Yaşayan Efsane Halet Abla Destanı Sahnelendi - Son Dakika
Yerel

Yaşayan Efsane Halet Abla Destanı Sahnelendi

Yaşayan Efsane Halet Abla Destanı Sahnelendi

Yaşayan efsane Halet Çambel'in hayatının anlatıldığı Halet Abla Destanı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı akşamında Konak Düğün Salonunda Düzceliler için sergilendi.

30.10.2012 11:12

Yaşayan efsane Halet Çambel'in hayatının anlatıldığı Halet Abla Destanı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı akşamında Konak Düğün Salonunda Düzceliler için sergilendi. Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Celil Yağız'ın oynadığı tek kişilik gösterim izleyenler tarafından büyük bir beğeni topladı.

Düzceli Tiyatro sanatçısı Celil Yağız kendisini izleyenleri yine büyüledi. Celil Yağız Yaşayan efsane Halet Çambel'in hayatının anlatıldığı Halet Abla Destanı'nı oynadı. Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Celil Yağız'ın oynadığı tek kişilik gösterim izleyenler tarafından büyük bir beğeni topladı

Oyunda Şair İsa Küçük, yaklaşık bir asırlık perspektifte yakın tarihimize ışık tutarak, sosyo-ekonomik ve kültürel süreçteki gelişme ve değişimleri, destan geleneğimize uygun dili ve anlatım özellikleriyle şiir olarak bize sunmaktadır. Destan yazmanın erkeklere mahsus olduğu bir toplumda, Torosların içinde kuş uçmaz, kervan geçmez bir dağ başında, Kartepe'ye gönül, Aslantaş'a ömür vermiş, yaptıklarını taşa toprağa, suya ateşe yazmış bir kadın arkeoloğun hayatına ışık tutulduğu oyunda; Cumhuriyet kızı ve ilk kadın arkeologlarımızdan Halet Çambel'in yaşam öyküsü ile günümüz gençlerine örnek olması gereken mücadele azmi ve iki bin yedi yüz yıl öncesiyle günümüzü kaynaştırarak insan serüvenini, duygularını, sevinçlerini, acılarını, aşklarını ve kalıcı olma çabalarını duru bir dilde anlatılıyor.

Halet Çembel Kimdir.

Almanya'da askeri ataşelik görevini yapan ve Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Bey (Hasan Cemil Çambel) ile dönemin Berlin Büyükelçisi'nin kızı Remziye hanımın üçüncü çocuğu olarak 27 Ağustos 1916'da dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı sonrasında anne ve babası ile bir süre İsviçre ve Avusturya'da yaşadıktan sonra 8 yaşında Türkiye'ye geldi. Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Kız Koleji'nde okudu. Sanat tarihi öğretmenini etkili anlatımı ve İstanbul'un tarihi mekanlarına düzenlediği geziler lise yıllarında onu derinden etkiledi. Bu arada eskrim sporunda ustalaştı. Daha sonra Paris'e giderek Sorbonne Üniversitesi'nde arkeoloji okudu. Eskrim dalında olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etti. 1940'ta İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde asistan olan Çambel, doktorasını da aynı üniversitede yaptı. Ardından iki yıl Almanya'da Saarbrscken Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra o dönemde Tan Gazetesinde çalışan bir gazeteci-yazar olan Nail Çakırhan (mimar kimliğini sonradan edinmiştir) ile tanıştı ve bir süre sonra evlendiler. 1950'lerin başında o dönemde Adana'nın bir ilçesi olan, günümüzde Osmaniye'ye bağlı Kadirli yakınlarındaki Karatepe Hitit siti ile karşılaşması kariyerini belirleyici gelişme oldu. 2005 yılında Hollanda'nın kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu. 50 yıldan fazla bir zamanını tarih ve arkeolojiye adamıştır.

(AY)

30.10.2012 10: 44: 10

TSI

NNNN - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yaşayan Efsane Halet Abla Destanı Sahnelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement