Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını içeren kanun teklifinin görüşmelerine TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda başlandı.
Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında toplandı.
İşler, Türkiye'nin arkeoloji çalışmaları bakımından dünyadaki önemli merkezlerden biri olduğunu belirterek, teklifle Türkiye'de ve kültürel tarihi bağları olan dünyanın diğer bölgelerinde bilimsel araştırmalar yapmak, bu araştırmaları teşvik etmek, yapılan araştırmaları yayınlamak, arşivleme çalışmaları gerçekleştirmek, özel müzeler açmak, bilim topluluklarıyla işbirlikleri gerçekleştirmek üzere Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfının kurulacağını söyledi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Anadolu'nun son derece zengin bir coğrafya olduğunu dile getirerek, "Önümüzdeki yüzyıl bu zenginliklerimizi keşfederek, koruyarak, dünyayla buluşturarak yön tayinlerimizi gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi.
Odaklanmış bir arkeoloji müktesebatına doğru derinleşmek adına kurumsal kimliğe sahip olunması gerektiğini vurgulayan Şahin, Batılı ülkelerin 1900'lü yıllardan itibaren çok köklü bir arkeolojik kurumsallaşma süreci yaşadığını, Türkiye'nin de içinde bulunduğu farklı ülkelerde enstitü şubeleri açtığını kaydetti.
Ali Şahin, "Belki de dünyanın en zengin arkeolojik coğrafyasına ev sahipliği yapan bir ülke olarak bir milli arkeoloji ve kültürel miras enstitümüzün ve bunu yönetecek bir vakfımızın artık elzem olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Arkeoloji artık kültürel bir diplomasi moduna büründü"
Arkeolojinin artık tarihsel, kültürel bir miras olmaktan çıktığını, kültürel bir diplomasi moduna büründüğünü söyleyen Şahin, birçok ülkenin arkeoloji, kültürel miras üzerinde farklı ülkelerde yumuşak güç olarak faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkati çekti.
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü projesinin, 2014 yılında 36. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nda gündeme geldiğini anlatan Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin bu konuyla alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yaptığını belirtti.
Avrupa Birliği Bakan Yardımcılığı döneminde projeyi takip ettiğini dile getiren Şahin, AB'nin de bu projeyi çok önemsediğini söyledi.
Anayasa'nın 63. maddesindeki "Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır" hükmüne işaret eden Şahin, "Böyle bir anayasal alt başlık altında da böyle bir zemin üzerinde vakfımızı sizlerin de katkılarıyla hayata geçirmiş olacağız." dedi.
"Bir eksiklik giderilmiş olacaktır"
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise Türk arkeoloji dünyasının yıllardan beri Türkiye'nin neden böyle bir kurumunun olmadığından yakındığını ifade ederek, "Yüce Meclisimizin takdiriyle bu yasalaşırsa artık arkeoloji dünyamız da böyle bir kuruma kavuşmuş olacak. Bir eksiklik giderilmiş olacaktır." diye konuştu.
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, teklifin Anayasa'ya aykırılığı konusunda sözü CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu'na vermek istedi.
İşler, komisyon üyelerinin söz talebinin karşılanmasının ardından Kaboğlu'na söz verebileceğini açıkladı.
CHP'li milletvekillerinin ilk olarak Kaboğlu'nun konuşma yapması konusunda ısrar etmesi üzerine kısa süreli bir tartışma yaşandı.
Anayasa'ya aykırılık önergesi verilse Kaboğlu'na söz verebileceğini belirten Komisyon Başkanı İşler, komisyon üyelerine sorarak CHP grubu adına Kaboğlu'na söz verdi.
Kaya'nın, Kaboğlu'ndan sonra teklifin geneli üzerinde konuşma yapacağını söylemesi üzerine İşler, "Buyurun konuşun o zaman. Siz Anayasa'ya aykırılığı ifade edemiyor musunuz?" dedi.
Bunun üzerine CHP İstanbul milletvekilleri Kaboğlu ve Sibel Özdemir toplantı salonundan ayrıldı.
Komisyonda, kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
Son Dakika › Politika › Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını içeren teklif komisyonda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?