Bakan Uraloğlu, Erzincan'daki Sünebeli Tüneli Işık Görme Töreni'nde konuştu Açıklaması - Son Dakika
Politika

Bakan Uraloğlu, Erzincan'daki Sünebeli Tüneli Işık Görme Töreni'nde konuştu Açıklaması

Bakan Uraloğlu, Erzincan\'daki Sünebeli Tüneli Işık Görme Töreni\'nde konuştu Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 21 yılda ülkenin ulaşım ve iletişim altyapısına 194 milyar dolar harcadıklarını belirtti.

24.10.2023 12:35  Güncelleme: 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Erzincan'ın Refahiye ve İliç ilçeleri arasında yapılan 5 bin 222 metre uzunluğundaki Sünebeli Tüneli'nin ışık görme törenine katıldı. Bakan Uraloğlu, son 21 yılda Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısına 194 milyar dolar harcama yaptıklarını söyledi.

Erzincan'ın Refahiye-Kuruçay-İliç Devlet Yolunda yapımı devam eden Sübebeli Tüneli'nin sol tüpünde kazı, destek çalışmalarının tamamlanmasıyla bugün ışık görme töreni düzenlendi. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile son Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Kuzeydoğu Anadolu'yu Erzincan üzerinden Malatya'ya oradan da Güney ve Akdeniz'e ulaştıran önemli bir güzergah üzerinde yer alan 1800 rakımlı Sünebeli Geçidi'nde inşa edilen 5 bin 222 metre uzunluğundaki tünel trafik güvenliği ve sürüş konforunun artırılması ve seyahat süresinde de zaman tasarrufu sağlayacak. Tünelin ışık görme töreninde konuşan Bakan Abdulkadir Uraloğlu, "Son 21 yılda ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısına 194 milyar dolar harcadık. Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale Köprüleri, İzmir-İstanbul, Ankara- Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi dev projeleri birbiri ardına hayata geçirdik. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Erzincan'da da ulaştırma ve altyapı alanında önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Son 21 yılda Erzincan'ın ulaşım ve iletişim yatırımları için yaklaşık 30 milyar 200 milyon Lira yatırım gerçekleştirdik. Bölünmüş yol uzunluğunu 14 kilometreden 355 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 8 kilometreden 275 kilometreye çıkardık. Erzincan'ı; Erzurum, Gümüşhane ve Sivas'a bölünmüş yollarla bağladık. Türkiye'yi doğudan batıya bağlayan Kuzey TETEK yolunun merkezini Erzincan yaptık. Ölüm yolu denilen geçilmez Sansa'yı viyadüklerle aştık. Birazdan ışık görme törenini gerçekleştireceğimiz Sünebeli Tünelini de içeren Refahiye-Kuruçay-İliç Yolu gibi 6 ayrı kara yolu projemiz de devam ediyor" diye konuştu.

Sünebeli Tüneli'nin inşa edildiği Refahiye-İliç Devlet Yolu; Karadeniz sahil kesiminden başlayıp Erzincan üzerinden Güneydoğu'ya ve Doğu Akdeniz'e erişim sağlayan kuzey-güney aksında önemli bir geçiş noktasını oluşturuyor.

56 KİLOMETRESİ TAMAMLANDI

Konuşmasında Sünebeli Tüneli'nde yapılanları anlatan Bakan Uraloğlu, şunları söyledi:

"Erzincan için büyük önem taşıyan 78 kilometre uzunluğundaki yolumuzu bölünmüş yol haline getiriyoruz. Bugüne kadar toplam 56 kilometrelik çalışmayı tamamladık. Yolumuzun 26 kilometrelik bölümünü oluşturan Gümüşakar-Kuruçay arasındaki 8 kilometrelik bölünmüş yol kesimini de trafiğe açtık. 6,8 kilometre uzunluğunda 2 adet tünelin yer aldığı 18 kilometrelik bölümde ise çalışmalarımız devam ediyor. Güzergahımızın Sünebeli Geçidi'nde çift tüp olarak projelendirdiğimiz 5 bin 220 metre uzunluğundaki Sünebeli Tüneli'ni hayata geçiriyoruz. Bugün kazı çalışmalarımızı tamamlayarak ilk ışığı göreceğimiz Sünebeli Tüneli, bin 617 metre kotundan başlayıp bin 440 metre kotunda mevcut devlet yoluna bağlanıyor. Ayrıca Gümüşakar, Kuruçay arası kesimde 1589 metrelik çift tüplü Gümüşakar Tüneli ile 72 metrelik Garipçay Köprüsü de bulunuyor. Garipçay Köprüsü'nü tamamladık. Gümüşakar Tüneli'nin giriş çıkış portal imalatlarımızı da tamamladık. Yol ve tünel calışmalarımız sayesinde; güzergahın standardını önemli ölçüde yükseltiyor, heyelan ve taş düşmelerinin önüne geçerek can ve mal emniyetini artırıyoruz. Gümüşakar-Kuruçay kesiminde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla; mevcut yol 3 kilometre kısalacak, seyahat süresi ise 35 dakikadan 15 dakikaya inecektir. Projemizle, ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasındaki kara yolu ulaşım standardını yükseltiyoruz. Karadeniz limanlarından iç kesimlere, önemli sanayi merkezlerinden yaşam alanlarına gerçekleştirilen ürün ve yük transferinin de daha kısa sürede yapılmasını sağlayarak bölgenin ticaret hacmini artırıyoruz. Ayrıca; dağ sporları, su sporları ve geleneksel mimarisiyle öne çıkan bölgemizin turizmine de önemli bir katkı sağlayacağız. Erzincan'daki yatırımlarımız ulaşımın tüm modlarını kapsıyor. Erzincan'ın tüm demiryolu altyapısını yeniledik, Erzincan Organize Sanayi Bölgesi yeni demir yolu bağlantısını da inşa ettik. Şu anda Sivas-Erzincan Hızlı Demir yolu yapım çalışmalarımız devam ediyor. 242 kilometre uzunluğunda saatte 200 kilometre hıza uygun, elektrikli, sinyalli ve çift hatlı hızlı demiryolu projesinin yapımını 2 etap halinde sürdürüyoruz. İlk etap olan 50 kilometre uzunluğundaki Sivas-Zara arası altyapı çalışmalarımız devam ederken, 192 kilometre uzunluğundaki Zara-İmranlı-Kemah-Erzincan kısmının ise proje çalışmalarını tamamladık. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz ulaşım ve iletişim projelerinin, ülkemizi uluslararası alanda daha rekabetçi kıldığını görmek, geleceğe dair umutlarımızı güçlendiriyor."

'BURADA NE CANLAR YANDI, NE ACILAR YAŞANDI BİLİRLER'

Işık görme törenine katılan Binali Yıldırım, tarihi bir an yaşadıklarını belirterek, "Sünebeli Tüneli'nde sona yaklaştık. Bu Sünebeli'nin geçmişini bilenler, burada ne canlar yandığını, ne acılar yaşandığını çok iyi hatırlarlar. Daha siyasete girmeden önce İstanbul'da İliç, Kuruçay derneklerini gezerken sizin varsa yoksa bahsettiğiniz tek şey tüneldi. Tünelin ne zaman yapılacak ve ne zaman acılar son bulacak diye bize sürekli söylediniz. Rabbim nasip etti. 2003'te bizi iktidar yaptınız. Bu sorumluğu bize verdiniz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Sünebeli'ni de Türkiye'nin her köşesini de karış karış yollarla, demiryollarıyla, havalanlarıyla internetle donattık" dedi.

Bakan Uraloğlu ile Yıldırım, tünele girerek çalışmaları inceledi. Yıldırım'ın kullandığı iş makinesiyle tünelde ilk ışık alındı. Tünelin karşısında bekleyenler Bakan Uraloğlu ile Yıldırım'a Türk bayrağı verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bakan Uraloğlu, Erzincan'daki Sünebeli Tüneli Işık Görme Töreni'nde konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement