Türkiye'de 2012 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2012 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2012 Böyle Geçti

Şubat ayına, Özel Yetkili İstanbul Savcılığı'nca, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in ifadeye çağrılması damgasını vurdu.

16.12.2012 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şubat ayına, Özel Yetkili İstanbul Savcılığı'nca, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in ifadeye çağrılması damgasını vurdu. Bu gelişmenin ardından MİT görevlilerinin ifadeye çağrıldığı soruşturma dosyası, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'dan alındı. MİT Kanunu'nda değişiklik yapılarak, MİT mensupları veya kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında

"Başbakanın izni" şartı getirildi.

Şubat ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki, "Niye dindar bir nesil gelmesin-" sözlerini eleştiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yanıt verdi. Erdoğan, "Benim Türkiye'yi dindarlar, dinsizler diye ayırdığımı söylüyor. Önce şu kulakların duymaya alışsın; benim ifademde dindarlar, dinsizler diye bir ifade yok. Dindar bir gençlik yetiştirme var. Bunu yine söylüyorum, bunun arkasındayım. Sayın Kılıçdaroğlu, sen bizden, muhafazakar demokrat parti kimliği sahibi AK Parti'den ateist bir nesil yetiştirmemizi mi bekliyorsun- O belki senin işin olabilir, senin amacın olabilir. Ama bizim böyle bir amacımız yok. Biz muhafazakar ve demokrat, milletinin, vatanının değerlerine, ilkelerine, tarihten gelen ilkelerine sahip çıkan bir nesil yetiştireceğiz. Bunun için çalışıyoruz" dedi.

- Erdoğan, yeni kitabı Winter Journal için bir gazeteye verdiği röportajda,

"Cezaevindeki tutuklu gazetecileri gündeme getirerek Türkiye'ye gelmeyeceğini" açıklayan ABD'li yazar Paul Auster'a, "Aman! Biz sana çok muhtacız. Gelsen ne olur gelmesen ne..." dedi.

- Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 27 Nisan 2007'de Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yayınlanan e-bildiriyle ilgili soruşturma başlattı.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 30 yıllık Dev-Yol ana davasının tüm sanıklar yönünden zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.

- Genelkurmay Başkanlığı toplam personel sayısının 721 bin 153 olduğunu bildirdi.

2 Şubat

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "12 yaşındaki çocuğun sözleşme karşılığı satıldığı" iddialarına ilişkin, olayın çocuk haklarına aykırı olduğunu belirterek, konunun tüm yönleriyle hassasiyetle takip edildiğini bildirdi.

3 Şubat

- Genelkurmay Başkanlığının suç duyurusu üzerine Sultanbeyli Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında "hakaret" suçundan yargılanması talebiyle hazırladığı fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

- Lojmanında ölü bulunan ve "intihar ettiği" öne sürülen eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu'nun oğlu Gökhan Çillioğlu, Malatya Adliyesine gelerek özel yetkili savcıdan bilgi aldı, soruşturmayla ilgili ifade verdi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'li yazar Paul Auster'e mektup göndererek, Auster'ı Türkiye'ye davet etti.

- Anadolu Ajansı'nın, Türkiye ve dünyadaki gelişmelerin ele alınarak, analizlerin yapıldığı, abonelere gün içinde sunulacak haberlerin başlık ve içeriklerinin değerlendirildiği gündem toplantıları için oluşturduğu "Editör Masası", Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından hizmete açıldı.

4 Şubat

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kürtçenin şartlar elverirse sadece seçmeli ders olabileceğini belirterek, "Yoksa bu dilde bütünüyle ilköğretimden üniversiteye kadar Kürtçe bir eğitimin yapılması mümkün değildir. Bir hakkı vermek kolay bir şey. Ama kullanması noktasına da bakacağız" dedi.

-Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'a saldırı-

5 Şubat

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde görevli Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç, bir şarküteriden alışveriş yaptıktan sonra arabasına doğru giderken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda ağır yaralanan ve Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kılıç, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

6 Şubat

- Başbakan Erdoğan, Fatih Projesi'nin okullarda uygulamaya geçmesi dolayısıyla katıldığı törende,"Bir haftadır köşelerinde yazanlara sesleniyorum; bu gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz- Siz bu gençliğin büyüklerine isyankar bir nesil mi olmasını istiyorsunuz- Siz, bu gençliğin milli, manevi değerlerinden kopuk, hiçbir istikameti, meselesi olmayan bir nesil mi olmasını istiyorsunuz- Biz, sizlerle burada anlaşamayız ama 'çağdaş bir nesil' derken, dindar bir nesil çağdaş olamıyor mu- Hem çağdaş hem dindar olunamıyor mu- Beyler, önce başınızı öne eğin de hem çağdaş hem dindar bir nesil nasıl yetiştirilirmiş onu bir düşünün. Dindar bir nesil özgürlüklere saygılıdır; dindar bir nesil, farklı düşüncelere, farklı inanç gruplarına da saygılıdır. O terbiyeyi alarak yetişmiş bir nesiliz biz. Bu saygının nasıl gösterilmesi gerektiğini de bugüne kadar gösterdik" dedi.

- Bursa'da yaşamını sürdüren tiyatro ve sinema oyuncusu Baykal Kent (69), tedavi gördüğü Bursa Devlet Hastanesinde yaşamını yitirdi.

7 Şubat

- Suriye'deki olayları değerlendiren Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'a, "Gittiğin yol yol değildir. Bu yol çıkmaz sokaktır. ya Beşşar, men dakka dukka. Ey Beşşar, eden bulur" diye seslendi.

- Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ABD'li yazar Paul Auster'a davetini hatırlatarak, "Eğer O yazar (Paul Auster) CHP'nin davetine icabet eder de buraya gelirse, lütfen Türkiye'den sonra birlikte İsrail'e gitsinler. Aksi takdirde bu seyahat eksik kalır. 'İsrail'de tutuklu gazeteci ve yazar yok' demek, en hafif tabiriyle yalancılıktır, cahilliktir" dedi.

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde silahlı saldırıya uğrayan Savcı Hakan Kılıç, kaldırıldığı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın cenazesi, Ankara'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu önünde düzenlenen törenin ardından memleketi Konya'nın Ereğli ilçesinde toprağa verildi. Kılıç'a yönelik silahlı saldırı olayını araştırmak üzere özel ekip kuruldu.

- Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Pamukova ilçesinin Mekece köyü yakınlarında, 22 Temmuz 2004'te meydana gelen ve 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlandırılmış tren kazası davasının zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.

- Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin "haksız ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü" operasyonu kapsamında gözaltına alınarak, mahkemeye sevk edilen zanlılardan "Kürt Ahmet" lakaplı Ahmet T'nin de arasında bulunduğu 7 kişi tutuklandı.

- Vakıflar Genel Müdürlüğü, Galata Rum İlkokulu Vakfı'na ait okul binasının vakfa iadesini kararlaştırdı.

8 Şubat

- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in ifade vermek üzere savcılığa çağrıldığını bildirdi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MİT görevlilerinin ifadeye çağrılmasıyla ilgili, "Şüpheli sıfatıyla KCK içerisinde bu 3 kişi nasıl yer alır, aklımla izah edemiyorum. Yargıdır ne isterse yapar, bir şey diyemeyeceğim. Ama benim bildiğim şu var; halihazırda MİT'te resmen görevi olanların doğrudan 'şüpheli' sıfatı ile bir ifade vermeye çağrılması herhalde mümkün değil bilebildiğim kadarıyla. Emekli olanlar veya görevle ilişiği kesilmiş olanlar için mümkün olabilir" dedi.

-Erdoğan'a ikinci sindirim sistemi operasyonu-

10 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 26 Kasım 2011'de gerçekleşen sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve son aşaması yapıldı. Operasyonun yaklaşık 30 dakika sürdüğü ve başarıyla tamamlandığı, başlangıçta planlandığı üzere tedavinin bu şekilde nihayete erdirildiği bildirildi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazısı gönderdi.

- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dindarlığı, "yaratıcıya, kendimize, bütün insanlara ve bütün evrene karşı dürüst, adil, ahlaklı ve samimi olmaktır" diye tanımladı.

11 Şubat

- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da ifadeye çağrıldığı soruşturma dosyasının, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'dan alındığını bildirdi.

12 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve son aşamasının gerçekleştirildiği Koşuyolu'ndaki Özel İstanbul Medipol Hastanesi'nden taburcu oldu.

- Libya hükümeti ve Ulusal Geçiş Konseyi, Libya devriminin sesinin dünyaya duyurulmasındaki rolü dolayısıyla Anadolu Ajansı'na (AA) ödül verdi.

-Yüz nakli yapılan Uğur Acar, tıraş edildi-

13 Şubat

- Başbakan Erdoğan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasının öngören yasa tasarısın Fransa Senatosu tarafından kabul edilmesinden sonra Fransa'nın açıkça taraf olduğunu ispatladığını ifade ederek, "Minsk Üçlüsü içerinde bu vesile ile Fransa'nın artık çıkması lazım" dedi.

- Diyarbakır'daki tarihi İçkale'de insan kemiklerinin bulunduğu bölgedeki kazılarda 5 kafatası daha bulundu. Kazılarda şu ana kadar bulunan kafatası sayısı 34'e yükseldi.

- Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yüz nakli yapılan Uğur Acar, doktoru Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından tıraş edildi. Acar ilk kez aynaya bakarak yeni yüzünü gördü.

14 Şubat

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçlarla ilgili soruşturmalarının Başbakanın iznine bağlanmasını öngören kanun teklifinin, "Trafik ışıklarında kırmızı ışığı kaldırmak kadar aptalca bir teklif" olduğunu savunarak, "Bu bir hukuk cinayetidir. Bu teklifi kanunlaştırmak, bütün devleti ve sistemini illegal hale getirmek demektir. Bu utanca kimse el kaldırmamalı" dedi.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanma başvurusunu yetkisizlikten reddetti.

- Anayasa Mahkemesi, Soyadı Kanunu'nun, evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuğun babasının seçtiği veya seçeceği adı alacağına ilişkin hükmünü iptal etti. Böylelikle boşanan ailelerde çocuğun annesinin soyadını almasının da önü açıldı.

- Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, bir Danıştay üyesinin odasında dinleme cihazı bulunduğunu belirterek, "Bir şeyin izinsiz dinlenilmesi aslında büyük bir olay. Hiç alışık olmadığımız, bizde çok rastlanmayan bir şey. Üzerinde hassasiyetle duruyoruz" dedi.

15 Şubat

- "Balyoz Planı" davasına bakan mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski Genelkurmay Başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

- İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli 9 personelin görev yerleri değişti.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası kapsamındaki iddialara ilişkin hazırlanan iddianameyi kabul etti. İddianamede, Orgeneral Başbuğ'un "Ergenekon silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda, askeri bir darbe ortamı oluşturmak amacıyla, internet siteleri ve bu siteleri meşrulaştırmak amacıyla düzenlenen andıç vasıtasıyla kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerini icra ve organize ettiği" öne sürüldü.

16 Şubat

- Ankara'da kamu ihalelerine menfaat karşılığında fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Kamu İhale Kurumu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "terör örgütlerinin içine sızan istihbarat görevlilerinin, suç işlediklerine" yönelik bir açıklamasının olmadığını belirterek, "Örgütlerin içine sızmış MİT görevlileri canı pahasına, şehitliği göze alarak görev yapıyorlar. Onları terörist, terör örgütüyle işbirliği yapar göstermek, bunu kim, hangi saikle yapıyorsa yapsın bu ülkenin birlik, beraberliğine, güvenliğine, bekasına iyilik değil, kötülüklerin en büyüğünü yapıyor" dedi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, MİT müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve eski MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT görevlisinin ifadeye çağrılmasına ilişkin bilginin basına sızması konusunda inceleme başlatıldı.

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin davada, olayın asli faili Mehmet Çelebi hakkında Fesih Çelebi'yi öldürme suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu. Mehmet Çelebi hakkında diğer 43 kişiyi öldürme suçundan verilen cezalar ise onandı. Daire, 44 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 4 sanık ile 44 kez 15 yıl hapis cezası alan sanık hakkındaki kararları da onadı.

17 Şubat

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, MİT mensupları veya kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında "Başbakan izni" şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki davanın

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştirilmesine karar verildi.

18 Şubat

- MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında Başbakan izni şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

19 Şubat

- AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları'nın 3. Olağan Kongresi'ne Üsküdar Kısıklı'daki konutundan telekonferans yöntemiyle katılan Erdoğan, dünya ile rekabet edebilen, dünyayı yakından takip eden, meselelere sahip çıkan, bir ayağı bu topraklarda, diğer ayağı ile alemleri gezen bir gençlik tahayyül ettiklerini belirterek, "En önemlisi de milli, manevi değerlerine sahip çıkan, onları yaşatan, geleceğini geçmişinden aldığı güç, gurur ve ilhamla şekillendiren bir gençlik tasavvur ediyoruz. Altını çiziyorum; modern, dindar bir gençlikten bahsediyorum. Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kalbinin, kininin davacısı bir gençlikten bahsediyorum" dedi.

20 Şubat

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastını inceleyen Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu tamamlandı. Raporda, "Hrant Dink'e yönelik tehlikenin varlığının Emniyet ve Jandarma personelince öğrenildiği, Hrant Dink'in korunmasına yönelik istihbarat birimlerinin gerekli çalışmaları yapmadığı ve işbirliğine gitmediği, idari makamların Dink'e yönelik riskleri bilebilecek durumda olmalarına rağmen her kademedeki sorumluların zincirleme eylemleri sonucunda tehlikeyi önlemek için gereken tedbirlerin alınmadığı"na işaret edildi. Kamu görevlilerinin yargılanmalarına ilişkin mevzuatın da eleştirildiği raporda, "İdare organlarınca sürdürülen soruşturmalarda yasal olarak öngörülen süreçlere uyulmakla birlikte, gerek kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin mevzuat düzenlemelerinin niteliğinden gerekse kamu görevlilerinin soruşturulması hususunda izlenen yöntemlerdeki hatalar/yanlışlıklar ve diğer eksiklikler sebebiyle yürütülen soruşturmalardan etkin bir sonuç alınamadığı kanaatine ulaşılmıştır" denildi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, MİT Müsteşarı Fidan'ın ifadesinin alınması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen talimatın geri çekileceği bildirildi.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen "KCK"nın terör örgütü olduğuna karar verdi. Daire kararında, "PKK ile bağlantısı açıklanan amaç ve stratejisi, hiyerarşik yapısı, üye sayısı, sahip olduğu silahlı ve zorlayıcı gücü itibariyle devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden cebren ayırmaya yönelik amaç suçu gerçekleştirmeye elverişli silahlı terör örgütü niteliğinde bulunduğu sonucuna varılmıştır" denildi.

-Erovizyona Can Bonomo-

21 Şubat

- Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gazetecilerin karşısına çıktı, "Kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.

- Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Ankara 15. İş Mahkemesi'nin, Yargıçlar ve Savcılar Sendikasının (YARGI-SEN), kapatılmasına ilişkin kararını onadı.

22 Şubat

- CHP, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında Başbakan izni şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

- Can Bonomo'nun, Azerbaycan'da yapılacak 57. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi, "Love me back/Sen de beni sev" adlı İngilizce parçayla temsil etmesine karar verildi.

- Antalya'da çevreye rastgele ateş açan kişiyi ikna etmeye çalıştığı sırada vurulan Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gökcan şehit oldu.

23 Şubat

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim sisteminin, 18. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlar doğrultusunda, "4+4+4" şeklinde yeniden yapılandırılması, eğitimlerin ayrı binalarda verilmesinin sağlanması gerektiğini belirterek, "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, eğitim sistemimizin yapısal sorunlarına ve gelecek hedeflerimize dönük önemli bir düzenlemedir" dedi.

- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin gerekçeli kararını yayınladı. Kararda,

"Örgüt var ise nerede, ne zaman, hangi amaç ile kurulduğu tespit edilememiştir. Örgütü kuranların karşılıklı iradelerinin hangi prensip ve suçlar etrafında oluştuğu tespit edilememiştir. Devamlılık gösteren bir yapı var ise 19 Ocak 2007 tarihinden sonra ne tür eylemler içerisinde olduğu bilgisi elde edilememiştir" denildi.

-Gazi Tıp'ta nakiller-

24 Şubat

- İzmir Alaçatı'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 40 yaşındaki Nazım Alkan'ın bağışlanan yüz, kol ve bacakları Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan operasyonla iki hastaya nakledildi. Operasyonlarda 54 doktor, 128 yardımcı sağlık personeli görev aldı. Cengiz Gül'e yapılan yüz nakli Türkiye'de ikinci, dünyada ise 22'inci, Şevket Çavdar'a 2 kol ve 2 bacağın nakledildiği 4 uzuv nakli ise dünyada ilk kez yapıldı.

- Adana'nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli kapağı patlaması sonucu 2 işçi yaralandı, 10 işçi akıntıya kapılarak kayboldu. Askeri helikopter ve 300 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin katıldığı çalışmalarda, 4 işçinin cesetlerine ulaşıldı. Olayla ilgili şantiye şefi ve proje müdürü tutuklandı.

-Cezaevi'ndeki çocuklara cinsel saldırı iddiaları-

25 Şubat

- Adana'nın Pozantı Cezaevi'nde kalan çocuklara cinsel saldırı ve istismarda bulunulduğu iddiaları ortaya atıldı.

26 Şubat

- Adalet Bakanlığı, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili basına yansıyan iddialar üzerine, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra olayların yerinde araştırılması için cezaevine Bakanlıkça cezaevi müfettişi gönderildiğini bildirdi.

- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın, vücudun kalp dolaşım ve kan sisteminin bacaklardan birini idame ettiremediğinden, sol bacağı alındı.

- CHP tarihinde ilk kez iki gün arka arkaya Kurultay yaptı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla toplanan 16. Olağanüstü Kurultay'da tüzük değişikliği kabul edildi. Ertesi gün ise 362 imzasıyla toplanan 17. Olağanüstü Kurultay'da ise tüzük değişikliği istemleri delegelerin oylarıyla reddedildi. 17. Kurultay, 2 saat sürerek, CHP tarihindeki en kısa Kurultay oldu.

- İstanbul'da düzenlenen uyuşturucu operasyonu kapsamında, şarkıcı Ozan Doğulu gözaltına alındı.

27 Şubat

- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan, dün sol bacağı alınan Şevket Çavdar'ın, vücudun kalp dolaşım ve kan sisteminin nakledilen uzuvları idame ettirememesi nedeniyle iki kol ve sağ bacağı da alındı. Şevket Çavdar, yaşamını yitirdi. Şevket Çavdar'ın operasyon sonrası hayatını kaybetmesi üzerine Nazım Alkan'ın ailesi tarafından bağışlanan organları Alkan'ın mezarına konuldu.

28 Şubat

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, güvenlik birimlerinin bugüne kadar örneği görülmeyen bir koordinasyon ve uyum içinde olduğunu belirterek, "Kurumlarımız arasında bir çatışma varmış gibi göstermek, hiç kimsenin işine yaramaz. Aksine Türkiye'ye büyük zarar verir" dedi.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu'nca İçkale'deki kazılarda çıkarılan kemiklerde yapılan incelemede, "en az 100 yıl toprak altında kalmaya bağlı morfolojik değişimler tespit edildiğini, kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığını" bildirdi.

Muhabir: Cüneyt Ateş - Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2012 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement