Obama'nın Ekonomi Tespitleri Ayakta Alkışlandı - Son Dakika
Güncel

Obama'nın Ekonomi Tespitleri Ayakta Alkışlandı

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kongre'de yaptığı konuşmaya ekonomi mesajları damga vurdu. Obama, gelir dengesinin zenginler lehine bozulduğuna işaret etti.

13.01.2016 08:28  Güncelleme: 09:32

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığının son "Birliğin Durumu" konuşmasında ekonomide yaşanan olumsuzlukları dile getirdi. Gelir dengesinin zenginler lehine bozulduğuna işaret eden Obama, "Finansal krize gıda pulu alanlar değil, Wall Street'teki ihmalkarlık yol açtı." dedi. Obama'nın bu cümleleri ayakta alkışlandı.

1 SAAT BOYUNCA KONGRE'YE SESLENDİ

ABD başkanları her yıl geleneksel olarak Kongre'de "Birliğin Durumu" konuşması yaparak, o yıl ve ileriki dönemdeki icraatları hakkında Kongre ve halka bilgi veriyor.

Görev süresi 2016'da dolacak Obama da Kongre'de başkanlığının son "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı. Son olduğu için önceki yıllara göre bu kez kısa bir konuşma yapmayı deneyeceği esprisiyle sözlerine başlayan Obama, 59 dakika boyunca ekonomiden dış politikaya, terörden Amerikan değerlerine kadar birçok konuyu ele aldı.

"ABD DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ"

Başkan Obama, konuşmasının önemli bir bölümünde ülke ekonomisine odaklandı. Obama, ABD ekonomisinin göreve geldiği günden bu yana büyük gelişme gösterdiğini vurgulayarak, istihdamın son 7 yılda ülke tarihindeki en uzun artış dönemini yaşadığını, 14 milyon kişiye istihdam sağlandığını, işsizliğin yarıya düşürüldüğünü ve bütçe açığının dörtte üç azaltıldığını anlattı.

"ABD şu an dünyadaki en güçlü ve dayanıklı ekonomiye sahip" diyen Obama, ülke ekonomisinin düşüşte olduğunu savunanları "hayal satmakla" suçladı.

"DENGELER ZENGİNLER LEHİNE BOZULDU"

Obama, buna karşın, küresel ekonominin hızla değişmesinin, Amerikalıları endişelendirdiğini ifade ederken, özellikle gelişen teknolojinin hemen her çalışanın yerini alabileceği korkusunun giderek artmasına dikkati çekti.

Ayrıca, şirketlerin istedikleri ülkeye taşınabilmesinin çalışanların pazarlık gücünü azalttığını ifade eden Obama, bu nedenle gelir dengesinin zenginler lehine bozulduğuna işaret ederek, "Bu gelişmeler, Amerikalı ailelerin fakirlikten kurtulmasını, gençlerin kariyerlerine başlamalarını, çalışanların istedikleri zaman emekli olmasını zorlaştırdı. Bunlar sadece ABD'ye özgü trendler olmasa da çok çalışan herkesin adil şartlarda rekabet edebilmesini savunan Amerikan değerlerini aşındırıyor" diye konuştu.

"FİNANSAL KRİZE WALL STREET YOL AÇTI"

Obama, çalışanların ve KOBİ'lerin seslerini daha fazla duyurabilmeleri ve ekonominin kurallarının onların lehine değiştirilmesi gerektiğini anlatarak, "Finansal krize gıda pulu alanlar değil, Wall Street'teki ihmalkarlık yol açtı. Ücretlerin yükselmemesinin nedeni göçmenler değil, çeyreklik kazançları uzun vadeli gelirlerin üstüne koyan yönetim kurulu toplantılarında alınan kararlar. Off-shore hesaplarıyla vergi kaçıranlar, elbette bu konuşmayı izleyen ortalama aileler değil" yorumunu yaptı.

Obama'nın bu cümleleri ayakta alkışlandı.

"ABD'Yİ KANSERİ TEDAVİ EDEN ÜLKE YAPALIM"

Başkan Obama'nın kanserin tedavisi için ulusal bir girişim başlattığını açıklaması ise "Birliğin Durumu" konuşmasının en çok dikkati çeken noktalarından biri oldu. Girişimin başına, 46 yaşındaki oğlu Beau Biden'ı geçen yıl beyin kanserinden kaybeden Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı getirdiğini duyuran Obama, şunları kaydetti:

"Geçen yıl, Başkan Yardımcısı Biden, Amerika'nın tıpkı aya çıkmayı başardığı gibi kanseri tedavi edebileceğini söyledi. Biden, geçen ay Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne son 10 yıldaki en yüksek finansman kaynağını sağlayabilmek için geçen ay Kongre'yle birlikte çalıştı. Bu gece, bunun gerçekleşmesi için ulusal bir girişim başlattığımızı açıklıyorum ve bu hastalığın yanı sıra son 40 yılda birçok sorunla savaştığı için Biden'ı bu görevin başına getiriyorum. Kaybettiğimiz tüm sevdiklerimiz ve hala kurtarabileceğimiz aileler için Amerika'yı kansere çare üreten ülke yapalım."

"ABD DÜNYA ÜZERİNDEKİ EN GÜÇLÜ ULUSTUR"

Obama, konuşmasının dış politika kısmında, terörle mücadele, İran, Küba açılımı, Guantanamo tutukevinin kapatılması ve insanların dini ve ırkı nedeniyle yargılanamayacağının Amerikan değerleriyle uyuşmadığı konuları üzerinde durdu. ABD'nin zayıfladığına ve düşmanlarının güçlendiğine yönelik söylemlerin "siyasi palavralar" olduğunu belirten Obama, "ABD dünya üzerindeki en güçlü ulustur. Nokta" diye konuştu.

Obama, kamuoyu araştırmalarına göre, ülkesinin saygınlığının başkanlığa gelmeden önceki döneme göre daha yüksek olduğunu ifade ederek, "Önemli uluslararası konular söz konusu olduğunda dünyadaki insanlar liderlik etmesi için Pekin veya Moskova'ya bakmıyor, onlar bizi arıyorlar" ifadesini kullandı.

"ZEHİRLEMEK İÇİN İNTERNETİ KULLANIYORLAR"

Bugünün dünyasında başarısızlığa uğramış çöken devletlerin kendileri için daha çok tehdit oluşturduğuna işaret eden Obama, önceliklerinin Amerikan halkının güvenliğini sağlamak ve teröristlerin peşini bırakmamak olduğunu kaydetti. Obama, terör örgütleri El-Kaide ve IŞİD'in halkına yönelik doğrudan tehdit teşkil ettiğini dile getirerek, insanları zehirlemek için interneti kullanan bir avuç teröristin kendilerine çok büyük zararlar verebileceğini vurguladı.

ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonun bugüne kadar yaklaşık 10 bin hava saldırısı düzenlediğini, örgütün liderlerini öldürdüğünü, eğitim noktalarını, silahlarını yok ettiğini ve gelirlerine darbe vurduğuna dikkati çeken Obama, IŞİD'in dünyanın en büyük dinlerinden birinin temsilcisi olduğu yalanını yansıtıp, bu savaştaki en önemli müttefiklerini dışlamamaları gerektiğine vurgu yaptı.

"VİETNAM VE IRAK'TAN BU DERSİ ALMIŞ OLMALIYIZ"

"Dış politikamız IŞİD ve El-Kaide tehdidine odaklanmalı" diyen Obama, IŞİD olmasa dahi dünyanın birçok noktasında istikrarsızlığın on yıllarca süreceğini ve bu durumdan yararlanmak isteyen yeni terör ağlarının bulunacağını kaydetti. Krizle boğuşan her ülkeyi yeniden inşa edemeyeceklerini, bunun "liderlikten" öte Amerikan kanının döküleceği bir bataklığın reçetesi olacağını dile getiren Obama, Vietnam ve Irak savaşlarından şimdiye kadar bu dersi almış olmaları gerektiğini söyledi.

"DÜNYA BİR SAVAŞTAN KURTULDU"

Obama, bu noktada tek başlarına hareket etmekten öte ortaklarla adımlar atmalarının zorunluluğuna işaret ederek, Suriye meselesini buna örnek gösterdi. Yerel güçlerle ortaklaşa hareket ettikleri Suriye'de savaşın çözüme kavuşturulup, kalıcı barışın sağlanması için uluslararası çabalara öncülük ettiklerini hatırlatan Obama, İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek için de yaptırım ve diplomasinin prensipleriyle desteklenen küresel bir birliktelik sağladıklarını anımsattı. Obama, "İran'ın nükleer programı geriledi, uranyum stokunu gemilerle gönderdi ve dünya başka bir savaştan kurtuldu" dedi.

DONALD TRUMP'A GÖNDERMEDE BULUNDU

Obama, Müslümanlara yönelik söylemleriyle tepki toplayan Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık seçimlerindeki aday adaylarından emlak zengini Donald Trump'ın da ismini kullanmadan insanların ırkları ve dinleri nedeniyle hedef alınacağı her türlü politikayı reddetmeleri gerektiğini söyledi. Bunun politik açıdan doğru olmayacağına işaret eden Obama, dünyanın kendilerine askeri teçhizatlarından dolayı değil, farklılıkları, açık görüşlülükleri ve her inanca saygı göstermeleri nedeniyle itibar ettiklerini kaydetti.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasetçiler Müslümanlara hakaret ettikleri zaman, bir cami kırıp döküldüğü zaman veya bir çocukla dalga geçildiğinde bu, bizi daha güvenli kılmıyor. Bu, olayı olduğu gibi göstermiyor. Bu bir yanlış. Bu bizi dünyanın gözünde daha da küçültüyor, hedefleri başarmamızı zorlaştırıyor ve ülke olarak bizim kim olduğumuza ihanet ediyor."

SURİYELİ MÜLTECİ DE KONUŞMADA YER ALDI

Obama, son kez gerçekleştirdiği "Birliğin Durumu" konuşmasına çok sayıda kişiyi davet etti. Gecede 23 kişi Obama ailesinin özel davetlisi olarak salondaki yerlerini alırken, ülkede meydana gelen silahlı saldırılarda hayatını kaybeden kurbanlar için davetli listesindeki bir sandalye boş bırakıldı. Davetlilerin arasında Suriyeli mülteci ve bilim adamı Refai Hamo ile ABD'deki Müslümanların en büyük sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nden iki temsilci de yer aldı.

Obama\'nın Ekonomi Tespitleri Ayakta Alkışlandı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Obama'nın Ekonomi Tespitleri Ayakta Alkışlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Sözde iki ayaklilar :
    Senin vaktinde doluyor koltukta merak etme sen bi git bakalım sonra kanka na kim yardım edecek bütün dünya görecek. ....... 1 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement