Mesir 471'İnci Kez Saçılmak İçin Hazır - Son Dakika
Yerel

Mesir 471'İnci Kez Saçılmak İçin Hazır

Mesir 471\'İnci Kez Saçılmak İçin Hazır

Mesir Macununun Halka Saçılması İçin Düzenlenen Şenliklerin Bu Yıl 471'incisi Yapılacak.

20.02.2011 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan'ın iyileşmesi için hazırlanan ve 41 çeşit baharattan yapılan mesir macununun halka saçılması için düzenlenen şenliklerin bu yıl 471'incisi yapılacak. Şehzadeler kenti Manisa'nın adını tüm dunyaya duyuran Mesir Şenlikleri'nde bu yılın onur konuğu Ukrayna oldu.

Manisa'yı ve Mesiri tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 21-27 Mart 2011 tarihlerinde kutlanacak 471. Mesir Şenlikleri'nin oldukça görkemli geçeceğini söyledi.

Mesir Şenlikleri'nin 21 Mart Nevruz günü Sultan Camisi'ndeki Darülşifa'da mesirin dualarla karılmasıyla başlayacağını kaydeden Tanık, ayın gün İstanbul Gelişim Orkestrası'nın konser vereceğini söyledi. Tanık, Sıla konserinin de 25 Mart Cuma gününe alındığını belirtti. 27 Mart'ta Sultan Camii ve Külliyelerinden halka 3,5 ton mesir mucunu saçacaklarını ve üretimlerinin sürdüğünü belirten Tanık, "50 yıldır mesiri aslına uygun olarak derneğimiz imal etmektedir. Modern imalathanelerde 365 gün üretim yapılmaktadır. Yılda 150 ton üetim yapıyoruz. Klasik beşli paketlerin yanı sıra, kavonoz mesir, küçük çocukların ve yaşlıların kolayca tüketebileceği tüp mesir, paketlerde special mesir, mesir lokumu ve mesir çayının yanı sıra şimdi de küreler içinde bakkal ve marketlerin tezgahlarında satılabilecek tek tek mesirleri satışa sunduk. Böylece herkes bir tane de olsa mesir alıp tadacak, mesirin tanıtımı da daha kolay yapılmış olacakö dedi.

Şenliklerin onur konuğunun bu yıl Ukrayna olacağını belirten Tanık, " Rusya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Makedonya büyükelçileriyle atılacaklar. Almanya, Kıbrıs, İtalya, Sırbistan, Yunanistan, Ürdün, Hindistan ve Cezayir, Türkmenistan, Azerbeycan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'dan heyetler ve misafirlerimiz gelecekler. Şenliklerin uluslararası niteliği her yıl daha da artıyorö dedi.

TARİHÇESİ VE İÇİNDEKİ BAHARATLAR

Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük padişahlarından Yavuz Sultan selim'in eşi ve kanuni sultan süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan, 1522 yılında rahatsızlanır. Dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak elde ettiği mesir macununu Valide sultan'a yedirir. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa sultan, bu macunun her yıl karılarak halka saçılmasını emreder. Bunun üzerine her yıl Nevruz günü karılmaya başlanan macun Manisa'daki sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılır.

1522 yılından bu yana içeriği değişmeyen mesir macununda bulunan baharatlar şöyle: Tarş ın, karabiber, yeni bahar, karanfil, ş ş" rek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarş ın ş iş eği, zerdeş al, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfş lfş l, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşu embe, safran, iksir, kimyon, galanga, ş am sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udş lkahır, ş ş" pş ini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu ve gş nbalı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Mesir 471'İnci Kez Saçılmak İçin Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement