Galler'in yeni Başbakanı Vaughan Gething oldu - Son Dakika
Politika

Galler'in yeni Başbakanı Vaughan Gething oldu

Galler Başbakanı Mark Drakeford'un görevden çekilmesinin ardından yapılan oylama sonucunda Galler İşçi Partisi Lideri Vaughan Gething, ülkenin yeni başbakanı seçildi. Gething, Avrupa'da siyahi bir lider olarak tarihe geçti. Yeni başbakanın ismi, İngiltere Kralı III. Charles'a onay için gönderilecek ve kabinesini atamaya başlayacak.

20.03.2024 19:57  Güncelleme: 21:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galler'de Başbakan Mark Drakeford'un 5 yıllık görev süresinin dolmasının ardından dün görevden çekilmesinin ardından parlamentoda yeni başbakan seçilmesi için oylama yapıldı. Oylama sonucu 60 sandalyeli parlamentodan 27 oy alan 50 yaşındaki Galler İşçi Partisi Lideri Vaughan Gething, ülkenin yeni başbakanı oldu.

Galler'in yeni Başbakanı Vaughan Gething oldu

AVRUPA'DA BİR İLK

Avrupa'daki ilk siyahi lider olarak kayıtlara geçen Gething'in ismi, onay için İngiltere Kralı III. Charles'a gönderilecek. Kral Charles'ın onayının ardından Gething, yemin edecek ve kabinesini atamaya başlayacak.

Gething, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, Drakeford'a Galler için yaptıklarından dolayı teşekkür ederek, "Bugün, iç karartıcı derecede tanıdık bir modelin ortaya çıkmasını da bekleyebiliriz: sosyal medyada taciz, kibar bir dille gizlenmiş ırkçı mecazlar. İnsanlar gerekçelerimi sorguluyor ve evet, hala milliyetimi sorgulayacak ya da inkar edecekler, diğerleri ise neden 'ırk kartını oynadığımı' sorguluyor. Bu insanlara bir kez daha söylüyorum, kendi kimliğiniz bir kez bile sorgulanmamış veya sizin geride kalmanıza neden olmadığında kimliğinizi umursamamak çok kolaydır" dedi.

Öte yandan Birleşik Krallık'ta şu anda görev yapan 4 başbakandan 3'ü göçmen kökenli olurken, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Hindistan, İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Pakistan, Gething, ise Zambiya kökenli.

Galler'in yeni Başbakanı Vaughan Gething oldu

VAUGHAN GETHİNG KİMDİR?

Zambiyalı bir anne ve Galli bir babanın oğlu olarak Zambiya'da doğdu. Galli bir baba ile Zambiyalı bir annenin çocuğu olarak 1974'te Zambiya'da doğan Gething'in ailesi 1976'da İngiltere'ye taşındı.

Çocukluğu İngiltere'nin Dorset bölgesi ve Galler'de geçen Gething, Aberystwyth ve Cardiff üniversitelerinde eğitim aldıktan sonra avukatlık yaptı. Gething, 17 yaşında katıldığı İşçi Partisinden İngiltere parlamentosuna girmek için 24 yaşında milletvekili adayı olduysa da seçimi kazanamadı.

Galler hükümetlerinde 2013 yılından bu yana bakanlık ve bakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Gething, son olarak 2021'den bu yana Ekonomi Bakanlığı görevini yürütüyordu. Eski Başbakan Drakeford'un Aralık 2023'te parti başkanlığı ve başbakanlıktan istifa edeceğini duyurmasıyla yarışa giren Gething, Jeremy Miles'la girdiği seçimde oyların yüzde 51,7'sini almıştı.

Gething, Avrupa'nın ilk siyahi lideri olmanın yanında Birleşik Krallık'ta şu an görev yapan 4 başbakandan göçmen kökenli olan üçüncüsü oldu. Hindistan kökenli İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Pakistan kökenli İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un görev yaptığı ülkede üçüncü göçmen kökenli Başbakan olan Gething'in tam adı ise Humphrey Vaughan AP David Gething.

Galler\'in yeni Başbakanı Vaughan Gething oldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Galler'in yeni Başbakanı Vaughan Gething oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Gursel kalen: Görevini tam olarak yapanın dini, dili ve ırkı bizi ilgilendirmiyor. Önemli olan çalmayıp çaldırmayıp çalışan kişiler olması. Ne yazık ki ülkemizde sistem böyle yürümüyor. Çalıyor ama müslümandır Çalıyor ama çalışıyor gibi akıl mantık dışı cümleler kullanıyor 5 2 Yanıtla
  • Abdulvahid Baberti : Vay be Birleşik Krallığına bak sen :) İskoçya Başkanı Pakistanlı İngiltere Başkanı Hindistanlı Gallerinki de Siyahi oldu Aşırı sağcılar bu durumu işgal propagandası olarak kullanıp ileriki yıllarda oradaki oy oranlarını artırır... 0 0 Yanıtla

Advertisement