2012'de Kars'ın Tanıtım Çalışmalarına Ağırlık Verecekler - Son Dakika
Yerel

2012'de Kars'ın Tanıtım Çalışmalarına Ağırlık Verecekler

Ercüment Daşdelen - Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Dr.

04.01.2012 12:29

Ercüment Daşdelen - Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, "Bölgemizi çok iyi tanıtabilirsek inanıyorum ki bu bölge, turizm noktasında inanılmaz düzeyde fark atacaktır" dedi.

Tutar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çok önemli bir sektörün de turizm olduğunu belirterek, "Bizim çok ciddi turizm koridorlarımız vardır. Van koridoruna baktığınız zaman Ağrı, Doğubayazıt, Iğdır, Kars, Sarıkamış, Ani gibi yerleri gezersiniz. Biz rota çalışmalarını başlattık en kısa zamanda bunların tüm çıktılarını elde edeceğiz" diye konuştu.

Turizm sektörünün tanıtılmasına çok ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tutar, şunları kaydetti:

"Bölgede bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının ciddi bir çaba sarf etmesi lazım. Bizim bölgemizin en önemli sorunlarından bir tanesi bölgemize beslenen ön yargıdır. Ön yargıdan dolayı bölgemiz hak ettiği yere ulaşamıyor. Dolayısıyla bu ön yargıyı kırabilmek hepimizin üzerine düşen bir görevdir. Burada bulunan ve yaşayan her insanın bir anlamda boynunun borcudur. Biz bölgemizi çok iyi tanıtabilirsek inanıyorum ki bu bölge, turizm noktasında inanılmaz düzeyde fark atacaktır. Bu kadar değeri bir arada barındıran bir bölgeyi bulmanız mümkün değildir."

-Sarıkamış-

Tutar, Sarıkamış'ın tarihi yönünün yeterli düzeyde değerlendirilemediğini ifade ederek, "Sarıkamış'ı Çanakkale ile eşit düzeyde tanıtabilsek, insanlara sahiplendirebilsek, 'Şarkın Çanakkalesi' diyebileceğimiz bir mekan olarak tüm etkinliklerde bunu tarihsel bütünlüğü ile ortaya koyabilirsek, inanılmaz düzeyde bir fark ortaya koyar ve bölgemizi tanıtma noktasında çok ciddi anlamda bir avantaj sağlamış olabiliriz" dedi.

Tutar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olmayan bir şeyi yapmıyoruz, sadece var olanları tanıtsak bile bu bizim için yeterlidir. Dünyada bazı yerlerde efsaneler üzerinden neler inşa ediliyor. Ama bizim gerçek yaşanmış kahramanlık hikayeleri, gerçek yaşanmış tarihsel hazinelerimizi yeterince tanıtamıyoruz. O halde yapılacak şey tanıtıma ciddi anlamda destek vermek. Burası Kafkaslara ve Orta Asya'ya açılan bir kapıdır. Kafkaslardan Orta Asya'ya geldiğinizde Avrupa'nın giriş noktası burasıdır. Önümüzdeki yıllarda ulusal ve uluslararası bitmesini beklediğimiz makro ölçekteki projelerle birlikte burada çok ciddi anlamda mal ve insan hareketliliğinde yoğun bir trafiğin yaşanacağını bekliyoruz. Bu beklenti sadece beklemek anlamında olsun istemem. Buna yönelik olarak bir hazırlık yapmamız gerekiyor."

-Yurt içi ve yurt dışı tanıtım çalışmaları-

Tutar, Serhat Kalkınma Ajansı'nın bölge planında belirlediği gelişme potansiyeli taşıyan sektörlerden birisi olan turizm konusunda yurt içi ve dışında önemli çalışmaları olduğunu ifade ederek, 2011 yılında yurt içinde Ankara Turizm ve Tatil Günleri Fuarı, Van Fuarı ve Travel Turkey İzmir Fuarlarına katıldıklarını Tutar, aynı yıl yurt dışında ise eylül ayı sonunda 17. Uluslararası Moskova Turizm ve Seyahat Fuarı'nda yer aldıklarını bildirdi.

2012 yılı içinde yurt içinde mayıs ayında Ankara Fuarına, ekim ayında Van Fuarına, aralık ayında Travel Turkey İzmir Fuarına katılacaklarını anlatan Tutar, şunları kaydetti:

"Komşu ülkelerden gelecek ziyaretçi sayısını arttırma hedefimize dönük olarak 2012 yılında uluslararası fuarlara ağırlık vereceğiz. Mart ayında Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenecek olan ITM ve MITT turizm fuarlarında yer alacağız. Aynı ay içerisinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılacak UITT fuarında olacağız. Nisan ayında Azerbaycan Bakü Uluslararası Turizm Fuarı'na, haziran ayında İran Tahran Turizm Fuarına ve ekim ayında ise St. Petersburg INWETEX Turizm Fuarına katılacağız."

Serhat bölgesinde turizm ürünleri çeşitliliğini arttırmak için bazı çalışmalarının bulunduğunu bildiren Tutar, şöyle devam etti:

"Ürün çeşitliliğini fazlalaştırmadaki temel amacımız, turizmin yerel ekonomiye sağladığı katkıyı arttırmak, yereldeki insanları turizm faaliyetlerinin içine çekebilmek, sahip olduğumuz değerler konusunda yerelde bilinçlenmenin ve sahiplenmenin arttırılması, turist sayısı ve gelirinin arttırılmasıdır. Bu amaçla Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinin turizme dönük gezi rotalarını belirliyoruz. Geçen yılın sonunda yapılan çalışmalar ile Sarıkamış'ın gezi rotalarını çıkardık ve işaretlemeleri bitirdik. Planlı gelişme için Çıldır Gölü ve Ağrı Diyadin'de altyapı ve haritalandırma çalışmaları halen devam ediyor."

Tutar, ilkini geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirdikleri, bölgelerinin tanıtımına yönelik olarak yapılan billboard ve ışıklı pano tanıtımlarının ikincisini bu yıl Ankara'da başlattıklarını ifade ederek, 8 Ocak tarihine kadar sergide kalacak afiş ve billboardlarda, Sarıkamış Harekatı ve Sarıkamış şehitleri temasının işlendiğini bildirdi.

Tutar, son olarak ise 2012 yılının belki de en önemli organizasyonunun eylül veya ekim ayı içinde yapacakları Doğu Anadolu Turizm Çalıştayı olacağını belirterek, "Çalıştaya kamu, özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarından katılım olması beklenmektedir. Çalıştayda sahip olduğumuz turizm potansiyeline mukabil turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüklüğün ana nedenleri ile bunların giderilmesi için kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerin ortak katılımla belirlenmesi ve bir yol haritasının çıkarılmasının yanı sıra, komşu Ajanslarla işbirliği yapılabilecek spesifik konuların belirlenmesi amaçlanmaktadır" diye konuştu.

- KARS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2012'de Kars'ın Tanıtım Çalışmalarına Ağırlık Verecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement