Ramazana Doğru - Son Dakika
Güncel

Ramazana Doğru

Asırlardır birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan, dinlerin buluştuğu kent İstanbul, 11 ayın sultanı ramazanda, meydanlardaki iftar sofraları, ardından da sahura kadar sürecek kültür ve sanat etkinlikleriyle renklenecek Ramazanın ilk günü Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun katılacağı iftar açılış programı gerçekleştirilecek Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Oruç Baba Türbesi'nde ilk gün iftar saatinde 7 bin kişilik kumanya dağıtılacak Fatih Belediyesince, ramazan boyunca, hafta iç her gün "Ramazan’a özel camii ve türbe gezisi" yapılacak Eyüp Belediyesi, düzenleyeceği özel iftar programlarıyla vatandaşları geçmişe doğru nostaljik bir yolculuğa çıkaracak Esenler Belediyesi, ramazan ayı iftar programlarına, "Türkiye’nin ilk çocuk iftarı" etkinliğiyle start verecek Sultangazi'de 7 ayrı noktaya kurulacak "çorba çeşmesi" ile her gün 4 bin 500 kişiye sıcak çorba, ekmek ve su temini sağlanacak

04.07.2013 13:02

LALE BİLDİRİCİ - HATİCE ŞENSES - Asırlardır birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan, dinlerin buluştuğu kent İstanbul, 11 ayın sultanı ramazanda, meydanlardaki iftar sofraları, ardından da sahura kadar sürecek kültür ve sanat etkinlikleriyle renklenecek.

Ramazanın ilk günü, Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun katılacağı iftar açılış programı gerçekleştirilecek. Çeşitli animasyon  ve mehter gösterilerinin yer alacağı bu etkinlikte top atışıyla beraber iftar yapılacak.

Fatih Belediyesi, her yıl olduğu gibi vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Oruç Baba Türbesi'nde ilk gün de iftar saatinde 7 bin kişilik kumanya dağıtacak. Sokak iftarları,  toplam 28 program olacak şekilde Fatih'te belirlenen 29 farklı alanda gerçekleştirilecek. Ay boyunca teravih namazı sonrası camilerde limonata dağıtılacak. Kadir Gecesi'nde de Fatih, Süleymaniye, Sultanahmet, Yavuz Selim, Hırka- İ Şerif ve Sümbül Efendi Camisi'nde lokum ve limonata ikram edilecek.

Belediye tarafından  Zuhurat Baba Türbesi (Bakırköy),  Oruç Baba Türbesi (Topkapı), Mehmet Emin Tokadi Türbesi(Unkapanı), Yeraltı Camii (Karaköy), Sahabe Mezarları (Ayvansaray), Eyup Sultan Camii (Eyüp) gibi türbe ve camilere, hafta içi her gün gezi düzenlenecek.

-Eyüp'te onbir ayın sultanı programlarla karşılanacak

Onbir ayın sultanı Ramazan dolayısıyla Eyüp'te de çeşitli etkinlikler yapılacak. Eyüp Belediyesi, düzenleyeceği özel iftar programlarıyla vatandaşları geçmişe doğru nostaljik bir yolculuğa çıkaracak.

Eyüp Sultan Meydanı, Cülus yolu, belediyenin önündeki eski Osmanlı evleri,  Feshane, Haliç etkinlik alanı ve tüm mahalleler, düzenlenecek etkinliklerle binlerce kişinin buluşma noktası olacak.

İlçedeki etkinlikler arasında, Eyüp Sultan Meydanı'nda İslam alimlerinin dini sohbetleri, Kur'an-ı Kerim tilaveti,  tiyatro gösterisi, tasavvuf müziği ve sema gösterisi de yer alıyor.

Eyüp Sultan Meydanı'nda Beyaz Düşler Yapım'ın hazırlayacağı Ramazan özel programı, her gün saat 13.00'te başlayıp sahura kadar devam edecek. Meydan, ramazan ayına özel dekorlarla kaplanacak. İslam aleminin en önemli merkezlerinden Eyüp Sultan Camisi'nde buluşan konuklar, kendilerini bu özel manevi atmosferin içinde bulacak.

Ramazan süresince haftanın bir günü, Kutlu Doğum Haftası'nda sahnelenen ve büyük ilgi gören "Kutlu Yolun İlk Yolcuları" isimli tiyatro oyunu, Beyaz Düşler Sahnesi oyuncuları tarafından sergilenecek.

Sahne kenarlarına kurulacak ekranlardan Kadir Gecesi ve Perşembe akşamları Eyüp Sultan Camisi'nden canlı mevlit yayını yapılacak. Eyüp Sultan Sebili'nden Osmanlı şerbetleri ve ayranlar akacak. İftar için Eyüp'e gelenler, oruçlarını top atışıyla yapacak ve tarihi ramazan günlerine doğru bir yolculuğa çıkarak farklı bir atmosfer yaşayacak.

Eyüp Belediyesi, Haliç etkinlik alanında da Ramazan ayı boyunca etkinlikler düzenleyecek. Tasavvuf müziği, fasıl, Türk Sanat Musikisi konserleri, sema, orta oyunu, jonglör, ateş yutan adam ve sihirbaz gösterileri Ramazan süresince bu alanda sergilenecek.

Haliç etkinlik alanında 9 Temmuz'da akşam Ertuğrul Erkişi konseri, 10 Temmuz'da Dursun Ali Erzincanlı'nın şiir dinletisi düzenlenecek.

- Türkiye'nin ilk çocuk iftarı Esenler'de-

"Birlikte daha iyiyiz" sloganıyla Ramazan ayının iklimine ve ruhuna uygun etkinliklerin düzenleneceği Esenler'de vatandaşlar, 30 gün boyunca birbirinden farklı ve ilginç organizasyonlarla güzel bir Ramazan yaşamanın sevincine ortak olacak.

Esenler Belediyesi, ramazan ayı iftar programlarına,  "Türkiye'nin ilk Çocuk İftarı" etkinliğiyle start verecek.

Esenler'de yaşayan binlerce çocuğun katılımıyla ramazanın ilk günü Esenler Belediyesi Kemer Stadyumu'nda gerçekleşecek iftara, sadece çocuklar ve anneleri davetli olacak. Özel l etkinliklerin gerçekleşeceği programda çocuklara sürpriz hediyeler de verilecek.

Etkinlikler kapsamında Esenler, 7 bölgeden, 81 ile has damak tatların yer alacağı dev bir iftar sofrasına da ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin dört bir yanındaki renkleri tanıtmak amacıyla yapılacak iftar programında, Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hakkari'ye, Artvin'den Antalya'ya kadar ülkenin değişik coğrafyalarından mahalli derneklerle birlikte iftar verilecek.

Esenler Belediyesi tarafından, sabah erken saatlerde işe giden vatandaşlar düşünülerek hazırlanan Esenler Çorba Çeşmeleri, ramazanda iftar çeşmesi olarak hizmet verecek. İnsan sirkülasyonunun yoğun yaşandığı 2'si metro istasyonu çıkışında olmak üzere 3 ayrı Çorba Çeşmesi, iş çıkışı iftara yetişemeyen vatandaşlara hizmet verecek. İlçede her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Yetimler İftarı", bu yıl da Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

- 100 bin dua, 10 bin hatim

Esenler,  ramazanda çok özel bir programa daha ev sahipliği yapacak. Kadir Gecesi'nde  düzenlenecek "Dualarda buluşuyoruz… 100 Bin Dua, 10 Bin Hatim" programında binlerce hatim, yüz binlerce Salavat-ı Şerife, tevhit ve tekbirler okunacak. Esenler Dörtyol Meydanı'nda saat 23.30'da başlayacak programda, dünya barışı ve mazlumlar için dualar okunacak.

"Eve Teslim İftar" uygulaması Esenler'de bu yıl da devam edecek. Uygulama ile önceden tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere, her gün iftar saatinden önce 4 çeşit sıcak yemek ulaştırılacak.  Belediyenin 2 yıldır uyguladığı ve herhangi bir sebeple iftar sofrası hazırlayamayanlar için başlattığı "Alo İftar" hattı, bu yıl da 15.00-17.00 saatleri arasında hizmetlerini sürdürecek. Bu hizmet kapsamında, her akşam binlerce aileye motorize ekiplerle 4 çeşit sıcak yemek evlerine kadar ulaştırılacak.

İlçede ramazana özgü bir proje de "Alo Sahur". Proje ile sahurda uyanma zorluğu yaşayan vatandaşlar, Esenler Belediyesi tarafından davul ve mani sesleri ile uyandırılacak. Esenler'in yanı sıra Türkiye'nin değişik illerinden gelen başvurular da projeye dahil edilecek.

"Konu komşu iftardayız"  sloganıyla Esenler Belediyesi'nin 2 yıldır yürüttüğü  mahalle iftarları bu yıl da devam ediyor. Esenler'deki tüm mahallelerde müsait alanlarda düzenlenecek iftar yemekleri ile aynı mahallede, aynı sokakta ya da aynı binada oturanlar,  komşularıyla aynı sofrada iftar yapmanın hazzını yaşayacak.

Kültür sanat etkinlkleri

Esenler Dörtyol etkinlik alanında Esenlerliler, her yıl olduğu gibi bu yıl da nostaljik ramazan eğlencelerini yaşama fırsatı bulacak. Etkinlik alanında ramazanın ruhuna uygun yapılacak tasavvuf musikisi dinletileri, sohbet, söyleşi, iftar programları vatandaşlara eski ramazanları hatırlatacak.

Esenler Dörtyol Meydanı'nda ramazan boyunca Uğur Işılak, Orhan Hakalmaz, Fatih Kısaparmak, Zeyd Şato, Agah, Murat Göğebakan ,Grup Genç, Ahmet Özhan, Ömer Karaoğlu gibi ünlü sanatçılar da sahne alacak.

Ramazan kültür - sanat etkinlikleri çerçevesinde; hem çocuklar hem de büyükler için gösterilerden, oyunlara, piyeslerden yarışmalara, konferanstan, söyleşilere, şiir dinletisinden anma programlarına kadar birçok etkinlik de gerçekleşecek. Ayrıca havai fişek gösterisi, kum gösterisi, hat sanatı, ney dinletisi, sema gösterisi, müzikal tiyatro ve daha birçok özel gösteri sanatları da vatandaşlarla buluşacak.

Kağıthane ramazana hazır-

Kağıthaneliler'in buluşma noktası olan Hasbahçe Mesire Alanı'ndaki hazırlıklar kapsamında, geleneksel Türk mimari yapısına uygun ev maketleri kuruluyor, stantlar düzenleniyor. Yüzyıllardır farklı kültürlerin buluşma noktası olan Hasbahçe'yi 11 ayın sultanı ramazanın manevi rüzgarına hazırlayan Kağıthane Belediyesi, ilçeyi kurulacak iftar sofralarıyla, sahura kadar sürecek kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşturacak.

Ramazan boyunca iftar çadırı, çocuk programları, söyleşiler, imza günleri ve mahalle iftarları düzenlenecek. Animatörler, palyaço ve "ibiş şow" gibi etkinliklerle çocuklar hatıralarının en güzel ramazan ayını yaşarken tüm vatandaşlar söyleşi ve sohbetlerde bereket ayının güzelliğini paylaşacak. Ramazan ayı öncesi Kağıthane Belediyesi ihtiyaç sahiplerine içinde temel gıda maddeleri bulunan erzak paketlerini ulaştırdı ve bayram öncesinde ekonomik durumu yetersiz olan aile ve çocuklara kıyafet yardımında bulundu.

Sultangazi'de ramazan coşkusu

Sultangazi Belediyesi, on bir ayın sultanı Ramazan'ı karşılamak için hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Atatürk Bulvarı üzerindeki alanda kurulacak iftar çadırında, ramazan boyunca hayırsever vatandaşların da katkılarıyla her gün 2 bin 500 kişiye iftar yemeği verilecek. İftar sonrasında ise çadırda kültür-sanat etkileri yer alacak.

Her mahallede düzenlenecek sokak iftarlarında ise Ramazan ayının bereketi paylaşılacak. Ayrıca 7 ayrı noktaya kurulacak "çorba çeşmesi" ile her gün 4 bin 500 kişiye sıcak çorba, ekmek ve su temini sağlanacak. İhtiyaç sahibi 8 bin aileye yapılan gıda yardımları da ramazan süresince artarak devam edecek.

Arasta geleneğini canlandırmak amacıyla Sultançiftliği Merkez Cami'si önüne yapılan "Ramazan Arastası" bu yıl da hizmet verecek.  Burada, el sanatı ürünleri, zücaciye, gıda ve kitapların yer aldığı stantlar açılacak.

Bakırköy Belediyesi'nin iftar yemeği Fildamı Sarnıcı'nda-

Bakırköy Belediyesi bu yıl iftar yemeğini Fildamı Sarnıcı'nda  oluşturulacak alanda verecek. Her gün yaklaşık 2 bin kişiye 4 çeşit yemek, kalorisi hesaplanarak vatandaşlara sunulacak. İftar yemeklerinin maliyetini ise hayırsever kişi ve kurumlar karşılayacak.

Bakırköy Belediyesi iftar alanına gelemeyecek yurttaşlar için de 20 bin tane erzak kolisi hazırladı. Erzak kolileri ramazandan önce Bakırköylüler'e dağıtılmaya başlanacak.  Belediye,  ayrıca geçen yıl başlattığı uygulamayı bu yıl da sürdürerek değişik günlerde değişik mahallelerde iftar verecek.

Bahçelievlerde Ramazan coşkusu

Bahçelievler Belediyesi, ramazan coşkusunu gerçekleştireceği bir dizi etkinlikle vatandaşlara yaşatmayı hedefliyor.

Etkinlikler kapsamında iki çadırda (Soğanlı ve Hasan Doğan spor kompleksi yanı) ve AŞ evinde günde yaklaşık 10 bin kişiye iftar yemeği sunulacak. Aynı zamanda 11 mahallenin en geniş sokaklarında sokak iftarları, halkla buluşacak.

Hasan Doğan Spor Kompleksi yanında kurulacak dev iftar çadırı, yemekten sonra her akşam değişik aktivitelere de sahne olacak. İftar çadırında, yöresel geceler, Tasavvuf ve Sanat Musikisi, kukla tiyatrosu, akrobat, gölge oyunları, palyaço ve orta oyunları, çocuk tiyatrosu, fasıl dinletileri yapılacak.

Çadır alanında ayrıca yöre derneklerinin kuracağı stantlarda farklı bölgelerin folklorik gösterilerinin yanı sıra yöresel mutfaklardan lezzetler de vatandaşlara ikram edilecek. Dev iftar çadırı alanında, çay içme yerleriyle, pamuk şeker, Osmanlı macunu, şerbetçi, mısır, kağıt helva satıcıları da bulunacak.

Ayrıca, Şirinevler Ulu Camii yanındaki Ömer İnci Parkı içerisinde kurulacak stantlarda ramazan boyunca sürecek kitap günleri gerçekleştirilecek. Etkinliklerde ayrıca, 30 gün boyunca iftar öncesi ve sonrası yazarların katılımıyla imza günleri, söyleşiler ve sohbet programları düzenlenecek.

-Ramazan çay sohbetleri Arnavutköy'de

Arnavutköy Belediyesi, "Sokak sokak Ramazan" sloganıyla binlerce vatandaşı iftar sofralarında ağırlıyacak.

Belediyenin düzenleyeceği sokak iftarları, her gün farklı mahallerde kurulacak. 46 farklı sokakta kurulacak sofralarda, 100 bin vatandaşa ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca ilçede farklı meydanlarda kurulacak şerbet çeşmeleri ile Osmanlı geleneği canlandırılacak ve vatandaşlar farklı Osmanlı şerbetlerini tatma imkanı bulacak.

Arnavutköy'de, iftar sonrası Cumhuriyet Meydanı'nda kurulacak, Osmanlı motifleri ile süslenmiş sahnede, ünlü düşünür ve yazarlar ağırlanarak, çay sohbetleri yapılacak. Çay sohbetlerin de yazarları dinlemeye gelen vatandaşlara, belediye tarafından ikramlar sunulacak.

- İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement