AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik Açıklaması

"Orada maalesef hepimizin başımızı önümüze eğeceğimiz kadar utanmamız gereken, birileri dinlediği zaman 'edep, edep ya hu' diyeceği konuşmalar yaptı. Bu yakışmıyor. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun C...

30.10.2013 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasıyla ilgili, "Orada maalesef hepimizin başımızı önümüze eğeceğimiz kadar utanmamız gereken, birileri dinlediği zaman 'edep, edep ya hu' diyeceği konuşmalar yaptı. Bu yakışmıyor. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugün başında olması, Türkiye'nin ana muhalefet lideri ünvanına sahip olması ülkemiz açısından büyük bir talihsizlik, Cumhuriyet Halk Partisi açısından da büyük bir bedbahtlık sebebi olmalıdır" dedi.

Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Cumhuriyet Bayramının yurt genelinde büyük bir şeref ve onurla kutlandığını söyledi. Marmaray Projesi'nin de tamamlandığını ve hem dünyanın hem de Türkiye'nin gündemine oturduğunu dile getiren Çelik, "Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryolu sağlama gibi bir başarı da bize, bizim milletimize nasip oldu" dedi.

İzmir'de İktisat Kongresi'nin toplanacağını hatırlatan Çelik, istiklal mücadelesini kazanmış olan Türkiye'nin şu anda da istikbal mücadelesine emin adımlarla dünya sahnesindeki yürüyüşüne devam ettiğini bildirdi.

Milli bayramların milletin birlikte kutladığı bayramlar olduğunu söyleyen Çelik, bayramda çeşitli alternatif kutlamalar da yapıldığını anımsattı. Çelik, "Cumhuriyet Halk Partisi sanırım başka niyetlerle bunu yapıyor. Bu kendi tercihleridir ona söyleyeceğimiz bir şey yok" ifadesini kullandı.

-"Cumhuriyet tek başına bize yetmez"

AK Parti programının sonuç bölümünde "Cumhuriyet, binlerce yıllık tarihimiz içerisinde elde ettiğimiz kazanımların en büyüklerinden birisidir. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak AK Parti'nin varlık sebebidir" şeklinde bir ifade bulunduğunu belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet tek başına bize yetmez. Yeryüzünde otoriter, totaliter, sosyalist, teolojik, bürokratik cumhuriyetler var, bir de demokratik cumhuriyetler var. Bizim Cumhuriyetimiz tasarlanırken bürokratik bir Cumhuriyet olarak tasarlanmış. Ama bugün Cumhuriyetimiz demokratik bir Cumhuriyet olma yolunda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Aksi takdirde demokratiklik vasfı olmazsa bu çok da fazla bir anlam ifade etmez. Çünkü cumhuriyet sadece ülkenin kim tarafından idare edileceği sorusuna cevap verir. Bir monarşi mı idare edecek sizi, bir hanedan aile mi idare edecek, yoksa halk kendi devlet, hükümet başkanını seçimle mi iş başına getirecek. Ama onlar işbaşına geldikten sonra bu ülke nasıl yönetilecek sorusuna, işte o cumhuriyetin başına getireceğiniz sıfatla karar verirsiniz, O cumhuriyetin ilkelerinin prensiplerinin olması lazım."

Türkiye'de "cumhuru bugün göz ardı etmeyen bir Cumhuriyet anlayışı" olduğunu söyleyen Çelik, bu nedenle Cumhuriyetin her zamankinden çok daha güçlü olduğunu bildirdi. Çelik, "Cumhuriyet elden gidiyor' şeklinde birileri her gün sloganlar atabilir. Bu son derece manasız ve anlamsızdır. Halkımız da buna itibar etmiyor esasında" diye konuştu.

-"Bu yakışmıyor"

CHP'nin Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirdiği alternatif bayram kutlamasında Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bir konuşma yaptığını hatırlatan Çelik, "Orada maalesef hepimizin başımızı önümüze eğeceğimiz kadar utanmamız gereken, birileri dinlediği zaman 'edep, edep ya hu' diyeceği konuşmalar yaptı. Bu yakışmıyor. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugün başında olması, Türkiye'nin ana muhalefet lideri ünvanına sahip olması ülkemiz açısından büyük bir talihsizlik, Cumhuriyet Halk Partisi açısından da büyük bir bedbahtlık sebebi olmalıdır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun sözlerine, "Siyasetin dilini çirkineştirmemek adına" kendisinin de Başbakan Erdoğan'ın da aynı sözlerle mukabele etmeyeceklerine dikkati çeken Çelik, "Sayın Kılıçdaroğlu'nu, söyledikleri sözleri, bu duruşu ben milletimize havale ediyorum. Edep terbiye nedir, bilen bir halkız ve kendi başımızdakileri de böyle görmek isteriz. Halkımız her zaman bunu söyler" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı olayları sonrası katıldığı bir televizyon programında bir soruya, "Ben başbakanlık ofisine gittiğimde ofisimin önünden gelenlerin durumunu görüyorum. Bu hal ve tavır olabilir, bu giyim kuşam olabilir, burada o insanların sergiledikleri hareketler olabilir. Aslında benim değerlerimle uyuşan şeyler değil. 'Ama benim insanımdır' diyorum ve saygı gösteriyorum. Ama ben saygı gösteriyorsam, aynı saygıyı onlardan bekliyorum. Eşime, kızıma aynı saygıyı bekliyorum" şeklinde cevap verdiğini hatırlattı.

Demokrasinin insanların farklı tercihlere sahip olabildiği ve bu tercihlerini dillendirip savunabildiği bir sistem olduğunu dile getiren Çelik, demokratik çoğulculuğun esasen bu olduğunu ancak diğerine müdahale etmemenin şart olduğunu bildirdi.

Müslüman olduğunu, dinin doğuştan getirilmediğini ve sonradan değiştirilebileceğini anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Ben Hristiyanlığı, Museviliği tasvip etmiyorum. Ama bu Hristiyan'a, Musevi'ye müdahale edeceğimiz anlamına gelmez. Musevi'nin ve Hristiyan'ın kendi dini pratiklerini yapma, hür ve birinci sınıf vatandaş olarak  bu ülkede yaşama hakkına ve şahsına müdahale etme anlamına gelmez bu. 'Ben Galatasaraylıyım, tercihim budur',  ben Fenerbahçeliye, Beşiktaşlıya müdahale edeceğim anlamına gelmez. Ben aşırı dekolteye karşıyım, karşı olabilirim, ona müdahale edeceğim anlamına gelmez."

Türkiye'de yıllarca başörtülü avına çıkıldığını, genç kızların öğrenim haklarının ellerinden alındığını, binlerce kamu çalışanının malum medyanın başörtülü avına çıkmasıyla işlerinden atıldığını ve eşi başörtülü olduğu için bir çok insanın ordudan atıldığını aktaran Çelik, "Cumhuriyet Halk Partililer başörtüsüne karşı olabilir, başörtüsünü tasvip etmeyebilirler. Ama bu başörtülüye müdahale etme hakkını kendilerinde bulacağı anlamına gelmez" dedi.

-"Karganın bülbüle lisan dersi vermesi gibi bir şey"

Başbakan Erdoğan'ın "Gördüğüm bazı haller var, ben bunu tasvip etmiyorum. Ama benim vatandaşımdır, benim insanımdır. Ben ona saygı duyarım" dediğini ifade eden Çelik, "Burada anormallik neresi" diye sordu.

Başbakan'ın bu sözlerine karşılık CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 2 Haziran tarihli CHP Grup toplantısında, "Yahu biz seni Başbakan olarak mı, dikizci mi olarak seçtik. Bir de bunu utanmadan söylüyor" şeklindeki sözlerini anımsatan Çelik, şunları söyledi:

"Dikizci, bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz değil mi. Dün bu sefer diyor ki, 'Dolmabahçe'de oturup Kadköy'den gelen kadınları dikizliyor'. Bu nasıl bir ahlak anlayışıdır. Şu ahlak dersi verene bakar mısınız. Sayın Kılıçdaroğlu'nu bu söylemiyle Başbakan'a ahlak dersi vermeye kalkışması, 'karganın bülbüle lisan dersi vermesi' gibi bir şeydir. Büyüklerimiz her zaman şunu söylemişler 'Edep ya hu', 'Edep ille edep'. Mevlana Hazretleri diyor ki, 'İnsanlarla hayvanları birbirinden ayıran en önemli ayırt edici vasıf edeptir". Hz Ali Efendimiz diyor ki, 'Esas yetimler anneden, babadan yoksun olanlar değil, ilim ve ahlaktan yoksun olanlardır'. ve halkımızın çok güzel bir sözü var, 'Her kimin çatlarsa şu ar damarı, Allah fena vurur ona şamarını' der. Eğer birinin ar damarı çatlarsa, Allah ona tez zamanda vurur şamarı. Halk da vurur sana şamarı."

"Bir ülkenin Başbakanı'na bu söylenecek laflar mıdır?" ifadesini kullanan Çelik, "İki sokak serserisinin kavga ederken birbirine söyleyemeyecekleri sözleri, bir ana muhalefet partisinin lideri çıkıp, canlı yayınların yapıldığı bir meydanda halkın huzurunda bunu nasıl söyleyebilir" dedi.

-"Ahlaksızlığın en büyük örneğidir, iftiradır bu"

Başbakan Erdoğan'ın edep timsali bir insan olduğunu bu ülkede herkesin bildiğini dile getiren Çelik, "Başbakan her şeyden önce iyi bir aile terbiyesi almış insandır, adab-ı muaşeret nedir, bilir. Hele hele hanımlarla muhataplığında Sayın Başbakan, hakikaten centilmen erkeğin, edep ahlak dersini iyi almış bir erkeğin, davranışlarını ve bunun en güzel örneklerini sergilediğini görürsünüz" diye konuştu.

"Kılıçdaroğlu'nun kadınlara seslenirken söylediği, "Sizin bedeniniz üzerinden siyaset yapan bu Recep Tayyip Erdoğan'a gereken dersi verin" şeklindeki sözlerini hatırlatan Çelik, şunları belirtti:

"Esas her gün bu meseleyi bu şekilde gündeme getirerek, kendisi kadınların bedeni üzerinden siyaset yapmış olmuyor mu? Ne demiş Sayın Başbakan, kadınların ne zaman doğum yapacaklarına, kaç çocuk dünyaya getireceklerine ve nasıl doğum yapacaklarına Başbakan karar veriyormuş. Bu ülkede AK Parti iktidarından önce devlet eliyle devlet kaynaklarıyla bazı özel firmaların da sponsorluk yapmasıyla bu ülkede resmen, valilerin ve başbakanların nezaretinde doğum kontrol programları yürütüldü. Bunu biliyoruz. Ücretsiz olarak dağıtılan doğum kontrol hapları ve diğer uygulamaları bu toplum çok iyi biliyor. Resmen ve devlet eliyle kadınlara 'doğurma' dediğiniz zaman bu müdahale olmuyor. Ama Sayın Başbakan katıldığı nikah merasimlerinde 2037 yılında nüfusumuzun eğer bu trend devam ederse yaşlanan bir nüfus olacağını, Türkiye'nin en en büyük zenginliğinin genç nüfus olduğunu ve genç bir ülke olarak kalmamız için asgari üç çocuk doğurulması gerektiğini, her ailenin üç çocuğu olsun temennisinde bulunuyor.

Bir dileğini ortaya koyuyor Başbakan, tavsiyesini dile getiriyor. İki çocukta kalana başbakan ceza mı verdirdi bugüne kadar. Hiç çocuğu olmayan insanları kamudan men mi etti Başbakan. veya insanlara müeyyide uygulayacak bir kanun tasarısı mı hazırlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderdi. Sayın Başbakan'ın tercihlerini temennilerini tavsiyelerini siz mi kararlaştıracaksınız, onun ne yapacağına siz mi karar vereceksiniz."

"Hangi kadına 'İlle de sen şu kadar çocuk doğuracaksın' diye bir dayatmada bulunulmuş, ifadesini kullanan Çelik, "Bu istismardır ve olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek ahlaksızlığın en büyük örneğidir, iftiradır bu" dedi.

Kürtaj tartışmalarının bütün medeni ülkelerde yapıldığını söyleyen Çelik, 6 aylık bebekleri anne rahminde parçalayarak öldürmenin dünyanın her tarafında lanetlendiğini bildirdi. Konuyla ilgili tartışmalara Başbakan'ın da katılabileceğini dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

" Sosyal Güvenlik Kurumu'nda eğer sezaryenle ameliyatlar, doğumlar had safhaya çıkmışsa, normal yapılabilecek doğumlar da belli hastaneler tarafından faturaların kabartılması amacıyla kullanılmışsa Sayın Başbakan'ın buna müdahil olması, bunu dillendirmesi gerekmez mi? En tabii doğum normal doğumdur, olması gereken normal doğumdur. Sezaryen biliyorsunuz istisnai bir durumdur. Annenin ve bebeğin sağlığı söz konusu olduğu zaman en son çare olarak başvurulacak şeydir, tercihinde bulunduğun zaman Sayın Başbakan, Başbakan'ın başında bulunduğu hükümet, Sağlık Bakanlığı bunu dillendirdiği zaman bu kadınların bedeni üzerinden siyaset mi yapmaktır."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında, Başbakan'ın hamile kadınların sokağa çıkmaması gerektiğine ilişkin sözler söylediğini iddia ettiğini belirten Çelik,  şunları kaydetti:

"Bu yalan. Bu iftira. Yalan ve iftira bir araya geldiği zaman nasıl bir alaşım çıkar. Bir aydın, yazar, çizer bunu söyledi, birileri de ona tepki gösterdi. Şimdi bir başkası bir şey söylediği zaman, bunu getirip, bir şey duymuş Sayın Kılıçdaroğlu'nun kulağına bir şey çalınmış. Sokakta duyduklarıyla, medyada yazılanları kenarından, kıyısından duyarak bir ana muhalefet partisi gidip meydanlarda konuşma yapar mı? Bu kabul edilebilir bir tutum mudur? Siz bu ülkenin Başbakanı olsanız, ana muhalefet lideri diyor ki, 'Başbakan dediki, kadınlar hamile sokağa çıkmaz'. Sayın Başbakan rüyasında böyle bir şey görmedi, bunu asla söylemedi. Söylemediği bir sözden yola çıkarak siz yorum yapıyorsunuz ve saldırıda bulunuyorsunuz. Şimdi bunu hangi edeple, hangi ahlakla, hangi siyasi etikle bağdaştırabilirsiniz?"

-"Bu tavrı şikayet ediyorum"

Çelik, bazılarının bu tür konuşmalara cevap vermemelerini istediğini ifade ederek, "Biz Sayın Kılıçdaroğlu'nu ve sözlerini çok ciddiye aldığımız için değil, kendi halkımızı ciddiye aldığımız için bunlara cevap veriyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasına CHP'li bir kadının da meydanda "Olamaz", "Bu ne edepsizlik", "Böyle konuşma mı olur" şeklinde tepki gösterdiğini aktaran Çelik, "Bu tavrı sadece bütün Türkiye değil aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partili ve hakikaten onurlu Cumhuriyet Halk Partili kadınlara da bu tavrı şikayet ediyorum. Böyle bir şey olamaz. Siyasi rakibinizi siz hasım gibi bilerek nasıl bu şekilde saldırabilirsiniz? Bu siyaset midir?" diye konuştu.

Herkesin farklı tercihleri ve kabulleri olabileceğine işaret eden Çelik, "Diyelim ki ben bir programda bir konuda fikir beyanında bulunacağım, ondan sonra ahlaksızca bir şekilde bana linç uygulayacaksınız. Bu kabul edilebilir bir şey midir?" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement