Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2012 yılında ihracatı 150 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, bunun için de yeni pazarlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Büyükekşi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Mobilya Sanayicileri Derneği'nin Kayseri'de düzenlediği "Mobilyada İnovasyon ve İhracat" konulu panelin açılışında, TİM olarak Türkiye'nin geleceğini, refahını ve küresel gücünü inovasyonda gördüklerini belirterek, 21. yüzyıl ekonomisinin inovasyonun üzerinde yükseleceğini vurguladı.
Tasarım ve yeniliğin, tüm ekonomilerin dinamik itici gücü haline geldiğine dikkati çeken Büyükekşi, dünyaya kaliteyi yeni tasarımlarla satan Türk mobilya sektörü için inovasyonun hayati bir mesele olduğunu, mobilya sektörünün, bilgi ve sermaye yoğun bir sektör olma yönünde değişimden geçtiğini anlattı.
Türkiye'den 1 kilogram mobilyayı 3 dolara, İtalya'nın ise 10 ila 20 dolar arasında sattığını belirten Büyükekşi, "3 dolara sattığımızı 15 dolara satmanın yolunu ancak inovasyonla bulabiliriz" dedi.
İhracatın katma değerini artırmak zorunda olduklarını, daha az enerji ve daha fazla yenilikle bunu yapmak zorunda olduklarına dikkati çeken Büyükekşi,
"Aksi halde rekabetçi olamayız. Daha yüksek ve rekabetçi mobilya satış fiyatları için özgün tasarımlara ve yüksek kaliteye vurgu yapmamız gerek. İnovasyon ile ürün gamını ve fonksiyonelliğini geliştirmemiz gerek. 6 sektörümüzde ARGE çalışması yapıyoruz, mobilya da 7.'si olacak" dedi.
Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerde 2011 yılını son derece başarılı geçirdiğini, ihracatın 134,6 milyar dolar olduğunu anımsatan Büyükekşi, "2011 yılında 170 ülkeye 1,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren mobilya sektörü, aynı zamanda 250 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor. Mobilya sektörü, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat yolculuğunda en önemli sektörlerinden biri olacak. Sektörümüzün 2023 ihracat hedefi 6 milyar dolar" diye konuştu.
İhracattaki artışın küçümsenmemesi gerektiğini, 2011'de tüm dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerden ihracatın olumsuz etkilenmesine karşın yüzde 18,2'lik artışla ihracatı 134,6 milyar dolara yükseltildiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Bu gerçekten son derece önemli ve küçümsenmemesi gereken bir başarı. Bu başarıda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Ekonomi Bakanımızın önemli katkısı var. Bu saydığım isimler, her yurt dışı gezilerine bizleri de götürdü, ticari heyetlerle ziyaretler gerçekleştirildi. 2012 yılında Avrupa'daki birçok ülkede ya eksi, ya sıfıra yakın büyüme konuşuluyor. Türkiye'nin orta vadede yüzde 4'lük bir hedefi var. Bu yüzde 4'lük hedefin üçüncü çeyrekte yukarı doğru revize edileceğini düşünüyoruz. Bizim hedefimiz, 2012 yılında ihracatımızı bu kadar olumsuz tabloya rağmen 150 milyar dolara çıkarmak. Bu 150 milyar doları yapabilmek için de yeni pazarlara ihtiyacımız var. Yeni pazarlar konusunda da önemli çalışmalar yapılıyor. Türkiye ihracatta, Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra sahra altı Afrika ülkelerine, Uzak Doğu'da Çin başta olmak üzere Vietnam, Endonezya gibi ülkelerde, Güney Amerika ülkelerinde etkin olmalı."
Geçen yıl ihracat yapılan ülkeler arasında Irak'ın ikinci sırada geldiğini belirten Büyükekşi, "İhracat yaptığımız ilk 5 ülke Avrupa ülkesiydi. Şu anda bu 5 Avrupa ülkesinin ikincisi Irak oldu. Irak'a ihracatımız 8,2 milyar dolara yükseldi. Irak, en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke oldu. Bu da bize şunu gösteriyor, Irak'ta gerçekten çok büyük bir potansiyel var. Çok büyük imar işleri var. Önümüzdeki hafta bir ticaret heyetiyle Kuzey Irak'a bir ziyaret yapacağız. Erbil'e ve Süleymaniye'ye büyük bir ihtimalle gezi düzenleyeceğiz" dedi.
İhracatçılar olarak 500 milyar dolar ihracat stratejisinde her yıl ortalama yüzde 12'lik bir artış hedeflediklerini ifade eden Büyükekşi, "2011 yılında biz bu yüzde 12'yi yüzde 8 olarak gerçekleştirdik. Bunu şimdi yeniden revize edeceğiz. Büyümemiz bu sene yüzde 7,5 olacak. Önümüzdeki sene biz inşallah yüzde 4'lük büyümeyi gerçekleştirebiliriz" dedi.
-"Teşvik mekanizması yenilenmeli"-
Türkiye'nin bundan sonra yeni bir teşvik mekanizmasına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik mekanizmasının farklı değerlendirilmesi gerektiğini, yeni teşvik planlaması yapılırken otomotive verilen teşvikle otomotiv motoruna verilen teşviğin aynı olmaması gerektiğini belirten Büyükekşi,
"Otomotiv motoruna, otomotivden daha fazla teşvik verilmeli. Çünkü otomotiv motoru Türkiye'de üretilmiyor. Yaklaşık 6 milyar dolarlık otomotiv ithalatımız var. Hava taşıtları sektörüne de daha fazla teşvik verilsin. Yüksek teknolojiye daha fazla teşvik verilsin. Bunun yanında ara mal ve hammadde ithalatının önüne geçebilmek için Türkiye'de üretilmeyen ara mal ve hammadde ithalatı, 4 bölge ayrımı yapılmadan mutlaka teşvik edilmeli" diye konuştu.
Daha önce uygulanan yatırım indiriminin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini de belirten Büyükekşi, büyümenin mutlaka üretim, ihracat ve istihdamla gerçekleştirilmesi gerektiğini, üretimin artması ithalatın artmaması için yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu anlattı.
TİM Başkanı Büyükekşi, "Onun için yatırım indiriminin mutlaka tekrar gündeme gelmesi lazım. Sayın Bakanımız teşviklerin bu ayın sonuna yetişeceğini söyledi. Bu teşvik mekanizması planlanırken yatırım indiriminin mutlaka gündeme gelmesi gerekiyor. Ara mal ve hammadde ithalatının önlenmesi için özel teşvik verilmesi gerekiyor" dedi.
-Bülent Aymen-
Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen de, olumsuzluklara rağmen ihracatta yüzde 18,2'lik artış gerçekleştiğini anımsatarak, "Bu, Türk ihracatsının yeni pazarlarla ilgili yaptığı çalışmaların çok net bir neticesidir. Haritada yerini bile bilmediğimiz bir çok ülkeye 2011 yılında ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın 12,6 milyar dolarlık bölümünü, Akdeniz İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 6 bin ihracatçı gerçekleştirdi" diye konuştu.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak ise mobilya sektörünün, katma değer açısından ülkeye önemli katkı sağladığını vurgulayarak, "Son yıllarda markalı mobilya ihracatı artmakta. Firmalarımızın dünyanın çeşitli ülkelerinde kendi markalarıyla mağaza açabiliyor olmasında dış ticaret desteklerinin önemli katkısı var. Geçmiş yıllarda böyle bir olanak yoktu. Bunlar, ihracatın gelişmesi için çok önemli hamleler" dedi.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Salih Çiçek de, sektörün ihtiyaçları analiz edildiğinde modern ve tasarım odaklı üretim anlayışı ve dış pazar konusunda yeterince bilgilenememe gibi hususların ihracatın önündeki en büyük engeller olduğunu söyledi.
Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Abdullah Tever ise dünya mobilya ihracatında Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 1,1 pay aldığını belirterek, "Türkiye'de günlük 30 bin metreküp sunta ve MDF üretilmektedir. Bu üretimin yapılabilmesi için her gün 45 bin ton oduna, yıllık 15 milyon ton oduna ihtiyaç var. Sıkıntı burada başlıyor. Bu odunun yurt içinden, yani Orman Genel Müdürlüğünden temin edilmesi zor. Şu anda 8-9 milyon tonu Orman Genel Müdürlüğünden, geri kalanı başka ülkelerden temin edilmektedir" dedi.
Boydak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Memduh Boydak da yıllar önce gerçekleştirdikleri çekyat inovasyonu sayesinde başarıyı yakaladıklarını ifade ederek, "Sonradan bize rakipler çıktı. Bu firmalar çekyat ve kanepe üretimine odaklanınca biraz telaşlandık, ama inovasyon ve odaklanma bize başarıyı getirdi. Bugün o dönemki büyüklüğümüzün 10 katına ulaştık. Büyümeye de devam ediyoruz. Tasarım bizi rekabetin acımasızlığından kurtardı" diye konuştu.
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Taner ise insanları inovasyona sevk etmek için toplumsal güdü gerektiğini söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er de başarıyı yakalamak için sektörel düzeyde politikalar geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
- KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?