Rusya'nın Ukrayna'yı işgali: Savaştan kaçıp, savaşa yakalananlar anlatıyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali: Savaştan kaçıp, savaşa yakalananlar anlatıyor

Rusya\'nın Ukrayna\'yı işgali: Savaştan kaçıp, savaşa yakalananlar anlatıyor

"Bir Filistinli ve Gazzeli olarak fazla seçeneğim yok. Seçeneklerim kaygı verici, sınırlı ve belirsiz. Ailemi bir savaştan başka bir savaşa mı taşımalıyım?"

08.03.2022 04:10  Güncelleme: 04:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabah saatin 5'ydi. Geçen Perşembe Ömer, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki evinde patlamaların sesiyle uyandı. Sesler tanıdıktı ve memleketi Suriye'de yaşadıkları geldi aklına hemen.

Ömer, 11 yıllık iç savaşta, başka bir ülkede huzurlu bir yaşam umuduyla ülkesini terk etmek zorunda kalan yaklaşık yedi milyon Suriyeliden biri.

Dört aydır karısı Irine ile Kiev'de yaşıyor.

Hayatları düzene giriyordu. Karısıyla birlikte açtıkları iç mimarlık şirketinde de işler iyi gitmeye başlamıştı. Ama bir anda kendilerini yeniden savaşın ortasında buldular.

Ömer, BBC'ye "Evimiz sekiz şiddetli patlamayla sarsıldı. Rus birlikleri Ukrayna'nın farklı bölgelerine havadan, karadan ve denizden saldırmaya başlamıştı" dedi.

Suriye'deki savaştan acil durumda yapması gerekenleri biliyordu:

"Bomba seslerini duyduktan sonra bir saat kadar bekledik. Sonra çıkıp arabanın deposunu doldurdum. İki saat bekledikten sonra benzinimizi aldık. Sonra süpermarkete gidip, üç saat bekledikten sonra erzak aldık."

Yiyecek, pil ve ampul gibi şeyler almıştı.

Bodrumu sığına dönüştürdü

Kiev'e her gün biraz daha yaklaşan Rus birliklerine karşı, onları bodrum katın soğuk duvarları, alçak tavanı, plastik torbalar ve tozlu eşyalar koruyacaktı.

Şimdi bir sığınağa dönüştürdükleri bodrumun bir köşesinde kendilerine derme çatma bir yatak yaptılar.

Küçük masalarında birkaç elma ve eksi altı dereceye kadar düşen soğukta içtikleri çayları var.

Havalandırmanın olmadığı yaşam alanlarını pille çalışan ampullerinin cılız ışığı aydınlatıyor.

Yerin 19 basamak altında zaman çok yavaş ilerliyor ve sığınağa geçmeden önce gördükleri haberlerin tetiklediği korkularıyla baş etmeye çalışıyorlar.

Ömer, "(Korkuyoruz) çünkü Harkov ve Rusların eline geçen diğer şehirlerde olanları gördük. Televizyonda Rusların bombardımanını izledik. Sadece askeri yerleri vurmuyorlardı. Sivillerin nasıl öldürüldüğünü gördük" diyor.

Ukrayna'nın Kiev'den sonra ikinci büyük kenti olan Harkov, 24 Şubat'ta başlayan işgalin ilk hedeflerinden biri olmuştu.

İşgalin altıncı gününde ülkenin kuzeydoğusundaki kentin merkezi hedef alınmış, Özgürlük Meydanı'nda opera binası, bir konser salonu ve bazı resmi binalar vurulmuştu.

Yerel yetkililer o zaman saldırıda en az 10 kişinin öldüğünü 35 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Yine Rusya

Ömer bir "deja vu" yaşıyordu. Yeniden karşısında Rus birlikleri vardı.

Rus birlikleri Suriye'de iç savaşın başladığı Eylül 2015'ten sonra bu ülkede çok sayıda hava harekatı düzenledi.

Rusya, Hizbullah ve İran'la birlikte, 2000'den ölen babası Hafız Esad'ın yerine geçen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekliyor.

Rusya'nın savaştan önce Suriye'de üsleri vardı.

Rusya, Suriye'de sadece 'teröristleri' hedef aldığını söylüyor, fakat aktivistler Rus askerlerinin sık sık isyancı grupları ve sivilleri öldürdüğünü söylüyor.

Ömer, "Rusya'nın saldırganlığını ve şiddetinin derecesini biliyorum" diyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Unicef'e göre Suriye'deki savaşta şimdiye kadar 12 bin çocuk öldü ya da yaralandı.

Suriye genelindeki aktivistlerden veri toplayan İhlal Belgeleme Merkezi, Suriye'de sivillere saldırılar dahil, insan hakları ihlallerinin dökümünü tutuyor.

Kuruluşa göre Aralık 2020 itibarıyla Suriye'de çatışmalar nedeniyle 226.374 kişi hayatını kaybetti.

Bunların 135.634'ünü sivil ölümleri oluşturuyor.

'Ailemi bir savaştan diğerini mi götürmeliyim?"

Ashraf Rosh, Gazze Şeridi doğumlu bir Filistinli. 2009'dan beri karısı, iki çocuğu, kayınpederi ve kayınbiraderiyle Ukrayna'nın Krivyi Rih kentinde yaşıyor. Kiev'de elektronik mühendisi olarak çalışıyor.

Oğlu işgal başladığında, Harkov Üniversitesi'nde jet motoru mühendisliği okuyordu ve birinci sınıftaydı.

Ashraf BBC'ye, "İlk sömestirde o kadar mutluydu ki. İkinci sömestir Pazartesi günü başlayacaktı. Şimdi geleceğinin ve üniversite eğitimi şansının yok olduğunu düşünüyor" sözleriyle oğlunun yaşadığı hayal kırıklığını anlatıyor.

Ömer gibi Ashraf için de savaş yeni bir şey değil. Ancak buradaki savaşın Gazze'de gördüğünden daha tehlikeli olabileceğini söylüyor.

Rusya'nın nükleer silahlarına gönderme yaparak "Filistinli olduğum için savaşı ilk kez görmüyorum. Ama bu savaş büyürse, sıradan savaşlara benzemeyebilir" diyor.

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalıların sayısı bir buçuk milyonu aştı. Avrupa Birliği, savaştan kaçan insanların sayısının 4 milyona kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.

Ashraf, ailesi ve Ukraynalı mülteciler için gelecek belirsiz. Ama hepsi evlerine dönmenin bir seçenek olmadığını biliyor:

"Bir Filistinli ve Gazzeli olarak fazla seçeneğim yok. Seçeneklerim kaygı verici, sınırılı ve belirsiz. Ailemi bir savaştan başka bir savaşa mı taşımalıyım?"

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı işgali: Savaştan kaçıp, savaşa yakalananlar anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement