
Memur ve memur emeklilerinin 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve özlük haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin sekizinci ve son oturumu başladı Memur ve memur emeklilerinin 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve özlük haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin sekizinci ve son oturumu başladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme masasında uzlaşı sağlanamaması halinde, yarın saat 08.30'dan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuru için sürenin başlayacağını söyleyerek, "Bizim kararlılığımız yarın 08.30'a kadar bu masaya olan ümidimizi korumak. Kararlılığımızı, mücadelemizi vermek. Masada, masa dışındaki diyaloglarla, 4 milyon memur ve emeklisinin beklentilerine buradan çözümü oluşturabilmek. Şimdi son günde hükümetten ciddi, artırıcı, pazarlık etmeye değer teklifle gelmesini bekliyoruz" dedi.
Memur konfederasyonları ile hükümet arasında, memurların 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin sekizinci ve son oturumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda başladı. Oturumda Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.
-MEMUR-SEN TOPLANTI ÖNCESİ ÜYELERİYLE BAKANLIK ÖNÜNDEYDİ-
Memur-Sen üyeleri, sabah saatlerinde toplu sözleşme toplantısı başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın giriş kapısının önünde dövizler açarak, 3+3'lük zam oranını kısa süreli protesto etti. Memur-Sen'e bağlı 11 yetkili sendika bakanlık önünde taleplerini dövizlerle dile getirirken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da konfederasyon üyeleri tarafından açılan dövizleri göstererek yaptığı konuşmasında, bugünün toplu sözleşmenin uzlaşı ile tamamlanması için son gün olduğunu hatırlatarak, bugüne kadar hizmet kollarına ilişkin bazı taleplerin kabul edildiğini ve genel toplu sözleşme ile ilgili de 13 konu üzerinde mutabakat sağlandığını söyledi.
Konuşmasında emekliye eş yardımı isteyen Gündoğdu, şu anda 2 bin TL maaşla çalışmakta olan bir çalışanın 141 TL eşi çalışmadığı için eş yardımı aldığını, emekliye ayrılır ayrılmaz ise bu emekli yardımının kesildiğini ve bu nedenle emeklilere de eş yardımı istediklerini söyledi.
Ayrıca emekli ikramiyesinde 30 yıl sorununun kaldırılmasını isteyen Gündoğdu, gelir vergisi yükünün de hafifletilmesini talep etti.
Döner sermayede de adalet isteyen Gündoğdu, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, döner sermaye olan Bakanlıklardan göreve yeni başlayanların emekliliği gelenlere göre, hekim dışı sağlık personelinin hekimlere göre mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin giderilmesini istedi.
Konuşmasında "Kamusal alan yalanına son verilmesini" de isteyen Gündoğdu, başörtülü bayanların da rahatlıkla çalışabilmesi gerektiğini söyledi.
Grev hakkı ve siyaset hakkı da isteyen Gündoğdu, "Kanun koyucuların Meclisin, siyasi partilerin memurlarla ilgili karşılaması gereken en önemli talep memura grev ve siyaset hakkı olmalıdır" dedi.
Ek ödeme taleplerini de dile getiren Gündoğdu, hükümetin 3+3'lük zam talebinin kabul edilemeyeceğini yüzde 16'lık zam tekliflerinin ve taban aylığa 120 TL zam taleplerinin yerine getirilmesini istedi.
Gündoğdu, ayrıca 4/C'li ve diğer sözleşmelilerin de kadroya geçirilmesini talep ederken, ek ödemelerin emekliliğe de yansıtılmasını istedi.
Bugün toplu sözleşmenin uzlaşı ile tamamlanması için son gün olduğunu hatırlatan Gündoğdu, yasa gereği Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat etmek için 3 günün bulunduğunu, bunun da yarın 08.30'da başlayacağını söyledi. Gündoğdu, "Bizim kararlılığımız yarın 08.30'a kadar bu masaya olan ümidimizi korumak. Kararlılığımızı mücadelemizi vermek. Masada masa dışındaki diyaloglarla, 4 milyon memur ve emeklisinin beklentilerine buradan çözümü oluşturabilmek. Şimdi son güne hükümetten ciddi, artırıcı, pazarlık etmeye değer teklifle gelmesini bekliyoruz" dedi.
-KAMU-SEN BAŞKANI KONCUK: "BUGÜN DANANIN KUYRUĞU KOPACAK"-
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Bugün dananın kuyruğu kopacak. 2 milyon 600 bin kamu çalışanının, 1 milyon 800 bin emeklinin 1 Ocak 2012 tarihinden bu yana beklediği ve gerçekten bize ızdırap yarattı bu süreç. Kamu çalışanları beklentilerini bu süreçte karşılayamadılar. Ciddi ekonomik zorluklar içerisinde kaldılar" dedi.
6 aydır maaşlarına zam bekleyen kamu çalışanlarının ve emeklilerinin daha iyi zam oranlarını hak ettiğini düşündüklerini söyleyen Koncuk, "3+3 gibi asla kabul edilemez ve Türkiye'nin ekonomik gerçekleri ile açıklanamayacak teklifin bugün masada kamu çalışanları ve emeklileri adına revize edilmesini Türkiye Kamu-Sen olarak bekliyoruz" dedi.
Bu yılki toplu sözleşmelerin bir yıllığına değil iki yıllığına yapıldığını anımsatan Koncuk, "Masada, çok basit tekliflerimiz bile reddediliyor. Bütün kamu çalışanlarına ait birçok sosyal hak reddediliyor. Şimdi ne yapacağız yani öğretmenlerin diğer kamu görevlilerinin en basit sosyal haklarını almak için 2015 yılını mı bekleyeceğiz. 2 yıllığına yapıyoruz bu 2 yıllık sürenin kamu işveren kurulu tarafından dikkate alınmadığını ben masada görüyorum. Dolayısıyla bizim taleplerimizin biraz fazla gibi görünmesinin sebebi toplu sözleşmenin bir yılığına değil iki yıllığına yapılıyor olmasıdır. Yani biz 2 yıl boyunca kamu çalışanlarının sosyal haklarını elbette dile getireceğiz ama müzakere etme şansımız olmayacak. Kamu çalışanlarının zam taleplerinin müzakere etme imkanımız olmayacak. Dolayısıyla biz bu 2 yıllık süreye uygun tekliflerle gelinmesinin bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Koncuk, masadan beklentilerine uygun bir zam talebi ile ayrılmak istediklerini belirterek, "3+3 değil, bir orta nokta bulabiliriz, bulunabilir" dedi. Maliye Bakanlığı'nın bir takım hesap oyunlarıyla kamuoyunu aldatmaya çalışmasını asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Koncuk, "Bu ülkenin insanlarının yaşama aciziyeti içerisine düşürüldüğünü hepimizin görmesi lazım. Bu ülkeyi yönetenlerin birinci öncelikle görmesi lazım" diye konuştu.
-KESK'TEN GREV ÇAĞRISI-
KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise konuşmasının başında bugün toplu görüşmelerin son günü olduğunu anımsattı. Hükümetin 3+3 ve 2+3'lük zam tekliflerini "kamu emekçilerinin taleplerinden uzak ve komik" olarak değerlendiren Özgen, hükümetin masaya yeni bir teklifle gelmesini istedi. Özgen, hükümete yönelik "Şimdiye kadar görüşemediğimiz toplu sözleşme çerçeve ve taleplerimizi bugün yeni bir teklifle bu masaya getirin. Bu masada kamu emekçileri için son gündür. Bugüne kadar kamu emekçilerini oyaladınız. Bu oyalama devam ederse bugün kamu emekçilerinin talepleri bu masada hayat bulmayacaktır. Bu masada bir şey çıkmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Memur-Sen'e de çağrıda bulunan Özgen, "Hükümet yeni bir teklifle bugün gelmediği zaman bu konfederasyon da 23 Mayıs'ta bizimle beraber greve gitmelidir. Türkiye'deki bütün kamu emekçileri bunu bekliyor, talepleri budur" diye konuştu.
Özgen son olarak, KESK olarak yurt genelindeki kamu çalışanlarından topladıkları 500 binden fazla imzayı toplu sözleşme masasındaki taraflara ileterek kamu çalışanlarının taleplerini ortaya koyacaklarını ifade etti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Sekizinci ve Son Oturumu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?