16. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivaline Doğru - Son Dakika
Yerel

16. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivaline Doğru

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle düzenlenen festivalin 16'ncısı 14 Nisan 16 Mayıs'ta yapılacak.

07.04.2014 15:40  Güncelleme: 15:45

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali"nin 16'ncısı 14 Nisan-16 Mayıs'ta yapılacak.

Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin bir ay süren tek uluslararası tiyatro festivali olma özelliğini taşıdığı belirtilen festival kapsamında, yerli ve yabancı tiyatro toplulukları sanatseverlerle buluşacak.

Son yıllarda görkemli gösterilerle açılışı yapılan festival, bu yıl Fransız şov tiyatrosu Ilotopie'yi ağırlayacak. Türkiye'de ilk kez performans sergileyecek olan grup, "Suya Yansıyan Düşler" adlı gösterisiyle Seyhan Nehri'ni adeta şenlik alanına dönüştürecek. Grup, rüya ve lunapark temalı geçit seremonileri, mitolojik figürler, şövalyeler, soytarılar, büyücüler, hayaletler, palyaçolar gibi rengarenk karakterlerle izleyicilere masalsı bir gece yaşatacak.

Türkiye'den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğunun 21 oyun sergileyeceği festivalin biletleri kısa zamanda tükendi.

Festivale bu yıl, yurt dışından Fransa'nın yanı sıra İspanya, İran, Azerbaycan ve Romanya'dan tiyatro toplulukları katılacak. İspanya'dan Yllana Tiyatrosu "Muu", Romanya'dan Passe-Partout Tiyatrosu "Biz İkimiz", İran'dan Inruzha Tiyatrosu "Kuraklık ve Yalan" ve Azerbaycan Milli Akademik Dram Tiyatrosu "Lenkeran Han'ın Veziri" adlı oyunlarını sahneleyecek.

Türkiye'den ise şehir tiyatroları, devlet tiyatroları ve özel tiyatrolar, çok sayıda oyunla festivale katılacak. İstanbul Devlet Tiyatrosu, "Cimri", "Hamlet" ve "Çöl Fırtınaları", Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Kafesten Bir Kuş Uçtu-Guguk Kuşu", İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "İstanbul Efendisi", Ankara Ekin Tiyatrosu "Üçüncü Zil", Bursa Devlet Tiyatrosu "Sarıpınar 1914", Mersin Devlet Opera ve Balesi "Çalıkuşu", İzmir Devlet Tiyatrosu "Son Çığlık", Ankara Devlet Tiyatrosu "Nereye", Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Nafile Dünya", Kenter Tiyatrosu "İyi Geceler Desdemona Günaydın Juliet" ve "Toplu Hikayeler", Tiyatro Kedi "Bana Esmeyi Anlat" ve Van Devlet Tiyatrosu "Ay Işığı Sirki" adlı oyunları  sergileyecek. Oyunlar, Adana'da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde ve İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahnelenecek.

Festival, 10-16 Mayıs'ta Taşköprü etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Adana'nın simgesi Taşköprü üzerinde gerçekleşen müzik, dans ve performans gösterileriyle Adanalılar festival coşkusunu doyasıya yaşayacak.

- Usta oyunculara Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl festivalin açılış töreninde "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" veriliyor.

Bugüne kadar Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012) ve Rutkay Aziz (2013) aldı.

Bu yıl ödül alacak sanatçı, festivalin açılışında açıklanacak. - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 16. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivaline Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement