Dikili'de 2.Film Festivali Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Dikili'de 2.Film Festivali Başlıyor

Dikili\'de 2.Film Festivali Başlıyor

Bu yıl 2.si yapılan 'Dikili Kısa Film Festivali' başlıyor.

23.05.2012 16:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dikili Belediyesi, İzmir Yenikapı Tiyatrosu ve Dikili Belediye Tiyatrosu'nun birlikte düzenledikleri ve bu yıl 2.si yapılan 'Dikili Kısa Film Festivali' başlıyor.

Üç gün sürecek festival boyunca kısa film kuşağı, belgesel gösterimleri, akşam gösterimleri ve söyleşiler yer alacak. Festivalin uzun metrajlı film gösterimlerinde 'Karanlıktakiler' filmi ile Çağan Irmak, 'Fantastiğin Sineması' filmi ile Mesut kara, 'Ağustos Karıncası' filmi ile Bingöl Elmas yer alıyor.

Festivale kısa film kuşağında, Veysel Cihan Hızar, Miraç Atabey, Merve Yıldıran, Cenk Behram Su, Fırat Yavuz, Seren Gel, Gökhan Altuntaş, Ali Turan Görgü, Melih Bilici, Özer Kesemen, Çiğdem Karataş, Onur Gül, Yasin Ilgaz Irmak, Hakan Berber, Onur İnce, Murat İncedemir, Müge Çetin, Seyid Çolak, Erhun Altun, Levent Demirci ve Soner Sert gibi yönetmenler katılıyor.

Belgesel kuşağında 'Yalnızlığın İki Yüzü' ile Serhat Çatak, 'Eyvah Babam Emekli Oldu' ile Bilgi Diren Güneş, 'Yaşayınca Öğrendik' ile İbrahim Zateri, 'Mutluluğun Belgeseli' Kibar Dağlayan Yiğit, 'Çerçeve' Pelin Büker filmleriyle katılıyor.

Ünlü sinema oyuncusu Turgay Tanülkü ve oyuncu Adnan Tönel Dikili'de

Festivalde, 'Sanatta Alternatif Üretim Nedir?' konulu söyleşiye oyuncu-yazar Adnan Tönel, sinema oyuncusu Turgay Tanülkü, 'Sanat ve Tabu' konulu söyleşiye ise yönetmen Mesut Kara ile Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Başkanı Orçun Masatçı konuşmacı olarak katılacaklar.

Dikili 2.Film Festivali Programı

25 Mayıs 2012

Saat:13.00 - Kısa Film Kuşağı

Âdem'in Kuyusu - Veysel Cihan Hızar

Yağmurun Çocukları - Miraç Atabey

Malık Adlı Bir Balık - Merve Yıldıran

Ben Taner - Cenk Behram Su

Dut Zamanı - Fırat Yavuz, Seren Gel

Bozuk Para- Gökhan Altuntaş

Saat:16.00 - Belgesel Kuşağı

Yalnızlığın İki Yüzü - Serhat Çatak

Eyvah Babam Emekli Oldu - Bilgi Diren Güneş

Saat: 21.00 - Akşam Gösterimleri

Fantastiğin Sineması - Mesut Kara

26 Mayıs 2012

Saat:13.00 - Kısa Film Kuşağı

Herkes Bir Arada - Ali Turan Görgü

Kıyamet Zamanları - Melih Bilici

Cefr - Özer Kesemen

Kırık Kalem - Çiğdem Karataş

Zaman Yok - Onur Gül

Vantilatograf - Yasin Ilgaz Irmak

Saat: 15.30 - Belgesel Kuşağı

Yaşayınca Öğrendik - İbrahim Zateri

Söyleşi Kuşağı

Sanatta Alternatif Üretim Nedir?

Konuşmacılar Adnan Tönel, Turgay Tanülkü

Saat:21.00 - Akşam Gösterimleri

Ağustos Karıncası - Bingöl Elmas

27 Mayıs 2012

Saat:13.00 - Kısa Film Kuşağı

Kız Çocuğu - Hakan Berber

Ali ata Bak - Onur İnce

Uzuv - Murat İncedemir

Kent Düşkünü - Müge Çetin

Kara Kar - Seyid Çolak

Kapılar - Erhun Altun

Aldatmak - Levent Demirci

Köprü - Soner Sert

Saat:15.30 - Belgesel Kuşağı

Mutluluğun Belgeseli - Kibar Dağlayan Yiğit

Çerçeve - Pelin Büker

Saat: 18.30 - Söyleşi Kuşağı

Sanat ve Tabu

Konuşmacılar Mesut Kara, Orçun Masatçı

Saat: 21.00 - Akşam Gösterimi

Karanlıktakiler - Çağan Irmak

FESTİVALE KATILAN FİLMLER

Adem'in Kuyusu/ Veysel Cihan Hızar

Normal formlara uymayan, oyunun dışında kalınca kendi cehennemini kuran Adem'in, Cennetin çöplüğünden toplayıp baştan yarattığı karakterle bile, gerçekte kuramadığı iletişimi anlatan kısa bir hikaye. Kabullenilmiş yalnızlık, kişisel dünyayı labirente çevirir… ( Yönetmen: Veysel Cihan Hızar; Senaryo: Veysel Cihan Hızar, Bilgi Diren Güneş; Müzik – Babazula; Kurgu – Veysel Cihan Hızar; Oyuncular – Ali Erbaş, Ezgi Aldemir, Hasan Ocakoğlu; Yapım – İstanbul Kültür Üniversitesi)

Yağmurun Çocukları/ Miraç Atabey

Süre – 20′ ; Müzik – M J O R A ; Yardımcı Yönetmen – Emre Halisdemir; Kurgu – Miraç Atabey; Senaryo – Miraç Atabey; Yönetmen – Miraç Atabey; Oyuncular – Emre Halisdemir, Betül Azmanoğlu, Nurettin Kadıoğlu, Muhittin Demir, Mert Yaşar.

Malık Adlı Bir Balık/ Merve Yıldıran

Yonetmen: Merve Yıldıran; Senaryo:Merve Yıldıran (Şiirden uyarlama): Görüntü Yönetmeni:Merve Yıldıran; Sanat Yönetmeni : Merve Yıldıran; Kurgu : Merve Yıldıran; Ses:Tuğba Taşdemir; Müzik:Kurt Weill – Theme from the "The Threepenny Opera"; Yapım Yılı:2011; Tür:Animasyon; Süre:5.27; Format:Stop Motion animasyon; Özgün Dil:Türkçe; Seslendiren: Bülent Yıldıran; Şiir: Bertolt Brecht

Ben Taner/ Cenk Behram Su

111 günlük bir çalışmanın ardından, 32 kişilik bir kadro ile ortaya çkan filmde, 3 günde toplam 576 dakika çekim kaydı yapıldı. Mekan, catering ve de ışık haricinde tek bir maddi sponsorun bulunmadığı film büyük zorluklar neticesinde 1 Ekim 2011 tarihinde Kuşadası İbramaki Sanat Merkezinde gala yaptı.

Taner 30 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkum, annesi ile birlikte yaşayan bir engellidir. Bir gün annesinin korkularını ve acısını, yetkililere duyurmak için ilginç bir yöntem bulur ve bu yöntemi uygulamaya koyar.

Oynayan: Behram Su, Halime Duran, Nuri Mutlu; Yöneten: Umut Ayaz; Yazan: Behram Su; Senaryo: Behram Su; Yapımcı: Behram Su

Dut Zamanı/ Fırat Yavuz, Seren Gel

Yanlızlığın İki Yüzü/ Serhat Çatak

Yonetmen:Serhat Çatak; Senaryo:Serhat Çatak; Görüntü Yönetmeni:Serhat Çatak; Müzik:Mikail Aslan-Xatune/ Metin Kemal Kahraman-ROZE XIZIRİ; Yapım Yılı:2012; Tür:Belgesel; Süre:24'41"

Eyvah Babam Emekli Oldu/ Bilgi Diren Güneş

Herkes Bir Arada/ Ali Turan Görgü

Filmin konusu: Akşam olunca ailenin tüm bireyleri aynı kapıdan eve girer. Ama aynı evde olmak birarada olmak mıdır? Herkes Birarada aynı evde ama ayrı odalarda sürdürülen aile yaşamından bir kesit sunmaktadır.

Yönetmen: Ali Turan GÖRGÜ

Senaryo: Ali Turan GÖRGÜ

Oyuncular: Sevgi UZ, Hasan BALLIKTAŞ, Gözde Can KARADUMAN, Simay YAYKIR, Burak TOKMAK,

Ses: Emre TUNÇ

Işık: Enver ÖZÜSTÜN

Kurgu: Alev DEĞİM

Set asistanı: Birsen SİVRİ

Görüntü yönetmeni: Enver ÖZÜSTÜN

Süre: 10' 9''

Yapım yılı: 2012

Kıyamet Zamanları/ Melih Bilici

Ahmet ve Cansu'nun hayatları şehirlerine bir nükleer santral yapılmasıyla tamamen değişir. Herkes gibi onlarda karşı çıkarlar bu enerji çeşidine. Ancak çabaları faydasızdır. Nükleer santral yapılır. Fakat bir gün büyük bir patlamayla havaya uçar. Bu patlama önce onların sonra tüm insanlığın kıyameti olur. Ancak gerçek kıyamet Ahmet'in içinde yaşanmaktadır.

Cefr/ Özer Kesemen

Filmde, 3 sinema öğrencisinin idealleri uğruna Anadolu'da film çekmesi anlatılıyor. Bir süre sonra amaçlarından sapan gençlerin, hırsları ve sağduyuları arasındaki mücadeleleri, korkuların öğretilirliği, 1980 döneminin psikolojik etkileri ve ülke içindeki kamplaşmalar anlatılmaktadır.

Yönetmen – Özer KESEMEN; Görüntü Yönetmeni – Alican AKGÜN; Kurgu – Alican AKGÜN; Oyuncular – Ömür YULUĞ, Umut YILDIZ, Gülgün DEDEÇAM, Abdülaziz AKOVA, Alican AKGÜN

Kırık Kalem/ Çiğdem Karataş

Yazan/ Yöneten : Çiğdem Karataş; Oyuncular : Leman Sam – Emre Saka – Ayfer Artunç.

Zaman Yok/ Onur Gül

Vantilatograf/ Yasin Ilgaz Irmak

Yapım Tarihi – 2010; Süre – 00:02:34; Format – Deneysel, Renkli, Türkçe; Yönetmen – Yasin Ilgaz IRMAK

Sinemaya olan tutkusu ve azmi ile genç sinemacılara rol model olan Ahmet Uluçay'a armağan.

Fantastiğin Sineması/ Mesut Kara

Fantastiğin Sineması, izleyenleri fantazyanın sihirli dünyasına davet ediyor. Türk Sineması'na damgasını vuran Türk Fantastik Filmleri bu belgeselle tozlu raflardan çıkıp, tekrar hayat buluyor.

Belgeselde, Fantastik Türk Sineması'nın yaşayan bütün kuşakları etkilemiş örnekleri tarihsel bir akış içinde ele alınıyor. Yılmaz Atadeniz, Cüneyt Arkın, Halit Refiğ, Tunç Başaran, Aytekin Akkaya, Nihat İleri, Derviş Zaim…ve daha pek çok önemli isim bu belgeselde…

Fantastik sinemanın, bizim sinemamızda da masal filmlerinden süper kahramanlara, korku filmlerinden tarihi fantezilere, düşsel fantazyaya açılan yelpazede önemli bir yeri var. Bu filmlerin çoğu, "B sınıfı" sayılsa da her dönem ilgi gördü. "Drakula İstanbul'da"dan "Şeytan"a, "Süper Adam"lardan "Kilink"lere, "Zagor"dan "Kızıl Maske"ye, "Tarkan"lardan "Kara Murat"lara, "Karaoğlan"lara, "Dünyayı Kurtaran Adam"a kadar fantazyanın tüm alanlarında filmler yapıldı.

Yeşilçam döneminde, yazlık bahçe sinemalarının olduğu yıllarda "film icabı" yapılanları "sahici" olarak algılayan izleyiciler, salonlarda film izlerken yaratılan bu gerçeküstü kahramanlara özenir, onlarla iletişim kurmaya çalışırdı. Salonlardan çıkan çocuklar Malkoçoğlu gibi kılıç kuşanır, Zagor gibi balta sallardı. Bir yumrukta bin kişiyi deviren kahramana dönüşmenin hayalini kurarlardı. Bütün Yeşilçam filmleri gibi, fantastik sinemanın da bütün kahramanları, kahraman suretindeki oyuncuları her zaman sevildi.

Fantastiğin Sineması, Türk Fantastik Sinemasının ustalarıyla, yönetmenler ve oyuncularla yapılan söyleşilere yer veriliyor. Yönetmenliğini Mesut Kara'nın yaptığı "Fantastiğin Sineması" adlı belgeselin danışmanları, sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo ve türün en önemli yönetmenlerinden Yılmaz Atadeniz.

Yaşayınca Öğrendik/ İbrahim Zateri

Kız Çocuğu/Hakan Berber

Bu film, savaşta ölen bir kız çocuğunun ölmeden önceki son dakikalarını, Nazım Hikmet'in Kız çocuğu şiiri ile zenginleştirilerek, soyut bir ortamda ve farklı bir bakış açısıyla anlatmaktadır.

Yonetmen:Hakan Berber; Senaryo:Hakan Berber; Ses:Burak Berberoğlu; Müzik:Burak Berberoğlu; Yapım Yılı:2011; Tür:Kurmaca/ Animasyon; Süre:5′; Yapımcı: Berat İlk; Animasyon: Bahadır Çakır, Gökçe Cebecioğlu; Karakter Tasarımı: Özgül Gürbüz; Karakter Modelleme: Civan Sarı; Doku Sanatçısı: Serhat Erman; Post Production/Special Effect: Giray Sait Köprülü; Renk Düzeltme: Giray Sait Köprülü; Foley Tasarımı: Hakan Berber

Ali Ata Bak/ Onur İnce

Uzuv/ Murat İncedemir

Kent Düşkünü/ Müge Çetin

Filmin Adı: KENT DÜŞKÜNÜ

Filmin Süresi: 10 dakika

Yönetmen: Müge ÇETİN

Görüntü Yönetmeni: Emine ERDOĞAN

Senaryo: Emine ERDOĞAN – Müge ÇETİN

Kurgu: Anıl ÖZCAN – Mehmet SAİM

Müzik: Yann TİERSEN – La Valse

Oyuncu: Kardelen BAYSAL

Proje Danışmanı: Hasan BİLGİN

Yapım: 2012

ÖZET: Kent mi kazanacak insan mı? Gökdelen ve apartmanlarla beton yığınlarına dönüştürülen, insanın hırslarını ve tamahkarlığını keşfettiği için onu paranın cezbedici çekimi içine alan, gittikçe sömürüp benliğini kemiren kentler… Kent merkezli bir yaşamın insanı kendisine, kendi türüne yabancılaştırdığı, mekanikleştirdiği, insanî vasıflarından uzaklaştırdığı anlatılmaktadır. Kendini özleyen insan, sonunda kendini yeniden keşfedebilecek mi?

Kara Kar/ Seyid Çolak

Bir köyde babasıyla birlikte yaşayan Furkan, vücudunun belden aşağısını hareket ettirememektedir. Babası ise yetiştirdiği hayvanlardan elde ettiği gıda maddelerini en yakın ilçede satarak geçimlerini sağlamaktadır. Furkan eğitimine devam etmek istemekte ve hayalini kurduğu büyük evi babasıyla birlikte kartondan da olsa bitirmeye çalışmaktadır. Okul ilçede olduğu için de baba oğul her gün zorlu bir yolculuğu çıkmaktadır. Yine bir gün okula gitmek için yola çıkan baba-oğul şiddetli bir kar fırtınasına yakalanır.

Yonetmen:Seyid Çolak; Senaryo:Seyid Çolak; Görüntü Yönetmeni:Turgay Şafak; Sanat Yönetmeni:Alper Korkmaz; Kurgu:Turgay Şafak; Ses: Burak Tuncer; Müzik:Anonim; Yapım Yılı:2011; Tür:Kurmaca; Süre:19'23; Oyuncular:Yüksel Akça, Furkan Akça

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Yerel Dikili'de 2.Film Festivali Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement