Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısına ev sahipliği yaptı - Son Dakika
Ekonomi

Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısına ev sahipliği yaptı

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Dönem Başkanı Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi (AEYK) toplantısına ev sahipliği yaptı.

09.12.2022 16:21  Güncelleme: 19:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Dönem Başkanı Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi (AEYK) toplantısına ev sahipliği yaptı.

Başkent Bişkek'teki Cumhurbaşkanlığı Konut Evleri Kongre Salonu'nda düzenlenen yıl sonu heyetler arası toplantıda, üye ülkelerdeki ekonomik durum değerlendirildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un başkanlığındaki toplantıya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenkov, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve gözlemci ülkelerden Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov katıldı.

"Birlikteki ekonomik durum 'istikrarlı'"

Dönem Başkanı Caparov, yaptığı konuşmada, Avrasya Ekonomik Birliği üye ülke devletlerindeki ekonomik durumunun "istikrarlı" olduğunu belirterek, Kırgızistan'ın AEB üye ülkeleriyle karşılıklı ticaretinin bu yılın üç çeyreğinde yüzde 30, bu ülkelere ihracatının ise yüzde 40'tan fazla arttığını söyledi.

Caparov, bu yıl İran İslam Cumhuriyeti ile bir serbest ticaret bölgesinin kurulmasını sağlayan protokolün yürürlüğe girdiğini, Endonezya Cumhuriyeti ile bir serbest ticaret bölgesi anlaşmasının imzalanmasına ilişkin müzakere süreci başlatıldığını ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda müzakerelere başlama girişiminde bulunulduğunu aktardı.

"Küresel enflasyonun olumsuz etkisi en aza indirilmeli"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, dış faktörlerin baskısına rağmen, Kazakistan'ın AEB ülkeleriyle olan ticaret hacminin bu yıl ocak-ekim döneminde yüzde 7'den fazla artarak, 23 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Büyük ölçekli ortak projeler hayata geçirildiğini ve karşılıklı ulusal para birimlerinin kullanımının payının arttığını kaydeden Tokayev, küresel enflasyonun ülke ekonomilerinin üzerindeki olumsuz etkisinin en aza indirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle değerlendirmede bulundu.

"Uluslararası Para Fonu (IMF) 2023 için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye, Dünya Ticaret Örgütü ise yüzde 1'e düşürdü. Avrasya Ekonomik Komisyonu'na göre, AEB ülkelerinde tüketici fiyatları yükselmeye devam ediyor. Birlik içinde ekim ayında enflasyon yüzde 11,5 olarak gerçekleşti. Ana artış, gıda ve gıda dışı ürünlerden kaynaklanıyor. Bütün bunlar vatandaşlarımızın satın alma gücünü ve sosyal refahını önemli ölçüde etkiliyor. İyi bilinen yaptırım kısıtlamalarının tüm AEB üye devletlerinin ekonomileri üzerinde baskı oluşturduğu kabul edilmelidir. Bu nedenle Komisyon ve ülkelerimizin hükümetlerinin bu konuya özel dikkat göstermeleri ve bu yaptırım kısıtlamalarının etkisini hafifletmenin yollarını önermeleri gerekiyor."

Tokayev, Kazakistan'ın birliğin iç entegrasyonun geliştirilmesine karşı olmadığını ifade etti.

"Birliğin iç entegrasyonunu derinleştirmeliyiz"

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko da birliğin iç entegrasyonunu daha da derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya ile Belarus'a yaptırım uygulayan Batı ülkelerinin kendisinin "siyasi krizler" ile karşı karşıya kaldığını savunan Lukaşenko, konuşmasında, entegrasyonun derinleştirilmesi için ortak üretim, ortak para kullanımı, dolardan vazgeçilmesi, gümrüklerdeki mal dolaşımının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin önemine değindi.

Lukaşenko, birliğin uluslararası imajını yükseltmek için Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve BRICS ( Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeleriyle zirve yapılmasını önerdi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan da bu yılın ocak-eylül aylarında Ermenistan ile AEB ülkeleri arasındaki ticaretin cirosunun, 2021'in aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 80 artarak 3 milyar doları aştığını söyledi.

Özbekistan Başbakanı Aripov ise ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliği ile aktif iş birliği içinde olduğunu dile getirdi.

Bu arada Avrasya Ekonomik Birliği 2023 yılı dönem başkanlığının Rusya'ya geçtiği bildirildi.

Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısına ev sahipliği yaptı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısına ev sahipliği yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.

  • DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı
    11:21 DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Nevşehir'e 2 milyar 851 milyon 646 bin lira değerinde 59 tesis inşa ettiklerini bildirdi. Balta, ayrıca kente 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını ve 4 içme suyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 5,14 milyon metreküp içme suyu temin ettiklerini belirtti. Ayrıca, 24 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 24 yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 6 taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Balta, ayrıca 6 HES Tesisi'nin işletmeye alındığını ve bu tesisler sayesinde yıllık 815 milyon lira katkı sağladıklarını ve 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.


Advertisement