Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde 22 Türkiye'nin AB müzakere sürecinin canlandırılması için çabalar sürerken ilk aşamada açılması öngörülen "Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslı konusunda AB'de ayak sürüldüğünün, bunun sonucunda da söz konusu başlığın 27 Mayıs'ta değil, ancak 22 Haziran'da açılabileceği belirtiliyor.
ABHaber'e göre, AB'de 22. başlıkta ayak sürülüyor. Haberde AB Konseyi'nden verilen bilgilere dayanılarak söz konusu başlığın açılışının 27 Mayıs'ta yapılacak olan Türkiye-AB Ortakılık Konseyi sırasında gerçekleşemeyeceği, 22 Haziran'a kalacağı ifade ediliyor.
-"FRANSA'NIN BAZI ÇEKİNCELERİ VARDI"-
Fransa'nın Nicolas Sarkozy'nin Cumhurbaşkanlığı döneminde bloke ettiği 5 başlıktan biri olan "Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslının açılmasına ilişkin olarak ABHaber'e konuşan bir AB bürokratı, "Türkiye 22. başlık pozisyon belgesini AB'ye verdi. Ancak bazı ayak sürümeler var. Fransa'nın bazı çekinceleri vardı. Başlık 27 Mayıs'ta açılmayacak" dedi.
Aynı bürokrat, "Başlığın AB İrlanda Dönem Başkanlığının bitimine sayılı günler kala açılacak olmasıyla herhalde Ankara'ya şöyle bir mesaj verilmek isteniyor. "Zar zor Türkiye konusunda anlaşıyoruz. Fransa da 22. başlığa koyduğu vetoyu isteksiz kaldırdığı görüntüsü vermek istiyor'" şeklinde konuştu.
-"SİYASİ MÜDAHALELER TEKNİK SÜRECİ BLOKE EDİYOR"-
Türkiye-AB müzakere sürecine siyasi müdahalelerin teknik süreci bloke ettiğinin altını çizen AB bürokratı, "AB Konseyi toplanıp karar vermeli. Türkiye ile müzakereler istenmiyorsa durdurulmalı. Yok müzakere yapılmak isteniyorsa teknik süreç olan müzakerelere siyasi müdahaleler yapılmamalı" sözlerini de kullandı.
AB bürokratı "bürokratik engeller yüzünden 22. başlığın açılması gecikti" yönündeki görüşlerin ise ortadaki gerçekleri değiştirmeyeceğini de ifade etti. - Ankara
Son Dakika › Dünya › AB Ayak Sürüyor: 'Bölgesel Politikalar' Başlığı Ancak 22 Hazıran'da Açıklabilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?