Sekmen: "Erzurum Kongresi Tarihi Bir Dönüm Noktasıdır" - Son Dakika
Yerel

Sekmen: "Erzurum Kongresi Tarihi Bir Dönüm Noktasıdır"

Sekmen: "Erzurum Kongresi Tarihi Bir Dönüm Noktasıdır"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Erzurum Kongresi; temsil, fikir ve prensiplerle, sağladığı yetkiler bakımından Milli Mücadele hareketinin tarihi bir dönüm noktasıdır” dedi.

23.07.2015 15:40

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Erzurum Kongresi; temsil, fikir ve prensiplerle, sağladığı yetkiler bakımından Milli Mücadele hareketinin tarihi bir dönüm noktasıdır" dedi. Erzurum Kongresi'nin 96. Yıldönümü Kutlama Törenleri Havuzbaşı ve Erzurum Kongre Binası'nda yapıldı. Törenlere Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Adnan Yılmaz ve İbrahim Aydemir, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Koçan ile protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Başkan Mehmet Sekmen, törende yaptığı konuşmada günün anlam ve önemini belirtti. Sekmen, şunları kaydetti: "96 yıl önce bugün toplanan Erzurum Kongresi'nin kabul ettiği kararları, belirlediği hedefleri, çizdiği stratejiyi bugün de iyi tahlil etmek gerekir. Çünkü kongrenin benimsediği hedefler, Türkiye'nin milli hedefleridir. Erzurum Kongresi; temsil, fikir ve prensiplerle, sağladığı yetkiler bakımından Milli Mücadele hareketinin tarihi bir dönüm noktasıdır. Milli Mücadeleyi genç kuşaklara aktarırken söze önce Erzurum Kongresi'nin kararlarıyla başlamak gerekir. Milli birliğe gidiş sadece Doğu Anadolu Bölgesi halkında değil tüm vatanın Gazi Mustafa Kemal etrafında bütünleşmesinin ilk büyük tezahürü olarak 96 yıl önce Erzurum'da yaşanmıştır."

ERZURUM KONGRESİ'NİN ÖNEMİ

Başkan Mehmet Sekmen, konuşmasında Erzurum Kongresi'nin önemine vurgu yaptı. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: " Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta Erzurumluların yardımlarını şöyle ifade etmektedir: 'Efendiler, askerlikten istifa edince istisnasız bütün Erzurum halkının ve Vilayet-i Şarkiyye Müdafaayı Hukuk Cemiyeti Erzurum Şubesi'nin, hakkımda pek açık şekilde gösterdikleri güven, içtenlik ve yakınlık bende bıraktığı unutulmaz hatırayı burada açıkça belirtmeyi bir vazife sayarım.' Mustafa Kemal'e bağrını açan Erzurum'da, Kongrenin toplanma sebeplerini şu başlıklarla sıralamak mümkündür: 'İlk önce doğu illerinde büyük Ermenistan kurulması ihtimalinin bölge insanı üzerinde yarattığı tepkiyi işaret etmek gerekir. Ayrıca Trabzon ve Karadeniz sahillerinde bir Pontus Cumhuriyeti kurulması ile ilgili Rum ve Yunan davranışları, İtilaf Devletleri'nin Mondros Mütarekesi'ni çiğneyerek Musul, İskenderun ve Doğu'daki üç sancak; Kars, Ardahan ve Batum'u işgal etmeleri, Osmanlı başkentinin İtilaf Devletlerinin fiili denetimi altına girmesi, Yunanlıların Aydın ilinde giriştiği kıyım hareketi, İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalinin Türk insanı arasında oluşturduğu tepki…' Kongrenin gerçekleştirmeye çalıştığı milli hedeflere gelince; 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi'nde Millet iradesini temsil eden bir meclisin açılması ve meclisin devlet hayatına hakim olması fikri en başta yer alan düşünce tarzıdır."

MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK RUHU

Sekmen, milli birlik ve beraberlik ruhunun önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Başka bir deyimle kongre; Millet egemenliğini gerçekleştirmekle işe başlamıştır. Erzurum Kongresi'nin hukuki yapısını incelediğimiz zaman kongre bir Meclisi Mebusan gibi çalışmıştır. Erzurum Kongresi'nin bir diğer önemli rolü de 'Milli Hakimiyet' fikrinin yanında 'Milli Birlik ve Beraberlik' anlayışının da vatan sathında yaygınlaşmasıdır. Erzurum Kongresi'nde milli istiklal davasına and içen milletimiz, bu dava devam ettiği süre içinde, istiklale inanan, onu gerçekleştirmek için hesapsız bir fedakarlığı göze alan bir ruh haleti içerisindeydi. Bu milli ruh; binlerce yıldan beri dünyanın bilinen her köşesinde müstakil devletlerle dünya kaderine hükmetmiş olmasından ileri geliyordu. Müstakil devlet fikri Türk milleti için babadan oğula kanla geçen fikri bir mirastır. Eğer bu geçmiş olmasa idi 1918'in yenilmiş Türk'ü 1923'ün muzaffer Türk'ü olamazdı. Erzurum Kongresi; Müdafaa-i Hukuk hareketini bir karara bağlamak ve yürütme yetkisine sahip bir Temsil Heyeti vücuda getirmekle vazifesini yapmıştır. Artık Milli Mücadelenin merkezi Erzurum'daki Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve bu hareketin lideri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Kongrenin son günü olan 7 Ağustos'ta kapanış konuşmasını yapan Gazi Mustafa Kemal Erzurum Kongresi'ni şöyle özetlemiştir: 'Kongre; bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini ve birlikteliğini gösterdi. Tarih; kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir' Bu duygu ve düşüncelerle Erzurum Kongresi'nin gerçekleşmesine katkı sunan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, hamiyetperver vatan evlatlarını ve şanlı ecdadımızı şükran ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, makamları cennet olsun." Sekmen ayrıca, terör saldırılarında şehit olan güvenlik mensupları ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diledi. Başkan Sekmen ve protokol üyeleri daha sonra Erzurum Kongre Binası'na geçerek burada yapılan törenlere katıldı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sekmen: 'Erzurum Kongresi Tarihi Bir Dönüm Noktasıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement