Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Eskiden Türkiye 'yardım yapılan ülke' konumundaydı, bugün dünyanın her ülkesine 'yardım yapan ülke' konumuna geldi. 51 ülkeye, afet ve acil durumlarda insani yardımda bulunduk, arama kurtarma ekipleri gönderdik. AFAD'ın koordinasyonunda son dönemde 500'den fazla yurt içi ve yurt dışı insani ve acil yardım faaliyeti inşa edildi" dedi.
Akdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün bütçeleri üzerinde söz aldı.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının yurt dışındaki bütün vatandaşların sorunlarıyla ilgilendiğini belirten Yalçın Akdoğan, YTB tarafından hazırlanan mali destek programları ve doğrudan faaliyetlerle, yurt dışında yaşayan vatandaşların her alanda desteklendiğini kaydetti.
Yurt dışında yaşayan vatandaşları, kendi kimliklerini, kendi kültürlerini koruyarak bulundukları ülkelerde daha etkin hale getirmek için birçok program yürütüldüğünü belirten Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız Türkiye'deki işlemlerinde birtakım hukuki ve idari sorunlar yaşıyorlardı. Bu sorunları aşmak için de YTB eliyle bir paket hazırladık. Yurt dışında yaşayan vatandaşların pasaport harçlarının 100 avroya düşürülmesi, dövizli askerlik bedelinin 6 bin avrodan bin avroya düşürülmesi, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye seyahatlerinde yüzde 20 oranında aile indiriminden faydalanması gibi 6 düzenleme. Seçimden önce ne söz verdiysek hepsini hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
2011'de yapılan Milletvekili Genel Seçimine yurt dışından katılım düzeyinin sadece yüzde 5 olduğunu, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 18'e çıktığını, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 37'ye, 1 Kasım seçimlerinde de yüzde 45'e ulaştığını belirten Akdoğan, bütün bu faaliyetlerde YTB'nin önemli bir rol oynadığını söyledi.
Akdoğan, yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik birçok programın bulunduğunu dile getirdi.
Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi
AFAD'ın, artık felaketler başa geldiğinde müdahalede bulunan afet yönetim politikalarını geride bıraktığını belirten Yalçın Akdoğan, şu anda afetleri henüz gerçekleşmeden önlemeye çalışan Afet Risk Yönetim Sistemi'nin uygulandığını, zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme evrelerinden oluşan ve Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi'nin benimsendiğini dile getirdi.
Bu modelle, afet öncesi hazırlık, planlama ve risk azaltma çalışmaları, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri, erken uyarı ve kesintisiz haberleşme projeleriyle afet zararlarının en aza indirmeye çalışıldığını kaydeden Akdoğan, şunları söyledi:
"Ülkemizi afet anında sıfırıncı dakikaya hazırlıyoruz; tüm bakanlıklarımızın katılım ve destekleriyle Türkiye Afet Müdahale Planı'nı hazırladık ve bunun il operasyon afet müdahale planlarını da tamamladık. Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi'ni hayata geçirdik, Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi'yle afetzedelere yönelik yardımları organize edebileceğimiz Elektronik Yardım Dağıtım Sistemi'ni, Mekansal Bilgi Sistemi'ni, Olay Komuta Sistemi'ni hayata geçirdik. Tüm bunlar gerçekten işte afet riskini en aza indirmek açısından çok önem taşıyor. Deprem Erken Uyarı ve Ön Hasar Tahmini Projesi'ni başlattık, Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemi'ni hayata geçirdik, çadır stokumuzu artırdık ve Türkiye'yi afetselliğine göre 15 bölgeye ayırdık, 27 lojistik merkez kurma çalışmalarına başladık. 2015 yılının ilk 11 ayında bin 327 afet ve acil durum olayına 6 bin 721 personelle müdahale ettik, 9 bin 68 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık, ölen 636 vatandaşımızın cenazelerini yetkililere teslim ettik.
Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesi'ni hazırladık. Bütünleşik afet tehlike haritalarının hazırlanmasıyla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Coğrafi bilgi sistemiyle Birleştirilmiş Türkiye Heyelan Envanteri'ni çıkardık. Şimdi, Türkiye'nin deprem haritasını güncelliyoruz. Yani gelişen teknolojiyle, yeni sismik haritalarla nasıl bir Türkiye deprem haritasının olması gerektiğine dair çalışmaları sürdürüyoruz. Türkiye Deprem Veri Merkezi'ni hayata geçirdik. Ulusal sismik ağların geliştirilmesi kapsamında Almanya Yer Birimleri Araştırma Merkezi ile Doğu Marmara'da denizin çevresinde deprem aktivitesinin izlenmesine toplamda 7 adet derin kuyu sismometre ağı kurulması amacıyla uluslararası proje tamamlandı. Projeyle olası Marmara depremine ilişkin en küçük sismik hareketler takip ediliyor."
"Bugün afetlere dünden daha hazırız"
Soma için 53 milyon 153 bin 46 lira 2 kuruş destek biriktiğini ve bunların ailelere eşit şekilde paylaştırıldığını bildiren Yalçın Akdoğan, Van depreminde 13 çadır kent, 35 konteyner kentte toplam 200 bin vatandaşın misafir edildiğini, 25 bin 81 konut inşa edildiğini anımsattı.
Van'ın inşası için 5,3 milyar lira harcandığını belirten Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Bugün afetlere dünden daha hazırlıklı olduğumuzu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
Toplamda yaklaşık 2,7 milyon Suriyeli'nin Türkiye'de misafir edildiğini, sınırın karşı tarafında kurulan 10 çadır kentte de yaklaşık 120 bin Suriyelinin olduğunu bildiren Akdoğan, Türkiye'de 9 bin 416'sı Bayırbucak'tan gelen toplam 59 bin 129 Türkmen bulunduğunu dile getirdi.
Yalçın Akdoğan, "Eskiden Türkiye 'yardım yapılan ülke' konumundaydı, bugün dünyanın her ülkesine 'yardım yapan ülke' konumuna geldi. 51 ülkeye, afet ve acil durumlarda insani yardımda bulunduk, arama kurtarma ekipleri gönderdik. AFAD'ın koordinasyonunda son dönemde 500'den fazla yurt içi ve yurt dışı insani ve acil yardım faaliyeti inşa edildi" ifadelerini kullandı.
Irak ve Gazze'de yapılan çalışmaları da anlatan Akdoğan, "Türkiye'nin dünyada insani yardımlarda, kalkınma yardımlarında ilk sıralarda yer alması üzerine mayıs ayında dünyada ilk defa Birleşmiş Milletler bir insani zirve düzenliyor. Mayıs ayında İstanbul bu zirveye ev sahipliği yapmış olacak" dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2015 yıllarında il ve bölge ayrımı yapmaksızın yaklaşık 4 bin 500 vakıf eserinin projelerinin çizildiğini, onarımlarının tamamlandığını bildiren Başbakan Yardımcısı Akdoğan, bunlara örnekler verdi.
Muhtaç aylığı, burslar, yardımlarla ilgili bilgi aktaran Akdoğan, yurt dışındaki eserleri de ihya etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
"Türkmenler bizim canımızdandır, kanımızdandır"
"TİKA, Türk dünyasından yüzünü çevirdi, Araplarla, Afrika'yla ilgileniyor" şeklinde eleştirilerin geldiğini hatırlatan Yalçın Akdoğan, "Bu doğru bir yaklaşım değil. Biz, ecdat yadigarı topluluk, tarihi eser, ne varsa sahip çıkıyoruz. Bu Afrika'da da olabilir, Balkanlarda da olabilir, Kafkaslarda da her yerde olabilir. Yani, Somali'de açlıktan ölmek üzere olan bir çocuğa elbette biz yardım elimizi uzatacağız veya Sudan'da veya Myanmar'da şehitlik yapacağız, Sırbistan'da yapacağız. 1992-2002 yılları arasında Türk dünyasına TİKA'nın yaptığı proje 2 bin 200; bizim dönemimizde 6 bin 500'ü geçmiştir, 8 kat artmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
TİKA'nın ofis açılabilmesinin ülkelerarası anlaşmayla mümkün olduğunu bildiren Akdoğan, "Birtakım ülkelerle bu temaslarımız sürüyor, Yunanistan da bunlardan bir tanesidir. İkili bir anlaşma yapılabilirse, Yunanistan devleti kabul ederse TİKA ofisi açılabilecek. Ama ofisimiz olmayan ülkelerde de biz büyükelçilik üzerinden benzer faaliyetler yürütüyoruz ve elimizden gelen katkıyı yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, 1992 yılından bugüne kadar Türk dünyasından 22 bin 278 öğrenci burslandırıldığını, halihazırda 4 bin 166 öğrencinin burslu olarak Türkiye'nin 26 ilinde okuduğunu kaydetti.
Hristiyan, Ezidi, Arap, Sünni, Alevi, Türk, Kürt ayırt etmeden herkese kapıları açtıklarını belirten Akdoğan, şunları söyledi:
"Ama Türkmenler bizim canımızdandır, kanımızdandır ve gece gündüz onların meseleleriyle uğraşıyoruz. Irak ve Suriye Türkmenlerine yardım çalışmaları kesintisiz sürüyor. Zaho, Derebun, Duhok Şariya, Zaho Berseve'de Türkmenlerin de barınması amacıyla 34 bin 500 kişilik 3 kamp kuruldu. İslahiye'de 9 bin 107 Irak Türkmeninin her türlü ihtiyacı gideriliyor. Hatay Yayladağı, Gaziantep İslahiye, Osmaniye Cevdetiye, Malatya Beydağı, Hatay Güveççi'de kamplarımızda 23 bin 641 Suriye Türkmeni bulunuyor. 22 bin 495 araçla, 1 milyar 258 milyon lira tutarında insani yardım gerçekleştirilmiştir. 450 tır yardım gönderilmiştir. Medyadan takip ediyorsunuzdur, hemen hemen her gün teşkilatlarımız, sivil toplum örgütlerimiz kimi 50 TIR, kimi 100 TIR hazırlamış ve onları yolcu ediyoruz. Bunların çoğu Bayırbucak Türkmenlerine giden yardımlardır."
Yalçın Akdoğan, depremle ilgili halkın bilinçlendirilmesi kapsamında İstanbul'da 1 milyon kişiye eğitim verildiğini, 772 okul, 43 hastane, 59 poliklinik, 44 idari bina, 28 yurt binası, 16 sosyal hizmet binası olmak üzere 962 kamu binasıda güçlendirme çalışması yapıldığını bildirdi.
AFAD'a yeni personel alınmadığını kaydeden Akdoğan, tabii afetlerde yardımların objektif kriterlerle raporlama sonucunda yapıldığını ifade etti.
(Bitti)
Son Dakika › Politika › 2016 Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?