İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Medeni Kanun'un 98. yıl dönümü programına katıldı - Son Dakika
Yerel

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Medeni Kanun'un 98. yıl dönümü programına katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 98'inci yıl dönümü için düzenlenen programa katıldı. Soyer, kadın istihdamını büyüttüklerini belirterek, İzmir'de kadınların özgürlük ve eşitlik talebinin üzerine titrediklerini söyledi.

17.02.2024 20:42  Güncelleme: 21:53

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 98'inci yıl dönümü için düzenlenen programa katıldı.  İzmir'de kadınların özgürlük ve eşitlik talebinin üzerine titrediklerini belirten Başkan Soyer, kadın istihdamını büyüttüklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Medeni Kanun'un kabulünün 98'inci yıl dönümü nedeniyle Türk Kadınlar Birliği ve İzmir Kent Konseyi işbirliğiyle bir panel düzenledi. Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ile sivil toplum örgütleri katıldı.

"İZMİR BUNA MÜSAADE ETMEZ"

Türkiye Cumhuriyeti'nde eşit, çağdaş ve adil bir yaşamın teminatı olan Medeni Kanun'un kabulünü kutladıklarını söyleyen Başkan Soyer, "Yüz yıllık Cumhuriyet çınarımız bugün de kadınların elleri üzerinde yükselmeye devam ediyor. Cumhuriyetimizin kazanımlarına göz dikenler... Kadınları karanlık düşüncelerin dört duvarı arasına hapsetmek isteyenler... Şunu asla unutmasın; İzmir buna müsaade etmez. Mustafa Kemal'in evlatları buna asla geçit vermez. Cumhuriyetin kadınları asla ama asla vazgeçmez" dedi.

"CUMHURİYET BİR KADIN DEVRİMİDİR"

Cumhuriyet'in bir kadın devrimi olduğunu vurgulayan Başkan Tunç Soyer, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal, Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan yolda, İzmir İktisat Kongresi'nden iki hafta önce Kadınlar Kongresi'ni düzenledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin iktisadi temellerini bu buluşmada attı. ve Cumhuriyetimizin ilanından 3 yıl sonra Türk kadınının zincirlerinden kurtulmasının önünü açan Medeni Kanun kabul edildi. Bugün, güçlü ve özgür kadınların şehri İzmir'de, 98 yıllık bu mirasa sahip çıkmanın büyük gururunu yaşıyoruz. Laikliğimizin, demokrasinin kalbi olan İzmir'in kadınları, özgür ve eşit bir yaşama öncülük etmeye devam ediyor" dedi.

"KADINLARIN ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK TALEBİNİN ÜZERİNE TİTRİYORUZ"

İzmir'de 98 yıl önce Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı o meşalenin ateşini halen yüreklerinde hissettiklerini belirten Soyer, "Şehrimizde kadınların özgürlük ve eşitlik talebinin üzerine titriyoruz. Hür ve adil bir yaşam için, 4 buçuk milyon İzmir, kadın erkek, genç yaşlı hep birlikte Cumhuriyet devrimlerinin izinden yürümeye ilelebet devam edeceğiz. Bugün Belediyemizin yönetici kadrosunda çok sayıda kadın başarıyla görev yapıyor. ESHOT otobüslerimizin koltuğundaki kadın şoförlerimiz, tramvay ve metrolarda kadın sürücülerimiz var. Biz 'Elinin hamuruyla erkek işine karışma' diyen zihniyetin köklerini kazıdık. Kadın istihdamını büyüttük. Kadın üreticilerin emeğine, alın terine sahip çıktık" dedi.

"İZMİR DEVRİMLERİN YOLUNDA YÜRÜMEKTEN ASLA VAZGEÇMEDİ"

Tüm bunların kadınlara sunulmuş bir lütuf olmadığını vurgulayan Başkan Soyer, şunları söyledi:

"Bugün, erkek egemen anlayışın dünyamızı getirdiği nokta apaçık ortada. Dünyanın gözleri önünde işlenen insanlık suçları, savaşlar, iklim krizi… Tüm bunların nedeni kadınların ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü renksiz, kısır bir yaşamdır. Yaşamın her alanını ele geçiren erkek şiddetidir. Bu ülkenin özgür ve güçlü kadınları. Bu mücadelede asla yalnız yürümeyeceksiniz. Biliyorum ki bu şiddeti durdurmak için, umudu yeniden örgütlemeyebilmek için, sizlerin öncü olduğu bir yaşama ihtiyacımız var. Atatürk'ün İzmir'i, bu devrimlerin yolunda yürümekten asla vazgeçmedi. Vazgeçmeyecek."

"BU İŞ BİRLİĞİ ÜLKEYE ÖRNEK OLMALI"

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman da Cumhuriyet devrimlerinin temeli ve kadınlar için bir devrim olan Medeni Yasa'nın yıl dönümünü kutlayacaklarını belirtti. Uğurman, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e de kadınlara yönelik desteklerinden dolayı teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Bu özel günü son yıllarda hep İzmir'de kutlamayı gelenek haline getirdik. Çünkü Medeni Kanun'u bu uygar şehirde, uygar şehri yaşatanlar ve yaratanların yanında kutlamak, bizim için hem anlamlı hem de çok değerli. Ama bu yıl çok daha anlamlısını yapıyoruz. Çünkü biz kadınların hemen kapısının önü olan ve sivil toplum örgütlerinin elimizi uzattığında, elimizi tutacak yerel yönetimlerle birlikte kutluyor olmanın onurunu yaşıyoruz. Bu ülkedeki yerel yönetimin, sivil toplum örgütleri ile olan işbirliği bütün yerel yönetimlere örnek olmalı. Çünkü elimizi uzattığımızda, elimizi tutacak yerel yönetim bizim için o kadar değerli, o kadar önemli ki... Kadınların ve kadın örgütlerinin yerel yönetimlerin desteğine o kadar çok ihtiyacımız var ki... Ben bunu bu uygar şehirde, bu uygar başkanın aracılığı ile görmekten de son derece mutluyum. Bundan gurur duyuyorum. Bu işbirliğinin bütün ülkeye, bütün yerel yönetimlere de örnek olmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından panel devam etti. Moderatörlüğünü Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman'ın üstlendiği panelde; Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezinden Avukat Elçin Kılınçer Ot ve tiyatro sanatçısı Yasemin Tüzün konuşmacı olarak yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Medeni Kanun\'un 98. yıl dönümü programına katıldı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Medeni Kanun'un 98. yıl dönümü programına katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement