Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

Dha Yurt Bülteni-3

1)(GELİŞMELERLE YENİDEN) HALEP'TEN TÜRKİYE'YE YARALILAR GELİYORTÜRKİYEYE GELEN İLK YARALILARI DHA GÖRÜNTÜLEDİSURİYE'nin Halep kentindeki kuşatmanın kaldırılmasının ardından dün başlayan sivillerin güvenli bölgelere naklinde, 50 ağır yaralı Türkiye'ye nakledildi.

16.12.2016 11:21

1)(GELİŞMELERLE YENİDEN) HALEP'TEN TÜRKİYE'YE YARALILAR GELİYOR

TÜRKİYEYE GELEN İLK YARALILARI DHA GÖRÜNTÜLEDİ

SURİYE'nin Halep kentindeki kuşatmanın kaldırılmasının ardından dün başlayan sivillerin güvenli bölgelere naklinde, 50 ağır yaralı Türkiye'ye nakledildi.

Halep'ten tahliye edilen ağır yaralı Suriyeliler, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bekleyen ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Reyhanlı ve Antakya Devlet Hastaneleri ile Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yaralıların tedavisi sürerken, yeni yaralıların getirilmesi ihtimaline karşın hastanelerde ek önlemler de alındı. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda da 25 ambulans sürekli hazır bekletiliyor.

'TAHLİYELER 25 GÜN SÜREBİLİR'

Sınır kapısında açıklama yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, bu sabah yaptığı açıklamada bütün yurttan İdlip'teki kamplara yardım geldiğini belirterek şu bilgileri verdi:  "Şimdiye kadar bin 500'den fazla yardım TIR'ı organize edildi, yardım toplandı. Türkiye'nin her tarafında bir yardım seferberliği oluştu. İHH olarak gelen yaralıların ve mültecilerin geçişlerinde gözlemci kuruluş olarak görev yapıyoruz. Mültecileri ve yaralıları kapıda da İHH olarak karşılıyoruz. Bunların kayıtları tutuluyor ve Birleşmiş Milletler'e (BM) bunlar bildiriliyor. İçeride 85 bin civarında bir insan geçişi söz konusu olacak. Şu ana kadar çok azı tahliye edildi. 20-25 gün de sürebilir bu.

TAHLİYE OTOBÜSLERİ YETMİYOR

Çünkü içerideki tahsis edilen otobüs sayısı az, bunun biraz daha çoğaltılması için arabulucu ülkelerden yardım istedik. Türkiye üzerine düşeni yaptı. Türkiye'nin Rusya ile olan görüşmesi sonuç verdi ve şimdi insanlar dışarı çıkarılmaya başlandı. İçeride çadır kentler oluşturuluyor. Şu anda altyapısı yapılıyor. AFAD, Kızılay ve İHH işbirliği ile bu çadır kentler kuruluyor. Türkiye için gerçekten çok önemli bir adım. Çünkü ilk defa devlet ve sivil toplum kuruluşu arazi de bu kadar net bir insani yardım operasyonunu da gerçekleştirmiş oluyor. İnşallah bu akşam gelen insanlar yarına kadar burada bekleyecekler. Yarın da burada bir program olacak. 20 bine yakın insanın buraya gelmesini öngörüyoruz. Çünkü alan o kadar insanı ancak alabilir. Tahliyeler bitene kadar insani nöbet tutacağız."

KIZILAY NÖBETTE

Tahliyeleri izlemek üzere Cilvegözü ile İdlip arasında sürekli mekik dokuyan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu sabah yaptığı ilk açıklamada ilk tahliye konvoyları ile 5 bin dolayında kişinin güvenli bölgelere nakledildiğini, kadın,çocuk ve hastalara öncelik verildiğini, 500 dolayındaki yaralının Afrin yakınındaki sahra hastanesine nakledilip, ağır olanların Türkiye'ye getirildiğini açıkladı.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Sınır kapısından giriş yapan ambulansların görüntüsü geçildi

16.12.2016 - Haber Kodu : 161216018_Hatay-

16.12.2016 - Haber Kodu : 161216003_

15.12.2016 - Haber Kodu : 161215207

İHH Başkanı'nın açıklamaları

Cilvegözü sınır kapısından detay görüntüler

Haber: Murat KİBRİTOĞLU- Ferhat DERVİŞOĞLU- Ramazan ÇELİK-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/REYHANLI (Hatay),

======================================================

2)CUMHURBAŞKANI'NIN ŞEB-İ ARUS TÖRENİ PROGRAMI İPTAL OLDU

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mevlana'nın ölümünün 743'üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine katılacağı programı iptal oldu. Törene Başbakan Binalı Yıldırım'ın katılması bekleniyor. Konya'da her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlana'nın ölümünün 743'üncü yıl dönümü nedeniyle 7 Aralık'ta başlayan 'Hz. Mevlana'nın 743'üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' 17 Aralık günü düzenlenecek Şeb-i Arus törenleriyle sona erecek. Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek törene, Başbakanlığı döneminden itibaren her yıl katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyordu. Erdoğan'ın, programı iptal oldu. Törene Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacak. Başbakan Yıldırım da, başbakanlık sıfatıyla ilk kez katılacak.

Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da yoğun parti programları nedeniyle katılmayacağı öğrenildi. Her yıl törenlere katılan Kılıçdaroğlu, geçen yıl Mevlana Müzesi'ni ziyaret edip, Mevlana'nın torunlarıyla bir otelde görüşüp, Şeb-i Arus törenlerine katılmadan kentten ayrılmıştı.

(Görüntü Dökümü

------------------

-Sema töreninden detay

(Haber- Kamera: KONYA DHA))

=======================================================

3)BOLU DAĞI'NDA KAR ULAŞIMI ZORLAŞTIRDI

TEM ve D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı geçişinde etkili olan kar yağışı ulaşımı zorlaştırdı. Bolu Dağı'nda sabah saatlerinde kar yağışı etkisini artırdı. Bölgede kar kalınlığı yer yer 30 santime ulaştı. Kar, Bolu Dağı'nın D-100 Karayolu ve TEM geçişlerinde ulaşımı olumsuz etkiledi. Özellikle D-100 Karayolu'nda Bolu Dağı'nın Karanlıkdere ve Seymenler mevkilerinde kar yer yer zeminde de etkili oldu. Sis nedeniyle görüş mesafesinin de düştüğü bu bölgede sürücüler zorlandı. Karayolları ekipleri, ulaşımın aksamaması için kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Sürücüler, hem bölgede önemlerini artıran Bölge Trafik ekipleri, hem de yol üzerindeki elektronik tabelalar ile kar ve buzlanmaya karşı yavaş gitmeleri konusunda uyarıldı.

Kar yağışı şehir merkezinde de etkili oldu. Okulların bugün tatil edildiği kentte kar kalınlığı yer yer 10 santime ulaştı. Belediye ekipleri cadde ve sokaklarda kar temizleme çalışması yaptı. Kar nedeniyle Mengen ilçesinde 15, Gerede ilçesinde 12 olmak üzere toplam 27 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy yollarını açma çalışması sürüyor.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Kar küreme çalışmalarından görüntüler

-Yolda giden araçlar

-Kar yağışı

-Detaylar

Süre: 02.03 Boyut: 68.8

Haber-Kamera: Mutlu YUCA-Murat KÜÇÜK/BOLU,

================================================

4)YÜKSEKOVA'DA 3 ÇOCUK ANNESİ BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde 3 çocuk annesi 34 yaşındaki Süheyla Es, evinde uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybetti. Es'in 15 bıçak darbesiyle öldürüldüğü belirtildi.Olay, dün akşam saatlerinde ilçenin Orman Mahallesi'nde meydana geldi. Eşi Van'da olduğu belirtilen Süheyla Es, evde yanlız olduğu bir sırada kimliği belirsiz kişi veya kişilerin bıçaklı saldırısına uğradı. Vücuduna aldığı 15 bıçak darbesi ile olay yerinde hayatını kaybeden kanlar içerisindeki Es'i, işten eve gelen kızı fark etti. Attığı çığlık üzerine eve gelen komşularının haber vermesi üzerine olay yerine gelen polis inceleme yaparken, Es'in cesedi se otopsi yapılmak üzere Yüksekova Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Es'in, barikatların ve hendeklerin kapatılması için 13 Mart'ta ilan edilen operasyonların ve sokağa çıkma yasağının ardından ailesi ile birlikte Van'a yerleştikleri ve bir süre önce 2 kızı ile birlikte tekrar Yüksekova Orman Mahallesi'nde bulunan evlerine döndükleri, eşi ve 1 oğlunun ise Van'da kalmaya devam ettikleri belirtildi. Es'i bıçakla öldüren saldırganın yakalanması için polis geniş çaplı soruşturma başlattı.

Yaşar KAPLAN/ YÜKSEKOVA (Hakkari),-

========================================

5)BEYAZ ESARETLE GELEN GÜZELLİK

TÜRKİYE'nin inanç ve kültür turizmi ile önemli turizm merkezlerinden biri olan Mardin'de etkili olan kar yağışı tarihi kenti farklı bir güzelliğe bürüdü.

Güneydoğu'da etkili olan kar yağışı bir çok ilde hayatı olumsuz etkilerken, Mardin'e ise ayrı bir güzellik kattı. Mardin'i etkisi altına alan kar yağışı zaman zaman hayatı olumuz etkilerken, kentteki tarihi cami, kilise, manastır ve medreseler beyaza bürünerek ayrı güzellik kazandı. Dronla tarihi kent üzerinden çekilen görüntülerde adeta beyaz gelinlik giyen Mardin'in görüntüsü görenleri, hayran bıraktırdı.

İki yıl öncesine kadar yılda bir milyona yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Türkiye'nin kültür, inanç ve tarih merkezi Mardin'de, bir süreden beri etkili olan kar yağışı ile birlikte görülmeye değer ilginç manzaralar oluştu. Rakımı yüksek bölgelerde 20 santimetreye ulaşan kar kalınlığı ile kenti yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Mardin Müzesi, Postahane Binası, Şehidiye Camii, Kasımiye Medresesi Kırıklar Kilisesi, Deyrul-Zafaran Manastırı, Latifiye Camii gibi gezi alanları beyaza bürünürken, tarihi evler de adeta kardan gelinlik giydi. Kar yağışı cami ve kilise gibi tarihi mekanlarda görülmeye değer bir manzara oluştururken, bölgeyi ziyarete gelen fotoğraf tutkunları da beyaza bürünen tarihi kenti fotoğraf karelerine hapsetti.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Drone'dan çekilen Mardin'in karlı görüntüsü

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Nezir GÜNEŞ/MARDİN,

========================================================

6)CEZAEVİNDEN ÇIKTI YİNE HIRSIZLIKTAN YAKALANDI

ADANA'da kapkaç suçundan girdiği cezaevinden 15 gün önce çıkan 46 yaşındaki Mehmet Tezel, yine hırsızlıktan yakalandı.

Merkez Seyhan İlçesi'nde Ümit K., kocası ve oğluyla birlikte market alışverişine gitti. Bebeğini pusetle kucağında taşıyan genç kadın, aldıkları ürünleri kasaya bırakırken, Mehmet Tezel içeriye girdi. Genç kadının yanından geçerken pusetteki telefonu gören Mehmet Tezel, el çabukluğu ile telefonu alıp hızla montunun içine koyarak uzaklaştı. Cep telefonunun çalındığını fark eden Ümit K., durumu polise bildirdi.

KAMERAYA YANSIDI

Marketin güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, zanlının 2 ay önce 5 ayrı kapkaç suçundan yakalanan Mehmet Tezel olduğunu belirledi. Şüpheli Tezel, ekipler tarafından olaydan 2 gün sonra başka bir kapkaç yaparken yakalandı. Gözaltına alınan uyuşturucu bağımlısı Mehmet Tezel'in, 40 gün yattığı cezavinden yaklaşık 15 gün önce tahliye olduğu ortaya çıktı. Adliyeye sevk edilen Mehmet Tezel, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

(Güvenlik Kamerası)

Marketin içinden genel görüntü

Zanlının kasaya doğru yaklaşması

Zanlının, kadının kucağındaki pusetten telefonunu çalması

Telefonu montunun kolundan içeri sokması

Zanlının marketten çıkması

Zanlının Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Adli Tıp Birimi'nden çıkarılması

Polis aracına bindirilmesi

Polis aracının gidişi

SÜRE: 02'27" BOYUT: 275 MB

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ ADANA,

=========================================================

7)TOPRAĞIN GÖMÜLÜ TANKTAN 540 LİTRE KAÇAK MAZOT ÇIKTI

SAKARYA'nın Pamukova İlçesi'nde madeni yağ satışı yapılan işyerinin yanında toprağa gömülen 3 bin litrelik tank ortaya çıkarılırken, 540 litre kaçak mazota el konuldu.

Sakarya İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Şube ile Pamukova İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Pamukova D-650 Karayolu Hayrettin Mahallesi mevkiinde bulunan madeni yağ satışının yapıldığı işyerinde kaçak akaryakıt satıldığını belirledi. Jandarmanın operasyonunda işyerinde arama yapıldı. Belediyeye ait iş makinesi ile işyerinin yanında kazı yapılarak 3 bin litrelik tank ortaya çıkarıldı. Tanktaki 540 litre kaçak mazota el konuldu. Jandarma işyerinde çalışan bir kişiyi gözaltına alırken, soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-İşyerinden görüntü

-İş makinesi ile yapılan kazı

-Tankın çıkarılması

İsmail ÇETİNTAŞ/PAMUKOVA(Sakarya), -

==========================================================

8)BAMBAŞKA BİR YERLİ MALI HAFTASI KUTLAMASI

ANTALYA'da 5 ve 6 yaşlarındaki çocukların Yerli Malı Haftası kutlamaları renkli görüntüler oluşturdu. Yerel kıyafetler giyen minikler, yerli malları evden getirmek yerine okulda kendileri yaptı.Okullarda yerli malını özendirmek amacıyla her yıl 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanan Yerli Malı Haftası, Kepez ilçesindeki İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde renkli görüntülerle kutlandı. 5 ve 6 yaşlarındaki 28 öğrencinin gerçekleştirdiği kutlamalar, evden getirilen yerli ürünlerle değil, öğrencilerin okulda yaptığı ürünlerle yapıldı. Yerel kıyafetler giyen minik öğrenciler, annelerinin rehberliğinde kendi yörelerine özgü ürünler yaptı. Öğrenciler, Antalya usülü çıtlatma zeytin, yaprak ve patlıcan sarma, kendi açtıkları hamurla erişte, turşu hazırlamanın yanı sıra, kilim dokudu, kına hazırladı.

HAFTA YERLİ TEKNOLOJİYLE KUTLANSIN

Okul müdürü Akif Erzurumluoğlu, yıllardan beri alışılagelen bir Yerli Malı Haftası kültürü olduğunu belirterek, bu yıl konsepti değiştirdiklerini söyledi. Yerli kültürü ön plana aldıklarını dile getiren Erzurumluoğlu, "Amacımız bahçemizdeki portakalı, elmayı getirip ben bu haftayı kutluyorum değil de yerli teknolojileri çocuklara tanıtabilmek. Kendi teknolojimizi, kendi yazılımımızı üretebildiğimiz bir döneme gitmek istiyoruz. Şimdiden yerli teknolojiyi çocuklarımıza benimsetebilirsek, akıllarında klasik Yerli Malı Haftası anlayışı kalmayacaktır. Gelecek yılki hedefimiz bu" dedi.

Miniklerin öğretmeni Sema Kaymaz da öğrencilerinin Türkiye'nin birçok yöresinden ürünleri birbirlerine tanıttığını söyledi. Yerli Malı Haftası'nda çocuklar için ayrıca eğitici çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kaymaz, gelecek yı bambaşka bir konseptle haftayı kutlayacaklarını kaydetti.

Görüntü Dökümü

--------------

Çocuklardan detay görüntüler

Çocuklarla röportaj

Yöresel ürünlerden görüntü

Okul Müdürü ile röportaj

Sınıf öğretmeniyle röportaj

391 MB/// 08.26ö

HABER: Hasan DEMİRBAŞ- KAMERA: Emrah GÜL/ANTALYA,

=========================================

9)LİSEDE TATBİKAT GERÇEĞİNİ ARATMADI

BURDUR'da bir lisede düzenlenen tatbikatta gerçeğini aratmayan görüntüler ortaya çıktı.

Burdur İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık Meslek Lisesi) öğrencileri tarafından acil kurtarma tatbikatı düzenlendi. Emniyet Müdürlüğü, 112 ve UMKE'nin işbirliğinde düzenlenen tatbikata 12'inci sınıf öğrencileri senaryo gereği kaza geçiren minibüsteki yaralılara müdahale etti.

Meslek Dersleri Öğretmeni Özlem Hopayılmaz, "Acil kurtarma dersinde acil vakalarda öğrencilerimiz ne yapması gerekiyor, çoklu travmalarda nasıl davranmaları gerekiyor, bunları kontrol etmek amacıyla tatbikatı gerçekleştiriyoruz" dedi.

Okul Müdürü Mehmet Deveci de "Herhangi bir kaza, herhangi bir felaket esnasında ilk anda yapılan müdahale insanların hayatını kurtarıyor. Öğrencilerimizi bu konuda bilinçlendirmek için deneyerek öğrensinler diye böyle bir tatbikat yapıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki herhangi bir yaralanma, herhangi bir trafik kazası esnasında, yaşanılan doğal afetlerde doğru ilkyardım yapılmadığı anda yaralıların hayatını kaybetme olasılığı daha fazla" diye konuştu.

Daha sonra kaza geçiren minibüsteki yaralılara 112 ekipleri tarafından ilk müdahale yapılması ve ambulanslarla hastaneye götürülmesi canlandırıldı.

Görüntü Dökümü

-------------

Sağlık ekiplerinin kazazedelere müdahaleleri

Ambulansa götürülmeleri

RÖP 1: Özlem Hopayılmaz

RÖP 2: Mehmet Deveci

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR,

============================================================

10)BURSA'DA ÜRETİLEN İPEK HALILAR DÜNYA PAZARINA SUNULACAK

TÜRKİYE genelinde damızlık ipek böcekçiliği yapan 3 köyden biri olan Bursa'nın İnegöl ilçesi İhsaniye Mahallesinde üretilen ipek halılar uluslararası pazarda alıcısını bulacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle İhsaniye Mahallesinde açılan İpek Halı Dokuma Merkezindeki çalışanlar rengarenk ipek halıların üretimine başladı. 3 ayda 50X60 santim boyutundaki İpek halılar uluslararası pazarda yerini bulacak. İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek son yıllarda yapılan çalışmalarla can bulan ipek böcekçiliğinin ipek halı üretimi ile dünyaya açılacağını söyledi. İpek böcekciliğinin mah9allerinde 100 yıllık geçmişi bulunduğunu söyleen Çiçek, Türkiye'de damızlık ipek böceği üretimi yapan üç yerleşim biriminden birininde mahalleri olduğunu söyledi.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün, mahallerinde ipek böceğinin gen kaynaklarının korunması ile ilgili çalışma yaptığını bildiren Muhtar Hayati Çiçek, "Bir uygulama ile 4 renkten oluşan koza çıktı ortaya. Fıstık yeşili, sarı, beyaz ve krem olmak üzere 4 renk uygulaması yapıldı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bunu uygulamak istemişler ama bu başarıyı elde edememişler. İlk kez Türkiye'de mahallemizde bu uygulama yapıldı. 50 kilogram civarında 4 renkten oluşan koza elde edildi. şeklinde konuştu.

DÜNYA PAZARINA GİRECEK

İpek halının dünya pazarlarında yerini alacağını ifade eden Çiçek, "11 dokuma tezgahımızda 11 kadın işçimiz var. 25 sene önce yine mahallemizde ipek halı dokuma yapılmıştı. O geleneği yeniden başlattık. İpek halıyı bir çok ülke havada kapıyor. İpek halımızı tekrar dünya pazarına sunmaya hazırlanıyoruz. Bir ipek halı 3 ayda tamamlanıyor. 50X60 boyutundaki bir ipek halının değeri 3 bin 500 lira civarında.ö Şeklinde konuştu. İpek halı dokuma işçisi Gülhan Bekil, "Bir arkadaş ortamında ipek halı dokuyoruz. Peygamber sabrı gerektiren bir iş. Küçük bir halı yaklaşık 3 ayda tamamlanıyor. Biz bu işi yıllar önce yapmıştık. 30 yıl sonra tekrar başladık. Günde 8 saat çalışıyoruz. hem çocuğumuza bakıyoruz hemde bu işi yapıyoruz. halılarımız satışa sunulduktan sonra ücretlerimizi de alacağız" dedi.

Görüntü dökümü

----------------------

-İpek halı üretim,

-Mahalle muhtarı ile röp.

-Kadın işçilerle röp.

-Detaylar

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), -

==========================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement