Hatay'da 24 saat sonra enkazdan çıkarılan Ateş, kurtarıcıları ile buluştu - Son Dakika
Son Dakika Logo

Hatay'da 24 saat sonra enkazdan çıkarılan Ateş, kurtarıcıları ile buluştu

19.07.2023 20:35

Hatay'da 24 saat sonra enkazdan çıkarılan Ateş, kurtarıcıları ile buluştu Hatay'da enkaz altında kalan Kemal Ateş, kendisini 24 saat sonra enkaz altından kurtaran Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ASAM arama kurtarma ekibiyle aylar sonra bir araya geldi.

Hatay'da 24 saat sonra enkazdan çıkarılan Ateş, kurtarıcıları ile buluştu

ANKARA - Hatay'da enkaz altında kalan Kemal Ateş, kendisini 24 saat sonra enkaz altından kurtaran Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ASAM arama kurtarma ekibiyle aylar sonra bir araya geldi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde Hatay'ın Antakya ilçesinde enkaz altında kalan Kemal Ateş, depremden 24 saat sonra SGDD arama kurtarma ekiplerinin yoğun çalışması sonucu enkazdan çıkartıldı. Ateş, enkazdan çıkarılmasının ardından arama kurtarma ekipleriyle aylar sonra bir araya geldi. Arama kurtarma ekipleriyle bir araya gelen Ateş, duygu dolu anlar yaşarken onlara teşekkür etti.

"Çaresiz, endişe verici, korkutucu, ifade edilebilecek bir şey değil"

Kahramanmaraş merkezli depremlere Hatay Antakya'da yakalanan Kemal Ateş, depremin ilk dakikasında bulunduğu binanın yıkıldığını belirterek, "Bina yıkıldıktan sonra enkaz kaldım. Yaklaşık 24 saat sonra kardeşim, arkadaşlarım ve SGDD ASAM yardım kuruluşu tarafından enkaz altından çıkartıldım. Enkaz altında olanlarla ilgili anlatılacak pek bir şey yok. Çaresiz, endişe verici, korkutucu, ifade edilebilecek bir şey değil" dedi.

"Tesadüfen bulduğumuz iş makinesiyle vasıtasıyla üzerimdeki molozun büyük bir kısmını kaldırdılar"

Ateş, depremin ilk saatlerinde kendisine çocukluk arkadaşının ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Daha sonra Antakya'da okuyan kardeşim yanıma geldi. Onlar yardım getirmek için sağa sola koştular ama çok büyük bir karmaşa olduğu için ilk saatler pek bir şey yapılamadı. İlerleyen saatlerde şehir dışında olan kardeşim, kuzenim vardı onlar geldiler. Tesadüfen bulduğumuz iş makinesiyle vasıtasıyla üzerimdeki molozun büyük bir kısmını kaldırdılar. Üzerimde bir tabliye vardı, kaldırmak çok tehlikeliydi. Bir yaşam boşluğu oluşturulması gerekiyordu. Bir dolap vardı o dolabı kırmak gerekti. SDGG arama kurtarma ekipleri gelmişlerdi. Onlar geldikten sonra o boşluğu oluşturduk. Onlar sayesinde de oradan çekip çıkartıldık."

Enkazdan çıkarıldıktan sonra önce sahra hastanesine ardından Adana Şehir Hastanesi sevk edildiğini belirten Ateş, "Adana Şehir Hastanesinde birkaç hafta kaldıktan sonra İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildim, sonrasında taburcu oldum ama bazı tedavilerim hala devam ediyor" şeklinde konuştu.

"SDGG ASAM çalışanlarına sonsuz teşekkürler"

Kendisini enkazdan çıkaran arama kurtarma ekibine teşekkür eden Kemal Ateş, "Umarım hak ettiklerini alabilecekleri zamanlar olur, hepsine çok teşekkür ediyorum. Orada bir canı kurtaran herkese çok teşekkür ediyorum. Orada hala birçok insana yardım eden SDGG ASAM çalışanlarına sonsuz teşekkürler" diye konuştu.

"Her şey yolunda gitti, Kemal'de çok yardımcı oldu Kemal'i çıkardık

SGDD ASAM arama kurtarma ekibini lideri Orhan Hınçal, depremin olduğu ilk gün Antakya'ya ulaşan ilk ekiplerden biri olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İlk gittiğimizde Kemal Bey'in olduğu Cebrail mahallesine tesadüfen gittik diyebilirim çünkü her yer yıkıktı ama en çok enkazın yeri ora olarak tespit ettik. Hemen güvenli bir alan oluşturduk. Kemal'e gece üç buçuk dört sularında ulaştık. Kemal'in sesini duyduk, oraya ulaştık ama şöyle bir zorluğumuz vardı. Üzerinde büyük bir beton blok vardı. İş makinesine ihtiyacımız vardı. O arada zaman geçirmeden iki üç gruba ayrıldık, değişik yerlerde çalışmalar sürdürdük. Kemal'in ailesinden birkaç kişi çevredeydi onlarla sürekli iletişim kuruyorduk. Sağ olsunlar bir iş makinesi buldular Antakya'da. Çok zorlandığımız o beton bloğu kaldırdık, arkadaşlar o beton bloğun altına girdiler. Kemal'e ulaşmak için bir blok inmeleri gerecekti indiler. Tepelerinde de iş makinesi beton bloğu taşıyor, kopabilir diye endişemiz var. Her şey yolunda gitti, Kemal'de çok yardımcı oldu Kemal'i çıkardık. Hemen hastaneye götürülmesi gerekiyordu, hastaneye yetiştirdik."

"O bizi sesimizden hatırlıyor"

O günden sonra Kemal'i hiç görmediklerini söyleyen Hınçal, "Kemalle ilk karşılaştığımızda yüz olarak hatırlıyoruz, ama o bizi sesimizden hatırlıyor. Sağlıklı görmek çok güzel ama ailesinden kayıplar var. Keşke onlarda hayatta olsaydı. Hatay'daki kayıplarımıza hepsine Allahtan rahmet diliyorum. Ülkenin gerçeği bu deprem ve afetler. Hep hazırlıklı olmak zorundayız. Bizde arama kurtarma ekibi olarak bunlara karşı faaliyet yürütmek için çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.

"İki buçuk yıl önce arama kurtarma ekibi kurduk"

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, depremden önce de afetlere ilişkin birtakım çalışmaları olduklarını belirterek, " Türkiye'nin çeşitli afetlere hazır bulunurluk içerisinde olması ve bunlara da katkı sunması amacıyla yaklaşık bir buçuk iki yıl önce arama kurtarma ekibimizi oluşturduk. Arama kurtarma ekibimize daha sonra köpekli arama kurtarma birimi de ekledik. Çeşitleri eğitimler aldık, AFAD'tan akreditasyonun ardından ekipler hazır oldu" ifadelerini kullandı.

"Deprem bölgesinde 700 çalışanımız var şu an"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından ekiplerine gelen çağrı sonrası hemen bölgeye intikal ettiklerini ifade eden Kavlak, şunları kaydetti:

"İlk gittiğimiz ve devamında da kaldığımız bölge Hatay oldu. Hatay, yıkımın en ağır olduğu şehirlerden birisiydi. Yaklaşık 25 kişilik bir arama kurtarma ekibimiz ve 3 arama kurtarma köpeğimiz bölgede çalıştı. 30'dan fazla kişiyi enkazdan canlı olarak çıkardık. Şu an da yaklaşık 700 çalışanımız deprem bölgesinde Malatya, Kahramanmaraş, Hatay başta olmak üzere insani yardım, sağlık, eğitim, hijyen vb. konularda çalışmalar devam etmekte."

Karşımızda canlı duran ve enkazdan çıkan bir kişiyi gördüğümüzde yeniden anladık. Bu aslında arama kurtarma ekiplerinin sayısının çoğaltılması, koordinasyonun bundan sonraki afetlerde olduğu sonucunu bize çıkartıyor" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Hatay'da 24 saat sonra enkazdan çıkarılan Ateş, kurtarıcıları ile buluştu - Son Dakika


Advertisement