- Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) her yıl üniversite eğitimini Türkiye'de almak isteyen öğrencilere verdiği "Türkiye Bursları"'na başvuru, son 20 yılın en yüksek rakamına ulaştı
YTB Başkanı Kemal Yurtnaç: "Yurt dışında okumak isteyen kişiler için Türkiye ayrı bir kapı olmaya çalışıyor"
Başvuru süresi 6 Haziran'da dolan burslara 27 bin önlisans-lisans öğrenicisi başvururken, 24 bin öğrenci ise yüksek lisans-doktora seviyesinde müracaat etti. "Türkiye Bursları" resmi internet sitesine toplam 140 bin kişi girerek üyelik oluşturdu. Önlisans-Lisans bursu için en çok başvuruyu Afganistan ve Somali yaparken, yüksek lisans ve doktora bursuna en çok başvuru Pakistan, Filistin, Somali, Afganistan gibi ülkelerden geldi.
Türkiye, 20 yıldır bu ülkede yükseköğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere burs imkanı sağlıyor. Daha önce devlet ve hükümet bursları adı altında öğrencilere tahsis edilen burslar, geçen yıl Türkiye Bursları ismiyle tek bir çatı altında toplandı. YTB tarafından 70 ülkenin burs sistemi incelenerek markalaştırma çalışması yapılan burslara yönelik başvurular, başarıyı esas alan bir sistemle değerlendiriliyor. Bu yıl yaklaşık 4000 öğrenciye burs vermeyi hedefleyen kurum, 140 ülkeden gelen lisans öğrencileri için aylık 500 TL, yüksek lisans öğrencileri için 750 TL ve doktora öğrencileri için 1000 TL burs imkanı sağlıyor.
YTB Başkanı Kemal Yurtnaç kurumun sağladığı Türkiye Bursları'na olan yoğun talebi, AA muhabirine değerlendirdi.
Türkiye'nin bulunduğu bölgede bir eğitim merkezi olması için çalıştıklarını söyleyen Yurtnaç, "Her sene bize 9-10 bin civarında müracaat olurdu. Geçen sene sistemi yeniden dizayn edince bu sayı 51 bine çıktı. Demek ki, yurt dışında okumak isteyen kişiler için Türkiye ayrı bir kapı olmaya çalışıyor. Bunu sadece burslu öğrenci olarak değerlendirmek istemiyoruz" dedi.
Afrika'dan geçen sene alınan burslu öğrenci sayısının 1000'i bulduğunu hatırlatan Yurtnaç, Avrupa'dan ise az öğrenci geldiğini belirtti. Yurtnaç, şunları kaydetti:
"Gelecek yıllar için hedef koyduk. Özellikle Avrupa'dan, Amerika'dan, Avustralya'dan yüksek lisans ve doktoraya daha öncelemek istiyoruz. Bu bizim vatandaşlarımız için değil. Vatandaşımız olmayanlara yönelik burs programını da biz yönetiyoruz. Başvuruları internet ortamına taşıdık, radyolarda tanıtım programları yaptık."
"Biz Türkiye'deki fırsatları bilmiyorduk"-
Ankara'da bulunan ülkelerin büyükelçileri ile görüşmelerine de değinen Yurtnaç, Kolombiya örneğini verdi. Yurtnaç, şunları ifade etti:
"Geçen hafta Kolombiya'nın Ankara'daki Büyükelçisi geldi. Kolombiya'dan bu sene 160 müracaat var. Büyükelçi bizi ülkesine davet etti. Ülkesinin fırsatlarını belirtti. Bugüne kadar 10 kişi müracaat etmiş 20 senede, bu sene 160 kişi başvurdu. Biz Türkiye'deki fırsatları bilmiyorduk dediler. Bu sayının artarak devam edeceğini bildirdi bize. Biz de ona göre daha fazla burs vereceğiz Kolombiya'da. Afrika'nın çeşitli ülkeleri, Güney Amerika'dan olsun, ilk sene biz bu çevremizi hedef almıştık. Önümüzde sene içerisinde Afrika, Güney Amerika ve Avrupa'dan da buraya öğrenci gelmesi için çalışmalar yapacağız. Burs bir ikramdır. O ikramı da başarılı öğrencilere vereceğiz."
-Hedef Türkiye'yi eğitim üssü haline getirmek-
Dünya'da 3,5 milyon civarında uluslararası öğrencinin olduğunu anlatan Yurtnaç, "Bunun yüzde 20'si Amerika'da. Türkiye'de bu sayı yüzde birin altında, bu sayı yüzde 0,7. Bizim amacımız fırsatları arttırarak Türkiye'yi bir eğitim üssü haline getirebilmek. Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar hızlandı. Amerika ve İngiltere bu konuda bir marka olmuş. Çin, Hindistan, Malezya üniversite öğrencilerinin yoğun olarak bulunduğu yerler. Bizim amacımız bu yüzde 0,7'yi arttırmaya çalışmak" diye konuştu.
Türkiye Bursları'na yapılan başvurularda yaşanan büyük artışın Türkiye'nin hem artan ekonomik gücü hem uluslararası alandaki siyasi gücünün sonucu olduğunu vurgulayan Yurtnaç, "Türkiye'de güvenlik olmazsa, eğitim fırsatları olmazsa, üniversitelerin kalitesi az olursa, kimse Türkiye'ye dönüp de bakmaz. Öğrenci sayısındaki artışın sebebi bu" dedi.
Yurtnaç, şunları kaydetti:
"Hem fuarlar vesilesiyle hem diğer çalışma ziyaretlerinde diğer ülkelerin Eğitim Bakanlarını ziyaret ediyoruz. Okul ve üniversite yönetimlerini ziyaret ediyoruz. Türkiye'ye ilginin günden güne arttığını da görüyoruz. Nihayetinde aynı kültürden gelmişiz. Türkiye'de güvenli bir ortam var. Eğitim fırsatları iyi, dolayısıyla önümüzdeki yıllar içerisinde öğrencilerini Türkiye'ye göndereceklerini ifade ediyorlar bize." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Türkiye Bursları'na 51 Bin Başvuru Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?