Dha İstanbul Bülteni - 3 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 3

1- BAKAN KURTULMUŞ : TOPKAPI SARAYI YERLİ YERİNDE DURUYOR, HİÇBİR ŞEKİLDE KAYMIYORKültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Topkapı Sarayı'nda hiçbir şekilde, bir santim dahi kayma yoktur.

10.08.2017 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- BAKAN KURTULMUŞ : TOPKAPI SARAYI YERLİ YERİNDE DURUYOR, HİÇBİR ŞEKİLDE KAYMIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş,

"Topkapı Sarayı'nda hiçbir şekilde, bir santim dahi kayma yoktur. Bu tamamen spekülasyondur. Gerekli bütün çalışmalar yapılmış, raporlar alınmıştır. Topkapı Sarayı yerli yerinde duruyor, hiçbir şekilde kaymıyor"

"Çok detaylı bir şekilde aslına uygun tamiratının, restorasyonun yapılması için düğmeye basıldı. İnşallah Aya İrini de aslına uygun bir şekilde onarılacaktır"

"İnşallah 50 milyon turist sayısını, 50 milyar dolar turizm geliri miktarına ulaşacağımız ümit ediyorum"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA/ İstanbul DHA

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı ve Aya İrini'de incelemelerde bulundu. Kurtulmuş incelemelerinin ardından açıklama yapıp gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Numan Kurtulmuş açıklamasında, "Çok şükür Cumhuriyet tarihimiz boyunca, Topkapı Sarayı ile ilgili en kapsamlı iyileştirme çalışmalarını, restorasyon çalışmalarını ve ayrıca bir takım sergileme çalışmalarının sürdürüldüğü bir dönemdeyiz. Şu anda 20'ye yakın ayrı proje Topkapı Sarayı bünyesinde devam ediyor. Bu restorasyon ve yenileme çalışmaları yaklaşık 200 milyon liralık bir bütçeye sahip. Bir taraftan sarayın orijinal haliyle her tarafının korunmasını temin etmek için çalışmalar sürdürülüyor, bir taraftan yeni teşhir, sergi alanları oluşturmak için gayretler sarf ediliyor. Topkapı Sarayı'nın depolarında bulunan son derece değerli çok sayıda eşya var, eser var, bu eserlerin maalesef sadece bir kısmını teşhir edebiliyoruz. Bu alanların genişletilmesiyle hem sarayın zenginleştirilmesi hem de müze ve sergi kısmının zenginleştirilmesi için çalışmalar yapılıyor, sarayla ilgili güçlendirme çalışmaları yapılıyor" dedi.

"TOPKAPI SARAYI YERLİ YERİNDE DURUYOR, HİÇBİR ŞEKİLDE KAYMIYOR"

Bakan Kurtulmuş, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nda oluşan çatlaklar ve sarayın kaydığına dair iddiaların sorulması üzerine "Söylentiden ibarettir. Topkapı Sarayı'nda hiçbir şekilde, bir santim dahi kayma yoktur. Bu tamamen spekülasyondur. Gerekli bütün çalışmalar yapılmış, raporlar alınmıştır. Topkapı Sarayı yerli yerinde duruyor, hiçbir şekilde kaymıyor. Bu yanlış tevatürün peşinde gitmemek lazım" dedi.

TURİZM GELİRLERİNİN ARTIRILMASI

Kurtulmuş, turizm gelirlerinin artırılması konusunda ne gibi çalışmaların yapılacağının sorulması üzerine, " Türkiye'nin turizminin geliştirilmesiyle ilgili önümüzdeki dönemde iki ana alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Bunlardan birisi pazar çeşitliliğidir yani Türkiye hem kendi hem de bölgesindeki şartlardan kaynaklanan zor bir dönemi, 2015-2016'da yaşadı turizm alanında. Bir taraftan Rusya ile olan kriz diğer taraftan Avrupa ve özellikle Almanya ile olan kriz, bir taraftan Suriye ve Irak ile olan gelişmeler çok açıkçası Türkiye'yi olumsuz etkiledi. Bizim yoğunlaştığımız iki alan var. Birincisi; alan çeşitlemesini, pazar çeşitlemesini yapmamız lazım. Örneğin Türkiye önümüzdeki dönemde Çin, Japonya, Hindistan gibi yeni alternatif pazarlara yönelecek ve buralardan çok sayıda turistin gelmesi için gayret sarf edecektir. İkincisi ise Türkiye'nin ürün çeşitliliği anlamında çok imkanı var. Müzeler, tarihi yerler başlı başına bir değerdir. Sahillerdeki turizm, sağlık turizmi, inanç turizmi, dağ, kış turizmi, yayla turizmi gibi çok çeşitli alanlarda ürün çeşitlendirmesine gideceği. Böylece hem turist sayısında artışın hem de turizm gelirlerinde artışın sağlanması için gayret sarf edeceğiz. Bununla ilgili olarak kültür şurası yapıldı. Önümüzdeki günlerde de inşallah turizmle ilgili bir şura yapacağız. Görev alır almaz ilk yaptığımız çalışmalardan birisi Antalya'da sektörün bütün temsilcileriyle bir araya gelip sorunlarımız masaya yatırmaktı. Meseleleri biliyoruz, nasıl çözüleceğini de biliyoruz. Gayretle, azimle, kararlılıkla Türkiye turizm alanındaki bu adımlarını atacak. İnşallah 50 milyon turist sayısını, 50 milyar dolar turizm geliri miktarına ulaşacağımız ümit ediyorum" diye yanıtladı.

AYA İRİNİ'NİN RESTORASYONU

Numan Kurtulmuş, Aya İrini'nin restorasyonu konusunda ise "Çok kapsamlı şekilde çalışmalar yapıldı. Çok detaylı bir şekilde aslına uygun tamiratının, restorasyonun yapılması için düğmeye basıldı. İnşallah Aya İrini de aslına uygun bir şekilde onarılacaktır" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------

Kurtulmuş'un sarayı gezmesi

Kurtulmuş'un açıklamaları

Detaylar

10.08.2017 - 12.30 Haber Kodu : 170810056_

10.08.2017 - 12.40 Haber Kodu : 170810064

=======================

2- BOĞAZ'DA ARANAN FURKAN'IN ANNESİ: BİR MUCİZE BEKLİYORUZ

Haber-Kamera: Hasan YILDIRIM - Mustafa ÖZDABAK  İSTANBUL DHA

Beşiktaş Arnavutköy'de akıntıya kapılarak kaybolan 17 yaşındaki Furkan Yıldırım'ı arama çalışmaları 27. gününde de devam etti. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan arama çalışmasına ROV cihazı destekli bir insansız denizaltı aracı ile dalgıçlar da katıldı.

"BİZ ÖLÜSÜNÜN VEYA DİRİSİNİN BULUNMASINI İSTİYORUZ"

Arnavutköy Karaburun'da yapılması planlanan arama çalışmaları ise hava koşulları nedeniyle yapılamadı. Arnavutköy Karaburu'ndaki çalışmaları takip etmek için oraya giden anne ve baba arama çalışmalarının yapılamaması nedeniyle tekrar Arnavutköy Akıntı Burnu'na geldi.Burada basın mensuplarına açıklama yapan baba Memduh Yıldırım, "Biz Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan Arnavutköy Karaburun'da arama yapılması için bir talepte bulunduk.Bize o bölgeyi yarın arayacağız dediler. Bugün Furkan'ın denize girdiği yerde arama çalışması yapılıyor .Oğlum kaybolalı 25 gün oldu. Bir gelişme yok. Nereden çıkacak, nasıl olacak bilmiyoruz. Sadece bekliyoruz. Allahtan ümit kesilmez ama denizin altındaki bir insan için nasıl ümit olsun. Biz ölüsünün veya dirisinin bulunmasını ve bize teslim edilmesini istiyoruz. Genelkurmay'dan bir talepte bulunmuştuk. Bize bir gemi gönderdiler. Burada arama çalışması yapıyorlar.Sonucunu bekleyeceğiz" dedi

FURKAN'I RÜYASINDA GÖRDÜ

Baba Memduh Yıldırım "Komşumuzun 10 yaşındaki çocuğu 4-5 gündür Furkan'ı rüyasında görmüş.Orada oturduklarını ve denize girdiklerini daha sonra Furkan'ın kayalıkların arasında sıkışıp kaldığını görmüş.Furkan 'Babam ve annem beni buradan kurtarsın' dediğini söyledi.Biz de o rüya nedeniyle Karaburun'a gittik. Kendi gözlerimizle oraları gördük. Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan o bölgenin aranmasını talep ettik. O bölgenin 18-20 metre derinlikte olduğunu söylediler. Onların arama çalışmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

ANNE KEZBAN YILDIRIM: BİR MUCİZE BEKLİYORUZ

Konuşmakta güçlük çeken Anne Kezban Yıldırım, "Çok zor durumdayız. 27 gündür bekliyoruz. Bir mucize bekliyoruz.27 gündür eve gitmedik. Burada bekliyoruz" şeklinde konuştu. Furkan Yıldırım'ı arama çalışmaları devam ediyor.

Görüntü Dökümü:

-------

-Baba Memduh Yıldırım ile röp.

-Anne Kezban Yıldırım ile röp.

-Genel ve detaylar

===========================

3- BABASININ SAÇTIĞI DEHŞETİ ANLATTI:  İKİSİNİ ÖLDÜRDÜKTEN SONRA BENİM PEŞİMDEN KOŞTU, KAÇTIM

Haber-Kamera: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

Üsküdar"da dün babaları Aslan Güleryüz tarafından öldürülen Ahmet (24) ve Onur Güleryüz (20) kardeşler son yolculuklarına uğurlandı. Olaydan yaralı olarak kurtulan 22 yaşındaki Orçun Güleryüz, cenaze töreni öncesi yaşadıklarını anlattı.

Üsküdar, Yavuztürk Mahallesi'nde babaları Aslan Güleryüz tarafından dün evlerinde öldürülen Ahmet ve Onur Güleryüz için bugün öğle vakti Çekmeköy Nişantepe Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törenin ardından iki kardeş Nişantepe Mezarlığı'nda toprağa verildi.

"TEKME ATIP KAÇTIM"

Olaydan yaralı olarak kurtulan Orçun Güleryüz yaşadığı dehşeti anlattı. Orçun Güleryüz, "Gece bir şey yoktu. Sabah saatleriydi, uyuyorduk. Onur ağabeyimle, babam aynı odada kalıyordu. Biz de Ahmet ağabeyimle aynı odada uyuyorduk. İlk önce Ahmet ağabeyimi bıçaklamış, keserle kafasına vurmuş. Ona öldürürken ben hiçbir şey duymadım. Sonra bana yönelip uyurken başıma keserle vurdu. Tekme atıp iteleyip kaçtım. Onur ağabeyim geldi; 'Baba ne yapıyorsun' dedi. Bu sefer ona vurdu ağabeyim yere yığıldı. Ahmet ağabeyimin yardımına koştum. Ama yorganı kaldırdığımda delik deşik olmuştu. İkisini öldürdükten sonra benim peşimden koştu, kaçtım. Komşulardan yardım istedim" dedi.

Güleryüz, "Akşam hep birlikte sohbet etmiştik, iyiydi. Bir sıkıntı yoktu" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Orçun Güleryüz ile röp.

-Cenazenin çıkışı

-Camiden detay

-Genel ve detaylar

=======================

4- BOĞARAK ÖLDÜRDÜĞÜ KAYINVALİDESİNİ HALIYA SARIP TAŞIDI. YOLDA GÖRDÜĞÜ KİŞİYE DE TAŞITTI.

O anlar güvenlik kamerasında

Sinan BİLGİLİ, İstanbul DHA

Gaziosmanpaşa'da Suriyeli bir kadın, tartıştığı kayınvalidesini boğarak öldürdü. Kayınvalidesinin cesedini halıyla sararak çöpe atan kadın ihbar sonucu yakalandı.

Olay Pazar günü öğlen saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre kayınvalidesi ile tartışan 23 yaşındaki Leyla S., tokat atması üzerine 72 yaşındaki kadını boğarak öldürdü. Leyla S. daha sonra cesedi halıya sararak dışarı taşıdı. Halının içinde ne olduğunu bilmeyen yoldan geçen birinden de taşıma yardımı alan Leyla S., cesedi çöp kutusuna attı. Bu sırada bir komşu durumu görerek kadının yanına gitti. Panikleyen Leyla S., çöpteki halıya sarılı cesedi tekrar eve taşıdı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri kadını gözaltına aldı. Emniyette sorguya alınan Leyla S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

HALIYA SARILAN CESEDİN TAŞINMA ANI GÜVENLİK KAMERASINDA

Leyla S.'nin halıya sarılı cesedi içinde ne olduğunu bilmeyen birinin yardımıyla dışarı çıkarıp çöp kutusuna götürmesi, durumdan şüphelenen komşunun peşinden gitmesi ve Leyla S'nin cesedi tekrar eve getirmesi bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından görüntülendi. Görüntülerde ayrıca polis ekiplerinin gelerek Leyla S'yi gözaltına alması da yer alıyor.

Görüntü Dökümü:

-GÜVENLİK KAMERASI

-Cesedin evden çıkarılması

-Sürüklenerek götürülmesi

-Peşinden giden komşu

-Cesedin geri getirilmesi

-Polisin gelişi

-Leyla S'yi gözaltına alması

AKTÜEL GÖRÜNTÜLER

-Leyla S'nin emniyete girişi

-Sokaktan görüntü

-Evden görüntü

-Detaylar

10.08.2017 - 13.18 Haber Kodu : 170810070

=================================

5- ÜMRANİYE'DE OTOMOBİL  İÇİNDE  ÖLÜM

Cengiz ÇOBAN-Ramazan EĞRİ, İstanbulDHA

Ümraniye'de taksicilik yapan 30 yaşındaki Mahmut Atılgan bir otomobilen içinde ölü bulundu. Vücudundna  darp veya yara izi bulunmayan Atılgan'ın cesedi kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

POLİSE İHBAR ETTİLER

NATO yolu Caddesi, İMES organize sanayi sitesi B kapı girişinde, 34 KK 2417 plakalı otomobilin içinde uzun süre hareketsiz duran bir kişinin olduğunu  görenler polise haber verdi..

ÖLDÜĞÜ ANLAŞILDI

Olay yerine gelen polis ve sağlık ekiplerinin incelemesinde, otomobilin sürücü koltuğunda oturan Mahmut Atılgan'ın öldüğü anlaşıldı. Darp yada yara izine rastlanmayan cansız beden savcının incelemesinin ardından kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Atılgan'ın taksicilik yaptığı ve yakınlarının dün akşamdan beri ondan haber alamadıkları öğrenild

Görüntü Dökümü:

-----------

-Aracın görüntüsü

-Cesedin görüntüsü

-Polis ekiplerinden görüntü

-Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması

-Bir yakını ile röp

-Genel ve detay görüntüler

10.08.2017 - 13.23  Haber Kodu : 170810071

=====================

6- AVUKATLARDAN 19'UNCU "ADALET NÖBETİ"

Hayati KILIÇ, İstanbul DHA

Cumhuriyet Gazetesi soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu avukatları Bülent Utku, Akın Atalay ve Mustafa Kemal Güngör'ün serbest bırakılması çağırısıyla Çağlayan Adalet Sarayı'nda başlatılan "Adalet Nöbeti", 19'uncu  haftasında da devam etti.

Bu haftaki nöbete yaklaşık 2 nafta önce hafta tahliye olan Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatları Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve  CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen katıldı. Adliyenin Atrium alanında cübbeleri ile bir süre sessizce bekleyen avukatlar, adliyenin dışına çıkarak basın açıklaması yaptı. Ellerinde tutuklu avukat Akın Atalay'ın fotoğrafı bulunan avukatlar, "adalet" yazılı pankart açtı.

Adliyenin C kapısı önünde basın açıklamasını CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen yaptı.  Haluk Pekşen yaptığı açıklamada "Adaleti vicdanınızda bulamadığınız sürece, onu mahkemelerde, adliye koridorlarında ve başka yerlerde aramanızın hiç bir anlamı yoktur. Ben inanıyorum ki bu adalet nöbetinden Türkiye bugün bile bir mum yakmış gibi nefes alacaktır. Hepimizin yüreğine bir su serpilecektir. Bu anlamda, bugün Akın Atalay'ın şahsında cezaevinde tutuklu bulunan, başta milletvekili arkadaşım Enis Berberoğlu da olmak üzere bütün masum insanların bir an önce ceza adaleti sisteminin yasalara göre işleyeceği bir düzende hak ettikleri "beraat etmek" ve "aklanma hakları"na bir an önce kavuşmalarını hepiniz adına ben de diliyorum. Gelecekte gerek adalet adamları, avukatlar, gazeteciler ve bütün masum insanlar işlerini gereği gibi yaptıkları için yargılanmayacakları, hukukun  adaletin hakim olduğu bir Türkiye diliyorum" dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------

-Avutkatların adliyerin atrium alanında beklemesi

-Haluk Pekşen'in basın açıklaması

-Genel görüntüler

10.08.2017 - 13.29 Haber Kodu : 170810072_

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement