Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD'ta gerçekleştirilen basın toplantısında Irak ve Gazze'ye yapılan insani yardım faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yardımcısı Atalay konuşmasına, "Hükümetimiz son yıllarda dünyanın neresinde olursa olsun zorda ve darda kalan insanlara giderek artan bir biçimde yardım ulaştırmaktadır. 2013 itibariyle ABD ve İngiltere'nin ardından en çok dış yardım yapan 3. ülke konumuna yükseldik. Bosna-Hersek ve Sırbistan'da yaşanan sellerden, Filipinler'de yaşanan tayfunlara, İsrail saldırısı altında kalan Filistin'den, iç savaş yaşanan Orta Afrika'ya kadar her yerde insanlara yardım ulaştırdık. Ama enerjimizin büyük çoğunluğunu Suriye, Irak ve Filistin gibi yakın coğrafyamızda yaşanan insani felaketlere ayırıyoruz" diyerek başladı.
Irak, Gazze ve Suriye'de yaşanan olaylar neticesinde ortaya çıkan insani krizlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Atalay 10 Haziran'da Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesi sürecinde büyük bir nüfusun bölgeyi terk ettiğini, 16 Haziran'da Telafer'in de düşmesi ile özellikle Kuzeye ve batıya büyük bir göç hareketinin başladığını, Musul, Kerkük, Telafer, Selahaddin ve Diyala eyaletlerinin çatışmalardan en çok etkilenen vilayetler olduğunu ve bugüne kadar toplam 1 milyon 200 bin Iraklı'nın yerlerinden edildiğini ifade etti.
Türkiye'nin Irak'ta yaşananlar karşısında kayıtsız kalmayarak en büyük yardımı sağlayan ülke olduğunu söyleyen Atalay "Türkiye, uluslararası insani yardımda geldiği seviye ile Irak'lı Türkmen kardeşlerimizin de ilk andan itibaren yanındadır. AFAD Başkanı Fuat OKTAY olayın ilk günlerinde bölgeye giderek yerinde incelemelerde bulunmuştur. Bugün itibariyle TİKA Başkanı, AFAD Koordinasyonunda incelemelerde bulunmak üzere bölgeye intikal etmiştir. 10 Haziran'da yaşanan Musul hadisesinin hemen ardından Dohuk bölgesinde toplanan kardeşlerimize ilk aşamada, 11 Haziran'da 10 bin kişilik gıda kolisi gönderilmiştir. Bunu takiben 13 Haziran'da da 12 bin 500 kişilik çadır, 217 bin kutu ilaç, 10 bin battaniye, 2 bin mutfak seti, 2 bine yakın yatak yardımı ulaştırılmıştırö dedi. Başbakan Yardımcımız Sayın Atalay ayrıca, son bir buçuk aydır AFAD'ın koordinasyonunda Kuzey Irak'a 90 tırlık insani yardımın yerlerinden edilenlerin yoğunlaştığı Sincar, Dohuk, Tall Kayf, Kerkük, Erbil ve Telafer odaklı yapıldığını, yardımların Irak Türkmen Cephesi ile koordineli olarak dağıtıldığını kaydetti. Başbakan Yardımcımız Sayın ATALAY: 'Bugüne kadar Irak'a AFAD tarafından insani yardım faaliyetleri kapsamında 8.200 gıda kolisi, 12.500 kişilik çadır, 10.000 battaniye, 441.539 kutu ilaç, 2000 mutfak seti ve yaklaşık 2.000 yatak bölgeye ulaştırılmıştır. Türk Kızılay'ı tarafından 4 bin civarında battaniye, bine yakın yatak, 146 ton içme suyu, 1.300'den fazla gıda kolisi, 68 ton kuru gıda, 650 bin pakete yakın bisküvi türü unlu ve çikolatalı mamul ve süt, 20 ton hijyen malzemesi, 2 binden fazla muhtelif ev malzemesi, 50 bine yakın muhtelif giyim eşyası, TİKA tarafından 3 bin ailelik gıda ve hijyen malzemesi, ATO tarafından da 3 bin adet gıda kolisi ulaştırılmıştır" dedi.
Son günlerde Türkmenlere sahip çıkılmadığına yönelik iddiaların doğru bir ifade olmadığını söyleyen Atalay, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı'nın da bu iddaları çirkin bulduklarını ve kabul etmediklerini belirterek "Türkmenlere sahip çıkılmadığı iddiası doğru değildir. AFAD'ın koordinasyonunda Irak ile ilgili çalışmalarda büyük çaba sarf eden TİKA, Kızılay, TOBB ve tüm STK'lara teşekkür ediyorum. Hükümetimiz yerlerinden edilmiş kişilerin sığınabilmeleri için Dohuk'ta bir kamp kurulması için AFAD'ı görevlendirdi. Kamp yeri seçimi ve diğer hususları netleştirmek için bir AFAD ekibi sahaya gönderilecektir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) AFAD ile koordinasyon halinde Iraklı Türkmenlere daha fazla yardım yapmak için çalışmalarını yürütmektedir. Ülkü Ocakları'nın hazırladığı 5.500 gıda kolisi, 1.100 giysi kolisi, 275 battaniye, 10 ton bulgurunda, yerine zamanında ulaştırılması için AFAD sınır geçişlerinde her türlü kolaylığı göstermiş, MHP Genel Sekreteri ve Ülkü Ocakları Başkanı AFAD Başkanlığı ile görüşerek gerekli koordinasyon sağlanmış ve kendileri yardımlarından dolayı AFAD'a teşekkürlerini de ifade etmişlerdir" dedi.
Türkmenlere sahip çıkılmadığı iddiasının Irak'ta olduğu gibi Suriye'de de geçerli olmadığını söyleyen Atalay, "Suriye krizi dolayısıyla, Bayırbucak, Hama, Humus ve Halep başta olmak üzere Suriye'den ülkemize gelen Türkmenlerin 22.000'i barınma merkezlerimizde misafir edilmektedir. Çok sayıda Suriyeli Türkmen Hatay ili ve ilçeleri başta olmak üzere ülkemizde misafir ediliyor. Suriye sınırımızda kurulu bulunan kamplarda bölgede yaşayan Türkmenlere de köy köy belli aralıklarla düzenli olarak gıda kolisi dağıtılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak dil, din, ırk, mezhep veya başka herhangi bir ayrım yapmadan zor durumda kalanlara imkanlar nisbetinde yardım etmeye devam edeceğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.
İsrail'in sivil kayıpları umursamadan bayramda da saldırılarına devam ettiğini, ölü sayısının bin 400'ü, yaralı sayısının 7 bini, yerlerinden edilenlerin sayısının ise 200 bini aştığını belirten Atalay, "Gazze bizim için kanayan bir başka yara. Gazze'de İsrail devleti tarafından yürütülmekte olan insanlık dışı müdahale tüm dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Bununla ilgili olarak hükümetimiz İsrail saldırılarının durdurulması ve ateşkes sağlanması için uluslararası platformda çalışmalarını aktif bir biçimde sürdürüyor. Şunu belirtelim ki İsrail'in Gazze'ye ambargosu ve Mısır'ın da sınırları kapatması sonucunda Gazze'ye doğrudan yardım ulaştırılmada sıkıntılar yaşanıyor. Bu sebeple Türkiye olarak yardımlarımızı daha çok sahaya erişimi olan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) vasıtasıyla ulaştırmaya çalışıyoruz. Gazze İsrail saldırmadan önce de yine ambargo sebebiyle kesintisiz ve sürekli olarak yardıma ihtiyaç duyuyordu. Bu ihtiyaç saldırılardan sonra kat kat artmıştır. 200 bin kişinin barınma, 350 bin kişinin içme suyu ve 110 bin kişinin gıdaya ihtiyacı bulunmaktadır" dedi.
Atalay, Gazze'de yaşanan olayların ardından ilk aşamada AFAD'ın koordinasyonunda Türk Kızılay'ı tarafından 4 milyon dolar değerinde 20 ton ilaç ve tıbbi malzemenin Gazze'ye ulaştırıldğını, 2 bin 500'e yakın gıda kolisi dağıtıldığını belirtti. AFAD'ın BM üzerinden her yıl Gazze'ye un yardımında bulunduğunu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üzerinden ilaç alımında kullanılmak üzere 1,5 milyon dolarlık yardımın Gazze'ye ulaştırıldığını ve yerlerinden edilmiş 200 bin kişinin ihtiyaçları için 35 bin gıda, 35 bin de hijyen kolisinin sevkiyatı için AFAD ile BM'nin görüşme halinde olduğunu ifade etti.
Atalay, "Yardımlara ilişkin verileri rakamlar, sayılar ve istatistik olarak veriyoruz. Fakat her iki durumda da yaşananların bir de insani boyutu var. Evlerini terk etmek zorunda kalanlar, onlara yardım edenler, ulaştırılan yardımlar, yardımları ulaştıran personelimiz. Bunların hepsinin ayrı ayrı hikayeleri ve dünyaları var. Terörden, şiddetten kaçarak Irak'ın başka bölgelerine kaçan kardeşlerimizin her birinin ayrı bir hikayesi var. Basit birer istatistik gibi gelen yardımlar, gıda kolileri, ilaçlar, çadırlar, battaniyeler hayatta kalma mücadelesi veren kardeşlerimiz için çok şey ifade ediyor. Bizim dezenformasyonlarla, çarpıtmalarla, negatif enerjiyle uğraşacak vaktimiz yok. Biz elimizden geldiği kadar kardeşlerimize destek oluyoruz. Tüm kurumlarımızla sahadayız. Başta Türkmen kardeşlerimiz olmak üzere mağdur olan kim varsa onlara Türkiye'nin yardım elini uzatabilmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Haksız eleştiri ve ithamlarla, bu çalışmaları yürütenlerin morallerinin bozulmasını, halkımızın ve kurumlarımızın yardım gayretlerinin engellenmesine müsaade edemeyiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Son Dakika › Güncel › Irak ve Gazze'ye Yapılan İnsani Yardımlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?