Son dakika Genetik haberleri, Genetik son dakika, son dakika Genetik

Son Dakika Genetik Haberleri

  • Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti
    21:24 Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti

    Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki araştırma ekibi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti. Üniversite, sinirbilim alanındaki çalışmaları ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejileri üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

  • Türkiye'deki İlk Nöropsikoloji Laboratuvarını Kuran Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, 89 Yaşında Hala Gençlere Örnek Oluyor
    11:05 Türkiye'deki İlk Nöropsikoloji Laboratuvarını Kuran Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, 89 Yaşında Hala Gençlere Örnek Oluyor

    Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, Türkiye'deki ilk nöropsikoloji laboratuvarını kurarak üniversitede ders vermesi ve hasta bakmasının yanı sıra her gün yürüyüş yaparak ve haftada bir gün pilates yaparak gençlere örnek oluyor. Tanör, yaşlılıkta dinç kalmak için beyni çalıştırmanın önemini vurgulayarak, sürekli yeni şeyler öğrenmenin ve aktif bir yaşam sürmenin genç bir zihin ve sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu belirtiyor.

  • Azeri öğrencinin Türkiye'de büyük başarısı
    17 Mar Azeri öğrencinin Türkiye'de büyük başarısı

    Azerbaycanlı genç Javid Guluyev, topuk kanı taramasında daha hızlı ve maliyetsiz tanı için hazırladığı proje fikriyle bilim ve teknoloji festivalinde birinci oldu. Guluyev'in geliştirdiği hızlı tanı kiti projesi, yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasında kullanılarak kalıtsal fenilketonüri hastalığının erken dönemde teşhisini hedefliyor. CRISPR-Cas9 gen teknolojisiyle yapılan bu tanı kitinin kullanımıyla hastalıklar doğumdan itibaren doğru, hızlı ve etkin bir şekilde teşhis edilebilecek ve daha az maliyetle yapılabilecek.

  • Koruma altına alınan Suruç Koyunu tescilleniyor
    17 Mar Koruma altına alınan Suruç Koyunu tescilleniyor

    Şanlıurfa'da koruma altına alınan Suruç Koyunu için tescil çalışması başlatılıyor. Suruç Koyunu, diğer ırklardan farklı özelliklere sahip olduğu belirlendi.

  • Suruç koyunu için tescil çalışması başlatılıyor
    17 Mar Suruç koyunu için tescil çalışması başlatılıyor

    Şanlıurfa'da Suruç koyunu için tescil çalışmaları başlatılıyor. Suruç koyunu, diğer ırklardan farklı özelliklere sahip olduğu için koruma altına alınmıştı. Şimdi ise tescil için başvurular yapılacak.

  • Doç. Dr. Murat Saylık: 'Diz yaşınıza dikkat edin'
    17 Mar Doç. Dr. Murat Saylık: "Diz yaşınıza dikkat edin"

    Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Saylık, sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıklarına dikkat eden bir kişinin dizlerinin yaşına uygun problemler yaşamasının normal olduğunu belirtti. Ancak, 50 yaşındaki bir kişinin 70 yaş dizi gibi problem yaşamasının büyük sorun olduğunu söyledi. Genç yaşta oluşan diz problemlerinin daha çok travmaya bağlı yaşandığına dikkat çeken Saylık, ilerleyen yaşlarda ise hastaların sıklıkla 'kireçlenme' dedikleri, eklemlerin erken yaşlanması ile ilgili sorunların yaşandığını söyledi. Tedavi yönteminin altın standardının artık diz eklemini açmadan yapılan kapalı yöntemler olduğunu belirten Saylık, hastaların en sık ağrı sorunuyla kendilerine başvurduklarını belirtti. Protez ameliyatlarında sadece dizleri düzeltmekle kalmayıp, diğer eklemlerde de fayda sağlandığını söyleyen Saylık, başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti.

  • Güney Afrika'da İslamofobi ve terör saldırıları masaya yatırıldı
    16 Mar Güney Afrika'da İslamofobi ve terör saldırıları masaya yatırıldı

    Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Durban şehrinde, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen terör saldırılarının 4. yılında mağdurlar anılırken, İsrail'in Gazze saldırıları ve dünyadaki İslamofobik gelişmeler de masaya yatırıldı.

  • FSM Köprüsü Kolon Kanseri Farkındalığı İçin Mavi Işıkla Aydınlatıldı
    15 Mar FSM Köprüsü Kolon Kanseri Farkındalığı İçin Mavi Işıkla Aydınlatıldı

    Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü, kolon kanserine dikkati çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla mavi renkle aydınlatıldı. Türk Gastroenteroloji Derneği'nin talebi doğrultusunda gerçekleştirilen bu etkinlikle, kolon kanseri hakkında bilinçlenme ve erken teşhisin önemi vurgulandı. Kolon kanseri, erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken teşhisle sağ kalım oranı yüzde 90'lara ulaşmaktadır. Bu nedenle, tarama testlerinin farkındalığının artırılması ve risk faktörlerine dikkat edilmesi önemlidir.

  • Oyuncu Olivia Munn'a meme kanseri teşhisi konuldu! Peş peşe 4 ağır ameliyat geçirdi
    14 Mar Oyuncu Olivia Munn'a meme kanseri teşhisi konuldu! Peş peşe 4 ağır ameliyat geçirdi

    43 yaşındaki oyuncu Olivia Munn'a meme kanseri teşhisi konuldu. Agresif bir kanser türüyle mücadele eden oyuncu 4 ağır ameliyat geçirdi.

  • Böbrek Tümöründe Erken Tanı Önemli
    13 Mar Böbrek Tümöründe Erken Tanı Önemli

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, böbrek tümöründe erken tanının önemli olduğunu belirterek, düzenli kontrol yaptırılması uyarısında bulundu. Bilen, böbrek tümörünün hızlı büyüyen ve ölümcül bir hastalık olduğunu vurgulayarak, hastalığın tipik belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı. Ayrıca, robotik cerrahinin tedavi sürecini kolaylaştırdığını ve ilaçların hastaların yaşam süresini uzattığını ifade etti.

  • DEHB Tedavisi Görmeyen Bireylerin İlişkileri Sağlıklı Olmayabilir
    12 Mar DEHB Tedavisi Görmeyen Bireylerin İlişkileri Sağlıklı Olmayabilir

    Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serdar Nurmedov, tedavi görmeyen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan bireylerin kişiler arası ilişkilerinin, sabırsızlık, dürtüsellik ya da dikkatsizlik nedeni ile pek sağlıklı olmadığını belirtti. DEHB'nin yaşam konforunu ve ilişkileri nasıl etkilediğini değerlendiren Nurmedov, DEHB'nin genellikle okul çağındaki çocuklara çocuk ve ergen psikiyatri uzmanları tarafından, ebeveynlerden ve öğretmenlerden alınan bilgiyle çocuğun okuldaki ve evdeki performansının ve davranışlarının değerlendirilmesi sonucu konduğunu ifade etti. DEHB tedavisinin uzun soluklu bir süreç olduğunu vurgulayan Nurmedov, ailelere sabırlı olmalarını ve doğru kaynaklardan doğru tedavi yaklaşımlarına başvurmalarını önerdi.

  • Down sendromlu çocuklarla dans eden muhtar adayı
    12 Mar Down sendromlu çocuklarla dans eden muhtar adayı

    Denizli'de sıra dışı bir seçim kampanyası yürüten muhtar adayı, uzun yıllardır abilik yaptığı down sendromlu çocuklarla birlikte oy istedi. Sokak ve pazaryerinde çocuklarla dans eden aday, renkli görüntüler oluşturdu.

  • Yeni DNA Çipli Bilgisayar: Yapay Zekayı Daha Verimli Kılıyor
    10 Mar Yeni DNA Çipli Bilgisayar: Yapay Zekayı Daha Verimli Kılıyor

    Bilim insanları, yapay zekanın eğitimi ve büyük veri işlemleri için matematiksel işlemleri gerçekleştirebilen yeni bir biyobilgisayar çipi geliştirdi. Bu çip, modifiye edilmiş DNA molekülleri üzerinde veri depolayarak ve mikroakışkan kanallar kullanarak temel hesaplamalar yapabiliyor. DNA tabanlı veri işleme, depolama ve hesaplama bileşenlerini aynı bileşenle gerçekleştirebilme avantajı sağlıyor ve veri işleme verimliliğini artırıyor. Araştırmacılar, bu cihazı ölçeklendirerek bir gün yapay zeka sistemlerini eğitmek için kullanmayı umuyorlar.

  • Minimal invaziv cerrahi yöntemleriyle yapılan tedaviler hastaların hayat kalitesini yükseltiyor
    10 Mar Minimal invaziv cerrahi yöntemleriyle yapılan tedaviler hastaların hayat kalitesini yükseltiyor

    Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, minimal invaziv cerrahi yöntemleriyle yapılan tedavilerin hastaların hayat kalitesini yükselttiğini belirtti. Bu yöntemlerin hastalar için daha konforlu olduğunu vurgulayan Demir, cerrahiye bağlı etkilerin az olmasını sağladığını ifade etti. Ayrıca, minimal invaziv cerrahi yöntemleriyle taş hastalığı tedavisinin de daha etkili ve konforlu olduğu belirtildi.

  • Oppenheimer Filmi, Atom Bombası Denemesinin Etkilerini Tam Olarak Anlatmıyor
    09 Mar Oppenheimer Filmi, Atom Bombası Denemesinin Etkilerini Tam Olarak Anlatmıyor

    New Mexico eyaletindeki Trinity atom bombası denemesinin etkileri hala tam olarak anlatılmamışken, Oppenheimer filminin bu konuya yeterince değinmediği düşünülüyor. Trinity testinin radyasyondan etkilenen topluluklara 'Downwinders' deniyor. ABD'de kanser, ikinci en yaygın ölüm nedeni olmasına rağmen, New Mexico bu konuda maddi yardım alamıyor. New Mexico'nun da dahil edilmesini öngören yasa tasarısı ise henüz onaylanmadı. Los Alamos kasabasında ise atom bombasının ekonomiye katkısı memnuniyetle karşılanırken, Albuquerque'deki savaş karşıtı kampanyacılar nükleer silahlar karşıtı bir duruş sergiliyor.

  • Mamutları Hayata Döndürme Projesi Önemli Bir Eşiği Aştı
    08 Mar Mamutları Hayata Döndürme Projesi Önemli Bir Eşiği Aştı

    Colossal Biosciences adlı firma, mamutları hayata döndürme projesinde önemli bir adım attıklarını duyurdu. Firma, mamutları dört yıl içinde hayata döndürmeyi hedefliyor ve kök hücre geliştirme konusunda ilerleme kaydetmiş durumda. Proje, nesli tükenen hayvanları hayata döndürmeyi amaçlamaktadır ve mamutlar seçilmiş bir tür olarak değerlendirilmiştir. Eğer proje başarılı olursa, kök hücre ve genetik tedavide yeni bir çağın kapısı açılabilir. Ancak sürecin etik sınırlarda yürütülmesi ve soyu tükenmekte olan hayvanların korunması önemlidir. Colossal Biosciences, projeyi 2027 yılında tamamlamayı planlamaktadır.

  • Engelli Çocuklarına Özveriyle Bakmak
    08 Mar Engelli Çocuklarına Özveriyle Bakmak

    Siirt'te yaşayan Nazı Erdoğmuş ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan Behiye Ürün, engelli çocuklarına özveriyle bakmaktadır. Nazı Erdoğmuş, 10 çocuğundan 7'sini engelli olarak büyütürken, Behiye Ürün ise 3 engelli çocuğuna bakmaktadır. Her iki anne de çocuklarının sağlık ve ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir çaba sarf etmektedir. Devletin sağladığı desteklerle birlikte, çocuklarının mutluluğu için ellerinden geleni yapmaktadırlar.

  • Kas Erimesi Hastalığına Rağmen Öğretmenlik Yapan Gamze Kılıç, Engellilere Umut Oluyor
    08 Mar Kas Erimesi Hastalığına Rağmen Öğretmenlik Yapan Gamze Kılıç, Engellilere Umut Oluyor

    Almanca öğretmeni Gamze Kılıç, 6 yaşında kas erimesi hastalığı teşhisi konulmasına rağmen engellilere umut, gençlere ise ilham kaynağı oluyor. Kılıç, tekerlekli sandalye ile yaşamaya başlamasına rağmen üniversite eğitimini tamamladı, yurtdışında okudu ve şu anda Almanca öğretmeni olarak görev yapıyor. Engellilik konusunda farkındalık yaratmak için sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve öğrencilerine konferanslar düzenliyor.

  • HÜ Tıp Fakültesi Uzmanları, Çocuklarda Kronik Böbrek Yetmezliğine Yol Açan Geni İlk Kez Saptadı
    07 Mar HÜ Tıp Fakültesi Uzmanları, Çocuklarda Kronik Böbrek Yetmezliğine Yol Açan Geni İlk Kez Saptadı

    Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi öncülüğündeki uzmanlar, çocuklarda kronik böbrek yetmezliğine yol açan önemli faktörlerden birinin FOXD2 isimli gendeki bozukluk olduğunu saptayarak, bu sonucu ilk kez uluslararası tıp literatürüne kazandırdı.

  • Geleneksel Damızlık Koç Satış Töreni'nde 150 Bin Liralık Rekor Fiyat
    06 Mar Geleneksel Damızlık Koç Satış Töreni'nde 150 Bin Liralık Rekor Fiyat

    Koyunculuk Araştırma Enstitüsü'nün düzenlediği Geleneksel Damızlık Koç Satış Töreni'nde, 161 koç arasından en pahalısı 150 bin liradan alıcı buldu. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ve diğer yetkililerin katıldığı törende, merinos ırkı damızlık bir koç, Erdekli hayvan yetiştiricisi Ceyhun Mırız tarafından satın alındı. Mırız, aldığı koçu damızlık olarak kullanacaklarını belirtti.

  • Gençlerde Kolon Kanseri Artıyor: Beslenmeye Dikkat!
    06 Mar Gençlerde Kolon Kanseri Artıyor: Beslenmeye Dikkat!

    Türk Gastroentroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, genetik yatkınlığı olanlarda genç yaşlarda kolon kanseri görülme sıklığının arttığını belirterek, beslenme alışkanlıklarının ve işlenmiş gıda tüketiminin önemine dikkat çekti. Kolon kanserinin erken teşhisinde tarama testlerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Cindoruk, gençlerde kolon kanseri vakalarının artış gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, kolon kanserinin erken dönemde yakalandığında sağ kalım oranının yüksek olduğunu ve tarama testleriyle hastalığın erken teşhis edilebileceğini belirtti. Cindoruk, kolonoskopi yaptırmaktan korkulmaması gerektiğini ve belirtiler görüldüğünde hemen bir gastroenteroloğa başvurulması gerektiğini söyledi.

  • Samsun Şehir Hastanesi ile sağlık turizmi hedefleniyor
    06 Mar Samsun Şehir Hastanesi ile sağlık turizmi hedefleniyor

    Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Samsun Şehir Hastanesi'nin yapımı yüzde 93 tamamlandı. Hastanede onkoloji, kalp damar cerrahisi, kadın doğum, çocuk hastalıkları gibi birimlerin yanı sıra özellikli merkezler de bulunacak. Hastane bölgeye hizmet verecek ve sağlık turizmini destekleyecek. Ayrıca hastanenin yanında 400 çocuğun yararlanacağı bir kreş de yapılacak.

  • Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Dijital Teknolojiler ve Yapay Zeka Kullanımına İlişkin Çalışmalara Başladı
    06 Mar Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Dijital Teknolojiler ve Yapay Zeka Kullanımına İlişkin Çalışmalara Başladı

    Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör, kamu görevlilerinin dijital teknolojiler ve yapay zeka kullanımına ilişkin farkındalığını artırmak, çözüm önerileri sunmak, programlar yapmak ve etik ilke kararları almak üzere çalışmalara başladıklarını bildirdi.

  • Adana'da doğuştan çift renkli gözlü çocuk görenleri hayrete düşürüyor
    06 Mar Adana'da doğuştan çift renkli gözlü çocuk görenleri hayrete düşürüyor

    Adana'da yaşayan Yalçınkaya çiftinin çocukları, bir gözü mavi diğer gözünün yarısı mavi yarısı kahverengi olarak dünyaya geldi. Doktorlar, çocuğun gözlerinde herhangi bir görme sorunu olmadığını belirtirken baba Cebrail Yalçınkaya, "Eğer oğluma reklam teklifi gelirse düşünürüz, oynatırız" ifadelerini kullandı.

  • 217 kez Covid aşısı olan adam tıp dünyasını şaşırttı
    06 Mar 217 kez Covid aşısı olan adam tıp dünyasını şaşırttı

    Almanya'da 62 yaşındaki bir erkeğin, doktorların aksi yöndeki tavsiyelerine karşın 217 kez Covid aşısı olduğu belirtildi. Aşılar 29 aylık bir dönemde özel kliniklerden satın alınarak yapıldı. Araştırmacılar, söz konusu erkekte herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti.

  • Gaziantep AB Bilgi Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı
    05 Mar Gaziantep AB Bilgi Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı

    Gaziantep Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren Gaziantep AB Bilgi Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü anlamlı bir etkinlikle kutladı. Etkinlikte, kültür ve sanatta toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine söyleşiler ve canlı performanslar gerçekleştirildi. GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, kadının varlığının bir sanat eseri olduğunu vurgulayarak, cinsiyet ayrımcılığının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda herkesin bireysel sorumlulukları olduğunu ve kadının iş hayatındaki varlığının önemine dikkat çekildi.

  • Çinli Zoologlar Kahverengi Pandaların Genetik Kökenini Buldu
    05 Mar Çinli Zoologlar Kahverengi Pandaların Genetik Kökenini Buldu

    Çinli zoologlar, bazı dev pandaların kürk renginin olağandışı şekilde kahverengi ve beyaz görünmesine neden olan genetik kökeni tespit etti. Yapılan araştırmaya göre, öncü bir proteinin parçalayıcı enzimini kodlayan Bace2 adlı gendeki mutasyonun, kahverengi ve beyaz kürk renginin en olası genetik temeli olduğu belirlendi. Bu buluş, nadir bulunan kahverengi pandaların yetiştirilmesi sürecine bilimsel rehberlik edecektir.

  • Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor Projesi Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
    04 Mar Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor Projesi Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Aile Çiftçiliğinin Geliştirilmesi Programı' kapsamında 'Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor' projesinin bilgilendirme toplantısı Han ilçesinde gerçekleştirildi. Proje, arıcılık faaliyetlerinin desteklenmesi, doğal kaynakların yönetimi, genetik kaynakların korunması ve aile çiftçiliğinin desteklenmesi amacıyla hayata geçiriliyor.

  • Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, çocuklarda gen tedavisini başarıyla uyguladı
    04 Mar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, çocuklarda gen tedavisini başarıyla uyguladı

    Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Faz-1 Klinik Araştırma Merkezi, çocuklarda hayati risk yaratan GM1 Gangliosidosis hastalığında ameliyatsız beyin içi gen tedavi yöntemini başarıyla uyguladı. Ayrıca, fenilketonüri hastalığında da gen tedavisi çalışmaları yürütülmektedir. Merkez, Türkiye'nin ilk ileri tedavi yöntemleri ve ilaç geliştirme çalışmalarına odaklanmaktadır.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya Şehir Hastanesi'nin açılışını yaptı
    02 Mar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya Şehir Hastanesi'nin açılışını yaptı

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 24. şehir hastanesi olan Antalya Şehir Hastanesi'nin 1500 yatak kapasitesine ve 285 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirtti. Koca, şehir hastanelerinin sağlık hizmetlerinin dörtte birini verdiğini söyledi. Ayrıca, Antalya'da 66 sağlık tesisi hizmete açıldığını ve sağlık çalışanı sayısının 4 kat arttığını ifade etti.

  • Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Ülkenin demokratikleşmesi için irade koymaya devam edeceğiz
    01 Mar Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Ülkenin demokratikleşmesi için irade koymaya devam edeceğiz

    Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kocaeli'de düzenlenen toplantıda ülkenin demokratikleşmesi için irade koymaya devam edeceklerini söyledi. Yalçın, Türkiye'nin savunma sanayisi ve teknolojisi yüksek ürünleri konuştuğunu belirtirken, örgütlenmenin önemine vurgu yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise üretim yapabilen bir ülkenin Gazze ve diğer masum coğrafyalardaki olaylara müdahale edebileceğini ifade etti.

  • Herkes Kolon Kanseri İçin Orta Risklidir
    01 Mar Herkes Kolon Kanseri İçin Orta Risklidir

    Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, kolon kanserinin hareketsiz yaşam, obezite, sigara kullanımı, hazır gıda tüketimi ve genetik yatkınlık gibi sebeplerden dolayı erken yaşlarda görülebildiğini belirtti. Aile fertlerinin birinde kolon kanseri olması durumunda, her yıl düzenli olarak tarama testlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Karadurmuş, kolon kanserinin ölümcül kanser türleri arasında yer aldığını ifade etti. Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Nahit Şendur ise kolon kanseri görülme yaşının 45'lere düştüğünü ve kolorektal kanser taramasının önemine dikkat çekti.

  • Akraba evlilikleri balon çocuk hastalığının en önemli nedeni
    01 Mar Akraba evlilikleri balon çocuk hastalığının en önemli nedeni

    Halk arasında "balon çocuk" hastalığı olarak da anılan, özellikle bebeklerde ciddi hayati riske, geçmeyen enfeksiyonlara yol açan kalıtsal bağışıklık sistemi yetersizliğinin (ağır kombine immün yetmezlik) en önemli nedenini akraba evlilikleri oluşturuyor.

  • Nadir hastalıklarda 'Akraba evliliği' uyarısı: 'Büyük risk teşkil ediyor'
    29 Şub Nadir hastalıklarda 'Akraba evliliği' uyarısı: "Büyük risk teşkil ediyor"

    Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde düzenlenen Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumu'nda uzmanlar, hastalıklarda erken tanı ve etkileyen süreçlere dikkat çekti. Uzmanlar, akraba evliliklerinin nadir hastalıkların büyük bir etken olduğuna vurgu yaparak, risk grubunda olan hastaların akraba evliliği konusunda uyarılmasının önemini vurguladı.

  • Ankara Üniversitesi'nde Nadir Hastalıklar Merkezi açıldı
    29 Şub Ankara Üniversitesi'nde Nadir Hastalıklar Merkezi açıldı

    Ankara Üniversitesi bünyesinde, Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi törenle açıldı. Merkezin açılışına, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları ve akademisyenler katıldı. Merkezin Türkiye'deki yegane nadir hastalıklar merkezi olduğu belirtilirken, merkezin amacı nadir hastalıkları daha iyi anlamak ve araştırmalar yapmaktır.

  • Türkiye'nin ilk astronotundan alınan kan örnekleri laboratuvara ulaştı
    29 Şub Türkiye'nin ilk astronotundan alınan kan örnekleri laboratuvara ulaştı

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda alınan kan örnekleri, Üsküdar Üniversitesi laboratuvarına teslim edildi. Üniversitenin Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) tarafından yürütülen MESSAGE Deneyi kapsamında gerçekleştirilen araştırmada, kan örnekleri eksi 80 derecede stabil olabilecek standartlarda saklanacak ve genetik analizler yapılacak. Deney sonuçlarıyla, yerçekimsiz ortamın hücreler üzerindeki etkileri ve gen keşifleri hedeflenmektedir.

  • Coğrafi işaretle tescillenen kavılca buğdayının üretiminin artması bekleniyor
    29 Şub Coğrafi işaretle tescillenen kavılca buğdayının üretiminin artması bekleniyor

    Ardahan'da korunarak geleceğe aktarılması için coğrafi işaret tescili alınan kavılca buğdayının üretiminin artması bekleniyor.

  • İstanbul Üniversitesi Rektörü: Hemofili Hastaları Artık Evde Tedavi Olabilecek
    29 Şub İstanbul Üniversitesi Rektörü: Hemofili Hastaları Artık Evde Tedavi Olabilecek

    İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hemofili hastalarının artık hastaneye gitmelerine gerek kalmadan evde tedavi olabileceklerini söyledi. Zülfikar, nadir hastalıkların tanı ve tedavisi için araştırmaların önemine de dikkat çekti. Hemofili hastalarının ilaçlarla normal yaşantılarına devam edebildiğini belirten Zülfikar, Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon insanın nadir hastalığı bulunduğunu ifade etti.

  • Charge Sendromuyla Mücadele Eden Aile: İnsanların İçinde Umut Olsun İstiyoruz
    29 Şub Charge Sendromuyla Mücadele Eden Aile: İnsanların İçinde Umut Olsun İstiyoruz

    Öznur ve Orhan Karaarslan çiftinin, doğduğunda sürekli ağlayan, beslenemeyen, işitme gibi birçok sorun yaşayan, yapılan testlerin ardından 1 yaşındayken dünyada nadir görülen hastalıklardan Charge Sendromu tanısı konulan kızları Eylül, devam eden birçok tedavisinin ardından artık yaşıtları...

  • Çocuklarda kalp hastalıkları hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkıyor
    29 Şub Çocuklarda kalp hastalıkları hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkıyor

    Medicana Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, çocukların kalbindeki yapısal bozuklukların hamileliğin çok erken dönemlerinde, çoğu kez annenin hamile olduğunun henüz farkında bile olmadığı dönemde, kalbin normal gelişiminin etkilenmesi sonucu olduğunu bildirdi. Bilal, konjenital kalp hastası olan çocukların kalbinde yapısal birtakım bozukluklar ile doğduğunu belirtti. Türkiye'de yılda 10-15 bin çocuğun doğumsal kalp hastalığı ile doğduğu bilgisini paylaşan Bilal, genetik faktörlerin yanı sıra bazı ilaçlar ve alkolün kalp gelişiminde bozukluklara neden olabileceğini ifade etti. Doğumsal kalp hastalıklarının yaklaşık yarısının cerrahi müdahale gerektiren önemli hastalıklar olduğunu belirten Bilal, anne karnında tedavi imkanının henüz olmadığını söyledi.

  • Amerika, Veri Güvenliği Konusunda Taviz Vermeyecek
    29 Şub Amerika, Veri Güvenliği Konusunda Taviz Vermeyecek

    Son dönemde büyük güvenlik skandallarıyla çalkalanan Amerika, veri güvenliği tedbirlerini bir an önce artırmaya karar verdi. Genel seçimler yaklaşırken böyle vakaların çoğalacağını öngören Biden yönetimi, oldukça kapsamlı bir kararnameyi yürürlüğe koydu. Özellikle Çin ve Rusya gibi ülkelerin kritik verilere erişerek seçimlere müdahale edebileceğinden çekinen hükümet, bu kararla birlikte ülke çapındaki veri güvenliğini artırmayı umuyor. Ancak bu önlemin gerçekten fayda sağlayıp sağlamayacağını zaman içinde göreceğiz.

  • Çanakkale'de aort yırtılması tanısı konulan kişi Bursa Şehir Hastanesinde sağlığına kavuştu
    28 Şub Çanakkale'de aort yırtılması tanısı konulan kişi Bursa Şehir Hastanesinde sağlığına kavuştu

    Çanakkale'de karın ağrısı şikayetiyle hastaneye giden bir kişiye aort yırtılması tanısı konuldu. Bursa Şehir Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı operasyon sonucunda kişi sağlığına kavuştu. Aort yırtılması nadir görülen ve ölümcül bir durum olabileceği için acil müdahale gerektiren bir durumdur. Operasyonu gerçekleştiren doktor, hastalığın belirtilerine dikkat çekerek erken tanının önemini vurguladı. Hastanın sağlığına kavuşmasıyla birlikte, hastalığın doğru bir müdahale ile tedavi edilebileceği ve hayat kurtarılabileceği bir kez daha kanıtlanmış oldu.

  • Hitit Üniversitesi'nde Diyabet Hastalarında Doku Hasarlarının Araştırılması
    28 Şub Hitit Üniversitesi'nde Diyabet Hastalarında Doku Hasarlarının Araştırılması

    Hitit Üniversitesi'nde yürütülen TÜBİTAK destekli proje kapsamında, diyabet hastalarında görülen doku hasarlarının saptanması ve durdurulması için araştırma yapılıyor. Proje kapsamında, Trans-Akonitik Asit (TAA) ile yapılacak uygulamanın tedavi edici özelliğinin saptanması ve doku hasarını durdurmasına yönelik etkileri araştırılıyor. Projenin başarıyla sonuçlanması halinde diyabet hastalarının doku hasarının tanı ve tedavisine önemli bir katkı sağlanması hedefleniyor.

  • 18 Aylıkken Ameliyat Edilen Derin Mai, Prof. Dr. Şükrü Emre'yi Ziyaret Etti
    28 Şub 18 Aylıkken Ameliyat Edilen Derin Mai, Prof. Dr. Şükrü Emre'yi Ziyaret Etti

    Amerika'da 18 aylıkken Prof. Dr. Şükrü Emre tarafından ameliyat edilen Derin Mai Kırcıoğlu, 11 yaşında sağlığına kavuştuğu doktorunu ziyaret etti. Derin Mai, hazırladığı kartı Emre'ye hediye ederken, Emre de ziyaretten mutluluk duyduğunu belirtti. Derin Mai, ilerde robot mühendisi olmak ve Prof. Dr. Şükrü Emre'yi gururlandırmak istediğini söyledi.

  • ODTÜ'lü Bilim İnsanları, Tükürükten Yapılan Testle Alzheimer Riskini Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirdi
    28 Şub ODTÜ'lü Bilim İnsanları, Tükürükten Yapılan Testle Alzheimer Riskini Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirdi

    ODTÜ'lü bilim insanları, tükürükten alınan örnek üzerinden yapılan genetik testi yorumlayarak erken evre Alzheimer riskini tespit eden yapay zeka temelli teknoloji geliştirdi. Proje kapsamında ilk prototip hayata geçerken, ileriki aşamaları Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yürütülecek. Geliştirilen moleküler tanı kiti, hastalığın en erken aşamasında kişilerin riskli olup olmadığını veya koruyucu bir genetik yapı taşıyıp taşımadığını doktorlara bildirecek.

  • 18 Aylıkken Hastalıkla Mücadele Eden Çocuk, Doktorunu Ziyaret Etti
    28 Şub 18 Aylıkken Hastalıkla Mücadele Eden Çocuk, Doktorunu Ziyaret Etti

    18 aylıkken genetik bir hastalık olan PFIC-2 ve karaciğer kanseri tanısı konulan Derin Mai Kırcıoğlu, Prof. Dr. Şükrü Emre tarafından yapılan operasyonla sağlığına kavuştu. Şimdi ise sağlığına kavuştuğu doktorunu ziyaret etti.

  • WHO üyesi ülkeler yeni pandemileri önlemek ve aşının adil dağıtımını sağlamak için bir anlaşma üzerinde çalışıyor
    27 Şub WHO üyesi ülkeler yeni pandemileri önlemek ve aşının adil dağıtımını sağlamak için bir anlaşma üzerinde çalışıyor

    Covid-19 pandemisi sırasında gelişmekte olan ülkeler, zengin ülkeler tarafından satın alınan hayati önemdeki aşılara erişmede zorlanırken, dünya genelinde yaklaşık yedi milyon insan hayatını kaybetti.

