Amerika Genelkurmay Başkanı, Barzani'yle Görüştü - Son Dakika
Güncel

Amerika Genelkurmay Başkanı, Barzani'yle Görüştü

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, IKBY Başkanı Barzani ile görüştü.

15.11.2014 22:04  Güncelleme: 22:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, başkent Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e geçerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre; Barzani ve Dempsey, Peşmerge ile Irak ordusunun, terör örgütü IŞİD'e karşı nasıl uyumlu bir çalışma yürüteceklerini de ele aldı. İki taraf da Bağdat hükümetinin, Peşmerge güçlerine yardım etmede ciddi olması gerektiğini vurguladı. Irak hükümetinin bu noktadaki sorumluluğunu yerine getirmesinin zaruri olduğuna işaret edildi.

"PEŞMERGENİN İHTİYAÇLARINI CİDDİYETLE TAKİP EDİYOR"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dempsey, savaş sahasındaki durumu yakından takip etmek ve IŞİD'in yok edilmesi noktasında Başkan Barzani'nin görüş, öneri ve tavsiyelerini almak için Erbil'e geldiğini dile getirdi.

Dempsey, ABD ve koalisyon güçlerinin, Peşmerge'ye yönelik askeri eğitim ve silah yardımlarının devam edeceğini belirterek, "Koalisyon güçleri, Kürdistan bölgesinin bütün değerlendirmelerini ve Peşmerge'nin ihtiyaçlarını ciddiyetle takip ediyor. Terörist güçlere gerektiği zaman ve zeminde öldürücü darbe vurulacak" ifadesini kullandı.

"BAŞARILARI ÇOK DEĞERLİ"

Peşmerge'nin son dönemlerde elde ettiği başarıların çok değerli olduğuna işaret eden Dempsey, ABD yönetiminin, Kürt silahlı güçlerinin, terörizme karşı verdiği mücadeleyi yakından takip ettiğini aktardı.

Dempsey, ABD ve koalisyon güçlerinin, IŞİD'e karşı kapsayıcı bir strateji izlediklerini, mücadelenin bütün tarafların katılımıyla devam edeceğini kaydetti.

Mesut Barzani de terör örgütü IŞİD'e karşı verdikleri mücadelede, ABD ve koalisyon güçlerinin, silah yardımı ve hava operasyonlarının etkili olduğunu vurguladı.

"IŞİD BOZGUNA UĞRATILDI"

Savaş cephelerindeki durumu ve son gelişmeleri, Dempsey'e detaylarıyla anlatan Barzani, "IŞİD teröristlerinin, Peşmerge eliyle bozguna uğratıldığını" belirtti.

Barzani, Irak hükümetinin uyguladığı silah ambargosuna rağmen Peşmerge'nin, kısıtlı imkanlarla terör örgütünü durdurmayı başardığını ifade etti.

"KÜRDİSTAN'I TERÖRİSTLERDEN KURTARACAĞIZ"

IŞİD'in elinde, iki devlete (Irak, Suriye) ait silahların olduğuna dikkati çeken Barzani, şöyle konuştu:

"Peşmerge güçleri, hızlı bir şekilde saldırıları durdurmayı başardı ve karşı atağa geçti. Birçok yerde IŞİD'i hezimete uğrattık. Teröristleri vatanımızdan çıkarmak için her türlü bedeli vermeye hazırız. Kürdistan topraklarını karış karış teröristlerin elinden kurtaracağız. Ancak terörizme karşı savaşın, sadece askeri boyutu yoktur. Terörle ekonomik, fikri ve siyasi olarak da mücadele edilmelidir. Suriye ve Irak'ta, teröristlerin sığınabileceği güvenli bir liman kalmamalıdır."

Barzani, ayrıca Peşmerge ve koalisyon güçlerini, şu ana kadar hiçbir sivil hedefi vurmadıkları ve savaşı uyum içinde sürdürdükleri için tebrik etti.

Kobani'nin savunulması gerektiğinin de altını çizen Barzani ve Dempsey, Kobani'de savaşan Peşmerge güçlerinin desteklenmesi ve gerekli yardımların yapılması noktasında hemfikir olduklarını dile getirdiler.

GÖRÜŞMEYE KATILAN İSİMLER

IKBY İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Mesrur Barzani, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver ile ABD askeri yetkililer de Barzani ve Dempsey görüşmesinde hazır bulundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, temasları kapsamında başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya gelmişti.

Amerika Genelkurmay Başkanı, Barzani\'yle Görüştü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Amerika Genelkurmay Başkanı, Barzani'yle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • doğrucu davut: uzun lafın kısası bu coğrafyanın insanları uyanık olup birlik olup ingilizi amerikanı almanı fransızı ortadoğu coğrafyasından kovmadıkça bir daha bu topraklara huzur asla gelmeyecektir gerisi lafı güzar. 1 1 Yanıtla
  • Deli: Bu Amerika neden bunlara her tür yardımı yapıyor?Ne çıkarı var?Amaçları ve asıl hedefleri ne?Aman petrol, canım petrol derdi Ajda Pekkan şarkıda. 0 1 Yanıtla
  • ÇIKAR: ÇIKAR'I OLMASSA GÖRÜŞÜRMÜ? 0 0 Yanıtla

Advertisement