FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na Doğru - Son Dakika
Son Dakika Logo

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na Doğru

20.06.2013 11:05  Güncelleme: 11:07

Ev sahibi Türkiye, turnuvaya 3. kez katılacak El Salvador, ilk defa bu organizasyonda yer alacak Kolombiya Güney Amerika şampiyonu ünvanıyla geliyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde yarın başlayacak Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği (FIFA) 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda 6 grupta 24 takım yer alıyor.

C Grubu'nda şampiyonaya 3. kez katılacak ev sahibi Türkiye, El Salvador, Kolombiya ve Avustralya yer alıyor.

Türkiye

Ev sahibi sıfatıyla FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na doğrudan katılma hakkı kazanan Türkiye, teknik kapasitesi yüksek, bireysel yetenekli oyuncularına, taktik disiplinine ve takım ruhuna güveniyor.

Şampiyonaya daha önce 2 kez katılan Türkiye, 1993'te Avustralya'da düzenlenen turnuvanın eleme grubu maçlarında ABD ve İngiltere'ye yenilmiş, Güney Kore ile beraber kalınca üst tura adını yazdıramamıştı.

Hollanda'da 2005'te düzenlenen şampiyonada ise gurubunda Çin'e yenilen, Ukrayna ile berabere kalıp Panama'yı mağlup eden milliler, ilk 16'ya kalmış, burada İspanya'ya yenilerek turnuvadan elenmişti.

Ev sahibi olmanın avantajıyla seyirci desteğini arkasına alacak Türkiye, bu turnuvada önceki tecrübelerinden de yararlanarak daha başarılı bir performans sergilemek istiyor.

Kadroda yer alan 21 genç millinin 15'i, Türkiye'de başta Spor Toto Süper Lig olmak üzere profesyonel liglerde futbol yaşantısını sürdürürken, 6'sı Almanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika'da futbol oynuyor.

Fenerbahçe formasıyla gösterdiği performansla büyük çıkış yakalayan ve UEFA'nın gelecek vaat eden en önemli yıldız adayları arasında gösterdiği Salih Uçan, teknip ekibin en güvendiği isimler arasında yer alıyor. İngiliz ekiplerinden Fulham'da forma giyen ve tekniğiyle dikkati çeken bir diğer isim Kerim Frei Koyunlu ise ilk kez milli takımda bu kategoride forma giyecek.

Kadrodaki oyunculardan Hakan Çalhanoğlu, geride kalan sezon formasını giydiği Karlsruhe ile Almanya 3. Ligi'nde şampiyonluk yaşarken, Cumali Bişi de takımı Çaykur Rizespor'un Spor Toto Süper Lig'e yükselmesinde pay sahibi oldu.

Oktay Derelioğlu, Emre Aşık, Burak Yılmaz, Selçuk İnan gibi Türk futbolunda önemli izler bırakan futbolcular,  20 Yaş altı Milli Takım'da daha önce forma giymişti.

Milli takımın teknik direktörü Feyyaz Uçar, oynayacakları futbolla bu turnuvada olmayı hak ettiklerini göstermek istediklerini, milli formayı giyen en az 3 oyuncunun bu orgnizasyonun ardından dünya futbolunun yakından izleyeceği isimler haline geleceğini vurguluyor.

Milli takımın 21 kişilik aday kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Cumali Bişi (Çaykur Rizespor), Hakan Çinemre, Salih Uçan (Fenerbahçe), Muhammed Alperen Uysal, Sadık Çiftpınar (Galatasaray), Taşkın Çalış (Gaziantepspor), Artun Akçakın, Ahmet Yılmaz Çalık, İlkay Durmuş (Gençlerbirliği), Onurcan Piri (Giresunspor), Halil Akbunar (Göztepe), İbrahim Yılmaz, Enver Cenk Şahin (İstanbul Büyükşehir Belediyespor), Ethem Ercan Pülgir (Kartalspor), Okay Yokuşlu (Kayserispor), Sinan Bakış (Bayer 04 Leverkusen), Alpaslan Öztürk (Beerschot), Aykut Özer (Eintracht Frankfurt), Kerim Frei Koyunlu (Fulham), Fatih Nurullah Turan (Fortuna Sittart), Hakan Çalhanoğlu (Hamburg).

El Salvador

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda ilk kez mücadele edecek olmasına rağmen El Salvador,  uluslararası futbol arenasına yabancı ekipler arasında yer almıyor.

Orta Amerika ülkesi El Salvador'un A Milli Takımı, Meksika'da 1970 ve İspanya'da 1982 olmak üzere iki kez FIFA Dünya Kupası finallerine katılmış, 1963'te eski adıyla CONCACAF (Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu) Şampiyonası'nda ikincilik elde etmiş, 1995 ve 2007 yıllarında Orta Amerika'nın en iyi milli takımı seçilerek UNCAF (Orta Amerika Futbol Birliği) Uluslar Kupası'nı kazanmıştı.

El Salvador,  altyapıya önem veren bir futbol ülkesi haline gelmek için son yıllarda çeşitli yatırımlar yaptı. Bunun karşılığını 20 Yaş Altı CONCACAF elemelerinde üçüncü olarak alan Orta Amerika temsilcisi, böylece ilk kez bu turnuvaya adını yazdırmış oldu.

Orta sahadaki hızlı oyunu, sağlam defansif kurgusu ve gol bölgelerindeki etkili futboluyla dikkati çeken El Salvador, sağ kanat oyuncusu Jairo Henriquez gibi yetenekleri kadrosunda barındırıyor. Futbol otoriteleri, El Salvador'un Türkiye'deki organizasyonda yabana atılmaması gereken rakipler arasında bulunduğunun altını çiziyor.

Aynı zamanda ülkenin 23 Yaş Altı Olimpik Milli Takımı'nı da çalıştıran İspanyol teknik adam Mauricio Alfaro yönetiminde sahalara çıkan El Salvador, turnuvanın sürpriz yapabilecek takımları arasında gösteriliyor.

Turnuvaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alfaro, "Organize bir takıma sahibiz ve hazırlıklarımızı doğru şekilde yaptık. Galibiyetler almak istiyoruz, neler yapabileceğimizi göstermek ve sıkı çalışmamızın karşılığını almak amacındayız" açıklamasını yaptı.

Kolombiya

Türkiye'deki turnuva ile FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na 8. kez katılacak Kolombiya, organizasyonun deneyimli ekipleri arasında yer alıyor.

Kolombiya, şimdiye kadarki en iyi performansını 2003 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen turnuvada teknik direktör Luis Rueda yönetiminde üçüncü olarak gösterdi.

En son 2011'de düzenlenen organizasyona ev sahipliği yapan Kolombiya, burada çeyrek finale çıkma başarısını gösterirken, 2005'te Radamel Falcao'nun başını çektiği kadrosuyla son 16 takım arasına kalmış, kadrosunda geleceğin yıldızı Lionel Messi'yi bulunduran Arjantin'e yenilerek turnuvaya veda etmişti.

Teknik direktör Carlos Restrepo'nun çalıştırdığı Kolombiya, Türkiye 2013'e Güney Amerika şampiyonu unvanıyla katılacak.

Kolombiya'nın 20 Yaş altı takımında daha önce bir dönem Beşiktaş forması da giyen Oscar Cordoba'nın yanı sıra Freddy Guarin, Rene Higuita gibi önemli isimler de oynamıştı. Ayrıca bu transfer sezonunda Monaco'ya transfer olan Radamel Falcao ve James Rodriguez'de aynı kadroda yer aldı.

Takımın bugünkü kadrosunda ise Cristian Bonilla, Juan Pablo Nieto, Juan Quintero, Mauricio Cuero ve John Cordoba gibi futbolcular dikkati çekiyor.

Avustralya

Organizasyona 15. kez katılacak Avustralya, özellikle turnuvanın düzenlendiği eski dönemlerde aldığı başarılı sonuçlarla ön plana çıkıyor.

Şampiyonada 1991 ve 1993'te iki kez üst üste yarı finale çıkan Avustralya 20 Yaş Altı Takımı, aynı zamanda A Milli Takım'ın da "futbolcu fabrikası" durumunda. FIFA 2006 ve 2010 Dünya Kupası'nın kadrosunda yer alan futbolcuların büyük bir bölümü, daha önce bu ekipte forma giymiş isimlerden oluşuyordu.

Kendisi de eski bir 20 yaş altı milli futbolcu olan ve 1991 yılındaki turnuvada yarı finale yükselen takımın kaptanlığını yapan Paul Okon yönetimindeki ekip, hareketli ve topa sahip olmayı seven, modern bir oyun karakteri sergiliyor.

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda grup aşamasını 10 yıldır geçemeyen Avustralya, Türkiye'deki şampiyonada bu hasrete son vermek isteyecek. Kadrosunda Terry Antonis, Mustafa Amini, Corey Gameiro, Adam Taggart gibi yetenekli oyuncuları barındıran takım, sağlam savunma yapısı ve teknik becerisi yüksek futbolcuları ile dikkati çekiyor.

Kadroda yer olan futbolcuların önemli bir kısmı, Avustralya Spor Enstitüsü mezunu ve futbol hayatlarını Avrupa'da sürdürüyor, diğer bölümü ise Avustralya Ligi'nde forma giyiyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na Doğru - Son Dakika


Advertisement