  • Ardahan'ın ata buğdayı kavılca, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescili aldı
    26 Şub Ardahan'ın ata buğdayı kavılca, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescili aldı

    Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası, 13 bin yıllık kavılca buğdayı için yaptığı tescil başvurusu sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'Ardahan Kavılca Buğdayı' olarak tescil edildi. ATSO Başkanı Çetin Demirci, kavılca buğdayının Ardahan ve ülke için önemli bir değer olduğunu belirterek, bu tescilin 4 yıllık bir emeğin sonucu olduğunu ifade etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz ise buğdayın üretim alanlarının yeniden şenlenmesi için çalışmalar yürüttüklerini ve Ardahan markası ile buğdayın pazarda yer bulması için çaba sarf ettiklerini söyledi. Üreticiler ise ata buğdayının tescilinden büyük sevinç duyduklarını dile getirdi.

  • Kars'ta Zavot Irkı Yeni Yüzyıla Taşınıyor
    26 Şub Kars'ta Zavot Irkı Yeni Yüzyıla Taşınıyor

    Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Ata Yadigarı Zavot Irkını Yeni Yüzyıla Taşıyoruz Projesi kapsamında ilk suni tohumlama uygulaması gerçekleştirildi. Proje, Zavot ırkının genetik iyileştirmesini sağlamak amacıyla 2026 yılına kadar sürecek ve üst üste sperma transferleriyle devam edecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritasını Paylaştı
    26 Şub Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritasını Paylaştı

    2024-2028 hayvancılık yol haritasını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız.

  • YTÜ, Antarktika'dan izole edilen yeni bakteri türleriyle enerji tasarrufu sağlayacak bir ürün geliştirmeyi hedefliyor
    24 Şub YTÜ, Antarktika'dan izole edilen yeni bakteri türleriyle enerji tasarrufu sağlayacak bir ürün geliştirmeyi hedefliyor

    Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından TÜBİTAK desteğiyle yürütülen bir proje ile Antarktika'dan izole edilen yeni bakteri türlerinin kullanılmasıyla Türkiye ekonomisine, çevreye duyarlı ve enerji tasarrufu sağlayan bir ürün kazandırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında soğuk-aktif lipaz enzimi üretimi için çalışmalar yapılacak ve elde edilen enzimin ticari bir ürüne dönüştürülmesi planlanmaktadır. Bu ürünün enerji tasarrufu sağlayacağı ve Türkiye ekonomisi için yüksek katma değerli bir ürün olabileceği öngörülmektedir.

  • Kızından yapılan ilik nakli ile yaşama tutundu
    24 Şub Kızından yapılan ilik nakli ile yaşama tutundu

    Mersin Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemik İliği Nakil Merkezi'nde kızından yapılan nakille kanser hastası Ayşe Değirmenci hayata tutundu. Hastanede geçen yıl 83 bin 143 kişiye hizmet verilirken, 59 kişiye kök hücre tedavisi uygulandı.

  • Selahattin Baki'den çok konuşulacak kura yorumu
    23 Şub Selahattin Baki'den çok konuşulacak kura yorumu

    Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Baki, Konferans Ligi'ndeki Union Saint-Gilloise eşleşmesini değerlendirdi. Kuradan pek memnun kalmayan Baki, "Genetik şanssızlığımız sürdü yine. Kurada en iyi topu oynayan takımlardan birini çektik" açıklamalarında bulundu.

  • Muğla'da Uydu Takip Cihazı Takılan Karakulak Doğaya Bırakıldı
    22 Şub Muğla'da Uydu Takip Cihazı Takılan Karakulak Doğaya Bırakıldı

    Muğla'da gerçekleştirilen 'Karakulakların Canı Yanmasın Projesi' kapsamında, uydu takip cihazı takılan karakulak doğaya salındı. Türkiye'de ilk defa bir karakulağa uydu vericisi takılan karakulak, 'Ayda' adıyla anılıyor. Ayda'dan elde edilecek veriler, karakulak popülasyonlarının korunmasına büyük katkı sağlayacak. Ayrıca, büyük orman yangınları sonrası karakulakların alan kullanımı konusunda da bilgi sağlanacak.

  • Trakya Üniversitesi Rektörü Filibe'de Tarımsal Gıda Fuarı'na katıldı
    22 Şub Trakya Üniversitesi Rektörü Filibe'de Tarımsal Gıda Fuarı'na katıldı

    Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Bulgaristan Tarım ve Gıda Bakanı Kiril Vatev'in daveti üzerine Filibe'de düzenlenen Uluslararası Tarımsal Gıda Fuarı'nın açılışına katıldı. Fuarda 21 ülkeden 600 şirket yer aldı ve açılış geleneksel halk oyunları gösterisiyle başladı. Rektör Tabakoğlu, Bakan Vatev'e hediye takdim etti ve konferans salonunda bir konuşma gerçekleştirildi. Fuarı, birçok üst düzey yetkili, akademisyen, çiftçi ve ziyaretçi de katıldı.

  • Modern Yaşamın Getirdiği Stres ve Kaygı Kronik Hastalıkları Artırıyor
    21 Şub Modern Yaşamın Getirdiği Stres ve Kaygı Kronik Hastalıkları Artırıyor

    Kürşat Gürsoy, modern yaşamın neden olduğu stres, kaygı ve kronik hastalıkların artışını ele alarak, Mthfr geni analizine dikkat çekiyor. Beslenme, uyku, hareketsiz yaşam tarzı ve zihinsel kaygının sağlık üzerindeki etkilerini vurgulayan Gürsoy, Mthfr gen mutasyonunun varlığında dahi çözüm yolları olduğunu belirtiyor. Beslenme, vitamin dengesi ve psikolojiye odaklanarak bu sorunların üstesinden gelinebileceğini vurguluyor.

  • Yapay Zeka, Beyin Taramalarıyla Cinsiyet Tespiti Yapabiliyor
    20 Şub Yapay Zeka, Beyin Taramalarıyla Cinsiyet Tespiti Yapabiliyor

    Yapay zeka uzmanları, beyin taramalarından yola çıkarak cinsiyet tespiti yapmaya başladı. Bu tespitlerin yüzde 90 oranında başarılı sonuç verdiği belirtilirken, bu oran oldukça yüksek olarak kabul ediliyor. Yapay zeka teknolojileri sayesinde insan doğası hakkında birçok soruya cevap bulabileceğiz.

  • Çocuklarda büyüme ve gelişme konusunda uzmandan bilgilendirme
    20 Şub Çocuklarda büyüme ve gelişme konusunda uzmandan bilgilendirme

    Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, çocuklarda büyüme ve gelişme konusuna ilişkin bilgilendirmede bulundu. İçağasıoğlu, çocukların devamlı bir büyüme ve gelişme içinde olduğunu ve bu süreçte çocuğun büyüme ve gelişme basamaklarının yaşına uygun olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocuğun büyüme ve gelişme sürecinde geri kalma veya duraklama olduğunda çocuk doktoruna başvurulması gerektiğini vurguladı. Büyümenin izlenmesinde boy uzunluğu, ağırlık, baş çevresi ve artış hızlarının önemli olduğunu ifade eden İçağasıoğlu, bu ölçümlerin düzenli olarak yapılması ve takip edilmesi gerektiğini söyledi. Nörolojik gelişimin genetik yapının yanı sıra cinsiyet, beslenme, hormonlar, çevre ve hastalıklar tarafından da etkilendiğini belirtti.

  • Balıkesir'de Organ Nakli Bekleyen Kadın Sağlığına Kavuştu
    20 Şub Balıkesir'de Organ Nakli Bekleyen Kadın Sağlığına Kavuştu

    Balıkesir'de organ nakli bekleyen böbrek hastası kadın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'nde yapılan operasyonla sağlığına kavuştu. 40 yaşındaki Mevlüde Talan, 7 yıl önce organ nakli için başvuruda bulunmuş ancak telefon aramasına cevap veremediği için nakil başka bir hastaya yapılmıştı. Ancak kısa süre önce ikinci kez arandığında hemen hastaneye giden Talan, Bilecik'te yaşanan bir trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki bir gencin böbreğiyle nakledildi. Talan, 11 yıl sonra su içebildiği ve ağrılarından tamamen kurtulduğu için mutlu olduğunu belirtti. ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, böbrek hastalığının insanları en çok etkileyen rahatsızlıklardan biri olduğunu ve nakil bekleyen hastalar için organ bağışının yeni bir hayat demek olduğunu söyledi. Türkiye'de yaklaşık 28 bin hastanın nakil beklediğini belirten Alan, vatandaşlardan organ bağışı konusunda destek olmalarını talep etti.

  • Üniversite mezunu genç çiftçi, Eşme koyununda verimi artırmayı hedefliyor
    18 Şub Üniversite mezunu genç çiftçi, Eşme koyununda verimi artırmayı hedefliyor

    Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nden mezun olan Oğuzhan Gökköz, memleketi Uşak'ta koyun yetiştiriciliği yaparak yöreye özgü Eşme koyununda verimi artırmayı amaçlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hibe desteğiyle işe başlayan Gökköz, kısa sürede 120 koyuna ulaştı ve adak ve kurbanlık satışı yaparak geçimini sağlıyor. Hedefi, Uşak'ta Eşme ırkından daha yüksek verim elde etmek ve ıslah çalışmalarıyla güzel bir koyun ırkı elde etmektir.

  • Haftanın tarihine bakış
    18 Şub Haftanın tarihine bakış

    Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) 19 Şubat 2001'deki toplantısında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan Bülent Ecevit'e Anayasa kitapçığı fırlatması ve tartışmanın Ecevit tarafından kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Türkiye, tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya kaldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında 56 yatırım projesini destekliyor
    17 Şub Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında 56 yatırım projesini destekliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden yenilikçi eşdeğer ilaçlara kadar toplam büyüklüğü 22 milyarı geçen 56 yatırım projesini desteklediklerini açıkladı. Bakan Kacır, ayrıca sağlık sektöründe AR-GE, inovasyon ve sağlık bilişim teknolojilerine yönelik çalışmalara öncelik verdiklerini belirtti.

  • Ece Mumay, Öfke Kontrol Problemi ve Çocukluk Deneyimlerini Anlattı
    15 Şub Ece Mumay, Öfke Kontrol Problemi ve Çocukluk Deneyimlerini Anlattı

    Başarılı şarkıcı Ece Mumay, Gökay Kalaycıoğlu'nun sunumuyla Haberler.com'un YouTube kanalında yayınlanan Haber Bahane programına konuk oldu. Mumay, çocukluk döneminde yaşadığı zorlukları ve öfke kontrol probleminden dolayı arkadaşını dövdüğünü anlattı. Ayrıca, sakin bir ailede büyümediğini ve yüksek seslere karşı duyarlı olduğunu belirtti.

  • Kuzey Carolina'da akvaryumda tek başına kalan vatoz hamile kaldı
    15 Şub Kuzey Carolina'da akvaryumda tek başına kalan vatoz hamile kaldı

    Kuzey Carolina'daki bir akvaryum, erkek vatoz bulunmayan bir tankta hamile kalan bir vatozun gizemli hamileliğini araştırıyor. Yakında doğum yapacak olan vatoz Charlotte, ya kendi kendine üremiş olabilir ya da çok olası olmayan bir eşin yardımıyla üremiş olabilir. Yavrular doğduğunda, personel DNA testi ile babanın kim olduğunu veya bir babanın olup olmadığını belirlemek için çalışacak.

  • ''Öfke kontrol problemim vardı'' diyen Ece Mumay'dan itiraf: Arkadaşımı tokatladım
    14 Şub ''Öfke kontrol problemim vardı'' diyen Ece Mumay'dan itiraf: Arkadaşımı tokatladım

    Haberler.com'un YouTube kanalında yayınlanan Haber Bahane programına konuk olan şarkıcı Ece Mumay, küçükken öfke kontrol probleminin olduğunu ve lisede bir arkadaşını tokatladığını söyledi.

  • Hayvancılıkta sürdürülebilir üretim önemli
    14 Şub Hayvancılıkta sürdürülebilir üretim önemli

    Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, hayvancılıkta sürdürülebilir bir üretim yapmazsak dışarıya bağımlı olacağımızı belirtti. Şekeroğlu, devletin üreticilere daha fazla destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, hayvancılığın stratejik önemine dikkat çekti. Seminerde hayvansal üretimin stratejik noktaları ve kaba yemin önemi üzerine bilgiler verildi.

  • Gaziemir Belediyesi ve Sağlıklı Yaşıyoruz Platformu İş Birliğiyle Sağlıklı Yaş Alma Buluşmaları Düzenlendi
    13 Şub Gaziemir Belediyesi ve Sağlıklı Yaşıyoruz Platformu İş Birliğiyle Sağlıklı Yaş Alma Buluşmaları Düzenlendi

    Gaziemir Belediyesi ile Sağlıklı Yaşıyoruz platformunun iş birliğinde düzenlenen 'Sağlıklı Yaş Alma' temalı toplantıların dördüncüsü Kalp ve Damar Sağlığı konusunda yapıldı. Doktorlar, kalp-damar hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini anlattı.

  • Alper Gezeravcı Türkiye'ye döndü: Yaptığımız bir uzay seyahati değildi
    12 Şub Alper Gezeravcı Türkiye'ye döndü: Yaptığımız bir uzay seyahati değildi

    Alper Gezeravcı yurda döndü: Yaptığımız bir uzay seyahati değildiTÜRKİYE'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Türkiye'ye döndü.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ABD'den döndü
    12 Şub Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ABD'den döndü

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ABD'den dönerek Türkiye'ye geldi. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 21 günlük görev süresi boyunca 13 bilimsel deneye imza attı. Türkiye'nin uzay araştırmalarında geri kalmaması için çalışmalar devam edecek ve yeni astronot misyonları gerçekleştirilecektir.

  • Ankara'da Biyoçeşitlilik Tarım ve Çocuk Etkinlikleri Gerçekleştirildi
    12 Şub Ankara'da Biyoçeşitlilik Tarım ve Çocuk Etkinlikleri Gerçekleştirildi

    Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen 'Ankara'da Biyoçeşitlilik Tarım ve Çocuk Etkinlikleri' kapsamında Sürdürülebilir Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik eğitimi ve Türkiye'de Biyolojik Çeşitlilik Araştırmaları Paneli gerçekleştirildi. Eğitimlerde çocuklara tarım, biyoçeşitlilik ve gıda güvencesi gibi konular aktarıldı.

  • Cilt Lekelerine Dikkat: Bazı Lekeler Cilt Kanserinin Habercisi Olabilir
    12 Şub Cilt Lekelerine Dikkat: Bazı Lekeler Cilt Kanserinin Habercisi Olabilir

    Cilt lekelerinin farklı faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabileceğini ve bazı tip lekelerin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Sevdem Gülcan, boyut, şekil ve renk değiştiren cilt lekelerine karşı uyardı.

  • Gluten Hassasiyeti Migren Ataklarını Tetikleyebilir
    11 Şub Gluten Hassasiyeti Migren Ataklarını Tetikleyebilir

    Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Nadir ve Tanısız Hastalıklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, gluten hassasiyetinin bazı kişilerde migren ataklarını tetikleyebildiğini ve gluten kesildiğinde şikayetlerin azaldığını bildirdi. Gluten hassasiyeti kaynaklı migrenin tespiti için ayırt edici testlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Ceylaner, migrenin sebebinin anlaşılması gerektiğini belirtti. Gluten hassasiyeti ile çölyak hastalığının birbirine karıştırıldığını ifade eden Ceylaner, gluten hassasiyetinin gebelik kayıpları, migren, alerji, cilt hassasiyeti gibi birçok rahatsızlıktaki etkisinin rehberde paylaşıldığını söyledi.

  • Kozmetik Varis Bir Hastalık Değildir
    10 Şub Kozmetik Varis Bir Hastalık Değildir

    Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, bacaklardaki küçük kılcal, yeşil veya kibrit çöpü kalınlığını geçmeyen damarları 'kozmetik varis' diye tanımladıklarını belirterek, 'Kozmetik varis bir hastalık değildir. Yani saçımızın ağarması veya dökülmesi gibi bir şeydir.' dedi. Oğuzkurt, varislerin tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi ve varislerin genetik bir hastalık olduğunu, kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi.

  • NÖROM'da görev alan kadın akademisyenler genç bilim insanlarına ilham oluyor
    10 Şub NÖROM'da görev alan kadın akademisyenler genç bilim insanlarına ilham oluyor

    Üç araştırma üniversitesinin ortaklaşa kurduğu Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinin (NÖROM) yönetim kurulunda görev alan 4 başarılı kadın akademisyen, beynin şifrelerini araştıran projeleriyle genç bilim insanlarına ilham oluyor.

  • Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu tamamlandı
    10 Şub Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu tamamlandı

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı 21 gün sonra dünyaya döndü. Bakan Kacır, Alper Gezeravcı ile telefonda görüştü ve Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu kutladı. Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açıldı.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve Ax-3 ekibi Florida açıklarında iniş yaptı
    09 Şub Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve Ax-3 ekibi Florida açıklarında iniş yaptı

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibi, ABD'nin Florida açıklarında Dragon kapsülünden çıkartıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Alper Gezeravcı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamladıklarını belirtti.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Dünya'ya döndü
    09 Şub Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Dünya'ya döndü

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşüne ilişkin, "Türkiye, Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açmıştır.

  • Türkiye, İnsanlı İlk Uzay Bilim Misyonuyla Tarih Sayfasında Yeni Bir Perde Açtı
    09 Şub Türkiye, İnsanlı İlk Uzay Bilim Misyonuyla Tarih Sayfasında Yeni Bir Perde Açtı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açtığını kaydetti. Alper Gezeravcı'nın 21 gün süren uzay görevini tamamlayarak dünyaya dönüş yaptığı belirtildi. Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonu, Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyin gerçekleştirilmesiyle önemli kazanımlar elde etti. Bakan Kacır, Türkiye'nin gelecekte daha fazla Alper Gezeravcı yetiştirmeyi hedeflediğini ve Milli Uzay Programı kapsamında çalışmaların devam edeceğini söyledi.

  • Giresun'da Çepni koyunu koruma altına alındı
    09 Şub Giresun'da Çepni koyunu koruma altına alındı

    Giresun'da yetiştiriciliği yapılan Çepni koyunu, ırk özelliklerinin muhafazası amacıyla koruma altına alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, 8 küçükbaş hayvancılık işletmesinde yetiştirilen bin baş anaç Çepni koyunu projeye dahil edildi. Proje kapsamında sözleşme imzalanan 8 işletmeye bu yıl toplam 240 bin lira destekleme yapılacak.

  • Giresun'da yetiştirilen Çepni koyunu koruma altına alındı
    09 Şub Giresun'da yetiştirilen Çepni koyunu koruma altına alındı

    Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çepni koyununun ırk özelliklerinin muhafazası amacıyla koruma altına alındığını duyurdu. Proje kapsamında Giresun'un 4 ilçesinde yetiştirilen bin baş anaç Çepni koyunu destekleme ödemesiyle korunacak.

Advertisement