Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2012 yılında Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye'nin arasında sınırları, vizeleri kaldıracak ve ekonomiyi canlandıracak bir levant birliği kurmak istediklerini ancak birilerinin engellediğini vurgulayarak, "Ortadoğu'nun kan gölüne dönmesini istediler" dedi.
Adana Ticaret Odası'nın (ATO) 120. yılı etkinlikleri kapsamında Sheraton Otel'de düzenlenen ödül törenine katıldı. Adana'yı birçok alanda 'Öncü' olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, kentin tarım ve sanayi geçmişiyle birlikte geleceğe yönelik taşıdığı yüksek potansiyele vurgu yaptı. Adana'nın güçlü özelliklerinin yeni bir ekonomik sıçrama ve hamle yapma dönüşümü için kullanmak gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Adana'nın, Halep ve Gaziantep ile birlikte Mezopotamya'dan geçen ipekyolunun en önemli noktalarından biri olduğunu anlattı. Başbakan Davutoğlu, 120. yılını ATO'nun köklü tarihinin, kentin kurumsallaşma öncülüğe bir işaret olduğunu kaydetti.
"YENİ BİR MEYDAN OKUMAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yaşına girerken hükümetin başlattığı hamlelerin de Adana'da öncü olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başka milletler için iktisadi gelişme veya mücadele dönemi geride kalmış olabilir ama bizim için yeni başlıyor. 100 yıl öncesine bakınız, imparatorluk dağılırken Cumhuriyet'e geçen süreçte siyasi istikrarsızlıklar, ekonominin dış borca bağımlı olması ve toplumsal çözülme, toplumun asırlardır bir arada yaşayan milletlerinin birbirinden ayrılması, kopartılması gibi sonuçlara yol açtı. Yeni bir meydan okumayla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞLARIN EŞİT KİMLİĞİNİ SAVUNMALIYIZ"
Milli beraberlik ve aidiyeti güçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Bakın, Suriye, Irak'la birlikte sadece Ortadoğu değil, Ukrayna da parçalanıyor. Balkanlar, Karadeniz ve Ortadoğu'da coğrafyalar bölünüp, kimlikler parçalanırken Türkiye'de milli birliği, beraberliği ve millet olma kimliğini her türlü mezhebi ve etnik ayrımı geride bırakarak 77 milyon vatandaşın eşit kimliğini ve ilkesini savunmamız lazım. Çözüm sürecinde de kastettiğimiz budur. Bunu yapamazsak 100 yıl önce yaşadığımız çözülme sürecinin etkisini yaşıyoruz. Bunu yapacağız" diye konuştu.
"EN ÖNEM VERDİĞİMİZ ŞEY SAVUNMA SANAYİİDİR"
"Değil namede, merde dahi muhtaç etmeme iradesini ortaya koyduk" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Siyasi istikrar ile ekonomik kalkınma ve ekonomik istiklal ile siyasi istikbal arasındaki ilişki burada düğümleniyor. Ekonomik istikrar bağlantısı yoksa siyasi istikbaliniz olamaz. Eğer siz savunma sanayinde dışa bağımlıysanız istiklali koruyamazsınız. Aselsan da onun için kuruldu. 12 yıl içinde en çok önem verdiğimiz şey savunma sanayidir. Tanklarımız bile modernizasyon için başka ülkelere ihtiyaç içindeyseniz savunmanızı da istiklalinizi de koruyamazsınız. 12 yıllık siyasi istiklal perspektifinde ve getirdiğimiz imkanlarla ekonomiyi 4 misli büyüttük. 230 milyar Dolar'dan 820 Milyar dolara geldik. Gayri sıhhi milli hasıla 28 milyar Dolardan, 133 milyar Dolar'a geldik. Hamd olsun bunları yaparken başka bir ülkeden veya uluslararası kuruluştan borç almadık."
"G20 TOPLANTISINDA KOBİLER GÜNDEM OLACAK"
G20 Dönem Başkanlığı görevini yürüttüğünü anımsatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gelecek toplantı gündemi olarak KOBİ'leri ön plana çıkaracaklarını anlattı. Ekonominin büyümesi için G20 ülkesi olmayan ülkelere açılmak gerektiğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, özellikle enerji alanında yatırımlar yapılması gerektiğini dikkat çekti. Ceyhan- Yumurtalık enerji hatlarıyla Ceyhan'ın Özel Enerji İhtisas Bölgesi olarak sadece Türkiye ve Akdeniz'in değil, Dünya'nın en önemli enerji hatlarından biri haline getirmekte kararlı olduklarının altını çizen Başbakan Davutoğlu Kazakistan, Türkmenistan petrollerinin geldiğinde Adana'nın önemli bir konuma sahip olacağını vurguladı. Kerkük-Yumurtalık ve Bağdat- Erbil arasında anlaşma zemini doğduğunu anlatan Davutoğlu, anlaşmanın sağlanması halinde sadece Kerkük değil, güneyden gelen petrolün aynı hat üzerinden Ceyhan'a aktarılacağını belirtti. Irak Başbakanı ile 2 hafta sonra yüksek düzey stratejik işbirliği toplantısı yapacağını ifade eden Davutoğlu, Irak petrolünün yanı sıra Kafkas ve Ortadoğu petrollerinin de Ceyhan'dan geçirilmesini hedeflediklerini kaydetti.
"ORTADOĞU'NUN KAN GÖLÜNE DÖNMESİNİ İSTEDİLER"
Bölgedeki vizyonsuz veya kabiliyetsiz devlet adamlarının yol açtığı felaketlerin en kötüsünün Suriye'de yaşandığına dikkat çeken Davutoğlu, "Bütün çabalarımıza ve kendisine verdiğimiz desteklere rağmen Esad, Türkiye ile birlikte demokrasi yolunda yürümektense kendi halkına büyük bir katliama kalkıştı" diye konuştu.
"Hala için yanar" diyen Davutoğlu, 2012 yılında Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye arasında levant birliği kurmayı hedeflediklerini ancak bunun birileri tarafından engellendiğine vurgu yaptı. Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Adana, Mezopotamya ve levantın en merkezi yeridir. Sınırlarımıza hep saygılıyız ama Avrupa Birliği gibi sınırların kalktığı veya anlamsızlaştığı bir Ortadoğu düşündüğünüzde, vizeler kaldırıldığında ticaretin en çok akacağı yer Adana'dır, Çukurova'dır. En kaliteli insan kaynağı ve ticaret burada. Bunun için Adana'yı, levantın Mezopotamya ve İç Anadolu'nun kesişim yeri olarak öne çıkarıyorduk ama birileri engelledi. Birileri Ortadoğu'nun kan gölüne dönmesini istediler. Baskıcı, zalim yönetimlerle İslam adına, İslam'la hiç bağdaşmayan her türlü şiddeti ve vahşeti uygulayan terör örgütleri arasındaki çatışmalar, Ortadoğu'yu ekonomik ve kültürel medeniyet merkezini tam bir insanlık dramının yaşandığı bölgeye çevirdiler."
Konuşmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Menevşe tarafından, Davutoğlu adına ATO 120. Yıl Hatıra Ormanı'na dikilen fidanın fotoğrafının yer aldığı sertifika hediye edildi. - ADANA
Son Dakika › Politika › Başbakan Davutoğlu ATO'nun 120. Yıl Ödül Töreni'ne Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?