Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Politika

Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 13 Ekim Perşembe günü kimlerin dinleneceğine karar verecek, 18 Ekim Salı gününden itibaren de bu kişileri dinlemeye başlayacak.

11.10.2016 19:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 13 Ekim Perşembe günü kimlerin dinleneceğine karar verecek, 18 Ekim Salı gününden itibaren de bu kişileri dinlemeye başlayacak.

Komisyon, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplandı.

Petek, komisyonun ilk toplantısının ardından FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in dinlenmesine ilişkin karar alınmış gibi haberler çıktığını anımsatarak, böyle bir karar alınmadığını, sadece bir üyenin bu konuda görüşlerini dile getirdiğini söyledi.

Reşat Petek, "Geçmiş araştırma komisyonlarında ne Abdullah Öcalan ne de terör örgütünün sözde lideri olarak hiç kimsenin dinlenmediği görülebilir.

FETÖ'nün görüşüne başvurmak değil Türkiye'ye getirtilip bu ihanetinin, darbe girişiminin hesabının yargı makamlarına, adalete verilmesini istiyoruz, isteriz. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekli girişimler yapılıyor." dedi.

Komisyon üyesi AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram da geçen toplantıda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in dinlenmesi önerisinde bulunmadığını, "Gülen ben darbeci değilim' diyor, 'Gel anlat' diyelim, eğer gelmiyorsa darbeci olduğunu kabul eder" dediğini anımsattı. Bayram, geçen toplantıdaki ifadelerinin bir gazeteci tarafından saptırıldığını belirterek, gazete ve muhabirin ismini zikrederek, bu kişinin kime hizmet ettiğinin de malum olduğunu söyledi.

Bayram'ın muhabir ismini vermesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, gazeteciler hakkında böyle bir uslup kullanılmaması gerektiğini söyledi.

HDP Mardin Millletvekili Mithat Sancar da komisyon üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın sosyal paylaşım sitesi üzerinden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ağır hakaretlerde bulunduğunu belirterek, "Bu ifadenin neden kullanıldığını tahmin ediyoruz. FETÖ ile bağlantısı olan kişiler, bizzat Kocabıyık'ı kastediyorum, Komisyon çalışmalarını bulandırmak için bu tür yöntemlere başvuruyorlar. Komisyonun sağlıklı çalışması için üyeler de haklarındaki iddialara cevap vermeli. Kocabıyık, özür dilemediği takdirde de bu sözü kendisine aynen iade ediyoruz." diye konuştu.

Sancar'ın sözleri üzerine Komisyon Başkanı Petek, komisyon üyelerini tahrik edici ve şahsiyetleri suçlayıcı ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirterek, Sancar'ın mikrofonunu kapattı.

Kocabıyık da Selahattin Demirtaş ile ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamaların arkasında olduğunu belirterek, "Bu konuyu Komisyon çalışmasına taşımak düzeni, intizamı bozmaya yöneliktir. Selahattin Demirtaş bana göre 50 kişinin katilidir. Şu anda da yargı tarafından yargılanıyor." ifadesini kullandı.

Sancar, Kocabıyık'ın ifadeleri üzerine, Komisyon Başkanı Petek'ten konuşmaya müdahalede bulunmasını isteyerek, "O katillerin kimler olduğunu en iyi sizler biliyorsunuz. Ben de sizin FETÖ'nün içinde olduğunuzu iddia ediyorum. Sayın Başkan, bir genel başkanla ilgili bu ifadeler kullanılırken müdahale etmiyorsanız başka yerde müdahale etmeyin." dedi.

Tanrıkulu ve Kocabıyık arasında tartışma

Kocabıyık da kendisiyle ilgili FETÖ bağlantılı iddiaların 2009'da yazdığı köşe yazısından kaynaklandığını belirterek, "Ben, Gülen'i öven, hem de bayağı öven bir yazı yazdım. Rahmetli Özal'ı, Ecevit'i nasıl kandırdılarsa biz de o zaman Türklüğe hizmet eden, insanlığa hizmet ediyor..." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bağırarak, "Terbiyesizlik yapma. Rahmetli olmuş insanları niye karıştırıyorsun? Özal da Ecevit de hayatta değil. Ölmüş insanlarla ilgili konuşmayın." dedi.

Kocabıyık, Tanrıkulu'nu kastederek, "Sana da CIA ajanı diyorlar." dedi.

Tanrıkulu, ayağa kalkarak, "Terbiyesizlik yapma, alçak. 'Ölmüş insanla ilgili konuşmayın' dedim, şahsına bir şey mi dedim? Utanmaz adam, ahlaksız. Ayaklarını kırarım senin." diyerek Kocabıyık'ın üzerine yürüdü.

Sezgin Tanrıkulu, araya giren milletvekillerince salondan çıkarılırken Komisyon Başkanı Petek, toplantıya 15 dakika ara verdi.

Komisyon toplantısına verilen aranın ardından açıklamalarına devam eden Kocabıyık, Tanrıkulu ile Polonya ve Romanya'ya gittiğini, Tanrıkulu'nun oralarda FETÖ'nün gerçek yüzünü anlatan çalışmalarda bulunduğuna bizzat şahit olduğunu söyledi.

Kocabıyık, "2009'da gazeteciydim, köşe yazarıydım. O yıllarda öyle gördüm, yazdım. Sonra 7 Şubat 2012'de AHaber'de Memleket Meselesi programına çıktım, orada FETÖ'cü bir savcının MİT Müsteşarı'nı sorguya davet etmesinden hareketle FETÖ'nün ipliğini ilk pazara çıkaran gazetecilerden biri oldum. Gazeteci olarak müktesebatım burada. Türkiye'de FETÖ ile en kuvvetli mücadeleyi yapmış 3-5 gazeteciden biriyim." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğdu, komisyonun bir an önce çalışmaya başlaması gerektiğini belirterek, Hazine Müsteşarlığından "Uğurlu Döviz ve Altın Ticareti Anonim Şirketi", "Aksa Araba Kiralama Şirketi" ile ilgili raporların istenmesi, "Koza Altın Maden Anonim Şirketi" ile ilgili düzenlenen raporların incelenmesi gerektiğini söyledi.

Bu şirketleri inceleyen denetim elemanlarının raporlarının da irdelenmesi gerektiğini belirten Erdoğdu, FETÖ ile bağlantılı şirketlere ilişkin raporların MASAK, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve ekonomi ile ilgili kurum ve kurullardan istenmesini talep etti.

Erdoğdu ayrıca Adalet Bakanlığından da son 20 yıl içinde Fetullah Gülen cemaatiyle ilgili açılan davalara ilişkin bilgi ve bu davaların iddianamelerinin istenmesi gerektiğini söyledi.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da FETÖ'nün darbe girişimi sırasında yayınlanan bildiride söz edilen "yurtta sulh konseyi" üyelerinin tespit edilmesinin ve bu kişilerin bilgisine başvurulması gerektiğinin zorunlu olduğunu vurguladı. MHP'li Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, eski Genelkurmay Başkanları Necdet Özel, Hilmi Özkök, İlker Başbuğ ve Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakalı'nın dinlenmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, "Ağacın Kurdu" kitabının yazarı Mustafa Önsel'in, CHP ve MHP'ye yapılan operasyonlarda cemaatin bilgisi olup olmadığı yönünde Hükümet yetkililerinin dinlenmesini isteyerek, FETÖ'ye ilişkin açılan davaların iddianamelerinin de istenmesini talep etti.

Ağar, Sağlam, İhsanoğlu ve Hüsamettin Özkan'ın dinlenmesi istendi

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da ABD'de yaşayan Prof. Dr. Hakan Yavuz'un, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne, Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Tayyibe Gülek, Birgül Ayman Güler, Yavuz Çobanoğlu, Can Özçelik, Mustafa Önsel, Yüksel Taşkın, Hüseyin Gülerce, Ekmeleddin İhsanoğlu, Mehmet Ağar, Mehmet Sağlam, Abdulkadir Aksu, İdris Bal, Sabri Uzun, Hanefi Avcı, Boydak grubunun yöneticileri, Mustafa Apaydın, TUSKON başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Ahmet Akgündüz ve 1980'den sonra görev yapan MİT müsteşarları, emniyet genel müdürleri, içişleri bakanları, dini cemaat liderleri ve azınlık liderlerinin dinlenmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın da FETÖ'nün ruh yapısına yönelik tahlil yapması için dinlenmesi gerektiğini ifade eden Özdağ, Muhsin Yazıcıoğlu cinayetinde şüpheli olan Astsubay Aydın Özsıcak'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldıran askerlerin arasında yer almasına dikkati çekerek, astsubay Özsıcak'ın özellikle dinlenmesi gerektiğini kaydetti.

"İtirafçılar dinlenmesin"

AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır da FETÖ'nin içinde bir dönem yer alan ve şimdi itirafçı olarak televizyonlarda sıkça yer alan kişilerin dinlenmesine karşı olduğunu belirterek, "Eski tüfek denilen eski FETÖ hainlerinin içinde yer alan itirafçıların dinlenmesini istemiyorum. Onların kendi reklamlarını yapmasını istemiyorum." dedi.

CHP'li Çıray, 2004'ten bu yana yapılan Yüksek Askeri Şura kararlarının ve şerhlerinin, dikkati çeken terfilerin özel olarak incelenmesini istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan da eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın dinlenmesini talep etti.

AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram da CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'ın da dinlenmesinde yarar olduğunu belirtti.

Komisyon üyelerinin taleplerinin alınmasının ardından Komisyon Başkanı Reşat Petek, gelecek toplantıda kimlerin dinlenmesine karar verileceğini, 18 Ekim Salı günü yapılacak toplantıyla da ilgililerin dinlenmesine başlanabileceğini söyledi.

Komisyon bir sonraki toplantısını 13 Ekim Perşembe günü saat 14.00'te yapacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement