"2. Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji" Konferansı - Son Dakika
Yerel

"2. Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji" Konferansı

Bitlis Eren Üniversitesi ile EUROSOLAR Türkiye işbirliğinde, "2.Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı, Sergisi, Tanıtım ve Hazırlık Toplantısı" düzenlendi.

20.02.2012 18:08

Bitlis Eren Üniversitesi ile EUROSOLAR Türkiye işbirliğinde, "2. Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı, Sergisi, Tanıtım ve Hazırlık Toplantısı" düzenlendi.

BEÜ Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru yaptı. Prof. Dr. Doğru, tanıtım konferansının önemine değindi.

Doğru, şunları kaydetti:

"Toplantılara ev sahipliği yapmaktan ve destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Yüzde yüz yenilenebilir enerji konusunda, burada bir tanıtım yapmak istedik. Bununla ilgili konferans 28 Haziran tarihinde yapılacak. Yenilenebilir enerji deyince rüzgar, solar, su, termal enerji akla geliyor. Bitlis, bölge olarak, rüzgar ve hidrotermal olarak da önemli bir konumda. Eğer bu bölge incelemeye layık görülürse, rüzgar ve termal enerjide bir neticeye varılabilir. Bitlis'te bir şeyler yapma imkanımız da olabilir. Biz üniversite olarak bu konularda destek sunmaya hazırız. Enerji konusunda çalışan öğretim üyelerimiz de var. Bitlis'te rüzgar ölçümleri tam olarak yapılmış değil. Bitlis'in genelinde rüzgar ölçümleri yapılırsa, bu kongre buna katkı sağlayabilir."

EUROSOLAR Türkiye Başkanı ve Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar ise, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine değindi ve gelişmiş ülkelerin bu konuda teknolojileri yakından takip ettiğini söyledi.

Dernek olarak bütün dünyada çözüme doğru yapılan araştırmaları, Türkiye'ye kadar getirdiklerini belirten Prof. Dr. Uyar, şöyle konuştu:

"Enerji konusunda binlerce yıldır gelişen bir durum var. Sorunları gördükçe, yeni çözümler üretilir. Atmosfer ülkelere bölünmüş. En uyanık ülkeler enerji sorunlarına çözüm buluyorlar. Sorunları başka ülkelere atıyorlar. Bu tür yatırımlarda da bu önemli. Kendi ülkesi için iyi olanı kullanıp, kötüyü başkasına yolluyorlar. Başka ülkelerin sorunlarını kendi ülkenize taşımamanız lazım. Beyin hücrelerimizi kullanmamız lazım. Ülkemiz bu konuda bedel ödemeli. Yenilenebilir enerji Birleşmiş Milletler'in (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) kararları içinde yer alıyor. Fosil yakıtların çözüm olmadığı ortaya çıkıyor. Enerjinin etkin kullanımı önemli. Almanlar yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçmek istiyor. Almanya'da hükümet, parlamento, herkes rüzgar teknolojileri gelişsin diye bekliyor. Avusturya, güneşten enerji sistemleri araştırması yapıyor."

-"Rüzgar ve güneş özelleştirilemez"

Rüzgar ve güneşi kimsenin parayla satın alıp özelleştiremediğini anlatan Uyar, yenilenebilir enerji için rüzgar ve güneşin çözüm olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Uyar, şunları aktardı:

"Bunlar herkese eşit olarak ulaşıyor. Güneş özgürlüğü ve barışı temsil ediyor. Bugün dünyamızda güneş 1 milyon kişiye iş imkanı veriyor. İnsanları adam gibi, kadın gibi davranmaya itiyor. Güneş battı diyorlar ancak o dünyanın başka bir tarafını ısıtıyor. Mimarsanız ve tasarımlarınızı güneşe göre yaparsanız, yazın serin kışın sıcak yapılar inşa eder ve enerji kullanımına katkıda bulunursunuz. Yapıları doğaya uyumlu yapmalısınız. Doğaya uyumlu yapı yapmazsanız doğa sizi yok eder. 28 milyon kişi güneşlenmek için ülkemize geliyor. Ama biz bu enerji kaynağını kullanamıyoruz."

Ülke için jeotermal enerjinin de önemli olduğunu, Anadolu'da 200-300 metrede ulaşılan jeotermal kaynağa, Almanlar'ın 4 kilometre kazdıktan sonra ulaştığını belirten Prof. Dr. Uyar, bunları kullanmak için, kaynağı elektrik ve ısıya dönüştüren teknolojiler ve çözüme inanmış karar vericiler gerektiğini açıkladı.

Rüzgar enerjisinin önemine değinen Prof. Dr. Uyar, şunları dile getirdi:

"Ekvator'da ısınan havanın kutuplardan gelen soğuk havayla birleşmesi sonucu ortaya kinetik bir enerji çıkıyor. Bu da rüzgar enerjisi. Rüzgarda enerji potansiyeli yüksek. Kalkınmış olmak için, daha çok enerji tüketmek yerine, daha az enerji tüketmemiz lazım. Hollanda'da vatandaşlara bunun için tasarruf ampulleri dağıtılıyor. Bu ülkemizde yapılmalı. Ancak dağıtılacak tasarruf ampullerinin de buna uygun olması lazım. Gelişmiş ülkeler, kömür santrallerini kapatıyorlar. Almanlar Kolombiya'dan aldıkları kömürü, İskenderun'da işletiyorlar. Almanlar, olmayan güneşlerinden enerji üretiyor. Sakıncalı olan gazları da başka ülkelere kullandırıyor. Avusturya odun kurşunu ve marangoz atıklarını kullanma yoluna gidiyor."

Şu an rüzgar enerjisi kullanımında Çin'in dünyada birinci, ABD'nin ikinci, Almanya'nın üçüncü sırada olduğunu ve bu ülkelerde az enerji tüketen konutlar yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Uyar, bu konuda standartların yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Uyar, şöyle konuştu:

"Bizse alamadığımız doğal gaza para ödüyoruz. Bu konularda uzun vadeli plan yapılması gerekiyor. Standartlarımızı yükseltmemiz lazım. Bu her açıdan önemli. Kanser hastalığının azalması için bu gerekiyor. Dünyada her yıl binlerce insan, jeotermal enerjiden yaratılan iş sahalarında iş sahibi olma imkanı buluyor. Rüzgar tribünleri ticari kullanıma girdi. Bitlis'e kurulacak büyük ölçekli 10 rüzgar tribünüyle, kentin enerji ihtiyacı karşılanabilir. Bunlar 120 metre uzunluğunda ve 13 metrelik bir alana kuruluyor. Bunları uygulamak önemli. Dışardan birileri gelip rüzgarınızdan enerji almasın. Rüzgar enerjisi önemli. İşsizliğe de çözüm olabilir."

- BİTLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '2. Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement