Hikmet Barutçugil'e Saygı" Etkinliği - Son Dakika
Kültür Sanat

Hikmet Barutçugil'e Saygı" Etkinliği

İstanbul'da ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil'e saygı gecesi düzenlenecek.

10.11.2016 14:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil'e saygı gecesi düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) iş birliği ile gerçekleştirilecek etkinlikte, sanatçının hayatı, kişiliği ve mesleki yaşamı konuşulacak.

Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu'nun moderatörlüğünü yapacağı etkinlikte, "Barut Ebrusu" olarak bilinen ebru türünü bulan ve bu sanatı dünyaya tanıtmak amacıyla birçok ülkede sergiler açarak konferanslar veren Barutçugil'i, Mustafa Özdamar, Selat Metin ve Ekrem Kaftan anlatacak.

Etkinlik, 17 Kasım Perşembe günü saat 19.00'da İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

Hikmet Barutçugil

Sanatçı, 1952'de Malatya'da dünyaya geldi. 1973'te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'nda tekstil eğitimine başladı. Yükseköğreniminin ilk yılında tanıdığı ve öğrencisi olduğu Prof. Emin Barın'ın teşvikiyle hat sanatına ilgi duymaya başladı.

Barutçugil, hat sanatı ile ilgili çalışmalarına başladığı sırada ebru sanatını fark etti ve bu yönde kendini geliştirdi. 1977'de akademiden tekstil desinatörü olarak mezun olduktan sonra çalışmalarını ebru sanatı üzerine yoğunlaştırdı. 1978-1981 yılları arasında ihtisas için gittiği Londra'da araştırma ve çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Geleneksel sanatlarımızdan biri olan ebruyu bir bilim dalı olarak görüp geliştirmeyi amaçlayan ve bu yönde çalışmalar yapan Barutçugil, daha önce görülmemiş ebru yöntemleri denedi. Ebru sanatını tanıtmak ve yaymak amacı ile yurt içi ve aralarında ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Danimarka, İspanya, İngiltere, Mısır, İsveç, Suriye, Ürdün, Pakistan, Hindistan, Japonya, Bangladeş, Slovakya, Lübnan, Bosna Hersek, Fas, Slovenya, Singapur, Avustralya ve Brezilya'nın da bulunduğu 36 ülkede 98 kişisel ve 96 karma sergi açtı.

Ebru sanatı ile ilgili birçok TV programına katılan Barutçugil, dergilere röportajlar verdi ve kongrelerde bildiriler sundu. Sanatçı birçok mülakat ve makalelerinin yanı sıra "Renklerin Sonsuzluğu", "Suyun Renklerle Dansı", "Suyun Rüyası Ebru", "The Dream of Water", "Efsun Çiçeği", "Ebristanbul", "Siyah Beyaz Ebru", "O'nun Şefkati", "Simetri", "Battaldan Baruta Ebruvan", "Ebristan'dan Yeşerenler", "Türklerin Ebru Sanatı", "Ebruli Mardin", "Hikmet Barutçugil Minyatür Kitap", "Ebrularda Mardin", "Dostluk Defteri" ve "Traume auf Wasser (Almanca, İngilizce)" ile "Elif" adlı eserleri okuyucuyla buluşturdu.

Barutçugil, Üsküdar'da bulunan ve müze galeriye dönüştürdüğü "Ebristan" adı verilen ebru evinde çalışmalarını halen sürdürüyor.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement