'Arap Dünyasında Demokratikleşme ve Türkiye' - Son Dakika
Güncel

'Arap Dünyasında Demokratikleşme ve Türkiye'

\'Arap Dünyasında Demokratikleşme ve Türkiye\'

"Çeşme'den tüm dünyaya dostluk mesajı verildi"

02.07.2012 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çeşme Sosyal Araştırmalar ve Kültür Derneği (ÇESAK) tarafından 1.Taş Mektep Günleri kapsamında ülkemize gelen çok sayıda yabancı akademisyenin iştirak ettiği 'Arap Dünyasında Demokratikleşme ve Türkiye" konferansı kapanış oturumuyla sona erdi. Yurt içi ve yurt dışından 100'ün üzerinde akademisyenin katıldığı sempozyumda;''Arap Baharı ve Akdeniz'deki jeostratejik değişimler'', ''Türkiye'nin İktisat Politikalarındaki Devamlılık ve Değişim'', ''AK Parti Yönetiminde Türkiye'nin Demokrasi Tecrübesi'' gibi farklı konu başlıklarında görüş alışverişinde bulunuldu.

Kimler katıldı?

Çeşme Sosyal Araştırmalar ve Kültür Derneği (ÇESAK) Başkanı Arif Barata'nın evsahipliğinde ilki düzenlenen sempozyum programına Devlet eski Bakanı Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Aydın'ın yanısıra; Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr İlber Ortaylı, Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr.Necdet Subaşı, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Elisabeth Özdalga, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gülay Barbarosoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet Başbakan Başmüşaviri Ahmet Ertürk, Gazi Üniversitesi Öğrt. Üyesi Hüseyin Yayman, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü. Yrd. Doç. Dr. Ioannis Grigoriadis, Mısır İskenderiye Kütüphanesi'nden Dr.Abdelwahab Shaker, İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ulusoy, Centre for European Policy Studies öğretim üyesi Prof.Dr.Michael Emerson, Kudüs İbrani Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Moshe Maoz, Michigan State Üniversitesi öğretim Üyesi Prof.Dr. Mohammed Ayoob,Ben-Gurion University of the Negev öğretim üyesi Guy Ben-Porat, St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nden Rus Türkolog Doç. Dr. Alexander Sotnichenko, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif Kireçci,TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler - Bölüm Bşk. Yardımcısı Yardımcı Doçent Dr. Şaban Kardaş, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Yasin Akta, Researcher at the Barcelona Centre for International Studies (Cidob) Francis Ghiles, Suudi Arabistan King Saud University öğretim üyesi Dr.Abdullah Al Shammari, Avrupa Bölgeler Meclisi Gençlik ve Uluslararası İşbirliği Komite Başkan Dr. Hande Bozatlı, akademisyenler ve çok sayıda uluslararası ilişkiler öğrencisi izledi.

"Çeşme'den tüm dünyaya dostluk mesajı verildi"

AK Parti Kurucu Meclis Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu'nun da "AK Parti yönetiminde Türkiye'nin demokrasi tecrübesi" oturumunda moderatörlük yaptığı organizasyona ev sahipliği yapan Çeşme Sosyal Araştırmalar ve Kültür Derneği (ÇESAK) Başkanı Arif Barata, "Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde Arap Baharı olarak adlandırılan gelişmelerin bölge ülkelerindeki yansımaları farklı ülkelerden Çeşme'ye gelen değerli akademisyenlerin, aydınların, ve gazetecilerin perspektifinden değerlendirildi. Dğnyanın sayılı üniversitelerinden ve ülkemizin alanlarındaki çok değerli akademisyenlerini Çeşme'de ağırlamaktan onur duyduk. 1876 yılında yapılan ve günümüze kadar korunan 136 yıllık tarihi bu taş binada, ülkemizin uluslararası jeopolitik gelişimi ve Ortadoğu'da şekillenen Arap Baharı olgusunu değerli akademisyenlerimizin gözüyle değerlendirme şansı bulduk.

Çeşme'den dünyaya verilen mesaj dostluk,kardeşlik mesajıdır. Türkiye attığı adım, yarattığı değişim ve gelişmişliğiyle her alanda Arap halkları için ilham kaynağı olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

"Bakan Yıldırım'dan Arap Baharı Mesajı"

Çalıştaya katılamayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım gönderdiği mesajda gerek bu çalıştay kapsamındaki panellerin içeriklerinin, gerekse bunlardan çıkarılacak sonuçların, tarihe düşülecek kayıtlar olarak gündemde yer alacağını kaydetti.

Mesajında, sivil toplum ve uzmanların işbirliğiyle gerçekleştirilen bu tür çalışmaların, ileriye dönük stratejik öngörülerin oluşturulabilmesi açısından çok önemli kolaylıklar sağladığını vurgulayan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Tüm bunlara, bir de ülkemizin komşuları ile birlikte içinde bulunduğu yakın ve uzak coğrafyada yer alan önemli gelişmeler eklendiğinde, hele en güncel ilgi alanı olan Arap dünyasındaki demokratikleşme süreçleri dikkate alındığında, şu anda katılmakta olduğunuz çalıştay çok daha büyük bir önem kazanmaktadır.

Arap Baharı, Arap halklarının bir haysiyet mücadelesinin sonucudur. Arap kardeşlerimiz, bunu ancak demokrasiyle kazanacaklarını bilmektedirler. Demokrasi arzusu ve iyi yönetim özlemi, Arap halklarını diktatörlere karşı mücadeleye yöneltmiştir. Bu yönelimler ve dönüşümler sırasında, Türkiye, demokrasinin, özgürlüğün, insan haklarının ve kardeş Arap toplumlarının yanında yer almıştır. Bundan sonra da böyle olacaktır. Çağdaş, demokrat ve iyi yönetilen Türkiye, Arap halkları için ilham kaynağı olmuştur. Bundan sonra da, Türkiye, Arap halklarına demokrasi yolculuklarında destek verecek ve onlarla beraber yürüyecektir."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Arap Dünyasında Demokratikleşme ve Türkiye' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement