, kostüm tasarımı Tülay Usta ve ışık düzeni Emin Saraçoğlu'na ait eserde, Aşık Veysel'in eserlerinden yola çıkılarak yaşamı perdeye yansıtılıyor.

Bizet'in dünyaca tanınan operası "Carmen", 9 Şubat'ta görülebilecek.

İtalyan besteci Verdi'nin Hun imparatoru Attila'yı anlattığı aşk, ihanet ve entrikalarla dolu "Attila" operası 11 Şubat'ta temsil verecek.

Leyla Gencer Sahnesi:

Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan günümüzün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefleyen "Çocuk Dünyası" müzikali 8 Şubat'ta minik izleyicilerle buluşacak.

"Türkünün Öyküsü" konseri, 8 Şubat'ta düzenlenecek. Tarihte bir yolculuğa çıkılacak konserde, Türkülerin öykülerinin yanı sıra solist sanatçıların ve Anthion Ensemble'ın seslendireceği türküler modern dansla harmanlanarak sanatseverlere sunulacak.

Modern Dans Tiyatrosunun "Yanlışların Suçu", 10 Şubat'ta görülebilecek. Kadın mahkumların yaşadıklarını anlatan eser aynı zamanda kadına yönelik şiddetin sona ermesi çağrısında bulunuyor.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın, Rengim Gökmen yönetiminde konser verecek. Programda klarnette Wenzel Fuchs ile Orçun Civelek orkestraya eşlik edecek. Gecede Franz Krommer'un "İki Klarnet için Konçerto Op.35 mi bemol Majör" ile Antonin Dvorak'ın "Seranad Op.44 re minör" eserleri icra edilecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO)," İtalya'dan Kartpostal" konseriyle 7 Şubat'ta BSO Konser Salonu'nda dinleyicinin karşısına çıkacak. Patrick Gallois yönetimindeki konserde G. Verdi "Vespri Siciliani Uvertürü", S. Mercadante'nin "Flüt Konçertosu, mi minör, Op.57", F. Mendelssohn'un "Senfoni No.4, La majör, Op.90 'İtalyan" eserleri çalınacak.

-CerModern

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

Sanatçı Murat Koç'un, Uzak Doğu sanatı Lavi'den yola çıkarak sadece gölgenin ön planda olduğu, kimi zaman ukiyo-e baskı sanatının uçuşan perspektif düzeninden yararlandığı bir teknikle hazırladığı  "Düşmek" sergisi, 7 Şubat'a kadar görülebilecek.

- AKM Kültür Söyleşileri

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca her çarşamba düzenlenen Kültür Söyleşileri'ne İsmail Kılıçarslan "Balkanlarda Var Olmak: Türkiye Örneği" konulu konferansla konuk olacak.

Program, Atatürk Kültür Merkezi'nin konferans salonunda, 11 Şubat'ta, saat 16.00'da gerçekleştirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye, üç kültürel mirası daha UNESCO'ya aday gösterdi
    11:59 Türkiye, üç kültürel mirası daha UNESCO'ya aday gösterdi

    Türkiye, Antep İşi Nakışı, Geleneksel Keçe Yapımı ve Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamaları UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklemek için başvuruda bulundu. Türkiye, 2025 yılında yapılacak toplantıda bu başvuruların değerlendirilmesini bekliyor.

  • Serhat Turak'ın yönettiği 'Destanların Dansı' AKM'de sahnelendi
    11:55 Serhat Turak'ın yönettiği 'Destanların Dansı' AKM'de sahnelendi

    Sanat yönetmenliğini Serhat Turak'ın üstlendiği Türk destanlarının dans, gösteri ve görsel şovlarla anlatıldığı 'Destanların Dansı', Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu'nda sahnelendi. Gösteride Nuh Tufanı, Dede Korkut, Dört Element, Nevruz, Sarı Gelin, Cevanşir, Alparslan gibi canlandırmalarla tarihsel bir akış sunuluyor.

  • Malatya İl Müftülüğüne atanan Ramazan Dolu için cübbe giyme programı düzenlendi
    11:53 Malatya İl Müftülüğüne atanan Ramazan Dolu için cübbe giyme programı düzenlendi

    Malatya İl Müftülüğüne atanan Ramazan Dolu için cübbe giyme programı düzenlendi. Vali Ersin Yazıcı, devir teslim programında yeni görevlere başlayacak olan Dolu'ya başarılar diledi. Yazıcı, geçen yıl yaşanan depremin şehirde olumsuz etkiler bıraktığını belirterek, Müftülük çalışanlarının bu sorumluluğu taşımaya devam edeceğine inandığını söyledi. Programda, Şahin Yıldırım tarafından Dolu'ya cübbesi giydirildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi, Zafer Müzesi'nin restorasyonu için adım attı
    11:28 Afyonkarahisar Belediyesi, Zafer Müzesi'nin restorasyonu için adım attı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Zafer Müzesi'nin restorasyonu için başvuruda bulundu.

  • Meltem Güdemezoğlu: Engelleri Aşan Bir Sanatçının Hikayesi
    11:22 Meltem Güdemezoğlu: Engelleri Aşan Bir Sanatçının Hikayesi

    Meltem Güdemezoğlu, Gaziantep'in tarihi dokusunu yansıtan sıcak topraklarda doğmuş ve serebral palsi engeline rağmen hayatın zorluklarına meydan okuyarak ilerlemiştir. Mesleki başarılarıyla tanınan Güdemezoğlu, aynı zamanda şairlik ve yazarlık alanında da kendini kanıtlamıştır. İstanbul'a olan tutkusu ve çeşitli sanat dallarına olan ilgisiyle de bilinen sanatçı, Türkiye'nin kültürel zenginliğine katkıda bulunmaktadır.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi
    10:58 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Marble İzmir-29. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın kazananlarına ödüllerini verdi. Yarışmanın amacı, Türk doğal taşını genç tasarımcılar aracılığıyla dünyaya daha fazla duyurmak ve sektöre katkı sağlamaktır.

  • Düzce Valisi Selçuk Aslan, kültürel mirasın korunmasının önemini vurguladı
    10:14 Düzce Valisi Selçuk Aslan, kültürel mirasın korunmasının önemini vurguladı

    Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Adige Kültür Derneği'ni ziyaret ederek, kültürel faaliyetler hakkında bilgi aldı. Vali Aslan, kültürler arası etkileşimin önemine dikkat çekerek, kültürel mirasın korunup gelecek nesillere aktarılmasının değerini vurguladı.

  • Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi
    09:58 Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi

    Ferhan Şensoy'un kaleme aldığı Hayrola Karyola oyunu, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sanatseverlerle buluştu. Oyunda müzik eşliğinde seyirciyle etkileşim halinde olan genç çiftlerin komik ve trajik durumları anlatılıyor. Oyun, geleneksel Türk tiyatrosu normlarından yararlanılarak sahneleniyor. Oyuncular, oyunu keyifle oynadıklarını ve yeni eklemelerle daha keyifli bir boyut kazandığını belirtiyor.

  • 27 yıllık harik ustasından alternatif üretim
    09:32 27 yıllık harik ustasından alternatif üretim

    Bitlis'te 27 yıldır harik sanatıyla uğraşan Haydar Yılmaz, büyük boy hariklere alternatif olarak süs eşyası ve hediyelik mini harik üretimi yapıyor. Yıllardır bu sanatı yaşatmak için mücadele veren Yılmaz, destek bulamadığını belirtiyor. Mini hariklerin piyasasını oluşturmayı hedefleyen Yılmaz, bu sayede atölyesinde istihdam sağlamayı amaçlıyor.

  • 10 yaşındaki Sanem Ertan, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci'ye akrostiş şiir hediye etti
    09:29 10 yaşındaki Sanem Ertan, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci'ye akrostiş şiir hediye etti

    Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, 10 yaşındaki Sanem Ertan'ı ağırlayarak kendisine yazılan akrostiş şiiri hediye aldı. Başkan Zencirci, duygulandığını belirterek minik Sanem'e teşekkür etti.

  • ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri iade etti
    09:27 ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri iade etti

    ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri Çarşamba günü Çin tarafına iade etti. Manhattan Bölge Savcılığı, New York'taki Çin Başkonsolosluğu'nda düzenlenen teslim töreninde kültürel nesneleri Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi'nden bir heyete teslim etti. Çin ve ABD, Çin'e ait kültürel eserlerin ABD'ye yasadışı yollardan girmesini önlemek amacıyla Ocak 2009'da bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Zaptın geçerlilik süresi 14 Ocak'tan itibaren üçüncü kez uzatıldı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi
    00:13 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Mert Demir, Seyhan Nehir kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Demir'in sevilen şarkılarına müzikseverler eşlik etti. Performansı alkışlanan Demir, dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.


Advertisement