"3. Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri" - Son Dakika
Spor

"3. Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri"

"3. Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri"

Şenliklerde, 72'si yaya, 193'ü atlı okçu olmak üzere 265 okçu, 4 kategoride yarıştı Yarışmalara katılan sinema oyuncusu Cemal Hünal ile Biga Kaymakamı Fatih Genel de ata binerek, ok attı

07.09.2013 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biga ilçesinde, "3. Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri" düzenlendi.

Biga Kaymakamlığının öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ve  İl Özel İdaresince, Dikmen köyündeki Hafızın Düzlüğü mevkisinde düzenlenen müsabakalara, 14 ülkeden 46'sı yabancı, toplam 265 okçu katıldı.

Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü, İstanbul Kemankeş Talimhane Okçuluk Grubu, Biga Okçuluk Spor Kulübü, Uşak, Konya, Sivas, Ankara, Tokat, Amasya'dan katılan 26 atlı spor kulübü ve üyelerinin yanı sıra Ukrayna, Polonya, İran, Macaristan, ABD, Slovakya, Moğolistan, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, İsveç, Almanya, Tuvalu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden gelen 72'si yaya, 193'ü atlı okçu olmak üzere 265 okçu, 4 kategoride yarıştı.

20 yarış atıyla yarışmalara katılan sinema oyuncusu Cemal Hünal ve Biga Kaymakamı Fatih Genel de ata binerek, ok attı.

Kaymakam Genel, yaptığı açıklamada, Biga'nın, tarihte okçuluk ile ilgili önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Biga Sancak Beyi Osman Bey anısına 3'üncüsü düzenlenen programın ana sponsorlarının, İÇDAŞ A.Ş. ve Çanakkale Seramik Kale Grubu olduğunu belirten Genel, "Tamamen geleneksel el yapımı oklar ve yaylarla yapılan turnuvada, modern olimpik yaylar ve teknikler kullanılmamakta, geleneksel tarihi okçuluk yaşatılmaktadır" dedi.

Müsabakalara Macaristan'dan katılan ve ziraat mühendisi olan yaya okçu Monus Jozsef, profesyonel olarak uzun mesafe atışlarında, Türklere hünerlerini göstermek için geldiğini bildirdi. Türkiye'ye ilk kez geldiğini kaydeden Jozsef, okçuluğun kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.

"Ok atmak yaşam ile ölüm arasında yaşamak gibi" diyen Jozsef, "Kendi ok ve yaylarımı da kendim hazırlayıp getirdim. Müsabakalarda elde edeceğim başarımı, Osmanlı Macaristan arasında 1526 yılında yapılan Mohaç Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk ve Macaristan askerlerinin ruhlarına ithaf ediyorum. Hedefim 900 metre atışı yapmak" diye konuştu.

Yarışlar sırasında atlı yarışmacılardan Bulgar Hristo Hriston, atının çıtaları yıkıp geçmesi nedeniyle düştü. Hriston, atının ayağından yara almasına rağmen düştüğü yerden kalkarak, yarışmaya devam etti.

Bu arada, şenlikler kapsamında açılan el sanatları, kıspet, ebru ve maket sergisi vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Spor '3. Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement