Sanayi ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda - Son Dakika
Politika

Sanayi ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda

Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

31.05.2017 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplanan komisyonun ikinci gününde, milletvekilleri tasarının tümü üzerindeki görüşlerini dile getiriyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bu mübarek günde, vebale, yanlışa ortak olmamak için bir çok milletvekilinin komisyona gelmediğini savundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün, "rant, yandaş" kelimelerinden rahatsız olduğunu belirten Ekici, "Yandaş ve vurgun grubunun dışında olduğunuz kanaatindeyiz ama buradan çıkacak karara bağlı." dedi.

Zeytinlik, mera ve kıyılarla ilgili üç maddenin, yandaşa, vurgunculara peşkeş çekeceğini öne süren Ekici, bu maddelerin geri çekilmesini istedi. Bununla ilgili bir alt komisyon oluşturulmasını öneren Ekici, diğer maddelerinin sanayinin önünü açabilen önemli maddeler olduğunu, bunlara destek verdiklerini bildirdi.

Ekici, "Bu üç maddeyi çekelim. Eğer siz de rant ve vurgun gurubunun içinde değilseniz... Çekilmezse bu üç maddenin çıkmaması için elimizden geleni yapacağız, Genel Kurulda da aynı mücadeleyi vereceğiz." ifadesini kullandı.

Ekici, "Niye 3 tane hileli madde koyuyorsunuz, zeytinin, meranın, kıyının Sanayi Komisyonunda ne işi var?" diye sordu.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, her konuşmada, "yandaş, rant" demenin, tasarının gelişimine bir gram katkı sağlamayacağını belirterek, bunun, polemiğe ve siyasi ranta katkısı olacağını dile getirdi.

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, tasarının, kıyılardaki yeni yapılaşmanın önünü açacağını, kıyıları ve zeytinlikleri, yapılaşmaya karşı korumaları gerektiğini vurguladı. Öz, tasarının yasalaşması halinde 10 yılda yok olan bir zeytinlikle karşı karşıya kalacaklarını öne sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, tasarının "torba" tasarı olduğunu, içinde birçok komisyonu ilgilendiren maddelerin bulunduğunu, Plan ve Bütçe Komisyonunda da görüşülmesi gerektiğini bildirdi.

Tasarının, "Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi" başlığının çok masumane olduğunu aktaran Çam, Türkiye'nin geleceğinin, kurtuluşunun sanayi olduğunu, TOKİ ile kanunsuz gökdelenlerle Türkiye'nin bir yere varamayacağını savundu.

Bu düzenlemenin, sanayi ve üretim tasarısının içine sıkıştırılmasından büyük hicap duyduğunu, Bakan Özlü'nün de duyması gerektiğini, içinin kanadığını düşünmek istediğini belirten Çam, "İki Özlü mü var? Özgeçmişi ile tanıdığımız, naif, sanayiye önemli katkılar yapan, çalışkan Özlü. Diğer taraftan, koltuğunun altına tutuşturulan 76 maddelik, tarımın, zeytinin, kıyının, meranın talan edileceği tasarıyı savunmak, bunu çıkarmak naif bakana verilmiş bir görev mi? Zeytin tarihi yazıldığında sizin açınızdan, çocukların ve torunlarınız için ibret vesikası olacaktır." diye konuştu.

-"Şu savaşı bırakalım"

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, tasarıyla zeytinliklerin yüzde 70'inin ortadan kaldırılacağını, bir kıyıma yol açacağını öne sürdü. Zeytin'i, "sıvı altın" olarak nitelendiren Akın, "Boş alan yok muydu da bu zeytinlere, zeytin dallarına göz dikiyoruz? Bu komisyonun konusu değil. Sayın Bakan, bundan kurtulun. AK Parti'nin, kıyı, mera, zeytinliklerle ilgili bir derdi mi var? Ne olsa el, zeytinliklere gidiyor. Elbirliğiyle elimizi zeytinliklerden çekmemiz lazım." ifadesini kullandı.

Zeytin dalının, barışın, sağlığın simgesi olduğuna işaret eden Akın, Özlü'ye zeytin dalını gösterip, "Şu savaşı bırakalım. Hepimiz rahat nefes alalım." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, sanayiyi desteklemenin tarımı mahvetmek anlamına gelmediğine dikkati çekti. Yedekci, ağaç ve yeşille ilgili tasarı hazırlayan bakanların, müsteşarların bir ağacın nasıl yetiştiğini anlayabilmesi için bir tane ağaç dikmesini istedi.

Yedekci'nin, Bakan Özlü'ye, "Bu tasarıyı okumuş olduğunuza inanıyorum." sözlerine AK Parti'li milletvekilleri tepki göstererek, zaten tasarıyı hazırlayanın bakanlık olduğunu ifade etti.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin'in, üslubunu eleştirmesi üzerine Yedekci, "Türkiye'yi sokmaya çalıştığınız şekle girmeyeceğiz. Kendi kafamız var, düşünebiliriz, konuşabiliriz. Haddinize mi bana nasıl konuşacağımı söylemek." diye tepki gösterdi.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın'ın, Yedekci'nin konuşmasında hakaret olmadığını söylemesi üzerine Tin, hakaret olduğunu savundu.

- Tarkan'ın tepkisi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, bu konunun, sadece zeytincilik yapan kesimde değil halkın büyük kısmında rahatsızlık yarattığını söyledi.

Sanatçı Tarkan'ın bile kendisiyle direkt ilgisi olmadığı halde zeytinliklerin yok edilmesine tepki göstermesinin önemine değinen Arslan, Tarkan'ın twetterdan yazdığı mesajını okudu. Arslan, "Sanatçılara kadar uzanan bu rahatsızlık, toplumun tüm kesimlerinde ortaya çıkıyorsa, bu tasarıda ısrar edilmesini anlamadığını" ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sanayi ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement