Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.ANTALYA'nın yeni emniyet müdürü Mustafa Sağlam, ildeki yerel ve ulusal basın temsilcileri ve muhabirleriyle tanışma kahvaltısında bir araya geldi.

03.10.2012 13:01

Foto: Ercan Erkan

===

Müdür Sağlam basınla tanıştı

ANTALYA'nın yeni emniyet müdürü Mustafa Sağlam, ildeki yerel ve ulusal basın temsilcileri ve muhabirleriyle tanışma kahvaltısında bir araya geldi. Döşemealtı Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nün kampüsünde bulunan sosyal tesislerde gerçekleşen toplantıya, Antalya basınının yönetici ve muhabir kadrosundan çok sayıda isim katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Antalya'yı tanımaya çalıştığını söyleyen Mustafa Sağlam, "Göreve geldiğim günden beri çok sayıda ziyaretçim oluyor. Her gelenden Antalya ile ilgili birçok şey öğrenerek, adaptasyon sürecini hızlandırıyorum. Türkiye'nin birçok ilinde görev yaptım. Son olarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevindeydim" diye konuştu.

Antalya ve Diyarbakır'da polisliğin nasıl yapılacağının ayırdında olduğunu aktaran Sağlam, "Çalışma prensibimde ekip ruhu çok önemlidir. Ortak aklın yayacağı sinerjiyle Antalya'ya çok iyi hizmet vereceğimize inanıyorum. Çalışma arkadaşlarımın fikirlerini de önemseyen prensibim var" dedi. Emniyet Müdürü Sağlam, toplantının ardından Antalya basınıyla toplu fotoğraf çektirdi.

Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)

Foto: Müdür Sağlam ve gazetecilerin birlikte fotosu

===

Sağlık için yürüdüler

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla Antalya'da gerçekleştirilen etkinlikte vatandaşlar, sağlıklı yaşam için yürüdü. Etkinliğe öğrencilerle engelli bir vatandaş da destek verdi.

ANTALYA'da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü ve Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Konyaaltı Kaymakamı Bayram Yılmaz, Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, Antalya Barosu Başkanı Zafer Köken, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşen yürüyüş, Konyaaltı İlçesi'ndeki Minicity'den başladı.

Toplumda fiziksel aktivitenin sağlık üzerine etkileri konusunda farkındalığı artırmanın hedeflendiği etkinlik, yaklaşık yarım saat süren yürüyüşün ardından Konyaaltı Belediyesi önünde sona erdi. Burada bir açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Bilgin, yürümenin insan sağlığı açısından önemine vurgu yaptı. Bilgin, vatandaşlara 'Adımlarımız ne kadar uzarsa hayatımız o kadar uzar' sloganıyla her gün olmasa bile haftanın belli günleri yürümeyi önerdi.

Adem Bilgin, şişmanlığın, neden olduğu hastalıklar konusunda çağımızın vebası haline geldiğini belirterek, "Bunları önlemek için mutlaka yürümeyi öneriyoruz. Yürümenin hem kilo verme hem de hastalıklardan kurtulmanın yolu olduğunu biliyoruz. Antalya olarak bisiklet, yüzme sporu ve yürümeyi mutlaka yapmak durumundayız. Bu yürüyüş bir farkındalık yürüyüşüdür. Halkımız bunu mutlaka her zaman yapmak durumundadır" diye konuştu.

Yaptıkları yürüyüşün 1500-2000 adım civarında olduğunu aktaran Adem Bilgin, "Günlük en az 3-5 bin adımla başlamalıyız. Keşke 10 bin adımın üzerine çıkabilsek. Burada önemli olan 20 dakikanın üzerine çıkmaktır. 20 dakikanın üzerine çıkan aktiviteler sağlıklıdır. Yürüme derken mağaza vitrinlerine bakarak yürümeyi kastetmiyoruz. Sanki bir yere yetişecekmiş gibi yürümeyi kastediyoruz. Bu yürüme sağlığa yararlıdır. Yürümenin bütün organlarımıza sağlık açısından büyük yararı vardır" diye konuştu.

ENGELSİZ YAŞAM İÇİN YÜRÜDÜ

Etkinliğe destek veren 34 yaşındaki görme engelli Ahmet Oktay da engellerin kaldırılması, engelsiz kentleşme ve engelsiz yaşam için çaba harcadığını anlattı. Bunu sağlamak için de insanların eğitime ihtiyacı olduğunu dile getiren Ahmet Oktay, engellilerin sesini duyurmaya çalıştığını söyledi.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

Foto: Yürüyüşten genel, engelli Ahmet Oktay yürürken, vatandaşlar ve öğrenciler yürürken.

PANKARTLI MESAJ: Yaklaşık 2 kilometreyi bulan yürüyüş boyunca, grubun en önünde yer alan ve üzerinde 'Deniz, güneş, temiz hava. Sağlığın için yürü Antalya' yazılı pankartla vatandaşlara çağrı yapıldı.

===

Antalyalı avukatın acı günü

ANTALYA'nın tanınmış ceza avukatlarından Süleyman Çalıkuşu'nun annesi Halime Çalıkuşu, 81 yaşında yaşamını yitirdi. Yaklaşık 1 yıldır Hayat Ağacı Yaşlı Bakımevi'nde tedavi gören Halime Çalıkuşu, önceki gün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Avukat Figen Çalıkuşu'nun da kayınvalidesi olan Halime Çalıkuşu, Muratpaşa Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Uncalı Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze töreninde Çalıkuşu ailesini Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı, Baro Başkanı Zafer Köken avukatlar ve sevenleri yalnız bırakmadı. Avukat Süleyman Çalıkuşu cami avlusunda taziyeleri kabul etti.

Soner KOCAER/ANTALYA, (DHA)

Foto: Cenazeden fotolar

===

KESK'li kadınların gözaltı protestosu

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Şubeler Platformu'nun kadın üyeleri, 8 aydır tutukluluk hali devam eden 9 KESK üyesi kadının serbest bırakılmamasını protesto etti. Kalekapısı Meydanı'ndaki Attalos Heykeli önünde toplanan kadınlar, basına açıklama yaptı.

KESK Antalya Şubeler Platformu adına açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şube Sekreteri Ayşe Şimşek, 8 aydır tutukluluk hali devam eden 9 KESK üyesi kadının serbest bırakılmamasına tepki gösterdiklerini dile getirdi.

Şimşek, KESK ve KESK'e bağlı sendikaların kadın sekreterleri, kadın eğitimcileri ve kadın komisyonu üyesi 9 kişinin KCK üyesi olduğu ve bu yönde propaganda yaptığı iddiasıyla 13 Şubat'tan itibaren tutukluluk halinin sürdüğünü söyledi. Şimşek, perşembe günü hakim karşısına çıkacak arkadaşlarına destek olmak için Ankara'ya gideceklerini ifade etti.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Foto: Açıklamaya katılanlardan foto

===

"Ekmeğime

dokunma!"

Kumluca'da fırıncı ve satıcılara 'ekmeklere el değmesin' uyarısı

ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği ile ilgili sektör temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kumluca Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün işbirliğinde ekmek üretiminde, dağıtımında ve satış aşamalarında çalışan personele yönelik hijyen eğitimi toplantısına Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Falay, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atacan Ertürk, Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisleri Hürriyet Atçakarlar, Sibel Çınar, Naciye Ulutaş ile ilçede faaliyet gösteren ekmek ve ekmek çeşitleri üreten, dağıtan ve satış faaliyetini yapan 58 Bakkal,195 büfe ve 11 Fırın çalışanı katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Naciye Ulutaş, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hükümleri gereğince ekmek üretimi yapan fırınların ekmeği en az 250 gramdan başlamak sureti ile 50'şer gram arttırarak üretebileceklerini kaydetti. Ekmek yapımında önceki tebliğde 'Tip 550' un kullanılabilirken, yeni tebliğle kül oranı ve lif oranı daha yüksek un kullanılacağını belirten Ulutaş, "Tip 650 ve Tip 850 unların ekmek yapımında kullanılması ekmeğin kepek oranını arttıracak ve besleyici değerini yükseltecek" dedi.

Yeni tebliğle ekmekte tuz oranının yüzde 1,5'i geçmeyeceğine dikkati çeken Ulutaş, satış yerlerinde ekmeğin dolap içerisinde bulundurulacağını ve satıcının ekmeği eldiven giyerek müşteriye vereceğini anımsattı. Bu yolla ekmeğin tüketici tarafından elle seçilmesinin önleneceğine değinen Ulutaş, "Hijyen açısından zorunlu olan bu uygulamaya vatandaşlarımızın uyum sağlayacağı ve satıcılara kolaylık gösterecekleri konusunda şüphemiz bulunmamaktadır" diye konuştu. Ziraat Mühendisi Hürriyet Atçakarlar da, ekmeklerin, Türk Gıda Kodeksine Uygun ambalaj içerisine konularak veya sarılarak tüketiciye sunulması gerektiğini söyledi.

Atçakarlar, ekmeğin gazeteye sarılmasının yasaklandığının altını çizerek, ayrıca kasap, manav ve pazar gibi yerlerde ekmek satışının yapılamayacağını, bisiklet, motosiklet veya ekmek satışına uygun olmayan araçlarla ekmek taşınmasının ve kullanılan araçların gıda dışında başka yük taşımasının da yasaklandığını vurguladı. Atçakarlar, halk sağlığının korunması ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amacıyla yürürlüğe konulan bu kuralların yerine getirilmesi için denetim ve kontrol hizmetlerinin titizlikle yürütüleceği ve kontroller esnasında gıda sağlık kodeksine uygulamayan işletmelere 10 bin TL ceza kesileceğini sözlerine ekledi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Seminerden

===

Yüksekokul öğrencilerine 350'şer TL kırtasiye yardımı

FİNİKE Belediye Meclis toplantısında, 4 yıllık yüksek öğrenim gören öğrencilere kırtasiye masraflarına mahsuben 350 TL nakdi yardım yapılmasına karar verildi. Finike Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıda 7 gündem maddesi görüşüldü. Toplantıda gündemin ikinci maddesi olan 2013 yılı bütçesine ilişkin konu görüş hazırlamak üzere Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi.

Öğrenci yardımı konusunda ise açık öğretim öğrencileri hariç Finike Belediye sınırları içinde ikamet eden 4 yıllık yüksek öğrenim gören öğrencilere kırtasiye masraflarına karşılık 350 TL nakdi yardım yapılmasına oy birliğiyle karar verildi. Kale Mahallesi 207. sokak düzenlenmesi ile ilgili bir önceki meclis toplantısında görüşülen ve komisyona havale edilen konu gündem maddesi olarak yeniden ele alındı. Başkan Dülgeroğlu, sokağın düzenlenmesiyle ilgili hazırlanan komisyon raporunu meclis üyelerine okudu.

Askerlik Şubesi tarafından verilen dilekçede, 207. sokaktaki otoparkın, bölgenin stratejik konumu açısından kaldırılması talep edilmişti. Komisyon hazırladığı raporda, bölgede okul ve hastanenin otopark ihtiyacı nedeniyle sokağın mevcut haliyle kalması yönünde görüş birliğine vardı. Ancak güvenlik açısından kamera sisteminin yanı sıra 211. sokağa alt geçit ya da üst geçit yapılmasının öğrencilerin can güvenliği açısından önemli olduğuna işaret edildi.

Başkan Dülgeroğlu, bahsi geçen sokakta üst geçit yapılmasının kullanım açısından çok tercih edilmeyeceğini ve görsel açıdan da şık görünmeyeceğini ifade ederek alt geçit yapılmasına sıcak baktığını kaydetti. Ayrıca sokağın güvenliği açısından komisyonun hazırladığı rapora katıldığını ve güvenliğin sağlanması açısından belediye olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. MHP Meclis Üyesi Ertürk Yazar, bir süre önce meclis toplantısına verdikleri soru önergelerine henüz yanıt alamadıklarını ifade ederek, dilekçe ve önergelerin cevaplandırılma zorunluluğuna dikkati çekti.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Meclis toplantısından

===

Akseki'de yoksulların evlerini devlet yeniliyor

Akseki Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ilçe merkezi ve köylerde ihtiyaç sahiplerine yeni ev yapımı ve mevcut evlerin onarımı için barınma yardımı devam ediyor. Akseki Kaymakamı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı Mekan Çeviren, ilçe merkez ve köylerinde ikamet edip barınma sorunu yaşayan fakir ve yardıma muhtaç vatandaşların daha sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri için yeni ev yapımı ya da mevcut evlerin onarımına yönelik yardımların devam ettiğini söyledi.

Çeviren, barınmaya muhtaç vatandaşların talepleri doğrultusunda köylerde yaşayan 10 aileye evlerinin onarılması amacıyla proje hazırlandığını belirterek, bu ailelerin evlerinin onarımı için toplam bedeli 200 bin 880 TL olan proje hazırlanarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini, proje onaylandığında, onarımlara başlanacağını belirtti.

Çeviren, barınma yardımıyla sosyal güvenceden yoksun fakir ve muhtaç durumdaki vatandaşların, kötü koşullardaki evlerinin onarılacağını ya da yeni baştan yaptırılacağını kaydetti. Barınma yardımı için ihtiyaç sahiplerinde aranacak şartlar hakkında bilgi veren Çeviren, "İhtiyaç sahiplerinin, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmaması, dul, yaşlı, ailede kronik rahatsızlığı olan birisinin olması, ailede engelli birisinin olması, afet (yangın, sel, deprem vb.) kapsamında bir durumunun söz konusu olması, kişinin kendisine ait tapusunun olması gerekmektedir" dedi.

Bu tür projeleri hayata geçirmek için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Kaymakam Mekan Çeviren, "Anayasamızın temeli olan sosyal devlet ilkesini hayata geçiriyoruz. Devletin fakir fukarayı koruyup kollama, onları arayıp bulup ihtiyaçlarını tespit etme görevi vardır. Milletin derdi ile dertlenmek sosyal devletin en önemli görevidir. Bizim için her vatandaşımız birinci sınıf vatandaştır. Biz bunu hayata geçiriyoruz. Bundan sonra da bu tür projeler devam edecektir" diye konuştu.

AKSEKİ, (DHA)

Foto: Daha önce yenilenen evler ve Kaymakam Mekan Çeviren

===

Kaymakam ile İl Gene Meclisi Üyesi Tuncer tartıştı

GAZİPAŞA Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Bütçe Görüşmeleri Toplantısı Öğretmenevi'nde yapıldı. Kaymakam Muhitin Pamuk'un başkanlık ettiği toplantıya köy muhtarları ve İl Genel Meclisi Üyesi CHP'li Süleyman Tuncer katıldı. Toplantının başında konuşan CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Süleyman Tuncer, İl Genel Meclisi toplantısına gitmek zorunda olduğunu, bu nedenle söz almak istediğini söyledi. Tuncer'in hangi konuda konuşacağını soran Kaymakam Pamuk, "İl Özel İdaresi yatırımları ve birliğe aktarılan bütçe" cevabını aldı.

TUNCER SALONU TERK ETTİ

Tuncer'in konuşmasına toplantı gündeminin dışına çıkılacak olmasını gerekçesiyle izin vermeyen Pamuk ile Tuncer arasında tartışma başladı. Pamuk, İl Genel Meclisi bütçesinin konuşulacağı yerin bu toplantı olmadığını söyleyerek, "O çalışmalarınızı İl Genel Meclisi'nde konuşun. Birlikle ilgili söyleyeceğiniz varsa buyurun konuşun. Bu bizim işimiz değil, Özel İdare'nin işi. O orada konuşulur, neden buraya taşıyorsunuz" dedi.

Tuncer ise "İl Genel Meclisi tarafından Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne aktarılan bütçe hakkında bilgi vermek istiyorum. Neden müsaade etmiyorsunuz" diye karşılık verdi ancak Kaymakam Pamuk, yine de söz vermedi. Süleyman Tuncer, "İlçeye aktarılan ödenek var, onlarla ilgili bilgi vereceğim. Sizin bir hizmetiniz mi var? Buraya aktarılan paraların hayata geçirilmesi lazım. Konuşmama izin vermiyorsunuz" dedi. Tuncer, Pamuk'la yaşadığı tartışmanın ardından salonu terk etti.

BİRLİĞİN BÜTÇESİ 2 MİLYON 500 TL

Toplantının hemen başında yaşanan bu tartışmanın ardından Gazipaşa Köylerine Hizmet Götürme Birliği'nin 2013 yılı bütçesi 2 milyon 500 TL olarak belirledi. Bütçenin yüzde 10'unun cari giderlere, kalan yüzde 90'ının yatırımlara ayrıldığı belirtilen toplantıda ek kaynaklardan da yararlanıldığı belirtildi. 2013 yatırım planı ve çalışma programında ise kent yollarının onarım ve bakımı, camiler, yurt ve köylerin içme suyu ve kültür merkezi yer alıyor.

MUHTARLAR TALEPLERİNİ İLETTİ

Gündemin tamamlanmasının ardından ise söz alan muhtarlar taleplerini dile getirdi. Hasdere Köyü Muhtarı Naci Tosun, köy yollarının ciddi derecede bozuk olduğunu ve buna daha çok bütçe ayrılmasını istedi. Çamlıca Muhtarı Süleyman Özcan ise ana grup yollarındaki asfalt yamalarının köy içlerinde de yapılmasını istedi ancak Kaymakam Pamuk asfalt yama çalışmalarında grup yollarına ağırlık verildiği, daha sonra köylerin içine girileceğini söyledi.

Kaymakam Pamuk taleplerin değerlendirmeye alınacağını belirterek, 19-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Çekirdeksiz Nar Şenliği'nde köylerin ve muhtarların desteğinin önemini vurguladı. Kaymakam Pamuk 41 köydeki tüm muhtarların bu şenliğe katılmaları gerektiğini ve köylerinin kültürünü de tanıtmalarını istedi. Toplantıda, Nar Şenliği'nde yapılacak yarışmada jüri üyesi olacak 5 muhtar için kura çekimi yapıldı. Kurada, İnceğiz Muhtarı Erol Mercan, Çalıpınar Muhtarı Yusuf Kaya, Akoluk Muhtarı Yaşar Özsoy, Öznurtepe Muhtarı M. Ali Nural, Yenigüney Köyü Muhtarı İbrahim Kızıltaş jüri heyetine seçildi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Toplantıdan.

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement