Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı - Son Dakika
Güncel

Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı

Avrupa ve çevresindeki ülkelerin parlamentoları ile çok sayıdaki kuruluştan katılımın olduğu konferans Oslo'da başladı TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Konferans öncesinde Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, AKPM Başkanı Anne Brasseur ile Romanya, Moldova ve Ukrayna temsilcileriyle heyetler halinde görüştü.

11.09.2014 18:43

Avrupa ve çevresindeki ülkelerin parlamento başkanları ile çok sayıdaki kuruluştan katılımın olduğu "Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı" Oslo'da başladı. Konferansta konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Hak ve özgürlüklere en büyük tehdit, terör örgütlerinden geliyor" dedi.

Sabah kaldığı Radisson Blu Scandinavia Otel'de Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur ile heyetler halinde basına kapalı görüşme yapan Çiçek, daha sonra Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı'nın Norveç Parlamentosu Stortinget'teki açılış merasimine AKPM Türkiye Grubu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Reha Denemeç ile katıldı.

Çiçek daha sonra konferansa katılarak konuşma yaparken toplantı aralarında Moldova, Romanya ve Ukrayna temsilcileriyle heyetler halinde görüşmeler gerçekleştirdi.

-"Ufukta kara bulutlar var"-

Parlamentodaki törende açış konuşmasını yapan Norveç Parlamentosu Stortinget'in Başkanı Olemic Thommessen, bu toplantının 2 yılda bir yapıldığını hatırlatarak toplantının fikir alışverişi ve diyalog için önemine işaret etti. Ancak bunlardan da önemlisinin konferansın, Avrupa Konseyi'nin din, ırk, cinsiyet renk gibi farklılıklara bakmaksızın, insan haklarına saygı, temel özgürlükler, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine saygının güçlendirilmesi için "biricik platform olduğunu" ifade eden Thommessen, şunları söyledi:

"Dinamik, müreffeh, demokratik Avrupa için aynı görüşleri paylaşıyoruz ancak birçok endişemiz de var. Berlin Duvarı'nın yıkılışından bu yana yaşanan büyük ekonomik gelişme, demokratikleşme ve açık toplum dönemine rağmen ufukta kara bulutlar var.  Milyonlarca vatandaşımız işsiz, kıtamızın bazı yerlerinde insan haklarının durumu standartlarımızı karşılamıyor. Silahlı çatışmalar sivillere acılar çektiriyor ve yakın partner olması gereken ülkeler arasında tansiyon var. Bu sorunları Oslo'daki bu toplantıda konuşma fırsatını kaçırmayalım."

Thommessen'in ardından AKPM Başkanı Anne Brasseur ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland birer konuşma yaptı. Jagland, günümüz dünyasında akıllı cihazlar arasında insanların beyinlerini çalıştırmadan yaşadığını savunarak "İnsan aklı paraşüt gibidir açıldığında işe yarar" esprisini yapması salondakileri güldürdü.

Açılış toplantısının ardından Radisson Blu Scandinavia Oteli Salonu'nda Thommessen'in moderatörlüğünde konferansa geçildi.

Çiçek'in konuşması-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konferansta yaptığı konuşmada temel hak ve özgürlüklerin doğru bir tanımının yapılması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Bu konuda epey mesafe alındığını ifade eden Çiçek, insan hakları sözleşmesinin yorumuyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlar ile iç hukukta yargının verdiği kararların bu hak ve özgürlüklerin neyi ifade ettiğini büyük ölçüde ortaya koyduğunu bildirdi.

Anayasa çalışmaları sırasında Venedik Komisyonu'nun ortaya koyduğu çabanın önemli bir kaynak teşkili olacağını vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esas mesele bu tespit edilen anayasalarda yasalarda düzenlenen bu hususlarla ilgili teminatların ortaya çıkarılmasıdır. Elbette her ülkenin anayasasında hak ve özgürlük ihlalleriyle ilgili olarak ne gibi teminatların olması gerektiği yazılıdır. Bunların başında anayasa mahkemeleri bağımsız yargı geliyor. Belki üzerinde yeterince durmadığımız medya konusu hak ve özgürlüklerin hem teminatıdır hem de bu özgürlüklerin kötüye kullanılması noktasında medyanın da zaman zaman kötü örnekler ortaya koymaktadır."

Çiçek, üzerinde durmaları gereken bir konunun da hak ve özgürlüklere tehditlerin nereden geldiği konusu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Devletten geliyorsa bunu yargıyla çözüyoruz ama bugün Suriye, Irak'ta hepimizin travma yaşadığı gündür. En büyük tehdit, terör örgütlerinden geliyor. Demokrasiye hak ve özgürlüklere inanmış devletler olarak terörle mücadele konusunda yeterince işbirliği yapıyor muyuz? Daha soyut ifadeler yerine bugün en önemli ve öncelikli tehdit olarak terörle mücadele konusunda mesela suçluların iadesi anlaşmalarını çalıştırabiliyor muyuz? Terörün finansmanı konusunda işbirliği yapabiliyor muyuz? yoksa bu lafları konuşup bunun üzerinden politika mı geliştiriliyor günümüz dünyasında.

Özellikle Irak ve Suriye meselesi durduğunda bu soruların cevabını doğru veremediğimiz takdirde temel hak ve özgürlükler konusunda ne söylersek söyleyelim bunun orada yaşanan insanlık dramı karşısında hiçbir anlamı olmayacaktır."

Parlamentolar tartışmadan oylama yapıyor-

Yunanistan Parlamentosu Başkanı Vangelis Meimarakis de vatandaş lehine bir devlet yapısı yaratmaya çalıştıklarını belirterek tek bir demokrasi modelinin olmadığını ancak genel kabul görmüş ilkeler, temel haklar, barış özgürlük gibi ortak değerler olduğuna işaret etti.

Hükümet döneminden yönetişim dönemine geçişten bahsettiklerini, ulusal-uluslararası, net-internet gibi birçok terimi sıkça konuştuklarına ve sivil toplumun önemine değinen Meimarakis, birçok konunun artık parlamentolarda tartışılmadan oylandığını parlamentoların sadece onay makamı haline geldiğini dile getirerek "Sonuç olarak demokrasi çok karmaşık bir konu" dedi.

Fas, Moldova, Slovakya, Türkiye, Hırvatistan, İzlanda, Polonya, Fransa, Rusya Federasyonu, İrlanda, Lüksemburg ve Makedonya temsilcilerinin konuşma yapacağı konferansın bugünkü kısmı, tartışma ve sorular kısmının ardından Danimarka Parlamentosu Başkanı Mogens Lykketoft'un "Avrupa'da Demokrasi, Egemenlik ve Güvenlik" konulu konuşması ve tartışma programıyla tamamlanacak. - Norveç

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement