Mersin, Türkiye'nin 'Deprem Dede'sini Unutmadı - Son Dakika
Yerel

Mersin, Türkiye'nin 'Deprem Dede'sini Unutmadı

Mersin, Türkiye\'nin \'Deprem Dede\'sini Unutmadı

Mersin, Türkiye'nin 'Deprem Dede'si Prof.Dr.Ahmet Mete Işıkara'yı unutmadı.

06.03.2013 17:31

Mersin, Türkiye'nin 'Deprem Dede'si Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'yı unutmadı. Türkiye'de 7'den 70'e herkese deprem bilincini aşılayan ve Ocak ayında aramızdan ayrılan Işıkara, memleketi Mersin'de düzenlenen etkinlikte anıldı. Eşi Aysel Işıkara, anma etkinliğinde duygulu anlar yaşadı.

Mersin Valiliği ve Türk Kızılayı tarafından Deprem Haftası kapsamında, özellikle verdiği eğitimlerle deprem bilincinin oluşmasına büyük katkı sunan, 8 yıl Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı olarak görev yapan 'Deprem Dede' Ahmet Mete Işıkara'yı anma etkinliği düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen etkinliğe Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile eşi Ayşe Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Prof. Dr. Işıkara'nın eşi Aysel Işıkara, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Salonun fuayesinde kurulan stantlarda depreme ilişkin broşürler dağıtılırken, Kızılay Mersin Şubesi de gönüllülerden kan aldı. Salonu dolduran öğrenciler, 21 Ocak 2013 tarihinde yaşama veda eden Işıkara'nın yaşamını anlatan sinevizyon gösterisi sırasında 'Deprem Dede'yi alkış yağmuruna tuttu. 'Deprem Dede'nin eşi Aysel Işıkara da etkinlik boyunca duygulu anlar yaşadı.

"IŞIKARA İLE GURUR DUYUYORUZ"

Anma etkinliğinde konuşan Vali Güzeloğlu, Prof. Dr. Işıkara'nın, unutulmayan, hoşça anılan, yaptıklarıyla insanlara faydalı, ölümünden sonra da hayırla anılan güzel bir insan olduğunu vurguladı. "Böylesi hayatı Allah herkese nasip etsin. Gönüllerde yer almak kadar büyük bir mazhariyet bulunmamaktadır" diyen Güzeloğlu, Işukara'nın yaşına, hastalığına, eşine ve çocuklarına karşı sorumluluklarına rağmen depreme karşı farkındalığı arttırmak, afet ve buna bağlı zararları en aza taşımak için dur durak bilmeden ülkenin her köşesine büyük bir heyecanla koştuğunu ve bunu başardığını söyledi. Işıkara'nın çocukları, çocukların da onu çok sevdiğini dile getiren Güzeloğlu, "Mersin'in yetiştirdiği uluslararası bir insan olarak kendisiyle gurur duyuyoruz. Türk Kızılayı, Işıkara'nın çabasına en büyük desteği sağladı. Bir dünya markası olma yolculuğundaki Türk Kızılayı, Ahmet Mete Işıkara ile kurumsal anlamda güç kazandı. Onun uluslararası bilim kimliği ve insanlarla çok güzel kurduğu iletişim zenginliği sayesinde Türk Kızılayı da çocuklardan başlayarak gönüllerde yer aldı. Onun verdiği eğitimleri hiç unutmamalıyız" dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar ise dünyada özellikle son yıllarda artış gösteren doğal afetlerin, bu alanda toplum olarak daha hazırlıklı olmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlattığını kaydetti. Yakın geçmişte yaşanan Van depremlerinin, Türk Toplumunun afetlere ne kadar hazır olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Akar, Van depremi sırasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, devleti, AFAD ve Türk Kızılayı'nın el ele vererek bir lojistik destan yazdığını belirtti. Türkiye genelinde toplanan ve Türk Kızılayı deposundan gönderilen lojistik malzemelerin Van'a 30 bin TIR ile nakledildiği bilgisini veren Akar, "Zaman zaman bu başarıyı küçümseyenlere rastlıyoruz. Ama halkımızın bilmesini istediğimiz şey; burada tarihte görülmemiş bir lojistik hareket devletimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. TC Devleti, Kızılay ve AFAD'ın 1999 depreminden kendilerine ait dersi çıkardığı Van depremindeki hizmetlerle ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

"IŞIKARA HOCAMIZIN TÜRK KIZILAYI'NA ÇOK BÜYÜK KATKILARI OLDU"

Prof. Dr. Işıkara'nın, Mersin'de doğan ancak ilminin ışığı tüm dünyayı aydınlatan kimliğiyle Türk Kızılayı'na çok büyük katkıları olduğunun altını çizen Akar, şöyle devam etti: "Işıkara Hocamız, Genel Başkan Başdanışmanı olarak yıllardır Türk Kızılayı ile birlikte afetlere hazır ve afet zararını en alt düzeyde etkilenen bir toplum için çalışıyordu. Ona 'Deprem Dede' adını takan çocukların geleceğe acıyla değil, umutla bakabilmeleri için sonsuz çaba harcadı. Ülkenin dört bir köşesini Kızılay ekipleriyle birlikte dolaştı. Işıkara Hocam, tüm bu çalışmaları tamamen insani değerler uğruna gerçekleştirdi. Bir Kızılay gönüllüsüydü ve Kızılay çatısı altında hiçbir maddi çıkar beklemeden gönüllü olarak bulunuyordu. Ahmet Mete Işıkara, sapına kadar delikanlı bir adamdı. Dürüst, namuslu, esprili, insanları seven bir kişiliği vardı. Tüm Kızılaycılar adına Işıkara Hocamızı ne kadar çok özlediğimizi ifade ediyor, Allah'tan rahmet diliyorum."

Kızılay'ın çalışmaları hakkında da bilgi veren Akar, artık Türk Kızılayı'nın dünya çapında global bir örgüt haline geldiğine dikkat çekerek, "Artık Birleşmiş Milletler, Mülteciler Yüksek Komiserliği, Dünya Gıda Programı, UNICEF ile tek başına anlaşma yapıp, uygulayan bir büyük iyilik örgütü haline gelmiştir. Bugün Türk Kızılayı, afete müdahalesi ve kan toplamasıyla dünyanın bir numaralı Kızılay ve Kızılhaç'ları arasındadır. 2004 yılında 300 bin ünite kan toplarken, 2012 sonu itibariyle 1 milyon 469 bin ünite kan toplanmıştır. Bu, dünya ölçeğinde çok büyük bir başarıdır. Bu yıl 1 milyon 800 bin ünite kanı toplayacağız. Geçen yıl 680 bin hastamıza topladığımız kanlar şifa verdi" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu tarafından Aysel Işıkara ve Kızılay Genel Başkanı Akar'a plaket sunulurken, Işıkara ve Akar da düzenlenen kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Etkinliğin ardından protokol üyeleri, salon fuayesindeki stantları gezdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin, Türkiye'nin 'Deprem Dede'sini Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement