Afyonkarahisar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, artık kimsenin elini kolunu sallayarak istediği zaman süt toplayamayacağını, istediği zaman da sütü istediği yere taşıyamayacağını söyledi.
Arap, düzenlediği basın toplantısında, il müdürlüğünün Türkiye'de bir ilki başlattığını ve İl Hıfsısıhha Kurulu Kararları çerçevesinde süt toplayan 300 araca plaka takıldığını kaydetti.
Plaka almalarının kolay olmadığını belirten Arap, şöyle konuştu:
"Bizim istediğimiz standartlara ulaşmışsa plaka verdik. Nedir süt toplayacakları alet ekpimanının plaslanmaz krom nikal kaplı olmalarını zorunlu tuttuk. Birçok sistemlerin de olmasını kontrol ettik. Ancak bunu sağlayan araçlar plaka aldı. Bu çalışma içerisinde 265 yerleşim yerinde 4 bine yakın sağımla iştigal üreticiye birinci aşamada çiftçilere eğitim verdik. Sağım hijyeniyle alakalı yani sütün en başlangıç noktasında çiftlikten itibaren toplanmasını ve süt toplama veya soğutma tanklarına işleme ünitelerine işletme tesislerine ulaşımını hem izlenebilirliğini hem de kontrol altında kalitesini artırmak için bir çalışmayı başlatmış olduk 1 Mayıs'ta bu çalışma yürürlüğe girdi. Bunun içerisinde serbest veterinerlerin kullandığı antibiyoteklerle ilgili süt toplayıcılıranın bigilendirilmesi hususunda talimatlarımız oldu. Her süt toplayıcısının güzergahı bizim tarafımızıdan belli oldu. Bir aracın kaç köye gireceği, nereye süt boşaltacağı ayrıca en önemli şey sabah ve akşam saatlerini yaz kış belirledik o saatlerin dışında da süt toplamamaları hususunda karar aldık. Sabah iki saatte sütünü alacak, boşaltılması gereken yere boşaltacak. Çünkü iki saat bizim için çok önemli iki saatten sonra toplam bakteri sayısı milyonlara ulaşıyor ve bu sütün kalitesini oldukça düşürüyor. Üretici üretim yapıyor biz üretimini artırmadık var olan üretiminin kaliteli bir hale getirerek daha fazla para kazanmasını aynı zamanda elde edilen ürünlerin daha sağlıklı tüketicilere sunulmasını sağladık."
Arap, süt satışlarının ilerede nasıl olacağını bilemeyeceklerini belirterek, şu an 60-70 kuruşa kadar vatandaşın elinden süt alındığını belirtti.
Araçların yeni sistemle takip edilebileceğini belirten Arap, şunları söyledi:
"Buradan ne sağlanacak, 300 aracın merkezden il müdürlüğünden güzergahlarına uyulup uyulmadığını sütü bizim belirlediğimiz veya kendilerinin bize öngördüğü yerlere boşaltıp boşaltmadığını ayrıca tank ısılarının, buradan süt taşıdıkları o tankların ısısını buradan kontrol etmek kaydıyla böyle bir çalışmayı tamamlamış olacağız. Afyonkarahisar'da böyle bir çalışma var kaliteli bir ham madde üretiliyor. Yapılan bu çalışmayla bu işin sürdürülebirliği söz konusu. Bu şekliyle belki bir yıl sonra istediğimiz sevilere gelecektir. Bazı kooperatif başkanlarımız bu yapılan faliyetle ilgili güzel söylemlerde geliştirmiş ve bana iletiyorlar 'hayaldi gerçek oldu' diye sloganda kullandılar. Ama ben yapılan faliyetin doğru yolda olduğumuzu şurdan anladım; ilk geldim lojmanımın kapısında pet şişelerinde süt satan vardı beş litrelik belki çöplerden toplanıyordu o sütleri ev ev günlük sütmüş gibi dolaştırıyordu. 1 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe koyduk, ben o sütçüyü hiç görmüyorum. Artık kimse elini kolunu sallayarak istediği zaman süt toplayamayacak istediği zaman sütü istediği yere taşıyamayacak." - Afyon
Son Dakika › Yerel › Afyonkarahisar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2013 Yılı İlk 5 Aylık Faaliyetleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?